Kuchyňské nože na sýry - Giesser Messer
Popis kategorie
Jak vybrat kvalitní nůž na sýr
Kuchyňské nože na krájení sýrů se liší podle toho, zda jsou určené na měkké, poloměkké, polotvrdé nebo tvrdé sýry. Pokud chcete ukrojit měkký sýr, potřebujete nůž na brie s velmi tenkou a děrovanou čepelí, na kterou se sýr nepřilepí. Poloměkké sýry zvládnete ukrojit nožem podobným jako pro měkké sýry, jeho čepel však nemusí být děrovaná. Na tvrdé sýry se hodí tzv. sýrařská slzička s ostrým hrotem, zatímco na čerstvé sýry je ideální nůž se širokou zakulacenou čepelí bez hrotu. Na plátkování pak můžete použít strunový kráječ sýrů, na strouhání zase struhadlo na sýr.
Další typy kuchyňských nožů
K základní výbavě každého kuchaře patří univerzální kuchařský nůž, kterému se přezdívá nůž šéfkuchaře, malý loupací nůž na zeleninu a nůž na chleba, který si poradí s čerstvým pečivem. Dle libosti pak můžete investovat do speciálních nožů, jakou jsou filetovací nože na ryby, řeznické nože nebo třeba cukrářské a dekorovací nože. Nezapomeňte, že k pravidelné péči o kuchyňské nože patří mimo jiné jejich broušení, ke kterému slouží ocílka, ruční a elektrický brousek nebo brusné kameny.