Návod jak snadno a rychle oloupat rajčata [TIPY]
Rajčata patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny vůbec. Jejich plná chuť a neodolatelné aroma ti dovolí vypustit své kulinářské zvíře a připravit jídla, která nadchnou tvé hosty i celý svět. Rajčata jsou skvělá za syrova, ale připravíš z nich i chutné omáčky nebo salsy. Abys je dovedl opravdu k dokonalosti, nauč se, jak oloupat rajčata během několika minut.
Do jakých receptů využiješ loupaná rajčata
Rajčata jsou velmi variabilní surovinou, ze které snadno připravíš mnoho skvělých pokrmů, jako je pravé italské sugo nebo rajčatová polévka z čerstvých rajčat. Právě nejrůznější omáčky, salsy, kečupy nebo polévky patří k receptům, pro které se hodí vědět, jak na loupání rajčat. Při delším vaření nebo dušení se slupka z rajčat oddělí a vytvoří v jídle ruličky, které nevypadají moc dobře a navíc jsou v puse nepříjemné.
Jednou z možností, jak se jich zbavit, je pasírování, ale pokud víš, jak loupat rajčata, ušetříš si spoustu následné práce.
Naopak pokud připravuješ salát, stačí rajčata nakrájet vhodným (a hlavně ostrým) kuchyňským nožem a slupku neloupat. Nachází se v ní totiž lykopen, jeden z nejdůležitějších antioxidantů, který také přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Postup na loupání rajčat za syrova
Jestli máš po ruce správně zralá rajčata, která jsou na dotek měkká, můžeš se pustit do loupání rajčat za syrova. Stačí je napíchnout na vidličkou a malým ostrým nožem na zeleninu se pustit do loupání podobně, jako to děláš s bramborami vařenými ve slupce. Počítej ale s tím, že slupka na rajčatech dobře drží, proto je tento postup náročnější na čas i nervy.
Tip: Hledáš kvalitní nože na zeleninu nebo i další práce v kuchyni? Chybu neuděláš s německou značkou Wüsthof, která nabízí několik linií kuchyňských nožů vyrobených z té nejkvalitnější solingenské oceli. Vyberou si profesionálové i nadšení amatéři a při správné péči ti vášeň a nadšení z přípravy jídla v jejich společnosti může vydržet dlouhé roky.
Dalším ze způsobů, jak oloupat rajčata, je použití speciální škrabky s jemnými zoubky na ostří. Díky tomu zvládneš odstranit opravdu jen tenkou vrstvu slupky, takže rajčata zůstanou pevná a nepřijdeš ani o vitamíny ukryté těsně pod slupkou. Takovou škrabku najdeš třeba u značky Victorinox, která už dávno není jen synonymem pro švýcarské kapesní nože, ale vyrábí také velmi kvalitní kuchařské vybavení.
Jak se dělají loupaná rajčata nad hořákem
Tento postup oceníš nejen při přípravě rajčat, ale třeba i paprik. Stačí zeleninu ožehnout nad plynovým hořákem, až slupka lehce zčerná a začne se jemně odlupovat. Potom ji snadno oloupeš a v jídle se můžeš těšit na lehce kouřové aroma.
Osvědčeným pomocníkem při této práci je speciální nůž na rajčata se zoubkovaným ostřím, které ti pomůže slupku dokonale oddělit. Stejným nástrojem potom rajčata rovnou nakrájíš, aniž by došlo k poškození jejich jemné dužiny.
Tip: Máš rád v kuchyni oheň, ale nemáš plynový sporák s hořákem? Vhodnou náhradou může být flambovací pistole, která ti pomůže nejen se stažením slupky, ale také při přípravě chutných dezertů nebo flambování.
Jak oloupat rajčata co nejsnadněji
Tím nejjednodušším způsobem, jak oloupat rajčata, je blanšírování. Ve stručnosti se jedná o krátké spaření rajčat horkou vodou a jejich následné zachlazení. Díky vysoké teplotě se slupka snadno oddělí a její následné stažení je otázkou pár sekund.
Takový postup na loupání rajčat ti umožní připravit i větší množství zeleniny právě na přípravu rajčatové omáčky, tradičního suga nebo prvotřídního domácího kečupu.
Návod na loupání rajčat krok za krokem
Loupání spařených rajčat patří mezi základní kulinářské techniky, které se naučíš během několika minut. Jejich ovládnutí může být prvním vykročením do opravdového dobrodružství v kulinářské džungli. Takže jak oloupat rajčata snadno a rychle?
-
Příprava rajčat
Rajčata nejprve omyj od všech nečistot, které by se mohly dostat do jídla. Ostraň stopky a případně také tzv. „bubáka“ v jejich okolí. Špičku rajčete nařízni ostrým nožem do tvaru X, aby bylo stažení slupky co nejjednodušší.
-
Rajčata přelij horkou vodou
Připravená rajčata stačí zalít horkou vodou z konvice nebo je můžeš na několik vteřin (maximálně minutu) ponořit do vroucí vody. Díky tomu se slupka oddělí a půjde snadno oloupat. Aby sis nespálil prsty a mohl i nadále dávat prostor své nezkrotné inspiraci, použij k vytažení rajčat děrovanou naběračku.
-
Spařená rajčata zchlaď
Jestli se chystáš na přípravu omáčky, můžeš tento krok vynechat, ale pokud je tvým cílem svěží salsa, pak spařená rajčata zchlaď ledovou vodou. Díky tomu si uchovají pevnost a při stažení slupky zbytečně neoloupeš také vrchní část dužiny. V ledové lázni nechej rajčata do doby, než vystydnou, poté je vytáhni a nechej okapat.
-
Stažení slupky
Nakonec rajčata oloupej. Můžeš použít speciální nůž na rajčata nebo na zeleninu, ale u správně spařených rajčat si vystačíš jen se svými prsty.
Co bys ještě měl vědět o rajčatech, kromě toho, jak je oloupat
Abys mohl být při tvoření v kuchyni skutečně volný, pak je respekt k surovinám tou hlavní ingrediencí, která ti pomůže projevit svou kulinářskou zručnost a cit opravdu naplno.
- Existuje velké množství druhů rajčat, které v kuchyni můžeš použít pro různé účely.
- Na přípravu rajčatových omáček jsou nejlepší soudková rajčata, která mají ideální poměr mezi množstvím dužiny a semínek.
- Masitá rajčata s minimem semínek jsou vhodná do hamburgerů a všude tam, kde potřebujete rajčata nakrájená na kolečka.
- Jíst můžeš dokonce i nezralá zelená rajčata. Ale pozor, mohou být jedovatá, proto nepřekračuj množství 100 až 200 g.
- Jestli si na rajčatech rád pochutnáš i v zimě, zvol skleníková rajčata, především třešňová nebo datlová rajčata.
- Při skladování rajčat se vyhni chladničce – rajčata v chladu ztrácí svou plnou chuť a stávají se moučná.
- Rajčata mají také relativně vysoký obsah glutamátu, což jim dodává výraznou chuť umami. Proto jsou v kuchyni tak oblíbená a jsou skvělou surovinou, se kterou můžeš projevit svou kuchařskou zručnost.
zdroj foto:
pixabay.com - Zsuzsa
Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash
Photo by Sven Brandsma on Unsplash
Photo by Dennis Klein on Unsplash