Nože na zeleninu
Popis kategorie
Zpracování zeleniny se v kuchyni nevyhnete. Pořiďte si proto speciální nože na zeleninu, které se vyznačují krátkým a rovným ostřím. Ať už chcete mít dokonalou kontrolu nad loupáním, krájením, kostkováním nebo dekorováním různých druhů zeleniny, tyto kuchařské nože vám ji zaručeně dopřejí.
Jak vybrat kvalitní nůž na zeleninu
Ke zpracování zeleniny se v kuchyni používá hned několik typů nožů. Nejčastěji se jedná o univerzální kuchařský nůž, japonský nůž Santoku nebo speciální nůž na krájení zeleniny, který se vyznačuje krátkým a pevným ostřím. Pro zpracování rajčat však doporučujeme sáhnout po noži na rajčata, který si poradí i s velmi měkkou zeleninou. Skvělým pomocníkem je také krátký nůž s pevným zahnutým ostřím, kterým pohodlně oloupete jakýkoliv druh zeleniny i ovoce, nebo dekorační nůž, kterým zeleninu okrasně nakrájíte.
Jak pečovat o kuchyňské nože
Aby vám kuchyňské nože dobře a dlouho sloužily, musíte se o ně správně starat. Po každém použití je proto myjte ručně pod tekoucí vodou a důkladně osušené je skladujte buď ve speciálním bloku na nože, nebo na magnetické liště nad kuchyňskou linkou. Nože se snažte udržovat neustále naostřené, práce s nimi bude o to rychlejší a preciznější. Broušení nožů můžete nechat na odbornících, nebo se ho zhostit svépomocí – v tom případě použijte brusné kameny nebo brousek Wüsthof, jehož obsluha je velmi jednoduchá.