profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak na správné konfitování
      Blog
      3. 5. 2022
      5 min. čtení

      Jak na správné konfitování

      V čem spočívá tajemství francouzské úpravy masa neboli konfitování? A jak připravit chuťově perfektní konfitovanou kachnu nebo husu jako od šéfkuchaře?
      Autor článku Janka Snopková
      Jak na správné konfitování
      V čem spočívá tajemství francouzské úpravy masa neboli konfitování? A jak připravit chuťově perfektní konfitovanou kachnu nebo husu jako od šéfkuchaře?
      Autor článku Janka Snopková

      Konfitované maso vyniká svou šťavnatostí a plnou chutí, navíc je úžasně měkké a na talíři se krásně rozpadá, aniž by ztratilo svou vláknitou strukturu. K jeho přípravě vám stačí pouhé tři ingredienci – sůl, tuk a čas.

      Nože IVO Cutelarias

      Co je konfitování

      Konfitování je tradiční způsob úpravy masa, který spočívá v pomalém pečení. Maso se nejprve marinuje v soli a koření a poté se několik hodin dusí ve vlastním tuku a šťávě. Výsledkem je šťavnaté maso plné chuti, které je měkké a na talíři se krásně rozpadá.

      Francouzi znali konfitování už v 15. století

      Ačkoliv dnes si připravujeme konfitované maso pro jeho šťavnatost a plnou chuť, v 15. století ve Francii se konfitování používalo jako způsob dlouhodobého uchovávání masa. Ostatně pojem “confire”, který dal této tepelné úpravě název, v překladu znamená uchovávání a konzervování potravin. Takto upravené maso se nechalo v tuku zatuhnout a následně se uložilo do chladu.

      Co vše se hodí ke konfitování

      Ke konfitování se nejlépe hodí drůbeží maso, není proto divu, že na jídelním lístku se většinou setkáte s konfitovanou husou nebo kachnou. Výjimkou však není ani konfitované kuře, hovězí líčka nebo konfitovaná krkovice. Někteří šéfkuchaři vám jsou schopni naservírovat také konfitované jehněčí, zvěřinu nebo mořské plody. Ty se konfitují v aromatizovaném oleji nebo v přepuštěném másle.

      Konfitování se však používá nejen k úpravě masa. Pochutnat si tak můžete na příloze v podobě konfitovaných brambor v husím sádle, které jsou opravdovou delikatesou. Skvěle chutná také konfitovaná kořenová zelenina, cibulka nebo česnek. Ten se konfituje v oleji a používá do omáček, zálivek, salátů, ale taky na pizzu, toust nebo čerstvý chleba.

      {banner_2_blog}

      Bez čeho se při konfitování neobejdete

      Ke konfitování masa vám v podstatě stačí jen tři ingredience – sůl, tuk a čas. V případě, že se rozhodnete konfitovat bez tuku, jedná se o takzvanou metodusous-vide.

      Z kuchyňského náčiní pak budete potřebovat následující:

      • kvalitní a ostré kuchyňské nože k přípravě masa,
      • potravinářskou fólii nebo alobal na zakrytí masa naloženého v marinádě,
      • hluboký pekáč nebo zapékací mísu s víkem (případně lze použít alobal),
      • jehlici, s jejíž pomocí zjistíte stupeň propečenosti masa,
      • kuchařskou zástěru nebo rondon,
      • kuchařské utěrky,
      • kuchařskou rukavici neboli chňapku s termoizolační ochranou.

      Tip: V konečné fázi se vám bude hodit také pečicí plech, na který konfitované maso rozložíte, aby získalo krásnou zlatavou kůrku.

      Jak na konfitování masa krok za krokem

      • Maso si kuchyňským nožem nakrájejte na požadované plátky či kostky a osolte ze všech stran himalájskou solí. Ta pomáhá sterilizaci masa a vytahuje z něj přebytečnou vodu.
      • Následně ho obalte v marinádě, kterou vytvoříte z koření a bylinek. Dle chuti můžete přidat také pikantní omáčku, ovocnou šťávu nebo alkohol.
      • Naložené maso zabalte do alobalu a nechte marinovat alespoň 12 hodin v lednici, ideálně však přes noc.
      • Uleželé maso opláchněte pod studenou vodou, aby se zbavilo přebytečné soli, a pořádně ho vysušte.
      • Poté ho vložte do pekáče a zalijte tukem nebo na něm tuk nechte rozpustit. Ideální je vepřové či hovězí sádlo, přepuštěné máslo nebo olivový olej.
      • S tukem rozhodně nešetřete. Maso ho neabsorbuje, pouze se v něm dusí, což zaručuje jeho výslednou měkkost a šťavnost.
      • Maso můžete ještě nyní ochutit přidáním bylinek nebo česneku. Použijte ty samé ingredience, které obsahovala marináda, aby se chutě příliš netloukly.
      • Takto připravené maso vložte do pekáče, zakryjte víkem nebo alobalem, a dejte do trouby předehřáté na 80–100 °C.
      • Maso nechte dusit několik hodin. V případě drůbežího stačí dvě hodiny, tužší maso (vepřové, hovězí, zvěřina) potřebuje hodiny tři až čtyři. Kachna nebo husa se bude konfitovat déle, klidně celou noc. Propečenost masa se nejlépe zjišťuje vpichem tenké kovové jehlice.

      Tip: Chcete, aby maso mělo krásně křupavou a dozlatova upečenou kůrku? V tom případě ho ke konci přendejte na plech a odkryté ho dejte do trouby pod gril na dalších 20–30 minut.

      S čím konfitované maso podávat

      Konfitované maso si nejlépe rozumí s klasickými přílohami, jako jsou knedlíky, bramborové noky nebo pečené brambory. Chybět nesmí špenát nebo tradiční hlávkové zelí, případně jeho moderní obdoba v podobě kedlubnového zelí.

      Tip: Pro odlehčení můžete konfitované maso servírovat s pyré nebo šťouchanými brambory a glazovanou zeleninou.

      Tipy šéfkuchaře

      • Z konfitovaného masa lze připravit lahodnou pomazánku rilletes. Do této francouzské speciality patří kromě vepřového a kachního masa i další suroviny, jako je sádlo, máslo, cibulka, česnek, dijonská hořčice, ale taky bylinky jako tymián či bobkový list.
      • Kuřecí i kachní konfit můžete zamíchat do čerstvých těstovin, které dále ochutíte česnekem, chilli papričkami, bazalkou a pepřem se solí.
      • Pokud vám v lednici zbyl studený konfit například od oběda, před podáváním ho lehce orestujte dozlatova. Rozvine se tak Maillardova reakce, která maso obohatí o tolik oblíbené aroma.
      • Tuk, který vám po konfitování zbyde, nevyhazujte. Použijte ho k dochucení konfitovaného masa, omáčky nebo přílohy nebo ho zrecyklujte při dalším konfitování (maximálně však dvakrát).

      Recept na konfitovaná kachní stehna k nedělnímu obědu

      Konfitovaná kachní stehna patří k české klasice, která se skvěle hodí k nedělnímu obědu nebo k jiné slavnostní příležitosti. K jejich přípravě budete potřebovat:

      • 6 kusů kachních stehen,
      • svazek tymiánu,
      • neoloupané stroužky z jednoho česneku,
      • 300 g tuku,
      • 3 polévková lžíce soli,
      • 1 polévková lžíce třtinového cukru,
      • 1 čajová lžička pepře,
      • 1 čajová lžička tymiánu.

      Postup:

      1. Kachní stehna vložte do pekáče nebo zapékací mísy a promíchejte všechny přísady na naložení (sůl, cukr, pepř, tymián).
      2. Takto naložené maso zakryjte alobalem a nechte přes noc marinovat v lednici.
      3. Druhý den vyjměte stehna z lednice, opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.
      4. Omytá stehna rozložte do pekáčku kůží nahoru. Pro lepší chuť mezi ně vložte snítky tymiánu a stroužky česneku.
      5. Následně maso přelijte rozpuštěným sádlem, přepuštěným máslem nebo olivovým olejem.
      6. Pekáč zakryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 140 °C.
      7. Po 3 hodinách zkontrolujte, zda jsou kachni stehna dostatečně měkká. Pokud ano, vyndejte je z trouby, nechte zchladnout a poté stehna opatrně vyjměte z tuku.
      8. Výpek, který vám po konfitování zbyl v pekáči, rozhodně nevyhazujte. Přeceďte ho přes jemné sítko, tuk nechte usadit u hladiny a pak ho slijte zvlášť od šťávy, která přijde vhod při servírování.
      9. Na konec rozložte stehna na plech kůží nahoru a pečte ještě 20–30 minut při teplotě 220 °C, aby se na jejich povrchu vytvořila krásně zlatavá a křupavá kůrka.
      10. Konfitovaná stehna podávejte s prohřátou šťávou a s přílohou dle vlastní chuti.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      LP Professional Hendi Kamado Chicopee Sabatier

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč