Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP 30 vánočních dárků
  • Tipy na dárky pro kuchaře a milovníky vaření
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Kuchařské dárky pro manžela a bratra
    • Kuchařské dárky pro manželku a sestru
    • Kuchařské dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Oblečení pro řezníky
        • Košile/Trička pro řezníky
        • Kalhoty pro řezníky
        • Zástěry pro řezníky
        • Obuv pro řezníky
        • Čepice pro řezníky
        • Rukavice pro řezníky
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
      • Zdravotnické oblečení
        • Zdravotnické kalhoty
        • Zdravotnické košile
        • Zdravotnická obuv
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        BlogJak na správné flambování
        Blog
        7. 4. 2022
        6 min. čtení

        Jak na správné flambování

        Naučte se flambovat a oslňte své hosty flambovaným dezertem, polévkou nebo hovězím steakem. Prozradíme vám, jak při flambování postupovat a na co si dát pozor.
        Autor článku Janka Snopková
        Jak na správné flambování
        Naučte se flambovat a oslňte své hosty flambovaným dezertem, polévkou nebo hovězím steakem. Prozradíme vám, jak při flambování postupovat a na co si dát pozor.
        Autor článku Janka Snopková

        Pořádáte rodinnou sešlost nebo oslavu narozenin? Oslňte své hosty flambovaným hlavním chodem jako z cateringu, dezertem nebo moučníkem. Kromě toho, že flambování zlepšuje vzhled, chuť i vůni pokrmu, působí také velmi efektivně. S trochou praxe (a opatrnosti) ho zvládnete i u sebe v kuchyni.

        Co je to flambování

        Flambování má kořeny ve Francii, odkud také pochází jeho název (flamber = hořet). Jedná se o metodu, při které se připravovaný pokrm zalije malým množstvím aromatizovaného alkoholu, ten se následně zapálí a nechá shořet. Společně s alkoholem shoří i přebytečný tuk, takže v pokrmu zůstane jen zkoncetrovaná šťáva, což se podepíše na výsledné chuti.

        Tip: Flambování je velmi efektní a můžete se ukázat jako profikuchař, jelikož se jedná o jednu z finálních úprav pokrmu, můžete ho provádět u stolu přímo před zraky nedočkavých strávníků.

        K čemu je flambování

        Správně provedené flambování:

        • zlepšuje chuť i vzhled pokrmu,
        • zachovává jeho šťavnatost,
        • propůjčuje jídlu specifické aroma,
        • působí velmi efektně.

        Vhodné destiláty na flambování

        Na flambování se používá aromatizovaný alkohol, jako je koňak, brandy, vodka, rum či různé likéry. Důležitý je obsah alkoholu, který by se měl pohybovat od 40 % do 60 %. Platí, že čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivnější je jeho vzplanutí.

        Na flambování masa a ryb se hodí whisky nebo koňak, a to v množství cca 30 ml. Naopak při flambování ovoce, zmrzliny a sladkých dezertů sáhněte po likéru, ovocném destilátu nebo bílém rumu. V tomto případě bude stačit cca 20 ml alkoholu.

        Co flambovat?

        Flambovat můžete v podstatě cokoliv. Nejčastěji se flambují dezerty typu crème brûlée, neméně populární je také flambování zmrzliny nebo palačinek zvaných Crêpes. Velmi dobře chutnají flambované banány (v restauraci je najdete pod názvem Banana Frost) nebo flambované třešně (tzv. Cherry Jubilé), kterými se zdobí vanilková zmrzlina.

        K flambování se hodí také nejrůznějších druhy masa a ryb, a dokonce i některé polévky. Typickým příkladem je cibulačka nebo česnečka se sýrem a krutony.

        Vybavení na flambování

        Vsadíme se, že vybavení na flambování už dávno vlastníte a ani o tom nevíte. Ačkoliv tato technika působí na pohled velice efektně, v podstatně k ní nepotřebujete nic speciálního. Stačit vám bude:

        • hlubší teflonová pánev nebo hrnec s dlouhou rukojetí,
        • kuchyňské kleště,
        • dlouhý kuchyňský zapalovač nebo sirky.

        Tip: Flambování dezertů a teplých moučníků vám usnadní flambovací pistole. Pokud se ji rozhodnete použít, doporučujeme nejprve nahřát nádobí, na kterém se pokrm nachází.

        Základy flambování

        • Na flambování použijte aromatizovaný alkohol s obsahem alkoholu 40–60 %.
        • Maso přelijte cca 30 ml alkoholu. Naopak sladké pokrmy a ovoce se doporučuje přelít cca 20 ml alkoholu a před zapálením posypat lehkou vrstvou cukru. Vznikne tak lehká karamelová krusty.
        • Ideální teplota pokrmu pro flambování je cca 50°C, ale nesmí se vařit.
        • Jakmile pokrm zalijete alkoholem, s jeho zapálením příliš neotálejte. Alkohol by se mohl vsáknout do jídla a změnit jeho chuť.
        • Po zapálení alkoholu silně třeste s pánví, tím pomůžete dostatečnému vzplanutí.
        • Pokrm flambujte, dokud se alkohol zcela nevypaří, a nakonec ho dobře promíchejte.

        Jak na flambování krok za krokem

        • Pokrm, který se chystáte flambovat, mějte v hlubší ohnivzdorné nádobě s dlouhou rukojetí.
        • Před nalitím alkoholu ztlumte plamen nebo odsuňte pánev ze sporáku a vypněte digestoř.
        • V nádobce zahřejte malé množství alkoholu.
        • Alkohol nalijte na pokrm a co nejdříve zapalte dlouhou zápalkou nebo dlouhým zapalovačem.
        • Zatřeste s pánví, aby se pokrm flamboval rovnoměrně.
        • Nechte alkohol zcela vyhořet, poté pokrm dobře promíchejte a můžete servírovat.

        Bezpečnost při flambování

        Při flambování si doslova zahráváte s ohněm. Snažte se proto minimalizovat riziko zranění a před flambováním oblékněte zástěru nebo rondon a kuchařské kalhoty, které vás ochrání před popálením. Pokud máte delší vlasy, stáhněte si je z obličeje a ideálně ještě schovejte pod kuchařskou čepici. Na škodu určitě nejsou ani pevné boty s uzavřenou špičkou.

        Co dalšího je třeba dodržet, aby byl postup při flambování bezpečný?

        • Pokrm flambujte v hluboké teflonové pánvi nebo hrnci s dlouhou rukojetí.
        • Pokud se před flambováním rozhodnete alkohol nahřát, na pokrm ho vždy lijte ze sklenice. Při lití z lahve by hrozila exploze.
        • Alkohol nikdy nenalévejte na příliš rozpálený pokrm, pánev proto nejprve stáhněte z ohně.
        • Zapalujte pouze výpary, které se z alkoholu uvolňují, nikoliv samotný destilát. Použijte k tomu dlouhý kuchyňský zapalovač nebo dlouhé sirky.
        • Stůjte v patřičné vzdálenosti od flambovaného pokrmu a buďte připraveni na možné nečekané vzplanutí. Vždy mějte po ruce pokličku pro případné uhašení plamenů.
        • Nádobu s ještě hořícím pokrmem nepřenášejte z místa na místo. Pokud by se hořící destilát dostal mimo pánev, mohl by někoho zranit nebo způsobit požár.
        • Při flambování udržujte dostatečný odstup od dalších stolovníků a také od hořlavých předmětů.

        3 recepty na flambovaná jídla a dezerty

        Vyzkoušejte některý z těchto receptů na flambované pokrmy, kterými své strávníky zaručeně oslníte. Připravíte k nedělnímu obědu flambovaný hovězí steak, tygří krevety nebo klasické crème brûlée s vůní vanilky?

        Flambovaný hovězí steak na zeleném pepři

        Pochutnejte si na šťavnatém steaku, jehož výtečnou chuť ještě zvýrazní zelený pepř a ústřičná omáčka. Na přípravu tohoto hlavního chodu budete potřebovat:

        • 400 g hovězího zadního
        • 1 dcl oleje
        • 1 lžíce zeleného pepře
        • 0,5 dcl koňaku
        • 3 lžíce ústřičné omáčky
        • 6 jarních cibulek
        • sůl, pepř

        Postup:

        1. Pomocí kuchyňského nože nakrájejte hovězí maso na plátky, naklepte, ochuťte solí a pepřem a zalijte 0,5 dcl oleje. Takto připravené maso nechte alespoň tři dny odležet v ledničce.
        2. Po třech dnech naložené maso opět zlehka osolte a poté ho opečte na rozpáleném oleji spolu se zeleným pepřem. Stačí cca tři minuty na každé straně.
        3. Při pečení steak zalijte koňakem, zapalte a několik vteřin flambujte, než oheň uhasne.
        4. Flambovaný steak podlijte ústřičnou omáčkou a přidejte pokrájenou jarní cibulku.
        5. Pokrm vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a nechte přibližně 5 minut péct.
        6. Hotový steak podávejte s hořčicí a čerstvým chlebem.

        Flambované krevety se smetanovou omáčkou

        Patříte k milovníkům mořských plodů? Pak vyzkoušejte flambované tygří krevety, které perfektně doplní jakékoliv slavnostní menu. Na přípravu krevet si sežeňte:

        • 250 g loupaných tygřích krevet
        • 100 ml Martell cognac
        • 200 ml 33% smetany
        • 100 ml vody
        • 1 polévkovou lžíci másla
        • 1 polévkovou lžíci petrželové natě

        Postup:

        1. Na pánvi rozehřejte lžíci másla. Jakmile začne prskat, přidejte očištěné tygří krevety. mírně je osolte a opékejte je, dokud spodní strana nezrůžoví. Poté krevety otočte a restujte z druhé strany.
        2. Krevety přelijte koňakem, zapalte a několik vteřin flambujte, dokud oheň neuhasne.
        3. Jakmile oheň uhasne, pokrm přelijte smetanou. Vzniklou omáčku promíchejte, přidejte do ní trochu vody a ještě chvíli povařte, aby omáčka získala oranžový nádech.
        4. Flambované tygří krevety podávejte přelité smetanou omáčkou a posypané nasekanou petrželkou.

        Crème brûlée s vanilkou

        Honí vás mlsná? Co tentokrát místo klasického jablečného štrůdlu připravit tradiční francouzský dezert crème brûlée. Na čtyři porce budete potřebovat:

        • 500 ml tučné smetany
        • 4 žloutky
        • 140 g cukru
        • 1 vanilkový lusk

        Postup:

        1. Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte semínka z jednoho vanilkového lusk a přiveďte k varu.
        2. Mezitím si v hlubší míse vyšlehejte čtyři žloutky s 80 g cukru do světlé pěny.
        3. Horkou smetanu odstavte z plotny a po malých částech ji postupně vmíchejte do vyšlehaných žloutků.
        4. Směs dokonale promíchejte a přes cedník přelijte do čisté nádoby, odkud vzniklé těsto rovnoměrně rozlijte do zapékacích misek.
        5. Zapékací misky dejte do pekáčku s horkou vodou, která sahá do poloviny výšky misek.
        6. Dejte do trouby předehřáté na na 150 °C a pečte asi 35 až 40 minut.
        7. Upečené crème brûlée vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
        8. Poté dezert zasypte zbylým cukrem a pomocí flambovací pistole ho rozpusťte na karamel.


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (48)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Sol´s Tescoma F.Dick Hendi Cook King

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém
        • Velkoobchod

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk