profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak správně naostřit nůž?
      Blog
      28. 1. 2021
      4 min. čtení

      Jak správně naostřit nůž?

      Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože. Jakými způsoby lze brousit vaše kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?
      Autor článku Janka Snopková
      Jak správně naostřit nůž?
      Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože. Jakými způsoby lze brousit vaše kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?
      Autor článku Janka Snopková

      Nože IVO Cutelarias

      Věděli jste, že s ostrým nožem je práce nejen jednodušší, ale také bezpečnější? Při krájení vám totiž stačí vynaložit méně síly a tak je pravděpodobnost uklouznutí při krájení a následného poranění menší. Pro profesionálního kuchaře, ale i každého  domácího milovníka vaření, má být základním prvkem kuchyně a nejlepší investicí právě kvalitní kuchařský nůž. Samozřejmě i kvalitně nabroušený. A aby si nože zachovaly svou kvalitu a ostrost, musíte je správně a pravidelně brousit a ostřit. Jak na to?

      Brousit či ostřit?

      Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože. Jakými způsoby lze brousit vaše kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?

      Řekněme si nejdříve, jaký je hlavní rozdíl mezi broušením a ostřením nožů . Broušení udržuje vybroušené ostří a zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, ale neodstraňuje ocel z čepele. Můžete ho provádět často, i po každém použití. Ostření je komplexnější, odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj, proto je vhodné provádět ho jen jednou, při častém používání maximálně dvakrát za rok. Pokud budete nože udržovat v dobrém stavu a pravidelně je brousit, předejdete nutnosti častěji je ostřit.

      Každopádně zatupení nože, i toho kvalitního, který se často používá, je normální. Ostření ho opět dostane "do formy", čili dosáhnete ostrou čepel ve tvaru "V", namísto tupé čepele ve tvaru "U".

      Existuje několik způsobů jak udržovat nože ostré a my vám je nyní představíme podrobněji:

      Broušení pomocí ruční a elektrické brusky

      Je to nejjednodušší alternativa, vhodnější pro běžné nože, ale například i  švýcarský nůž. Ruční brusky nožů a elektrické brusky nožů mají přednastavené úhly a proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes zářez s lehkým tlakem směrem k sobě. U větších nožů tlačit nemusíte - stačí samotná váha čepele. V této kategorii doporučujeme  dvoustupňovou brusku IVO Cutelarias, která nabízí rovnou dvě možnosti ostření: jemné broušení pomocí keramických lamel (lze využívat na pravidelnou údržbu), a hrubé ostření pomocí kotoučů s diamantovým povlakem (využívat pouze 1-2x za rok).

      Brousky na nože Brousky na nože Brousky na nože elektrické

      Broušení nožů pomocí ocílky

      Podle toho jaký typ  ocílky si zvolíte, můžete ní provádět jemné broušení i hrubé ostření. Levou rukou (pokud jste levák, tak pravou) přidržte ocílku opřenou hrotem dolů na suchém pevném povrchu. Pravou rukou (pokud jste levák, tak levou) přiložte čepel nože zadním koncem na ocílku a táhněte ji směrem dolů a zároveň k sobě tak, abyste skončili vrcholem nože na dolní části ocílky. Při ostření držte nůž tak, aby s ocílkou svíral úhel cca 20 stupňů (záleží na typu nože, může to být 15 - 25 stupňů). Pokud brousíte asijský nůž, nakloňte ho na 10 stupňů. Pokud je nůž poměrně ostrý, budou stačit 2-3 opakování, při tupém noži jich bude třeba víc. Postup opakujte i na druhé straně ocílky s druhou stranou nože. Po ostření nezapomeňte čepel přetřít hadříkem, abyste odstranili zbroušené zbytky oceli.

      Můžete použít keramickou ocílku nebo diamantovou ocílku.  Diamantová ocílka je tvrdší, a proto vám přinese výsledky rychleji než keramická. Tyto dvě ocílky jsou vyrobeny ze dvou nejtvrdších známých materiálů.

      Ocílky Ocilka

      VIDEO: Broušení za pomoci ocílky


      Broušení nožů na brusném kameni

      Toto je nejvyšší třída ostření a broušení pro  fajnšmekry. :) Brusné kameny jsou jemným a efektivním způsobem ostření. Sestávají z kombinace abrazivních drtí a zvolit si můžete jemnou zrnitost (broušení) nebo hrubou (ostření). Jsou dostupné v různých velikostech a typech. Keramický kámen může být běžný nebo keramický. Keramický kámen je tvrdší, proto brousí nože rychleji než běžný brusný kámen. Běžný brusný kámen musí být před broušením umístěn ve vodě na dobu 10 až 15 minut, aby absorvoval dostatek vlhkosti, přičemž keramický stačí namočit na 3 až 5 minut. Keramický kámen má delší životnost a rýhy nevznikají na jeho povrchu tak snadno, jako při běžném brusném kameni.

      Obuv pro kuchaře

      Jak nabrousit nůž pomocí brusného kamene? Před použitím ponořte kámen do vody , dokud z něj nepřestanou vycházet vzduchové bubliny (běžný kámen obvykle na 10-15 minut, keramický na 3-5 minut). Potom ho vyjměte a položte na rovnou neklouzavou podložku hrubou stranou nahoru.

      Čepelí nože přejíždějte plynulým pohybem po kameni, přičemž nůž jemně přesouvejte od paty ke špičce. Při ostření ho držte v 14 stupňovém úhlu (při japonských nožích 10 stupňovém) a tento úhel neměňte. To, že úhel neměníte můžete kontrolovat i podle neměnícího se zvuku. Po několika opakováních kámen obraťte jemnější stranou nahoru a postup opakujte. Jemnou stranou dobrušujete případné nerovnosti a odstraníte zbylou ocel. Nakonec opláchněte nože v horké vodě a osušte utěrkou.

      Pokud se obáváte, zda nůž držíte při broušení správně, pomůže vám slider - pomocník na broušení s přednastaveným úhlem zajistí, že nůž budete držet vždy ve správném úhlu.

      Brusné kameny Brusné kameny Slider na brusné kameny

      VIDEO: Broušení za pomoci brusného kamene

      A ještě jedna perlička od Profikuchára: víte, která potravina nejvíce zatupuje nože? Je to  cibule :)

      Přejeme vám, ať máte nože ve vaší kuchyni vždy správně naostřené! Vše potřebné najdete v našem obchodě.

        Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

        Obrázky a videá zdroj: wusthof.com, chefschoice.com

        Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (44)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Lavazza Lucifer Securit Turbovac Norman

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč