7 tipů, jak vybrat správný kuchyňský nůž

Při všem, co děláte, je nejdůležitější příprava. A to platí i v kuchyni. Příprava jídla bude mnohem jednodušší a přesnější, pokud máte ty správné pomůcky. A tou nejzákladnější je kvalitní nůž! Nejlepší šéfkuchaři nám dají za pravdu: bez profesionálního nože se nemůžete stát profesionálním kuchařem! Vždyť ti nejlepší nosí sadu svých nožů (téměř) všude s sebou, jak ženy svou oblíbenou rtěnku na rty :)
Vybavujete si obrázek šéfkuchaře, který krájí mrkev či cibuli na drobno neuvěřitelnou rychlostí? Samozřejmě je v tom i praxe a dobře zvládnutá technika, ale základem je správný a kvalitní nůž. Zapomeňte proto na Váš (sice oblíbený, ale) starý poškozený tupý nůž, který používáte v kuchyni víceméně na všechno. Pořiďte si kvalitní profesionální nože renomované značky a rozdíl spatříte okamžitě. Práce s nimi Vám půjde nesrovnatelně jednodušeji a kvalitněji.
Ale jak rozlišit skutečnou kvalitu?
Možná si říkáte: "To se snadno řekne, ale jak zjistím, který nůž je správný a opravdu kvalitní?" Máme pro Vás 7 základních rad, kterými je třeba se řídit:
1. TRADICE
Porozhlédněte se po známé renomované značce. Mezi ty nejznámější patří nože s dlouholetou tradicí vyrobené v Solingenu v Německu (např. nože Wüsthof), ve Švýcarsku (např. nože Victorinox), japonské (např. damaškové nože) či nože amerických značek. Tyto nože vyžadují větší investici, ale při správné péči, zacházení a údržbě Vám mohou vydržet roky. Kvalitní nůž se dědí :)
2. VYVÁŽENOST
Všímejte si celkovou hmotnost nože. I vlastní váha nože vám napomáhá při krájení potravin.
Důležitá je i tzv. vyváženost. Správný nůž je vyvážený, což znamená, že váha čepele a rukojeti je stejná. Zjistíte to jednoduchým testem. Položte si na prst tu část nože, která je mezi čepelí a rukojetí. Nůž musí zůstat v rovnovážné poloze, tedy čepel ani rukojeť nesmí klesnout. Jen s vyváženým nožem se Vám bude dobře pracovat bez zbytečné námahy.
3. HYGIENA
Zkontrolujte, zda spojení rukojeti a čepele je dokonalé, což zajistí hygienické používání nože.
4. TVRDOST A OSTROST ČEPELE
Důležitá je kvalitní čepel vyrobena z nerezové oceli, která je odolná vůči korozi. Měla by mít tloušťku alespoň 3 mm a tvrdost 50 - 60 Rockwell (tvrdost oceli se udává na stupnici od 0 do 100). Samozřejmě je důležitá i ostrost čepele, která se snadno obnovuje i při častém používání nože.
5. NOŽE KOVANÉ Z JEDNOHO KUSU OCELI
Nezapomeňte si zkontrolovat, zda je nůž kovaný z jednoho kusu oceli, tedy ocel prochází celou rukojetí.
6. RUKOJEŤ
Nůž Vám musí prostě sednout do ruky. Proto si všímejte správný ergonomický tvar rukojeti a její délku a materiál, ze kterého je vyrobena. Vhodná je například protiskluzová rukojeť, která zabezpečí bezpečnou práci.
7. TYP NOŽE
Vyberte si správný typ nože a také správně ostří - rovné nebo zoubkované. Výběr závisí na tom, jakou potravinu potřebujete nakrájet. Rovné ostří je vhodné na ovoce, zeleninu či maso. Zoubkované na sýr, mražené potraviny nebo chléb a pečivo. Výběrem správného typu nože se vám bude konkrétní surovina krájet mnohem jednodušeji a přesněji.
Nenechte se zlákat levnými napodobeninami. Když jednou okusíte práci s profesionálním nožem, na svůj starý kousek si ani nevzpomenete :) Věříme, že jsme vám s výběrem toho správného nože pomohli. Kvalitní profesionální nože vhodné na práci v kuchyni najdete i u nás!
Pokud se Vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Autor: Profikuchar.cz
Obrázky zdroj: wusthof.com