profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      Blog5 základních teplých omáček, které zvládneš taky
      Blog
      23. 1. 2023
      8 min. čtení

      5 základních teplých omáček, které zvládneš taky

      Nauč se 5 základních teplých omáček, které se hodí k masům i zelenině. Demi-glace, bešamel, velouté, holandská a rajčatová omáčka dodají tvým pokrmům tu správnou tečku.
      Autor článku Janka Snopková
      5 základních teplých omáček, které zvládneš taky
      Nauč se 5 základních teplých omáček, které se hodí k masům i zelenině. Demi-glace, bešamel, velouté, holandská a rajčatová omáčka dodají tvým pokrmům tu správnou tečku.
      Autor článku Janka Snopková

      Nože IVO Cutelarias

      V kuchyni to funguje stejně jako v jakémkoliv jiném oboru - když neznáš základy, těžko se posuneš na mistrovskou úroveň. Nauč se připravovat základní teplé omáčky, ovládni svou kuchyň a pozdvihni každé jídlo na úroveň šéfkuchaře.

      K čemu potřebuješ omáčku

      Vysušené kuřecí prso s podivně uvařenými bramborami nebo neochucená zelenina servírovaná jako obloha patří k nočním můrám každého milovníka dobrého jídla. Dobře připravená omáčka naopak dokáže zachránit i pokrmy, které se na první pohled zdají obyčejné. Nemáme na mysli záplavu podivné tekutiny, ale krásně hedvábnou hustou tekutinu s jemnou, ale výraznou chutí.

      Chutná omáčka na talíři je takový malý zázrak, kterým jednoduše ukážeš svou kulinářskou zručnost. Přitom příprava kvalitní domácí omáčky nemusí být nijak časově náročná. Stačí zkrotit základní postupy a použít kvalitní suroviny a jsi jen krůček od toho, abys nadchnul svým jídlem celý svět.

      Co bys měl vědět o teplých omáčkách

      Základní charakteristika teplých omáček je zřejmá už z názvu - tyto omáčky se podávají teplé a stávají se tak opravdovou součástí jídla, ne jen doplňkem, jako třeba majonéza, asi nejznámější ze studených omáček.

      Při přípravě základních teplých omáček se spolehni na osvědčené postupy. Jen tak dostaneš spolehlivý základ pro své další kulinářské cíle. Když bezpečně ovládneš základy, můžeš vypustit své kulinářské zvíře a nechat se unést proudem inspirace.

      Tip: Inspirace často nechodí jako blesk z čistého nebe a kdo je připraven, není překvapen. Nechej se vést osvědčenými kombinacemi a postupy známých šéfkuchařů a načerpej znalosti z jejich autorských kuchařských knih.

      Obuv pro kuchaře

      Omáčka espagnole a recept na demi-glace

      Omáčky espagnole a demi-glace patří ke stavebním kamenům francouzské kuchyně. Možná se ti při pohledu na ni vybaví tzv. UHO ze školní jídelny, ale domácí omáčka demi-glace má úplně jiné grády. Okouzlí tě svou výjimečně plnou chutí, která v sobě spojuje masový vývar, kořenovou zeleninu a koření. Skvělé budou jen tak samotné, ale perfektně se hodí i pro přípravu dalších omáček i ke kulinářským experimentům

      V základu receptu na demi-glace a omáčku espagnole stojí silný vývar z pečených hovězích nebo telecích kostí a kořenové zeleniny. Jeho příprava nepatří mezi náročné kuchařské postupy a bez debat se jedná o základní ingredienci, kterou bys měl mít stále po ruce. (Nemusíš na nový vývar zakládat každý den, spolehlivě vydrží pár dní v lednici a pár týdnů v mrazáku.)

      Příprava demi-glace

      Nejprve si připrav tmavou jíšku z másla a hladké mouky. Netrpělivost se v tomto případě nevyplácí - jíška by měla mít stejně tmavou barvu, jako potom výsledná omáčka. Až se ti bude barva zdát tak akorát, přilij čistý vývar a počkej, až omáčka zhoustne. Vše povař asi 15 minut, aby se vytratila chuť mouky. Osol, opepři - a máš omáčku espagnole.

      Odtud už je jen krůček ke královně - demi-glace. Do připravené hnědé omáčky nalij ještě porci vývaru a přidej bouquet garni (tedy kuličky pepře, nového koření a bobkový list svázaný v plátýnku, aby se dal snadno vylovit). Vše nechej probublávat na mírném plameni, až se tekutina zredukuje přibližně na polovinu. Podle chuti můžeš přidat ještě špetku soli, která podtrhne silný masový základ demi-glace.

      Použití

      Demi-glace můžeš jednoduše použít samostatně a přelít s ním třeba steak nebo kachní prsa, dobře se hodí taky ke zvěřině. Demi-glace ale poslouží taky jako základ dalších jídel, připravíš z ní třeba klasickou pepřovou omáčku. A až tě příště popadne nezkrotná inspirace, přidej demi-glace třeba k dušenému masu, trochu zaexperimentuj s bylinkami a pusť se odvážně do kulinářské džungle.

      Bešamelová omáčka

      Bešamel je další chutná omáčka, jejímž základem je jíška. Tentokrát stačí mouku na másle lehce zpěnit a nečekat na tmavou barvu - naopak, bešamel patří ke světlým omáčkám. Samostatně se bešamelová omáčka příliš nepoužívá, ale je nepostradatelnou součástí zapékaných pokrmů.

      Recept na dobrý bešamel

      Začni světlou jíškou a přidej do ní mléko nebo smetanu. Všechno společně provař na mírném plameni do požadované konzistence. Přidej trochu soli a špetku mletého muškátového oříšku a máš skvělý doplněk pro nejchutnější zapékaná jídla.

      Použití

      Bešamel je nedílnou součástí zapékaných pokrmů, jako jsou lasagne nebo musaka. Omáčka dodá jídlu krásně krémový charakter a zabrání vysušení, což ocení i ti nejvybíravější strávníci. Bešamelová omáčka poslouží také jako základ pro nejrůznější sýrové omáčky, takže za pár minut můžeš vykouzlit makaróny se sýrem, typické americké comfort food.

      Speciální tip: Zkus použít bešamel při přípravě gratinovaných brambor místo samotné smetany. Sice tomu přidáš pár kalorií navíc, ale ten chuťový zážitek za to stojí.

      Omáčka velouté

      Když už jsi pokořil bešamel, je už jen krůček k receptu na omáčku velouté. Velouté znamená ve francouzštině samet a odkazuje na krásně jemnou konzistenci této chutné omáčky. Místo mléka nebo smetany se pro omáčku velouté používá jako základ vývar, nejčastěji kuřecí nebo rybí, ale do vegetariánských receptů můžeš použít klidně vývar zeleninový. Vývary se postarají o delikátní chuť, která nepřebije chuť hlavní suroviny na talíři.

      Recept na omáčku velouté

      Z másla a mouky si připrav světlou jíšku, stačí vše lehce zpěnit. Postupně přilévej vývar, až dosáhneš požadované konzistence. Přidej trochu soli, špetku bílého pepře, který nenaruší kremový vzhled téhle delikatesy. Vše společně povař asi 15 minut a nezapomeň míchat, aby se mouka nepřichytila.

      Použití

      Omáčka velouté se díky své jemné chuti perfektně hodí k jemným bílým masům, jako je ryba, kuře nebo krůta. Na další úroveň pozvedne také glazovanou zeleninu a až tě přepadne vlna inspirace, můžeš ji použít třeba jako základ hutné rybí polévky neo nejrůznějších krémů a pyré.

      Holandská omáčka

      Tady už se dostáváme ke složitějšímu postupu, než je umíchání jíšky a její zjemnění tekutinou. Základem holandské omáčky jsou žloutky v kombinaci s máslem. Připrav si svaly, protože budeš hodně šlehat, ale tenhle nadýchaný výsledek za to stojí. Taky se připrav na to, že když připravíš exkluzivní vejce benedikt s holandskou omáčkou, budou je po tobě chtít znovu a znovu. A pak ještě jednou.

      Úskalím při přípravě holandské omáčky je to, že se ráda sráží, ale jeji příprava je jako jízda na kole - když se to jednou naučíš, už to nezapomeneš. Přípravu domácí omáčky můžeš pojmout jako tichou kontemplaci, okamžik naprostého soustředění, kdy se nenecháš ničím rušit. V takových chvílích si můžeš naplno užívat vášeň a nadšení z přípravy jídla.

      Recept na holandskou omáčku

      Holandská omáčka se připravuje ve vodní lázni, která velmi mírně probublává. Do skleněné nebo kovové misky si připrav 3 žloutky, přidej špetku soli, půl lžičky dijonské hořčice a pár kapek citronové šťávy. Zamíchej, postav nad pár a šlehej metličkou, dokud hmota nezesvětlá. Pak postupně zašlehávej 100 g másla nakrájených asi na 12 kousků. Kdyby se ti zdálo, že se žloutky začínají srážet, odstav misku z vodní lázně a zchlaď ji naopak ve studené vodní lázni. Kdyby se žloutky opravdu srazily, musíš začít znovu.

      Pozor, holandskou omáčku musíš podávat ihned po dokončení (maximálně vydrží třeba 30 minut nad horkou vodou z parní lázně), nelze ji uchovávat pro pozdější použití.

      Použití

      Už jsme zmiňovali slavná vejce benedikt, tedy ztracená vejce na opečeném toastu přelitá právě holandskou omáčku, ale tato slavná domácí omáčka nabízí mnoho další možností, jak ji použít. Oblíbená je třeba s mladým chřestem, ale poslouží jako skvělý doplněk k blanšírované zelenině, pošírované rybě a dalším jemným delikatesám, které si zaslouží doladit něčím nadýchaným s jemným citronovým nádechem.

      Rajčatová omáčka

      Poslední ze základních teplých omáček je rajčatová omáčka, kterou určitě znáš nejen z italské kuchyně. Tím hlavním tajemstvím je dlouhá doba přípravy, kdy se z obyčejných rajčat stane naprosto neodolatelná hustá omáčka s vůní léta.

      Recept na rajčatovou omáčku

      V kuchyni se málokdy setkáš s něčím tak jednoduchým, jako je recept na rajčatovou omáčku. I uvařit dobrý zelený čaj nebo míchaná vajíčka je složitější. O základ chuti se postará nadrobno nakrájená šalotka zpěněná na oleji. K ní přidej oloupaná a najemno nakrájená rajčata zbavená semínek a špetku soli. A pak už jen čekáš a občas promícháš (a ochutnáš). Výsledná konzistence by měla být hutná, rajčata se téměř rozvaří a vznikne hustá kaše. Určitě dej rajčatové omáčce aspoň 30 minut, klidně i více. Odmění se ti plnou chutí, které se nebudeš chtít vzdát.

      Použití

      Rajčatová omáčka patří mezi oblíbené domácí omáčky a nabízí celou řadu využití. Můžeš jí jen tak přelít těstoviny, gnocchi nebo polentu nebo ji použít jako základ klasické boloňské omáčky. Hodí se i ke grilovaným masům, třeba drůbeži.

      Kulinářské dobrodružství nikdy nekončí

      Znát základní chutné omáčky je ale jenom začátek pro to pravé kulinářské dobrodružství. Z těchto pěti domácích omáček jednoduše vykouzlíš klasické i neotřelé chuťové variace a pomohou ti uspokojit svou touhu nadchnout pro dobré jídlo i ostatní.

      • U demi-glace můžeš experimentovat s bylinkami, které budeš vařit v základu. Zajímavý bude tymián, pokud ji chceš podávat ke zvěřině, vyzkoušej třeba jalovec nebo mladé smrkové jehličí.
      • Do bešamelu můžeš přidat zpěněnou cibuli, bobkový list nebo parmazán.
      • Když do velouté na závěr zašleháš vaječný žloutek a zjemníš smetanou, dostaneš ještě nadýchanější verzi této chutné omáčky. Experimentovat můžeš taky se suchým bílým vínem a bylinkami.
      • Recept na holandskou omáčku nabízí takřka nekonečné množství obměn. Pokud hořčici vyměníš za bílé víno svařené se šalotkou a na závěr přidáš nasekaný estragon, máš připravenou béarnskou omáčku, která skvěle zvýrazní chuť grilovaného masa a ryb.
      • A když do základní holandské omáčky přidáš šťávu z krvavých pomerančů, vznikne maltézská omáčka. Jak asi bude chutnat s grilovaným lososem a zeleným chřestem?
      • Největší prostor pro chuťové experimenty skýtá základní rajčatová omáčka. Přidej kapary, olivy nebo pečené papriky a pokaždé vykouzlíš úplně jiné jídlo z pár surovin.

      Tajemství domácí omáčky je nejen ve znalosti základního receptu, ale také v dodržení postupu, trpělivosti a samozřejmě kulinářské vášně. Díky ní bude každé jídlo dokonalým zážitkem.

      obrázky zdroj:

      https://unsplash.com/

      https://pixabay.com/


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Zwilling MOAK Cook King Dick Kom-Kom

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč