profikuchar.cz
Profi obchod pro milovníky vaření
210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Univerzální nůž
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože Santoku (Nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na chleba a pečivo
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Nože na sýr
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Mapy a tašky
          • Obaly a tašky na nože
          • Obaly a tašky s noži
          • Skladování nožů
        • Kuchařské kufříky s noži
        • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
          • Kapesní nožíky
          • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
          • Manikúry
        • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
          • Obracečky a špachtle
          • Paličky na maso
          • Pomocníci do kuchyně
          • Pilky na kosti
        • Škrabky, rukavice
          • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
          • Rezuvzdorné rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
          • Kuchyňské nože IVO Premier
          • Kuchyňské nože IVO Blademaster
          • Kuchyňské nože IVO Butchercut
          • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
          • Kuchyňské nože IVO Cork
          • Kuchyňské nože IVO Duoprime
          • Řeznické nože IVO Europrofessional
          • Kuchyňské nože IVO Solo
          • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
          • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
        • Nože a příslušenství Wüsthof
          • Nože Wüsthof
          • Modelové řady nožů Wüsthof
          • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
          • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
          • Nože Victorinox
          • Škrabky Victorinox
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
          • Kuchyňské nože Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
        • Zwilling
      • Gastro zařízení
        • Příprava potravin
          • Nářezové stroje
        • Vakuové baličky a kapsy
        • Kuchyňské náčiní
          • Pinzety
        • Bar a káva
          • Mlýnky na kávu
          • Nalévatka a odměrky
          • Mlýnky a nádoby na led
          • Barové příslušenství
          • Odšťavňovače
          • Oplach na sklenice
          • Mixéry a frapovače
          • Drtiče a výrobníky ledu
          • Příslušenství do kaváren
        • Pizza a pekárna
          • Lopaty na pizzu
          • Plechy a síta
          • Kráječe na pizzu
          • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
        • Příslušenství pro Catering
          • Vařiče na víno
      • Grilovací příslušenství
        • Grilovací náčiní
          • Grilovací sady
          • Grilovací náčiní - samostatné kusy
        • Rošty
          • Rošty do krbu
      • Káva
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        BlogJak správně naostřit nůž?
        Blog
        28. 1. 2021
        4 min. čtení

        Jak správně naostřit nůž?

        Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože. Jakými způsoby lze brousit vaše kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?
        Autor článku Janka Snopková
        Jak správně naostřit nůž?
        Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože. Jakými způsoby lze brousit vaše kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?
        Autor článku Janka Snopková

        Nože IVO Cutelarias

        Věděli jste, že s ostrým nožem je práce nejen jednodušší, ale také bezpečnější? Při krájení vám totiž stačí vynaložit méně síly a tak je pravděpodobnost uklouznutí při krájení a následného poranění menší. Pro profesionálního kuchaře, ale i každého domácího milovníka vaření, má být základním prvkem kuchyně a nejlepší investicí právě kvalitní kuchařský nůž. Samozřejmě i kvalitně nabroušený. A aby si nože zachovaly svou kvalitu a ostrost, musíte je správně a pravidelně brousit a ostřit. Jak na to?

        Brousit či ostřit?

        Pravidelné broušení a ostření nožů patří k běžné péči o nože. Jakými způsoby lze brousit vaše kuchařské nože a jak často je třeba nože ostřit?

        Řekněme si nejdříve, jaký je hlavní rozdíl mezi broušením a ostřením nožů . Broušení udržuje vybroušené ostří a zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, ale neodstraňuje ocel z čepele. Můžete ho provádět často, i po každém použití. Ostření je komplexnější, odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj, proto je vhodné provádět ho jen jednou, při častém používání maximálně dvakrát za rok. Pokud budete nože udržovat v dobrém stavu a pravidelně je brousit, předejdete nutnosti častěji je ostřit.

        Každopádně zatupení nože, i toho kvalitního, který se často používá, je normální. Ostření ho opět dostane "do formy", čili dosáhnete ostrou čepel ve tvaru "V", namísto tupé čepele ve tvaru "U".

        Existuje několik způsobů jak udržovat nože ostré a my vám je nyní představíme podrobněji:

        Broušení pomocí ruční a elektrické brusky

        Je to nejjednodušší alternativa, vhodnější pro běžné nože, ale například i švýcarský nůž. Ruční brusky nožů a elektrické brusky nožů mají přednastavené úhly a proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes zářez s lehkým tlakem směrem k sobě. U větších nožů tlačit nemusíte - stačí samotná váha čepele. V této kategorii doporučujeme dvoustupňovou brusku IVO Cutelarias, která nabízí rovnou dvě možnosti ostření: jemné broušení pomocí keramických lamel (lze využívat na pravidelnou údržbu), a hrubé ostření pomocí kotoučů s diamantovým povlakem (využívat pouze 1-2x za rok).

        Brousky na nože Brousky na nože Brousky na nože elektrické

        Broušení nožů pomocí ocílky

        Podle toho jaký typ ocílky si zvolíte, můžete ní provádět jemné broušení i hrubé ostření. Levou rukou (pokud jste levák, tak pravou) přidržte ocílku opřenou hrotem dolů na suchém pevném povrchu. Pravou rukou (pokud jste levák, tak levou) přiložte čepel nože zadním koncem na ocílku a táhněte ji směrem dolů a zároveň k sobě tak, abyste skončili vrcholem nože na dolní části ocílky. Při ostření držte nůž tak, aby s ocílkou svíral úhel cca 20 stupňů (záleží na typu nože, může to být 15 - 25 stupňů). Pokud brousíte asijský nůž, nakloňte ho na 10 stupňů. Pokud je nůž poměrně ostrý, budou stačit 2-3 opakování, při tupém noži jich bude třeba víc. Postup opakujte i na druhé straně ocílky s druhou stranou nože. Po ostření nezapomeňte čepel přetřít hadříkem, abyste odstranili zbroušené zbytky oceli.

        Můžete použít keramickou ocílku nebo diamantovou ocílku. Diamantová ocílka je tvrdší, a proto vám přinese výsledky rychleji než keramická. Tyto dvě ocílky jsou vyrobeny ze dvou nejtvrdších známých materiálů.

        Ocílky Ocilka

        VIDEO: Broušení za pomoci ocílky


        Broušení nožů na brusném kameni

        Toto je nejvyšší třída ostření a broušení pro fajnšmekry. :) Brusné kameny jsou jemným a efektivním způsobem ostření. Sestávají z kombinace abrazivních drtí a zvolit si můžete jemnou zrnitost (broušení) nebo hrubou (ostření). Jsou dostupné v různých velikostech a typech. Keramický kámen může být běžný nebo keramický. Keramický kámen je tvrdší, proto brousí nože rychleji než běžný brusný kámen. Běžný brusný kámen musí být před broušením umístěn ve vodě na dobu 10 až 15 minut, aby absorvoval dostatek vlhkosti, přičemž keramický stačí namočit na 3 až 5 minut. Keramický kámen má delší životnost a rýhy nevznikají na jeho povrchu tak snadno, jako při běžném brusném kameni.

        Obuv pro kuchaře

        Jak nabrousit nůž pomocí brusného kamene? Před použitím ponořte kámen do vody , dokud z něj nepřestanou vycházet vzduchové bubliny (běžný kámen obvykle na 10-15 minut, keramický na 3-5 minut). Potom ho vyjměte a položte na rovnou neklouzavou podložku hrubou stranou nahoru.

        Čepelí nože přejíždějte plynulým pohybem po kameni, přičemž nůž jemně přesouvejte od paty ke špičce. Při ostření ho držte v 14 stupňovém úhlu (při japonských nožích 10 stupňovém) a tento úhel neměňte. To, že úhel neměníte můžete kontrolovat i podle neměnícího se zvuku. Po několika opakováních kámen obraťte jemnější stranou nahoru a postup opakujte. Jemnou stranou dobrušujete případné nerovnosti a odstraníte zbylou ocel. Nakonec opláchněte nože v horké vodě a osušte utěrkou.

        Pokud se obáváte, zda nůž držíte při broušení správně, pomůže vám slider - pomocník na broušení s přednastaveným úhlem zajistí, že nůž budete držet vždy ve správném úhlu.

        Brusné kameny Brusné kameny Slider na brusné kameny

        VIDEO: Broušení za pomoci brusného kamene

        A ještě jedna perlička od Profikuchára: víte, která potravina nejvíce zatupuje nože? Je to cibule :)

        Přejeme vám, ať máte nože ve vaší kuchyni vždy správně naostřené! Vše potřebné najdete v našem obchodě.

          Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.

          Obrázky a videá zdroj: wusthof.com, chefschoice.com

          Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (31)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Tescoma Victorinox Continenta Gi Metal Big green egg

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2022 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

        ×
        Nože
        Hrnce

        Získejte 100 Kč slevu

        na Váš první nákup

        Zadejte Váš email a získáte slevový kód
        Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč