Japonské nože do kuchyně - IVO
Popis kategorie
Čím se vyznačují nože Santoku
Nůž Santoku se vyznačuje širokou, avšak ne příliš dlouhou čepelí (13–20 cm). Ta většinou disponuje oválnými výbrusy, které zadržují při řezání vzduch, díky čemuž kousky masa, ryb, zeleniny a dalších ingrediencí neulpívají na noži. Jakmile nůž Santoku vezmete do ruky, zaznamenáte jeho vyšší hmotnost a těžiště posunuté dopředu – to usnadňuje práci s nožem, zároveň však vyžaduje použití speciálních technik. Mezi nejkvalitnější kuchyňské nože patří japonské nože z damaškové oceli, kterou může tvořit až 67 vrstev.
Další typy kuchyňských nožů
Noži Santoku se vyrovná snad jen tradiční kuchařský nůž používaný šéfkuchaři v Evropě, který má rovněž univerzální použití. Kromě něj však v kuchyni potřebujete celou řadu dalších nožů, z nichž každý se hodí k něčemu jinému. Vykosťovací nože precizně oddělí maso od kosti, nože na pečivo si poradí s propečenou kůrkou i měkkou skývou a steakové nože snadno nakrájí propečený steak. A nezapomeňte, že nože je třeba pravidelně brousit a uchovávat je tak, aby se nepoškodily – například v bloku na nože nebo na magnetické liště.