Nejdůležitější pomocníci kuchaře v kuchyni - jací to jsou?
Abys mohl být při tvoření skutečně volný, potřebuješ k tomu to správné vybavení kuchyně. Zárukou úspěchu jsou kvalitní kousky, které ti pomohou lehce dosáhnout tvých kulinářských cílů. Spotřebiče dnes nechme stranou a podívejme se na potřeby pro kuchaře, které by v žádné kuchyni neměly chybět.
Hrnce a pánve
Abys vůbec mohl pokrm tepelně upravovat, budeš kromě sporáku potřebovat také sadu hrnců a pánví. S jejich počtem to není třeba přehánět, ale měl bys mít k dispozici několik velikostí, abys zvládl připravit snídani pro dva i guláš pro dvacet hostů. Hrnce by měly mít silnější dno i stěny, které dobře vedou a udržují teplo. Profesionálové si oblíbili především nerezové hrnce, které můžeš použít na jakémkoliv typu sporáku, včetně indukce.
Tip: Jestli máš nedostatek času nebo chceš šetřit energii, může se ti hodit tlakový hrnec. Osvědčená technologie našich babiček ti pomůže při přípravě vývaru, ragú nebo gulášů.
Pánví existuje doslova nepřeberné množství druhů. Jako základ bude stačit nízká pánev na opékání masa a zeleniny a hlubší pánev na smažení. Milovníci asijské kuchyně ocení hluboký wok a těm, kteří mají rádi sladké, se bude hodit lívanečník. Ocelové, nerezové, litinové nebo hliníkové pánve perfektně vedou teplo, pánve s nepřilnavým povrchem zase zaručují snadnější čištění.
Kuchařský nůž
Někteří tvrdí, že tím nejdůležitějším kuchařským náčiním je kuchyňský nůž. A je pravda, že kdo jednou držel opravdu kvalitní kuchařský nůž, už se ho vzdává jen nerad. Kvalitní nůž ti umožní krájet s vášní a čas strávený v kuchyni si opravdu užít.
Univerzálně použitelný kuchařský nůž hodný mistra by měl mít čepel dlouhou přibližně 16 - 25 cm vyrobenou z kvalitní nožířské oceli. Samozřejmostí je ergonomická rukojeť, která s tebou dokonale sroste, a samozřejmě vyváženost, aby práce byla co nejjednodušší. Takovým nožem nakrájíš maso i zeleninu, poradí si s rybou i prasetem.
Pokud to ale s vařením myslíš opravdu vážně, měl bys do svého repertoáru zařadit i více specializované kousky nožů. A někdy je dokonce lepší pořídit si celou sadu nožů.
- Řeznické nože. Tato kategorie zahrnuje větší kousky na bourání masa nebo stahování kůže, ale i menší vykosťovací nože. Můžeme sem zařadit i sekáčky na maso, které si poradí i s porcováním žeber nebo kotlety s kostí. Pokud se ale řadíš mezi masožrouty, pár řeznických nožů určitě využiješ.
- Nože na ryby. Ty vynikají především tenkou čepelí, která si hravě poradí i s křehkým rybím masem. Stačí jeden řez a zvládneš vyfiletovat jakoukoliv rybu.
- Nože na zeleninu. Většinou drobnější nože využiješ při čištění i krájení zeleniny nebo ovoce. Nasekáš s nimi taky bylinky a připravíš houby - prostě menší univerzální nůž se jako součást kuchařského vybavení rozhodně neztratí.
- Nože na chleba. Většinou mají zoubkované ostří, které si poradí i s tvrdší kůrkou nebo naopak měkkým pečivem, které bys při krájením běžným nožem spíš rozmačkal.
- Cukrářské nože. Jestli rád připravuješ dorty, pak by ti neměl chybět ani nůž, kterým rozkrojíš korpus nebo jiný, kterým snadno rozetřeš krémy a polevy. Cukrářské nože mají větší plochu, takže dokážou zanechat dokonale hladký povrch, který ti umožní dosáhnout zase dalších kulinářských met.
- Japonské nože santoku. Někteří považují tyto nože za natolik univerzální, že si je pořizují jako první kousek. Vynikají především svou ostrostí a jednostranně zbroušeným ostřím, které umožňuje krájet zeleninu a maso na opravdu tenké plátky. Je velmi snadné kráse těchto nožů podlehnout a začít opravdovou vášeň a nadšení z přípravy jídla.
Tip: Přečti si našich 7 tipů, jak vybrat kuchyňský nůž, abys nešlápl vedle a mohl už napořád krájet s vášní.
Ocílka a bruska na nože
Když už jsi investoval do kvalitního kuchařského nože, pak jistě chápeš, jak důležitou součástí kuchařského náčiní jsou nástroje na broušení nožů. Ocílka (kovová, keramická nebo diamantová) by neměla chybět v žádné kuchyni. Slouží ke každodenní údržbě nožů, aby se s nimi pohodlně pracovalo.
Čas od času si nože zaslouží i větší péči v podobě brusky (elektrické nebo mechanické) nebo brusného kamene. Dnešní kuchařské pomůcky jsou přizpůsobené tomu, aby práci s nimi zvládl takřka každý, ale pokud mají nože třeba zubaté ostří, je lepší je svěřit profesionálovi, který jim věnuje odbornou péči.
Tip: Zjisti, jak pracovat s ocílkou nebo jak používat brusný kámen, aby ses o své nože mohl opravdu dobře starat. Odmění se ti dlouhou životností a umožní ti projevit svou kulinářskou zručnost.
Kuchařská škrabka
V každé kuchyni najde své uplatnění i kvalitní škrabka na brambory nebo zeleninu. Kuchařské škrabky se vyrábí v nejrůznějších tvarech a velikostech, takže si můžeš vybrat tu pravou, která ti dobře padne do ruky. Zamezíš tak nepříjemným otlakům i při větším množství zeleniny.
I při výběru škrabky na brambory vsaď na kvalitu a prověřené značky. Skvělou volbou jsou třeba profesionálky škrabky značky Victorinox.
Kuchyňské prkénko a univerzální kuchařská karta
Mezi základní vybavení kuchyně patří také krájecí prkénko, lépe řečeno několik krájecích prkének. Především v profesionální kuchyni je třeba odlišit, prkénka pro krájení syrového masa, zeleniny nebo sýrů. Kuchyňské prkénko by mělo být především snadné na údržbu, to nejlépe splňují oblíbená plastová prkénka. Pokud jsi klasik, můžeš si pořídit i dřevěné prkénko, ale smiř se s tím, že jeho mytí budeš muset věnovat více času.
Šéfkuchaři nedají dopustit také na univerzální kuchařskou kartu neboli špachtli. Využiješ ji při manipulaci s nakrájenými surovinami, ale i při krájení těsta nebo roztírání krémů. A hlavně se s ní budeš cítit jako opravdový šéfkuchař, jako král kulinářské džungle.
Kovová šlehací kuchyňská metla
Ať už připravuješ zálivku do salátu, šleháš vejce na omeletu nebo připravuješ bešamel, šlehací metla je věrným pomocníkem a spojencem na cestě nikdy nekončícího kulinářského dobrodružství. Samozřejmě můžeš použít nejrůznější elektrické mixéry, ale výhodou kuchyňské metly je jednoduchost použití.
Obracečka
Bez obracečky do kuchyně nelez, dalo by se parafrázovat přiléhavé přísloví o hospodě a penězích. Hodí se při přípravě neskutečného množství pokrmů, od vajec přes palačinky k hamburgerům. Nakonec s ní i zamícháš omáčku nebo ji využiješ při vytahování hranolek z horkého oleje. Prostě neocenitelné náčiní pro kuchaře, který chce dokonale ovládnout svou kuchyň.
Kuchařské kleště nebo pinzeta
Při vytahování masa z horkého oleje nebo při servírování oceníš kuchařské kleště, případně pinzetu. Mají různě široké hroty, takže si můžeš vybrat širší kleště pro manipulaci s pořádnou flákotou nebo jemnou pinzetu pro servírování krevet. Skvělou volbou jsou nerezové kleště, na které můžeš nasadit silikonové krytky, abys nepoškrábal pánev. Když se chceš ve své kuchyni cítit jako opravdový profesionál a král kulinářské džungle, jsou kuchařské kleště nezbytným vybavením.
Kuchyňské váhy
Občas se vyplatí následovat recept. Nabídne ti ověřený postup i poměry, které vedou k chutnému výsledku. A to je ten správný důvod, proč mezi nezbytné potřeby pro kuchaře zařadit kuchyňské váhy. Nejčastěji je využiješ při přípravě dezertů, kde i malé odchylky v poměru surovin mohou vést ke katastrofě. Ale kuchyňské váhy se neztratí ani v profesionální kuchyni, aby sis mohl ověřit, že hostům nabízíš opravdu 200 g masa, jak je napsáno v jídelním lístku.
Kuchařský vpichovací teploměr do masa
Připravit dokonale propečený a šťavnatý kus masa je umění. A zjistit, kdy je maso v té správné kondici, aby se doslova rozplývalo na jazyku, není jen tak. Můžeš se řídit vlastními zkušenostmi, ale profesionálové nedají dopustit na vpichovací teploměry do masa. Právě kuchařský teploměr někdy může být tím, kdo zachrání situaci a nedovolí ti naservírovat syrové maso, ale naopak nadchnout svým jídlem celý svět.
Vybírat můžeš z teploměrů s analogovým nebo digitální displejem a využiješ je při pečení masa v troubě, v domácí udírně, ale také při temperování čokolády nebo přípravě dokonalého steaku na medium.
Nezapomeň na kvalitní kuchařské oblečení
Aby ses mohl odvázat a při tvoření byl skutečně volný, bude se ti hodit také pohodlné oblečení. V profesionální kuchyni by měl být samozřejmostí rondon, který tě ochrání před nečistotami nebo popálením, na doma si pořiď aspoň stylovou kuchařskou zástěru.
Tip: Chceš něco navíc, co tě odliší od ostatních? Nechej si na zástěru vyšít svůj podpis nebo vygravírovat logo na čepel nože. Pak už se ti nestane, že bys o své oblíbené kuchařské pomocníky přišel a můžeš se směle pustit do kulinářského dobrodružství, které nikdy nekončí.
zdroj foto: