HACCP nože - černá - nekovaná ocel - fibrox
Popis kategorie
Barevné nože pro HACCP
Zkratka HACCP označuje systém kritických bodů, který se uplatňuje v gastronomii za účelem včasného rozeznání zdravotních rizik a jejich předcházení. Používáním barevných HACCP nožů lze zabránit mimo jiné křížové kontaminaci mikroorganismy a alergeny mezi jednotlivými druhy potravin. Dle barev rozlišujeme nože na syrové maso (červená rukojeť), nože na syrovou drůbež (žlutá rukojeť), nože na ryby (modrá rukojeť), nože na vařené maso (hnědá rukojeť), nože na zeleninu (zelená rukojeť) a nože na cukrářské výrobky (bílá rukojeť).
Základní typy kuchyňských nožů
V každé kuchyni by měly být zastoupeny alespoň tři základní typy nožů, a to konkrétně univerzální kuchařský nůž, menší nůž na zpracování zeleniny a ovoce a zubatý nůž na krájení pečiva. Pokud rádi pracujete s masem a masnými výrobky, bude se vám dále hodit vykosťovací, špikovací a nářezový nůž nebo kuchyňský sekáček, který si poradí i s velmi tuhým masem a kostmi. Mějte na paměti, že i ten nejkvalitnější nůž se časem ztupí, a pořiďte si brousek nebo ocílku. Broušení nožů zvládnete s trochou praxe i svépomocí.