Řeznické nože
Popis kategorie
Pracujete-li od rána do večera s masem, potřebujete kvalitní řeznické nože, které mají ocelovou čepel a pevnou rukojeť s protiskluzovou úpravou. Ve vaší řeznické výbavě by neměly chybět zejména vykosťovací a stahovací nože, nože na vnitřnosti a sekáčky na maso. Díky tomu budete schopni kompletně zpracovat jakékoliv maso, které se vám dostane pod ruku.
Jak vybrat kvalitní nůž na maso
Typ řeznického nože si pořizujte dle fáze zpracování masa. Podle potřeby pak můžete vybírat délku a pružnost čepele nebo materiál rukojeti. Mezi základní nože pro řezníky patří vykosťovací nůž, který se používá k oddělení syrového masa od kostí. Ve vaší výbavě by dále neměl chybět bourací nůž na zpracování větších kusů syrového masa, porcovací nůž, kuchací nůž a v neposlední řadě také sekáček na maso. Pro filetování a porcování ryb je ideální filetovací nůž s pružnou čepelí, pro snadné krájení steaků pak steakový nůž.
Jak správně naostřit kuchyňský nůž
K pravidelné péči o kuchyňské nože patří mimo jiné jejich broušení a ostření. Broušení nožů udržuje vybroušené ostří a zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, ale neodstraňuje ocel z čepele. Můžete ho provádět často, i po každém použití. Na druhou stranu ostření nožů odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj, proto je vhodné provádět ho jen jednou, při častém používání maximálně dvakrát za rok. A co k tomu potřebujete? Ve vaší výbavě by neměla chybět buď ocílka, ruční a elektrický brousek, nebo brusné kameny.