Objevte kouzlo fine-diningu rostoucího gastro trendu
Dopřát si alespoň občas návštěvu luxusní restaurace, ve které se servírují vybrané lahůdky na tenkém porcelánu, rozhodně nepatří mezi nová potěšení. Počátky fine diningu najdeme už na konci 17. století ve Francii a obliba zážitkové gastronomie stále roste. Umožňuje špičkovým kuchařům ukázat svoji kulinářskou zručnost a okouzlit dokonalými pokrmy celý svět. V čem spočívá fine-dining a jaké jsou nejnovější trendy v tomto odvětví?
Co je to fine-dining
Fine dining restaurace nabízejí především exkluzivní zážitek a samotné jídlo je jen jednou z jeho součástí. Těmi dalšími jsou potom skvělý servis, zaměření na detail a stylová atmosféra. Fine-dining dává prostor nezkrotné inspiraci, která se projevuje ve špičkovém platingu nebo nečekaných kombinacích.
Fine dining restaurace nabízí to nejlepší gurmetské stravování v rozlehlé kulinářské džungli. Důležitým prvkem je také exkluzivita, proto fine dining restaurace nabízejí pouze omezené množství míst, na které je nutné si udělat rezervaci i několik měsíců dopředu. Rozhodně nepočítej s tím, že se do špičkové zážitkové restaurace dostaneš jen tak z ulice.
Fine diningové restaurace nabízejí to nejlepší z kulinářského umění
Luxusní restaurace, a především ty, které nabízejí fine-dining, jsou často spojeny se jménem špičkových šéfkuchařů. V Česku jsou to například Radek Kašpárek, Marek Fichtner nebo Jan Knedla, na Slovensku třeba Gabriel Kocák a ze světových jmen musíme zmínit René Redzepiho z proslulé restaurace Noma, Alaina Ducasse nebo Annu-Sophie Pic. Právě za nimi jsou fanoušci a milovníci dobrého jídla jet i stovky kilometrů.
Jestli patří fine dining restaurace k tvým kulinářským metám, musíš na sobě neúnavně pracovat. V zážitkové gastronomii nejde jen o tvou touhu nadchnout, ale také o respekt k surovinám, dokonale vycvičené chuťové pohárky nebo perfektně zvládnuté kuchařské techniky. Začít můžeš třeba tím, že se naučíš flambovat a zvládneš na jedničku glazování. Až díky tomu můžeš popustit uzdu své fantazie a dát prostor své nezkrotné inspiraci.
Degustační menu je opravdovým kulinářským dobrodružstvím
Mnoho zážitkových restaurací nabízí exkluzivní degustační menu, na kterých se nejlépe projeví vášeň a nadšení z přípravy jídla. V rámci ochutnávkových chodů se můžeš setkat s tím nejlepším, co šéfkuchař umí. Nečekej ale guláš se šesti, spíš se připrav na nadívanou křepelku nebo foie gras.
Degustační menu je ucelený zážitek, složený z několika chodů, bývá jich pět, deset i dvanáct. Jednotlivé chody na sebe perfektně navazují, rozdráždí chuťové buňky i představivost a ukazují bezchybný kulinářský instinkt šéfkuchaře. Nemusíš se ale bát, že se po absolvování degustačního menu jen odvalíš na kanape, porce jsou menší a určené pro potěchu všech smyslů, ne jen k utišení hladu.
Oblíbené ingredience v zážitkové restauraci
Fine dining restaurace ti dopřejí kulinářské dobrodružství, které nikdy nekončí. V jejich kuchyních se můžeš setkat s exkluzivními ingrediencemi, jako jsou lanýže, humr nebo kaviár, ale také s mnohem obyčejnějšími surovinami, které by mnoho lidí do gurmetského stravování nezařadilo. Skvělým příkladem jsou vnitřnosti, které prožívají svůj návrat na výsluní a projeví se na nich tvoje kulinářská zručnost.
Mnoho špičkových kuchařů také dává v posledních letech přednost vegetariánské kuchyni. Dává totiž dokonale prostor jejich nezkrotné inspiraci a zároveň tolik nezatěžuje životní prostředí. Jedním z prvků fine diningu je totiž také udávání trendů pro další restaurace, ale také domácí vaření. Mohli jsme to v minulým letech vidět například na stoupající oblibě květáku nebo vzkříšení rebarbory či rakytníku.
Tajemství, v čem spočívá fine-dining
Výběr špičkových surovin je jen prvním krokem pro přípravu fine dining menu. Tím hlavním je potom jejich kombinování a finální příprava. Každý špičkový kuchař ti potvrdí, že vítězství v kulinářské džungli ti zajistí respekt k surovinám, ať už stály pár korun nebo tisíce, a také jejich precizní zpracování. Tím, co spojuje všechny kuchaře fine dining restaurací je vášeň a nadšení z přípravy jídla a hledání nových cest, jak dopřát hostovi ten nejlepší gurmánský zážitek.
Mezi gastro trendy, které se staly klasikou, patří například metoda přípravy sous-vide, tedy pomalé vaření vakuovaných potravin při nízké teplotě. Díky tomu si zachovají svou jemnost a šťavnatost. Vakuové baličky tak dnes najdeš téměř v každé restauraci. Navíc neslouží jen k sous-vide vaření, ale dokážou prodloužit také životnost potravin.
V posledních letech si cestu na talíře s luxusním jídlem našly také fermentované potraviny. Od babičky určitě znáš kvašení okurky, nebo jsi někdy ochutnal korejské kimchi. Fermentovat ale jde téměř všechno, potraviny tak získají jemnou perlivost, kterou si kuchaři zážitkové gastronomie velmi oblíbili.
Luxusní jídlo potěší všechny smysly
Abys mohl nasytit svou touhu nadchnout, musí jídlo skvěle chutnat. To ale není to jediné, v čem spočívá fine dining. Gourmet restaurace se soustřeďují na potěšení všech smyslů, takže se v jejich pokrmech můžeš těšit na chuťové kontrasty, neobvyklé kombinace i zajímavé textury.
Důležité je také to, aby jídlo krásně vypadalo. Pokud na talíři dostaneš jen hromadu čehosi, nejspíš nebudeš mít ani chuť to ochutnat. Proto je tzv. plating, tedy způsob servírování, ve fine dining restauracích tak důležitý. Je to jedinečná příležitost, jak projevit svou kulinářskou zručnost.
Ve vybavení špičkových kuchařů tak najdeš nejrůznější nástroje, které jsou pro dechberoucí aranžování luxusních jídel nezbytné. Základem jsou servírovací pinzety, díky kterým přesně usadíš i jednotlivé lístky bylinek. Hodit se ti budou také dávkovače na omáčky, aby se jídlo nekoupalo v tekutině, ale bylo tam omáčky to správné množství, které podtrhne chuť.
Párování s vínem podtrhne chuť jídla
Součástí degustačního menu bývá také vinné párování. Dobré víno je v luxusních restauracích samozřejmostí, ale vybrat to správné ke konkrétnímu pokrmu je opravdové umění. Pokud se ti to podaří, čeká tebe i tvé hosty jedinečný zážitek, kdy si naplno užiješ chuť jídla i jemné tóny vybraného vína. Je to dokonalá příležitost, jak nasytit svou touhu nadchnout.
Dnes je v zážitkových restauracích běžné nejen vinné párování, ale také párování degustačního menu s nealko nápoji. Nečekej ale výběr z minerálek nebo limonád, spíš ovocné a zeleninové šťávy nebo bylinné nápoje.
Zážitek na který jen tak nezapomeneš
Nedílnou součástí fine dining restaurace je příjemná atmosféra, která tě naladí na nadcházející kulinářskou zvěřinu. V minulosti se luxusní restaurace vyznačovaly bílými ubrusy a nablýskaným křišťálem, ale dnes to už není pravidlem. Co ale určitě můžeš čekat, je kvalitní porcelán, který barevně doladí pokrmy. A samozřejmě i sady příborů, které perfektně padnou do ruky a podtrhnou styl restaurace.
Dokonale ovládnutá kuchyň je v luxusních restauracích nutnou podmínkou, ale perfektní musí být také personál, který se stará o hosty. Elegantní oblečení pro číšníky a servírky je samozřejmostí, stejně jako vybrané chování a přirozená ochota připravit hostům nevšední prožitek. Návštěva luxusní restaurace ti dovolí zažít gurmetské stravování v celé jeho kráse a nasytit touhu po kulinářském dobrodružství.
Které fine dining restaurace navštívit?
Restaurací, které se zaměřují na fine dining, najdeme v České republice mnoho. Kde ti určitě bude chutnat?
- Field. Pražská restaurace, kde vaří Radek Kašpárek, se zaměřuje na sezónní suroviny a ukazuje je v jejich přirozené podobě.
- Papilio. Důkaz, že fine dining nepatří jen do velkých měst. Tuto restauraci najdeš ve Vysokém Újezdě a její šéfkuchař a majitel Jan Knedla byl označen za objev roku 2023.
- Červený jelen. Restaurace pod taktovkou Marka Fichtnera servíruje především maso, můžeš tady ochutnat speciality z grilu i prvotřídní steaky.
- Miura hotel. Další mimopražský podnik vyrostl na severní Moravě v Čeladné. Hotelovou restauraci vede Michal Göth a servíruje luxusní českou klasiku.
- Next door. Sice se profiluje jako bistro, ale ochutnáš tady například králičí ledvinky nebo nadívaná křepelčí stehýnka. Stejně jako v sesterské restauraci Imperial tady šéfuje Zdeněk Pohlreich.
zdroj foto: unsplash.com