Ocílky na nože
Popis kategorie
Každý profesionální kuchař má ve svém arzenálu kvalitní ocílku na nože, která slouží pro srovnání a vyleštění ostří. Kuchyňské nože naostří během chvilky, takže následné krájení je jednodušší, preciznější a především bezpečnější. Až si budete pořizovat vlastní ocílku, pamatujte, že by vždy měla být delší než nejdelší nůž, který vlastníte.
Jak vybrat kvalitní kuchyňské nože
Kvalitní kuchyňský nůž poznáte už v momentě, kdy ho poprvé vezmete do ruky – je perfektně vyvážený, má dokonale ostrou čepel a ergonomicky tvarovanou rukojeť s protiskluzovou úpravou. Při výběru toho pravého mějte na paměti, že rozlišujeme kuchyňské nože podle určení. Kvalitní kuchařský nůž má sice všestranné využití, avšak specifické činnosti, jako je krájení čerstvého pečiva, porcování rybího masa, vykosťování nebo třeba špikování, je lepší přenechat nožům, které k tomu mají veškeré předpoklady.
Jak na správné broušení nožů
Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o vaše kuchyňské pomocníky. Víte ale, jak správně naostřit nůž a jaké příslušenství k tomu potřebujete? Nejjednodušším způsobem je použít brousek na nože – jak ruční, tak elektrický brousek mají přednastavené úhly, proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes zářez směrem k sobě. Pro pravidelnou údržbu ostří se hodí kvalitní ocílka Wüsthof nebo Victorinox, která snadno a rychle obnoví původní ostrost a prodlouží životnost nožů.