Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky pro kuchaře a milovníky vaření
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Kuchařské dárky pro manžela a bratra
    • Kuchařské dárky pro manželku a sestru
    • Kuchařské dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Sady na broušení nožů
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • Kuchařské nože IVO 206000
        • Kuchařské nože IVO Supreme
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Gravírování
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        BlogJak správně naostřit nůž?
        Blog
        28. 1. 2021
        5 min. čtení

        Jak správně naostřit nůž?

        Kulinářskou zvěřinu, kterou se svými noži prožíváš, si jednoznačně vyžaduje pravidelné broušení a ostření nožů. Jakými způsoby můžeš brousit své kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?
        Autor článku Janka Snopková
        Jak správně naostřit nůž?
        Kulinářskou zvěřinu, kterou se svými noži prožíváš, si jednoznačně vyžaduje pravidelné broušení a ostření nožů. Jakými způsoby můžeš brousit své kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?
        Autor článku Janka Snopková

        Věděl jsi, že s ostrým nožem je práce ve tvém kulináři nejen jednodušší, ale i bezpečnější? Při krájení ti totiž stačí vynaložit méně síly a tak je pravděpodobnost uklouznutí při krájení a následného poranění menší. "Krájet s vášní" tímto heslo se řídí každý král svého kulináře, ale také domácí, či hobby kuchař. A to se ti podaří jen tehdy, bude-li tvůj nůž kvalitní, pravidelně správně nabroušený a uvědomíš si, že není jedno jak ho používáš. Aby si nože zachovaly svou kvalitu a ostrost, musíš je správně a pravidelně brousit a ostřit. Jak na to?

        Brousit či ostřit? - Zvládej náročné pracovní tempo

        Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože v každém kulinářství. Jakými způsoby můžeš brousit své kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?

        Řekněme si nejdříve, jaký je hlavní rozdíl mezi broušením a ostřením nožů.

        Ostření udržuje vybroušené ostří a zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, ale neodstraňuje ocel z čepele. Můžeš ho provádět často, i po každém použití nože.

        Broušení je komplexnější, odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj, proto je vhodné provádět jej jen jednou, při častém používání maximálně dvakrát za rok. Pokud budeš své nože u kulinářských zvěřin udržovat v dobrém stavu a pravidelně je ostřit, předejdeš nutnosti častěji je brousit.

        Každopádně zatupení nože, i toho vysoce kvalitního, který často zvládá náročné pracovní tempo, je normální. Ostření ho opět dostane "do formy", čili dosáhneš ostrou čepel ve tvaru "V", namísto tupé čepele ve tvaru "U".

        Existuje několik způsobů, jak udržovat nože ostré a my ti je nyní představíme podrobněji:

        Broušení pomocí ruční a elektrické brusky

        Je to nejjednodušší alternativa, vhodnější pro běžné nože. Ruční brusky nožů a elektrické brusky nožů mají přednastavené úhly a proto stačí, když nůž několikrát protáhneš přes zářez s lehkým tlakem směrem k sobě. U větších nožů tlačit nemusíš – stačí samotná váha čepele. V této kategorii doporučujeme dvoustupňovou brusku Wüsthof, která nabízí rovnou dvě možnosti ostření: jemné broušení pomocí keramických lamel (možné využívat pro pravidelnou údržbu), a hrubé ostření pomocí kotoučů s diamantovým povlakem (využívat jen 1-2x za rok).

        Brousky na nože Brousky na nože Brousky na nože elektrické

        Broušení nožů pomocí ocílky

        Podle toho jaký typ ocílky si zvolíš, můžeš jím provádět jemné ostření i hrubé broušení. Levou rukou (pokud jsi levák, tak pravou) přidržíš ocílku opřenou hrotem dolů na suchém pevném povrchu. Pravou rukou (pokud jsi levák, tak levou) přilož čepel nože zadním koncem na ocílku a táhni ji směrem dolů a zároveň k sobě tak, abys skončil vrcholem nože na dolní části ocílky. Při ostření drž nůž tak, aby s ocílkou svíral úhel cca 20 stupňů (záleží na typu nože, může to být 15 – 25 stupňů). Pokud brousíš asijský nůž, nakloň ho na 10 stupňů. Pokud je nůž poměrně ostrý, budou stačit 2-3 opakování, při tupém noži jich bude potřeba více. Postup zopakuj i na druhé straně ocílky s druhou stranou nože. Po ostření nezapomeň čepel přetřít hadříkem, aby si odstranil zbroušené zbytky oceli.

        Můžeš použít keramickou ocílku nebo diamantovou ocílku. Diamantová ocílka je tvrdší a proto ti přinese výsledky rychleji než keramická. Tyto dvě ocílky jsou vyrobeny ze dvou nejtvrdších známých materiálů. Více o tom, jak můžeš naostříš nůž na ocílce najdeš ZDE.

        Ocílky Ocilka

        VIDEO: Broušení za pomoci ocílky


        Broušení nožů na brusném kameni

        Toto je nejvyšší třída ostření a broušení pro fajnšmekry v jejich kulinářích :) Brusné kameny jsou jemným a efektivním způsobem ostření nožů. Sestávají z kombinace abrazivních drtí a zvolit si můžeš jemnou zrnitost (broušení) nebo hrubou (ostření). Jsou dostupné v různých velikostech a typech. Keramický kámen je tvrdší, proto brousí nože rychleji než běžný brusný kámen. Běžný brusný kámen musí být před broušením umístěn ve vodě na dobu 10 až 15 minut, aby absorboval dostatek vlhkosti, přičem keramický stačí namočit na 3 až 5 minut. Keramický kámen má delší životnost a nevznikají na jeho povrchu rýhy tak snadno, jako při běžném brusném kameni.

        Jak nabrousit nůž pomocí brusného kamene? 

        • Před použitím ponor brusný kámen do vody, dokud z něj nepřestanou vycházet vzduchové bubliny (běžný kámen obvykle na 10-15 minut, keramický na 3-5 minut). Potom ho vyndej a polož na rovnou neklouzavou podložku hrubou stranou nahoru. 
        • Čepelí nože přejížděj plynulým pohybem po kameni, přičemž nůž jemně přesouvej od paty ke špičce. Při ostření ho drž ve 14 stupňovém úhlu (u japonských nožů 10 stupňovém) a tento úhel neměň. To, že úhel neměníš můžeš kontrolovat i podle neměnícího se zvuku. 
        • Po několika opakováních kámen obrať jemnější stranou nahoru a postup zopakuj. Jemnou stranou dobrous případné nerovnosti a odstraň zbývající ocel. 
        • Nakonec opláchni nože v horké vodě a osušte utěrkou.

        Pokud se obáváš, jestli nůž držíš při broušení správně, pomůže ti slider - pomocník na broušení s přednastaveným úhlem zajistí, že nůž budeš držet vždy ve správném úhlu.

        Brusné kameny Brusné kameny Slider na brusné kameny

        VIDEO: Broušení za pomoci brusného kamene

        A ještě jedna perlička z našeho kulinářství: Víš, která potravina nejvíc zatupuje nože? Je to cibule :)

        Nasyt svůj kulinářský instinkt a naplno v sobě probuď kulinářské zvíře! Vše potřebné najdeš v našem kulinářství.

          Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

          Obrázky a videá zdroj: wusthof.com, chefschoice.com

          Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.


        Produkty uvedené v článku

        Předchozí
        Další
        • Brusný kámen VICTORINOX na kapesní nože 4.0567.32

          Brusný kámen VICTORINOX na kapesní nože 4.0567.32

          139 Kč
          s DPH
          5 až 10 pracovních dnů

          Brusný kámen určený na kapesní nože. Rozměry: 12x80 mm

        • Diamantová ocílka na nože IVO Edgesharp 25 cm 21234 -27 %
          Novinka

          Diamantová ocílka na nože IVO Edgesharp 25 cm 21234

          1 390 Kč 1 019 Kč
          s DPH
          Skladem, pátek 6. 10. u vás

          VO Edgesharp profesionální diamantová ocílka - délka 25 cm

        • Ocílka na nože Wüsthof - diamantová jemná 23 cm 4482

          Ocílka na nože Wüsthof - diamantová jemná 23 cm 4482

          1 928 Kč
          s DPH
          3 ks na externím skladě

          Tupé nože lze snadno naostřit ocílkou Wüsthof, která je potažena průmyslovými diamanty.

        • Ocílka na nože Wüsthof 29 cm 4470/29

          Ocílka na nože Wüsthof 29 cm 4470/29

          1 260 Kč
          s DPH
          3 ks na externím skladě

          Udržet nože ostré je snadné, pokud jsou pravidelně honovány touto ocílkou Wüsthof. zrnitost: J 100 slouží k oživení a uhlaz...

        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (47)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Norman Pengo spa Cutguard Sol´s WinterFire

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

        ×
        Nože
        Hrnce

        Získejte 100 Kč slevu

        na Váš první nákup

        Zadejte Váš email a získáte slevový kód
        Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč