Brusné kameny na nože
Popis kategorie
Brusný kámen zvládne nabrousit i zcela tupý nůž, práci s ním si ale užijí hlavně fajnšmekři a zkušení kuchaři. Ti mají na výběr syntetické a přírodní brusné kameny s různou hrubostí. Většina kamenů je pak oboustranná – na jedné straně se nachází hrubý povrch sloužící k tvarování čepele, na druhé straně jemný povrch vhodný k naostření.
Jak na správné broušení nožů
Dokonale ostrý nůž je v kuchyni klíčem k úspěchu. Víte ale, jak správně naostřit nůž a jaké příslušenství k tomu potřebujete? Nejčastěji přicházejí ke slovu profesionální brousky na nože – jak mechanické, tak elektrické brousky mají přednastavené úhly, proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes brusné lamely směrem k sobě. Zatímco brousek na nože přijde vhod v momentě, kdy jsou nože tupé, ocílka slouží k pravidelné údržbě nožů, proto ji doporučujeme upotřebit před každým použitím nože.
Jak vybrat kameny na broušení nožů
Skuteční fajnšmekři mohou k broušení nožů použít diamantové nebo keramické brusné kameny Wüsthof, které se od sebe liší hrubostí povrchu. Zatímco kameny s hrubostí 250 jsou vhodné k broušení nových nožů, se staršími a více ztupenými noži si lépe poradí jemnější kameny s hrubostí 800–1000. Skutečně kvalitní brusné kameny jsou oboustranné a kombinují tak dvě zrnitosti, kdy hrubá strana je určena pro broušení, jemná pro leštění. Mimochodem – víte, že u nás seženete také brusič brusného kamene?