Blog Profikuchar.cz
Vítejte v našem pořádně ostrém blogu, který je plný chutné inspirace a nejžádanějších ingrediencí! Najdete zde skvělé kulinářské speciality, i nejnovější informace z gastro světa na slovo vzatých odborníků z řady profi kuchařů. Sledujte nás a neunikne vám žádná novinka!

Využij sílu čerstvých bylin naplno! Poradíme, jak na to
Vypusť svoje kulinářské zvíře a inspiruj se sílou čerstvých bylin! Díky nim v kuchyni vykouzlíš naprosto neodolatelné pokrmy, které budou lákavě vonět i chutnat. Jaké jednotlivé byliny by neměly chybět v tvé kuchyni, abys mohl připravovat jídla, která nadchnou celý svět?

Nejdůležitější pomocníci kuchaře v kuchyni - jací to jsou?
Abys mohl být při tvoření skutečně volný, potřebuješ k tomu to správné vybavení kuchyně. Zárukou úspěchu jsou kvalitní kousky, které ti pomohou lehce dosáhnout tvých kulinářských cílů. Spotřebiče dnes nechme stranou a podívejme se na potřeby pro kuchaře, které by v žádné kuchyni neměly chybět.

Nožířské oceli – znáš jejich vlastnosti a výhody?
Chceš ovládnout svou kuchyň a krájet s opravdovou vášní? Pak si musíš vybrat spolehlivého parťáka v podobě kuchařského nože. Abys vybral opravdu dobře a nůž splňoval všechny tvé požadavky, měl bys vědět i něco o nožířské oceli, která slouží jako materiál na výrobu nože. Jaké jsou její druhy, jak se od sebe liší a jaké mají vlastnosti?

Jak vybrat brusný kámen
Nože patří k nejdůležitějším nástrojům, které kuchař používá. Ať už je to profesionál nebo nadšený amatér, každý z nich si zaslouží nože v perfektní kondici. Aby dobře sloužily, musíš se o ně taky dobře postarat. K tomu se ti bude hodit brusný kámen. Jak si vybrat ten nejlepší?

5 základních teplých omáček, které zvládneš taky
V kuchyni to funguje stejně jako v jakémkoliv jiném oboru - když neznáš základy, těžko se posuneš na mistrovskou úroveň. Nauč se připravovat základní teplé omáčky, ovládni svou kuchyň a pozdvihni každé jídlo na úroveň šéfkuchaře.

Co jsou damaškové nože a proč je v kuchyni potřebuješ
Nůž z damaškové oceli nejen krásně vypadá, ale má spoustu jedinečných vlastností, takže je jejich příznivci bez váhání řadí mezi nejlepší nože na světě. Co to vlastně damašková ocel je, jak se z ní vyrábí nože a proč ho potřebuješ mít ve své kuchyni?

Jak vybrat steakový nůž? Profesionálové radí
Steakový nůž nepatří mezi nezbytné nástroje, které najdete v každé kuchyni. Pokud si ale rádi pochutnáte na pořádném kusu masa, mohou správně vybrané nože na steaky ještě znásobit váš zážitek. Jak vybrat kvalitní steakový nůž, který se stane ozdobou vaší kuchyně?

Materiály rukojetí kuchyňských nožů - jejich výhody a nevýhody
Aby se nám s kuchyňským nožem pracovalo, je důležité, aby byl ergonomický a dokonale nám padl do ruky. Příjemný materiál na rukojeti kuchyňského nože ocení především profesionální kuchaři, kteří jej používají i několik hodin denně. S jakými materiály se na rukojeti nože můžeme setkat a kterou si vybrat?

Návod: Jak vybrat brousek na nože
Nože patří mezi to nejcennější, co kuchař má. S kvalitním nožem není žádný problém nasekat cibuli nadrobno, nakrájet nudličky julienne nebo vykostit holoubátko. S tupým nožem toho ale mnoho nezmůžete. Jak vybrat vhodný brousek na nože, aby se nám s nimi dobře pracovalo a dlouho vydržely?

Jak správně krájet, aneb naučte se techniky krájení
Nejen znalost receptů a technik vaření jsou v kuchyni důležité. Ovládat správné techniky krájení by měl být základem každého kuchaře. Používání kuchařského nože je umění, které musí zvládnout každý šéfkuchař s jistotou a přehledem. Vaše dovednosti s nožem vás mohou odlišit od začátečníků a připravit vás na cestu k profesionální kariéře. Pokud je vaření jen vaší vášní v domácí kuchyni, můžete svůj koníček posunout o další úroveň. Nikdy není pozdě se naučit něco nového.

K čemu jsou ocílky a jak vybrat
Pro pravidelnou údržbu nožů vždy perfektně poslouží každému kuchaři kvalitní ocílka. S ocílkou se setkáte především v profesionálních kuchyních, ovšem dostatek využití najde tento kuchyňský pomocník i v každé domácnosti. Použití ocílky je jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Vyžaduje jen trochu cviku a správné použití, které zvládne opravdu každý. Naučit se pracovat s ocílkou zajistí vašim nožům dokonalou ostrost a vám snadnější práci v kuchyni.

Jak správně skladovat suroviny a potraviny
Správné skladování surovin je bezpochyby základem výborného jídla. S rostoucími cenami nejen za energie, ale také potraviny však nabývá na důležitosti i z dalšího hlediska - omezení plýtvání a zbytečného vyhazování jídla.