profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak na správné glazování v kuchyni
      Blog
      26. 4. 2022
      5 min. čtení

      Jak na správné glazování v kuchyni

      Chcete si doma připravit glazovanou zeleninu nebo kotlety? Poradíme vám, jak na správné glazování v kuchyni a jak se vyvarovat nejčastějším chybám.
      Autor článku Janka Snopková
      Jak na správné glazování v kuchyni
      Chcete si doma připravit glazovanou zeleninu nebo kotlety? Poradíme vám, jak na správné glazování v kuchyni a jak se vyvarovat nejčastějším chybám.
      Autor článku Janka Snopková

      Ochutnali jste glazovanou karotku nebo glazované kotlety a nyní přemýšlíte, jak si tuto pochoutku připravit u sebe doma? S naším návodem to zvládnete levou zadní. Poradíme vám, jak na správné glazování v kuchyni a na co si dát při glazování pozor.

      Nože IVO Cutelarias

      Co je glazování

      Glazováním potraviny získávají hladký a lesklý vzhled, což na talíři působí famózně. Takzvanou glazuru na povrchu potravin lze vytvořit pomocí tekutin, jako je pivo, víno nebo tvrdý alkohol. Velmi dobře funguje také mléko, balzamikový ocet, sójová omáčka nebo med. Při glazování zeleniny si pak vystačíte dokonce jen s vodou a máslem.

      Co vše můžete glazovat

      Glazovat můžete prakticky vše, největších úspěchů u strávníků ale dosáhnete glazováním kořenové zeleniny. Zejména mrkev, petržel, celer bulva nebo ředkvičky si o tento způsob úpravy přímo říkají. Velmi dobře chutná také glazovaná cibulka a glazované maso, ale také ovocné koláče nebo pečivo.

      • Ke glazování zeleniny vám stačí voda a máslo. Pro lepší chuť můžete vodu nahradit vývarem a ovocnou nebo zeleninou šťávou, přidat pár kapek olivového oleje nebo bylinky.
      • Maso připravované na pánvi se glazuje podobně jako zelenina, jen se obvykle přidá trochu cukru, aby omáčka zkaramelizovala. Následně můžete maso podlít alkoholem nebo jinou tekutinou. Naopak grilované nebo pečené maso se pomocí mašlovačky nejčastěji potírá glazurou vytvořenou z medu, sójové omáčky a nejrůznějšího koření.
      • Ovocné koláče se obvykle glazují řídkou želatinou nebo rozředěným medem či marmeládou. K potření oblíbeného štrůdlu se pak tradičně používají rozšlehaná vajíčka.
      • Ke glazování pečiva se používá buď celé vejce, nebo samotný žloutek, ale také rozpuštěné máslo, oslazené mléko nebo smetana.
      • Glazování se využívá také u ryb, které se před zamražením potřou vrstvou vody, čím se zabraňuje jejich vysychání. Glazování ryb se velmi často kombinuje s křehčením masa.

      Jak správně glazovat zeleninu

      Postup při glazování zeleniny se skládá ze dvou na sebe navazujících kroků. Nejprve si zeleninu nakrájejte pomocí nože na zeleninu. Ta se následně dusí v tenké vrstvě s trochou másla a vody, dokud se většina vody neodpaří. Zelenina při tom změkne, pustí šťávu a aroma.

      Ve druhém kroku se zbytek vody a šťávy ze zeleniny rovnoměrně promíchá s máslem a dá vzniknout jemné omáčce. Tento moment poznáte při vaření snadno – omáčka na dně hrnce se začne lesknout, zhoustne a má tendenci obalovat kousky zeleniny. Výsledkem je měkká a perfektně ochucená zelenina, která je potažená jemnou omáčkou z másla a zeleninové šťávy.

      Tip: K zelenině se při glazování občas přidává i cukr, který pokrmu dodá chuť, přispěje k zahuštění omáčky a podpoří její glazuru. Jeho použití však není nezbytné.

      Jak na glazování zeleniny krok za krokem

      Vámi zvolenou zeleninu si nejprve nakrájejte pomocí kuchyňského nože na menší kousky nebo tenké plátky, které budou rychle měkké. Mezitím si rozehřejte pánev, do které přidáte trochu vody. Jakmile voda začne vřít, přidejte máslo a zeleninu. Všechno spolu promíchejte a osolte.

      Nyní přichází na řadu to nejdůležitější. Bedlivě sledujte, jak se voda postupně odpařuje a jak omáčka na dně houstne. Jakmile se začne lesknout a získávat sirupovitou konzistenci, zeleninu ochutnejte. Pokud je stále tvrdá, přidejte ještě trochu horké vody a pár minut počkejte. Je tak akorát? Pak můžete glazování ukončit a servírovat.

      Tip: Pokud budete glazovat větší kousky celé zeleniny, doporučujeme pánev přikrýt poklicí. Zpomalíte tak proces odpařování a zelenina rychleji změkne.

      Čím ozvláštnit glazuru

      Kromě vody a másla můžete ke glazované zelenině přidat také pár kapek olivového oleje nebo ještě lépe bylinky. Ty pevnější, jako je tymián nebo rozmarýn, přidávejte hned na začátku glazování a na konci je vyhoďte. Naopak ke konci glazování se hodí přidat pažitku, petrželku nebo estragon, které doporučujeme nasekat nadrobno pomocí kolébky na bylinky.

      Tip: Vodu můžete nahradit vývarem nebo ovocnou či zeleninovou šťávou. V obou případech tak pokrmu dodáte další chuť.

      Glazování vařené zeleniny

      Techniku glazování lze použít i v případě, že máte po ruce větší množství již připravené zeleniny. Ideálním kandidátem na glazování je zejména blanšírovaná zelenina, která už nějakou dobu odpočívá v lednici, nebo klasická mražená zelenina v sáčku. Glazováním zeleninu nejen prohřejete a provoníte, ale především oživíte, takže na talíři krásně vynikne.

      A jak na to? Postup glazování zeleniny zůstává v podstatě stejný. Začněte s trochou vody, kterou ohřejete a pak do ní zašleháte máslo. Přidejte zeleninu, nechte ji prohřát, obalit v omáčce a můžete servírovat.

      Obuv pro kuchaře

      Nejčastější chyby při glazování zeleniny

      S kterými chybami se při glazování nejčastěji setkáváme?

      • Příliš velké kusy zeleniny, které se na povrchu rozvaří a uvnitř zůstanou syrové
      • Příliš vodnatá omáčka. Lepší je začít s menším množstvím vody a v případě potřeby ji postupně přidávat.
      • Efekt glazování se ztratí také při vychladnutí a opětovném zahřátí zeleniny. Glazovanou zeleninu se proto snažte co nejdříve servírovat na talíř.

      Jak na glazování masa

      Kdo by nechtěl vytáhnout z trouby dozlatova opečenou kachnu nebo kuře? Pokud se vám nedaří dosáhnout krásné zlatavé kůrky, nezoufejte. Právě glazováním masa v průběhu grilování nebo pečení se vám to s největší pravděpodobností podaří.

      Ke glazování pečeného či grilovaného masa se používají nejrůznější glazury. Vyzkoušet můžete kombinaci těchto sladkokyselých a pikantních chutí:

      • Med + kmín + sójová omáčka
      • Med + sójová omáčka + červené dezertní víno + česnek
      • Sójová omáčka + rýžové víno + třtinový cukr
      • Sójová omáčka + bourbon + chilli papričky
      • Sójová omáčka + rýžový ocet + čerstvý zázvor
      • Portské víno + brusinkový džem + balzamikový ocet
      • Meruňková marmeláda + barbecue omáčka + zázvor + česnek + limetková šťáva

      Pomůcky ke glazování

      • Kuchyňské nože – Základní pomůckou v každé kuchyni jsou bezpochyby kvalitní a ostré nože. Tím nejpoužívanějším je univerzální kuchařský nůž, jen s ním si ale při vaření nevystačíte. Pořiďte si také nůž na zeleninu, zubatý nůž na pečivo a speciální nože na maso, ať vám jde práce hezky (a bezpečně) od ruky.
      • Mašlovačka – Nepostradatelný pomocník, kterého využijete při potírání pečiva, masa a ovocných koláčů glazurou.
      • Kolébka na sekání bylinek – Pro přípravu glazury na maso se vám bude hodit také kolébka, s jejíž pomocí najemno nasekáte čerstvé bylinky.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Zwilling Whites Bennon Tsuki GRAEF

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč