Nože na pečivo a chleba
Popis kategorie
Kuchyňské nože na krájení pečiva mají vroubkovanou čepel o délce 20–25 cm, která si lehce poradí s tvrdou kůrkou a měkkým vzdušným vnitřkem, aniž by chleba rozdrobila. Použít je samozřejmě můžete ke krájení všech druhů čerstvého pečiva nebo k porcování a servírování dortů a mnoha dalších cukrářských výrobků.
Jak vybrat kvalitní nůž na pečivo
Kuchyňské nože se zuby nebo s pilkou jsou ideální na krájení čerstvého a křupavého chleba, jemného pečiva, baget i sendvičových chlebů, stejně jako na krájení a servírování dortů. Jak ale vybrat kvalitní zubatý nůž na chleba, se kterým se vám bude dobře pracovat? Skvělou volbou je celokovaný nůž s čepelí z nerezové nebo damaškové oceli, která mimo jiné snižuje přilnavost mezi nožem a zpracovávanou potravinou. V každém případě si pořiďte nůž od osvědčeného výrobce, jako je například Wüsthof nebo Victorinox.
Další typy kuchyňských nožů
Zatímco v běžné domácnosti byste našli možná 3–5 druhů kuchyňských nožů, v profesionální kuchyni jich bývá k vidění mnohem více. Základem je ale vždy univerzální kuchařský nůž, kterému se přezdívá nůž šéfkuchařů. Zvládnete s ním nakrájet maso i větší kusy ovoce a zeleniny nebo nasekat bylinky. Kromě něj se však hodí mít po ruce také filetovací nůž na ryby, nože na sýr nebo řeznický nůž na porcování masa i s kostí. Nezapomeňte, že kuchyňské nože vyžadují pravidelné broušení, ke kterému slouží ocílka nebo brusné kameny.