Objednávky, které mají všechny položky skladem, přijaté do 18.12.2023 do 12:00 hod., doručíme do Vánoc.

Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP 30 vánočních dárků
  • Tipy na dárky pro kuchaře a milovníky vaření
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Kuchařské dárky pro manžela a bratra
    • Kuchařské dárky pro manželku a sestru
    • Kuchařské dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti gastro oblečení
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Oblečení pro řezníky
        • Košile/Trička pro řezníky
        • Kalhoty pro řezníky
        • Zástěry pro řezníky
        • Obuv pro řezníky
        • Čepice pro řezníky
        • Rukavice pro řezníky
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
      • Zdravotnické oblečení
        • Zdravotnické kalhoty
        • Zdravotnické košile
        • Zdravotnická obuv
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        BlogJak na správné konfitování
        Blog
        3. 5. 2022
        7 min. čtení

        Jak na správné konfitování

        V čem spočívá tajemství francouzské úpravy masa neboli konfitování? A jak připravit chuťově perfektní konfitovanou kachnu nebo husu jako od šéfkuchaře?
        Autor článku Janka Snopková
        Jak na správné konfitování
        V čem spočívá tajemství francouzské úpravy masa neboli konfitování? A jak připravit chuťově perfektní konfitovanou kachnu nebo husu jako od šéfkuchaře?
        Autor článku Janka Snopková

        Chceš si dopřát dokonalý kulinářský zážitek v podobě krásně měkkého a šťavnatého masa, které se rozpadá, když se jej jen lehce dotkneš nožem nebo vidličkou? Pak je konfitování přesně tím druhem přípravy, který musíš vyzkoušet.

        Co je konfitování

        Konfitování je tradiční způsob přípravy masa. Jeho hlavním tajemství spočívá v tom, že se maso nejprve pořádně nasolí a namarinuje a následně se pomalu peče v tuku. Díky tomu zůstává maso šťavnaté a uchovává si maximum ze své chuti. Je to skvělý způsob, jak ukázat svou kulinářskou zručnost a přitom se moc nenadřít.

        Francouzi znali konfitování už v 15. století

        Francouzi znali konfitování už v 15. století, kdy tato kuchařská technika sloužila hlavně k dlouhodobému uchovávání masa. Ostatně pojem „confire“, který dal této úpravě masa název, znamená v překladu uchovávání a konzervování potravin. Konfitované maso se nechalo ztuhnout v tuku a v chladu přežilo několik týdnů. Ty ale raději počítej s tím, že konfitovaná kachna nebo konfitovaná líčka zmizí během několika (desítek) minut. Je to totiž lahůdka, kterou budeš chtít ty i tvoji hosté jíst pořád znova.

        Mimochodem, stejného výsledku, jako při klasickém konfitování, tedy pomalém pečení v tuku, dosáhneš i díky metodě sous-vide. O tom ale podrobněji někdy příště.

        Co vše můžeš konfitovat?

        Ke konfitování se nejlépe hodí drůbeží maso, na jídelníčcích mnoha restaurací tak najdeme konfitovanou husu nebo kachnu. Nemusíš ale mít obavu popustit uzdu své kulinářské fantazii a pustit se do konfitovaného vepřového nebo konfitovaných hovězích líček. Aby nasytili svou touhu nadchnout pro skvělé jídlo i ostatní, připravují někteří šéfkuchaři i konfitovanou zvěřinu, jehněčí nebo dokonce mořské plody. Ty se konfitují v aromatizovaném oleji nebo přepuštěném másle, které dodá pokrmu příjemnou oříškovou chuť.

        Nemusíš ale konfitovat jen maso. Právě tato kuchařská technika přímo vybízí k tomu, abys dal prostor své nezkrotné inspiraci. Konfitovat se totiž dá i zelenina, skvělá je i konfitovaná cibule nebo česnek. Ten potom použiješ do omáček, salátů nebo jen tak na čerstvý chleba.

        Tip: Vyzkoušej taky brambory konfitované v husím sádle, které chutnají zkrátka nepopsatelně. Pokud je nesníš samotné ještě před tím, než je naservíruješ, bude to skvělá příloha k pečenému nebo grilovanému masu.

        {banner_2 _blog}

        Bez čeho se při konfitování neobejdete

        Ačkoliv zní konfitování jako něco vznešeného, jde vlastně o jednoduchou kuchařskou techniku. Její výsledky jsou ale naprosto luxusní, proto patří mezi kulinářské mety mnoha profesionálních i amatérských kuchařů. Ke konfitování v podstatě potřebuješ jen tři ingredience – sůl, tuk a čas. 

        Z dalšího kuchyňského náčiní pak budeš potřebovat ještě:

        • kvalitní a ostré kuchyňské nože k přípravě masa,
        • potravinářskou fólii nebo alobal na zakrytí masa naloženého v marinádě,
        • hluboký pekáč nebo zapékací mísu s víkem (případně poslouží i alobal),
        • jehlici, s jejíž pomocí zjistíš, jestli je maso správně propečené,
        • kuchařskou zástěru nebo rondon (kromě ochrany oblečení ti dodá pocit opravdového profíka – a taky to dobře vypadá),
        • kuchařské utěrky,
        • kuchařskou rukavici (neboli chňapku) s termoizolační vrstvou, která tě ochrání před spálením.

        Tip: Jestli chceš, aby mělo maso krásně vypečenou a křupavou kůrku, bude se v závěru hodit také pečicí plech, na který maso rozložíš a necháš opéct pod grilem. Stačí 20 – 30 minut a jednoduše získáš další chuťový rozměr.

        Jak na konfitování masa krok za krokem

        Aby sis mohl užít skutečnou volnost při tvoření a popustit uzdu své fantazii a kulinářským nápadům, je dobré znát základní postupy, které vedou k dokonalému výsledku. Experimentovat pak můžeš se surovinami nebo kořením a pustit se tak do pravé kulinářské džungle.

        Základní postup, jak na konfitování masa, je následující:

        • Maso si řeznickými noži rozporcuj nebo nakrájej na jednotlivé porce, plátky nebo kostky. Maso ze všech stran pořádně osol himalájskou solí. Ta pomáhá sterilizaci masa a vytáhne z něj přebytečnou vodu.
        • Z koření a bylinek připrav marinádu, ve které obalíš maso. Můžeš přidat i pikantní omáčku, ovocnou šťávu nebo alkohol.
        • Naložené maso zabal do alobalu a nechej odležet v lednici aspoň 12 hodin, ideální je přes noc.
        • Uleželé maso opláchni pod studenou vodou, aby se zbavilo přebytečné soli. Maso pořádně osuš.
        • Maso vlož do pekáče a zalij tukem. Nejlepší je vepřové, hovězí nebo husí sádlo, přepuštěné máslo nebo olivový olej. Závisí to hlavně na tom, jaký druh masa ses rozhodl připravovat. Tuk můžeš na mase také nechat postupně rozpustit.
        • S tukem nemusíš šetřit, maso by v něm mělo být celé ponořené. Tuk navíc do masa neabsorbuje, maso se v něm pouze dusí. Právě díky tomu je výsledek tak křehký a šťavnatý.
        • Teď můžeš také přidat česnek nebo bylinky, které maso dochutí. Aby byla chuť opravdu harmonická, používej na dochucení ingredience použité do marinády.
        • Pekáč zakryj víkem nebo alobalem a dej do trouby vyhřáté na 80 – 100 °C.
        • Stejně jako u pomalého pečení nechej maso v troubě několik hodin, aby šlo krásně od kosti a bylo dokonale měkké. Kuřeti nebo králíkovi budou stačit 2 hodiny, vepřové, hovězí nebo zvěřina můžeš konfitovat klidně 4 hodiny a více. A konfitovanou kachnu nebo husu můžeš klidně připravovat i přes noc, aby bylo jídlo opravdu delikátní. Propečenost masa nejlépe zjistíš vpichem tenké kovové jehlice.
        • Jestli chceš maso s křupavou kůrkou, rozlož je na pekáč a nechej zapéct pod grilem. Díky vysokému teplu se maso krásně rozvoní a bude připravené nadchnout doslova celý svět.

        S čím konfitované maso podávat

        Protože je konfitování klasickou metodou přípravy, hodí se ke konfitovanému masu také klasické přílohy, jako jsou knedlíky, bramborové noky nebo pečené brambory. Jestli chceš jídlo trochu odlehčit a dodat mu spíše moderní ráz, vyzkoušej bramborové nebo zeleninové pyré třeba z celeru nebo dýně.

        Ke konfitované kachně nebo huse patří také dušené zelí. K dalším masům se hodí třeba špenát nebo studený salát z hlávkového zelí. Renesanci zažívají také kedlubny, ze kterých připravíš lehké a lahodné zelí i osvěžující salát. Skvělá bude i glazovaná zelenina.

        Tip: Chceš přidat jídlu další chuťový rozměr? Vyzkoušej některou ze základních teplých omáček, třeba demi-glace nebo salsu ze základní rajčatové omáčky.

        Tipy šéfkuchaře

        • Z konfitovaného masa můžeš jednoduše připravit klasickou francouzskou pomazánku rillettes. Tradičně se připravuje z vepřového bůčku, ale můžeš použít i další tučná masa (kachnu nebo třeba lososa). Často se přidává cibule, česnek, bobkový list, tymián nebo dijonská hořčice. Rillettes jsou každopádně jedním z těch jídel, se kterými můžeš experimentovat a připravit si je přesně podle svých představ.
        • Kuřecí nebo kachní konfit můžeš zamíchat do těstovin. Přidej česnek, chilli papričky, bazalku nebo sušená rajčata, zastrouhej pecorinem a během pár minut máš luxusní večeři.
        • Když ti konfitované maso náhodou zbyde, jednoduše jej ohřeješ na rozpálené pánvi. Kromě základní textury tak přidáš ještě křupavou kůrčičku a dokonalé aroma. I tady můžeš přidat česnek nebo pikantní omáčku a získáš úplně nový pokrm.
        • Zbylý tuk z konfitování nevyhazuj. Hodí se na dochucení masa, omáčky nebo přílohy, použiješ jej na opečení brambory, které tím získají další chuťový rozměr. Tuk můžeš dokonce znovu použít na konfitování, ale zrecykluj ho maximálně dvakrát.

        Recept na konfitovaná kachní stehna k nedělnímu obědu

        Konfitovaná kachní stehna jsou klasickým a oblíbeným receptem české kuchyně. Tato pochoutka si zaslouží tvůj čas i péči, ale vlastně se připravuje skoro sama. Naservíruj ji k nedělnímu obědu nebo jiné zvláštní příležitosti a uvidíš, že se staneš nejoblíbenějším hostitelem.

        K přípravě konfitované kachny budeš potřebovat:

        • 6 kachních stehen,
        • 3 polévkové lžíce soli,
        • 1 čajovou lžička pepře,
        • 1 čajovou lžičku tymiánu,
        • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru,
        • neolopané stroužky česneku z jedné hlavičky,
        • svazek čerstvého tymiánu,
        • 300 g tuku (vepřové nebo husí sádlo).

        Postup:

        • Promíchej všechny suroviny na naložení masa – sůl, pepř, cukr a tymián. Do pekáčku nachystej kachní stehna, potři připravenou směsí a zakryj poklicí nebo alobalem. a nechej přes noc marinovat v lednici.
        • Druhý den maso opláchni pod studenou vodou a dobře osuš papírovou utěrkou.
        • Stehna rozlož do pekáčku kůží nahoru, přidej česnek a čerstvý tymián a přelij rozpuštěným tukem tak, aby bylo maso celé pod hladinou.
        • Pekáč zakryj víkem nebo alobalem a dej péct do trouby předehřáté na 140 °C.
        • Po 3 hodinách jehlicí zkontroluj, jestli je maso měkké. Pokud ano, vytáhni pekáč z trouby, nechej zchladnout a maso z tuku vytáhni.
        • Stehna ještě rozlož na plech kůží nahoru a opeč při teplotě 220 C, aby měly krásně křupavou a zlatou kůrku. Bude stačit 20 – 30 minut.
        • Výpek, který po konfitování zbyl v pekáči, rozhodně nevyhazuj, ale přeceď jej přes jemné sítko. Tuk se po vychladnutí usadí na hladině, odkud jej jednoduše odebereš. Pod ním pak zůstane hustá a skvěle vychucená šťáva, kterou použiješ při servírování konfitované kachny.


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (48)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Cook King Ikar Giblor's Cadac Paderno

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém
        • Velkoobchod

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

         
        Hodnocení obchodu
        Hodnocení obchodu
        Jak jsou s námi zákazníci spokojeni?
        4,5 258 hodnocení