Jak se stát lepším kuchařem - rady a tipy
Chceš si užívat pořádnou kulinářskou zvěřinu každý den, ale máš pocit, že narážíš na své limity? Právě tobě přinášíme profesionální kuchařské tipy, které ti pomohou zdolat tvoje kulinářské cíle. Přiblížíme ti, které nářadí na vaření posune tvé umění na vyšší úroveń nebo jak na profi skládání chutí. Těchto 20 tipů, jak být lepší kuchař, ti umožní být při tvoření skutečně volný.
Co dělá dobrého kuchaře
Pokud vaření nebo pečení patří k tvým velkým životním vášním, pak jsi už určitě zjistil, že dokonalé zvládnutí kuchařských dovedností a kuchyňských technik je jen jedním kamínkem do úplné mozaiky. Existuje mnoho dalších maličkostí, které tvou vášeň a nadšení z přípravy jídla posunou takřka do nebeských výšin.
- Disciplína a dochvilnost patří rozhodně do desatera začínajícího kuchaře, protože na nich stojí celý kulinářský koloběh. Být včas na svém místě a mít hotovou přípravu je základním kamenem, bez kterého svou kuchyň neovládneš.
- Vytříbené chutě jsou základem pro sestavení lahodného menu, případné úpravy receptů nebo sestavování autorských receptů. Musíš moc dobře vědět, které ze součástí kulinářské džungle tvoří dohromady harmonickou kombinaci.
- Psychickou odolnost budeš potřebovat především ve chvíli, kdy zamíříš mezi profesionální kuchaře. V gastro zařízeních není čas se hroutit a kuchaři často nejdou pro silnější výrazy daleko, takže křehké duše to tady rozhodně nemají jednoduché.
1. Nauč se opravdu dobře krájet
Krájení patří k těm základům, které ti umožní být při tvoření skutečně volný. Nudličky julienne, kostičky brunoise nebo dokonale tenké plátky musíš zvládnout, i když tě někdo vzbudí v jednu v noci.
Se svým oblíbeným kuchařským nožem musíš být doslova srostlý, takže si na jeho výběru dej opravdu záležet. Vždycky je dobrý nápad spolehnout se na osvědčené značky, jako jsou Wüsthoff nebo IVO. Rozhodně by ti neměl chybět kuchařský nůž, který ti perfektně padne do ruky a podrží tě za všech okolností.
2. Starej se o své nože
Pokud chceš krájet s opravdovou vášní, musí být tvůj nůž v naprosto perfektním stavu. Ostrý nůž ti ulehčí práci a taky pomáhá předcházet zraněním. Ne nadarmo patří schopnost zacházet s ocílkou mezi kuchyňské techniky, které se učí každý začínající kuchař.
Čas od času potřebují nože větší údržbu, to si vezmi na pomoc brousky a brusné kameny. Tohle možná není úplně typické nářadí pro vaření, ale bez jejich pomoci jídlo, které nadchne celý svět, nepřipravíš.
3. Najdi si to pravé nářadí pro vaření
Každý kuchař by si měl vyzkoušet, co všechno kulinářský koloběh nabízí. Jesti máš tu příležitost, osahej si celou kuchyň – vyzkoušej vykrajovat ovoce nebo zeleninu pomocí nože na carving, vyzkoušej si vaření na špičkové litinové pánvi i sous vide.
Názory na to, kteří jsou nejdůležitější pomocníci kuchaře v kuchyni, se různí. Ale jen když je sám vyzkoušíš, zjistíš, které nářadí pro vaření skutečně potřebuješ a co je zbytečná investice.
4. Osvoj si základní kuchyňské techniky
Jako někdo, kdo chce ovládnout svou kuchyň, musíš bezpečně zvládnout taky základní kuchyňské techniky. V první řadě se jedná o vaření, pečení, dušení a smažení, musíš si být jistý, že tuhle kulinářskou zvěřinu máš v malíčku.
Mezi základní kuchařské dovednosti patří také příprava omáček nebo loupání rajčat, stejně tak jako dokonalý přehled o přílohách.
Tip: Podívej se na 5 základních teplých omáček, které zvládneš taky. Snadno díky nim ozvláštníš pokrmy, které pak nadchnou doslova celý svět.
5. Zaměř se na pokročilé kuchařské techniky
když už máš základy v malíčku, neboj se posunout své znalosti a schopnosti na další úroveň. Pečené kuře je fajn, ale co takhle pošírovaný candát nebo flambované palačinky? Takovéto kuchyňské techniky pro tebe možná zatím zní jako z jiné planety, ale je to skvělý způsob, jak nasytit svou touhu nadchnout. Pokud si nejsi jistý, jak na to, podívej se na naše články, jak na správné konfitování nebo glazování.
6. Chop se každé příležitosti
Ať už toužíš po tom stát se světově proslulým šéfkuchařem nebo ti stačí nadchnout svým jídlem hosty, kteří přijdou na nedělní oběd, musíš si uvědomit, že praxe dělá mistra. A o kulinářském koloběhu to platí několikanásobně. Takže ti nezbývá nic jiného, než projevovat svou kulinářskou zručnost kdykoliv k tomu budeš mít příležitost. Jen tak si osvojíš základní kuchařské dovednosti a naučíš se zacházet s veškerým nářadím pro vaření.
7. Nauč se pracovat se skládáním chutí
Že každý člověk rozlišuje čtyři základní chutě, ví každé malé dítě, ale jen opravdový mistr kulinária je umí dokonale propojit na jednom talíři. Přivítej nezkrotnou inspiraci a nechej společně pracovat sladkost a kyselost, jemnou hořkost i štiplavost. A nezapomínej ani na to, že jídlo by mělo být svěží a aspoň trochu křupat.
8. Vsaď na jednoduchost
Možná ti to bude přidat jako opak předchozího tipu, ale nesnaž se za každou cenu použít při úpravě receptu co nejvíce surovin, ale zaměř se na osvědčené kuchařské dovednosti, abys vykouzlil lahodný pokrm, který není přeplácaný. Skvělým příkladem je třeba klasický recept na telecí řízek s vídeňským salátem, který v sobě spojuje neodolatelnou chuť a vůni s křehkostí.
9. Poznej dokonale suroviny, se kterými pracuješ
Aby ses mohl pustit do skládání chutí pro dokonalé menu nebo do náhrady ingrediencí a úpravy receptů, je nezbytnou podmínkou znalost jednotlivých surovin. Nauč se, jak vypadají různé druhy těstovin a ke kterým omáčkám se hodí, nebo jak vybrat perfektní maso na steak. Neboj se poznávat nové chutě a zkoumej, které suroviny spolu dobře fungují a které naopak neladí.
10. Respektuj suroviny
Mezi profesionální kuchařské tipy, které z tebe udělají opravdového krále kulinářské džungle, rozhodně patří respekt k surovinám. V praxi to znamená, že zpracuješ kompletně celé zvíře nebo kedlubnu včetně natě a z odřezků ještě uděláš vývar. Tento přístup jde ruku v ruce s filozofií zero waste, tedy omezením plýtvání.
11. Zjisti, jak sestavit harmonické menu
Úpravy receptů a skládání chutí je jedna věc, ale naučit se sestavit menu, které spolu dokonale ladí, je opravdu pokročilá kuchařská technika. Profesionální kuchařské tipy, které se zaměřují na menu restaurací nebo hotelů, doporučují menu co nejvíce zjednodušit, aby se kuchařům při jeho přípravě nezatočila hlava. Pokrmy na jídelním lístku by také měly respektovat charakter restaurace a roční období.
Při sestavování vícechodového menu pro tvé hosty například na degustační večer se zaměř na rozmanitost jednotlivých chodů. Zařaď různorodá jídla, která potěší všechny jejich smysly. Jako příklad menu, kde snadno předvedeš své kuchařské dovednosti, slouží třeba předkrm v podobě lehkého salátu s mořskými plody, teplá krémová polévka, hlavní chod s masem a samozřejmě dezert.
12. Osvoj si ty správné náhrady ingrediencí
Češi jsou známí pro své kutilství a umění náhrady ingrediencí rozhodně můžeme také zařadit mezi pokročilé kuchařské techniky. Rozhodně to ale neznamená, že na spaghetti carbonara můžeš použít eidam místo pecorina nebo že připravíš tiramisu z pomazánkového másla. Naopak většinou snadno zaměníš kuřecí a krůtí prsa nebo petržel a pastinák.
13. Osvoj si tipy pro úsporu času
Každý profesionální kuchař ví, že pokud se nechce ve své kuchyni zbláznit, musí šetřit časem. Mezi základní kuchařské dovednosti tak patří správně rozmyšlené přípravy, ale také vhodná volba pokrmů. Třeba takový guláš nebo pomalu pečená kachna se dělá skoro sama. Můžeš využít taky pomocníky, jako je třeba tlakový hrnec, který ti usnadní přípravu dušeného masa, ale také některých příloh. Zvládnutý time management je v gastronomii často důležitější než dokonale zvládnuté techniky opékání. Nejlépe jej odkoukáš od zkušených kuchařů v podnicích, kde se dveře netrhnou.
14. Pusť se do pečení
Abys opravdu dokonale ovládl svou kuchyň, doporučuje mnoho kuchařských mistrů vyzkoušet si také pečení dortů a zákusků. Na rozdíl od přípravy slaných receptů, kdy můžeš vypustit své kulinářské zvíře, tady se musíš trochu krotit, dodržovat poměry ingrediencí a přesný postup.
Dezerty jsou náročnou disciplínou nejen kvůli skládání chutí, ale také kvůli své vizuální stránce. Dokážou v tobě probudit nepoznanou kreativitu, kterou pak přeneseš i do běžného vaření.
15. Sleduj gastronomické trendy
Neustálé vzdělávání se patří mezi profesionální kuchařské tipy, které rozhodně nesmíme opomenout. Gastronomická scéna je pestrá a neustále se vyvíjí, takže jestli se v kulinářské džungli nechceš ztratit, měl bys jí věnovat pozornost. Sleduj odborné časopisy a webové stránky, mnoho špičkových restaurací také vede vlastní blogy a magazíny, kde získáš tipy od proslulých šéfkuchařů.
16. Okoukej profesionální kuchařské tipy od těch nejlepších
V dnešní době je velmi jednoduché koukat pod ruce i těch nejlepších světových šéfkuchařů a to díky médiím a sociálním sítím. Z kuchařů se v posledních letech staly celebrity a mnozí neváhají se o své umění podělit třeba na Instagramu. Své vlastní účty na sociálních sítích mají také ty nejlepší restaurace.
17. Čti kuchařské knihy
Moderní doba a sociální sítě jsou sice fajn, ale někdy ti nezkrotnou inspiraci přinese i návrat ke kořenům. Kuchařky se starými recepturami ti mohou přinést skvělé tipy na úpravu receptů i tipy na kuchařské dovednosti, které už jsme skoro zapomněli. A pokud máš v zásobě sešit, do kterého si recepty psala tvoje babička, tak máš přímo pod nosem doslovat poklad.
18. Choď do restaurací
Že si kuchař připraví to nejlepší jídlo sám? Tak to vůbec není! Naopak mezi skutečné profesionální kuchařské tipy patří také časté návštěvy restaurací. Zjistíš, co nového se děje v gastronomii a taky se podíváš pod ruce konkurenci. A pamatuj na to, že pořádnou kulinářskou zvěřinu můžeš zažít i v nádražní čtyřce, ne jen při fine dining.
19. Cestuj a ochutnávej celý svět
Mezi radami pro mladé začínající kuchaře se často jedno opakuje – neboj se a odjeď do zahraničí. Právě tato profese je pro to jako stvořená, vždyť není nic jednoduššího než sbalit nože a zástěru a koupit si letenku, protože vařit můžeš prakticky kdekoliv. Při cestování se snadno seznámíš s rozmanitými chutěmi a zjistíš, jestli ti více vyhovuje asijská kuchyně nebo steaky.
Tip: Dostaneš se za hranice jen při dovolené? Vrhni se na místní street food, získáš tady neskutečnou inspiraci a zjistíš, co znamená skutečná volnost při tvoření.
20. Neustále se zdokonaluj a nepřestávej na sobě pracovat
Poslední (a vlastně ta nejdůležitější) rada na závěr – nikdy neusínej na vavřínech. Platí to ve většině profesí, ale pro ty kreativní obzvlášť. A pokud se nechceš v kulinářské džungli ztratit a vítat i nadále nezkrotnou inspiraci, pak svou kreativitu rozvíjej a neustále se uč něco nového. Protože kulinářské dobrodružství nikdy nekončí.
zdroj foto: https://unsplash.com/