Steakové nože
Popis kategorie
Jestliže často a rádi připravujete steaky, pak vám doma nesmí chybět steakové nože. Díky špičce umístěné vysoko na horní hraně nože lze steakové nože použít stejně jako klasický příborový nůž. Na rozdíl od něj však mají mnohem ostřejší ostří, které je navíc vybaveno drobnými zoubky pro snadné krájení masa.
Jak vybrat kvalitní steakový nůž
Steakový nůž je ostrý nůž s tenkým, ale zato jemným ostřím, které se používá na krájení steaků. Na rozdíl od běžného příborového nože si totiž s přehledem poradí s tuhým masem i chrupavkou. Kuchyňské nože na steak mohou mít buď zoubkované, nebo rovné ostří. Kterému byste měli dát přednost? Obecně platí, že zoubkované nože maso více potrhají a hůř se brousí. Na druhou stranu se jejich hrany při krájení nedotýkají talíře, takže se tak rychle neotupí. Chcete-li udělat dojem na své hosty, pořiďte si rovnou kompletní sadu steakových nožů.
Další typy kuchyňských nožů
V každé kuchyni byste měli najít alespoň 3–5 druhů kuchyňských nožů, které se svou délkou a tvarem čepele perfektně hodí ke zpracování konkrétní potraviny. Které to jsou? Univerzální kuchařský nůž, kterému se přezdívá nůž šéfkuchaře, malý loupací nůž na zeleninu a nůž na chleba, který si poradí s čerstvým pečivem. Dle libosti pak můžete investovat do speciálních nožů, mezi které patří japonský nůž Santoku, filetovací nože na ryby, řeznické nože nebo třeba cukrářské a dekorační nože.