Nože pro řezníky? Jaké to jsou a v čem se liší

Řeznická profese nemusí obnášet čistě jen zpracování masa. Řezník může být zároveň i výrobcem nebo prodejcem. Neodmyslitelnou součástí jeho práce však představuje vedle znalostí především výbava kvalitních řeznických nožů. Jaké vlastnosti by měly nože splňovat a v čem se jednotlivé řeznické nože odlišují?
Není nůž jako nůž
Vybrat správně kvalitní kuchyňský nůž může být docela oříšek. Jaký použít na maso? Sáhněte nejlépe po pořádném řeznickém noži s čepelí ostrou jako břitva a rukojetí přizpůsobenou pro kvalitní a bezpečnou práci. Každý znalý kuchař má ve své výzbroji kvalitní řeznický nůž, který hravě zvládne zpracovat jakýkoliv druh masa. Řeznické nože musí být odolné, vyvážené a připravené vám usnadnit práci.
Jak vybrat kvalitní řeznické nože
Ať už vaše profese spočívá v celodenní práci s masem nebo si jen chcete rozšířit výbavu o profesionální nože schopné si poradit s každým druhem masa, které se vám dostane pod ruku, je potřeba se při výběru zaměřit na pár důležitých faktorů. Kvalitní řeznický nůž by měl být vaší prodlouženou rukou a při zpracování masa musí práci zjednodušit, ne naopak. Na co se při nákupu řeznických nožů orientovat?
VELIKOST– Řeznické nože se odlišují svou velikostí dle užití. Menší nože jsou vhodné například pro práci s drůbeží a nevelkým kusem masa, perfektní pro oddělení masa od kosti a skladnější pro cestování. Větší řeznický nůž, oblíbenější u profesionálních kuchařů, dokáže stáhnout kůži jedním tahem a ukrojit maso všech rozměrů.
ČEPEL – Dokonale vyvážená čepel významně odlehčuje zápěstí a zjednodušuje práci kuchaře. Čepel řeznického nože je silnější než u ostatních nožů, ostrá jako břitva a má mírně prohnutý tvar. Pro možnost dlouhodobého používání se doporučuje čepel vyrobená z nejkvalitnější nerezové oceli.
RUKOJEŤ – Jedním z nejdůležitějších předpokladů pro správný řeznický nůž je ergonomická rukojeť s protiskluzovým povrchem. Ta zaručuje spolehlivou a bezpečnou práci. Co se materiálu týče, někteří kuchaři dávají přednost tradičnější dřevěné úpravě, jiní plastu pro jeho snadnou údržbu. V každém případě platí, že vám rukojeť nože musí doslova sedět v ruce.
DRUH POUŽITÍ – Položte si otázku, co všechno obnáší nebo bude obnášet vaše práce s masem. Zda potřebujete kompletní vybavení řeznických nožů nebo si vystačíte s kvalitním kuchařským a vykosťovacím nožem. Pokud je vaším celodenním úkolem především zpracování masa, určitě se vyplatí investovat do kvalitní profesionální sady řeznických nožů, se kterými vám práce půjde od ruky.
Vykosťovací nůž pro precizní práci
Jedná se patrně o nejoblíbenější nůž mezi kuchaři a řezníky. Prioritně se jedná o řeznický nůž, který díky ostré špičce a tvaru čepele mistrovsky oddělí maso od kosti, odstraní šlachy i kůži. Dokáže ale snadno nakrájet i menší steaky nebo maso na kostky. Výběr kvalitního nože pro správné krájení masa má podstatný význam.
Kvalitní kuchařský nůž je základ
Mezi nepostradatelné řeznické potřeby se rozhodně řadí dobrý kuchařský nůž. Díky všestrannému využití je multifunkčním pomocníkem v domácí i profesionální kuchyni. Poznáte ho jednoduše podle zúžené delší čepele. Dokonale ostré a vyvážené kuchařské nože bez problému zvládnou naporcovat pečeni, snadno nakrájí maso na plátky i kostky.
Stahovací nůž lehce oddělí kůži
Kvalitní řeznickou práci dokáže stahovací nůž díky ostrému hrotu zahnuté čepele. Stahovací nůž bezpečně oddělí kůži po porážce nebo lovu a je vhodný i pro odstranění kůže z ryb. Důležitou součástí pro bezpečnou práci s nožem je tvarovaná protiskluzová rukojeť.
Přesný bourací a porcovací nůž
Zásadní potřebou pro řezníka je kvalitní nůž, který umožňuje přesný řez. Bourací nůž vyrobený s dlouhou zahnutou čepelí umí nejen precizní řezy, ale naporcuje bez potíží větší kusy masa. Dobrým pomocníkem je také pro přesné porcování větších částí masa porcovací nůž se specificky zahnutou čepelí. Spolehlivě naporcuje větší kusy masa a zbaví ho snadno šlach.
Speciální vykrvovací a kuchací nůž
Při porážce a zpracování jatečných zvířat je jedním z hlavních pomocníků řezníka vykrvovací nůž. Čepel ostrá jako břitva a špičatý tvar umožňují přesné řezání tepen a žil. Nůž na kuchání s kuličkou na špičce čepele zabraňuje poškození vnitřností, které by mohlo případně maso i znehodnotit.
Sekáček na maso i kosti
Přirozený respekt budí jeden z největších řeznických nástrojů – sekáček na maso. V hororových scénách je často právem v hlavní roli. Profesionální kuchaři tento nůž s velkou a silnou čepelí používají pro snadné a bezpečné sekání masa a kostí. Je neocenitelným pomocníkem pro zpracování většího kusu masa s kostí.
Jak nožům prodloužit životnost
Aby vám kvalitní nože sloužily co nejdéle, dopřejte svým pomocníkům tu správnou péči. Po každém použití se postarejte o bezvadné umytí a osušení nože. Nože myjte převážně ručně, zabráníte tak rychlému ztupení čepele. Pokud časem musíte vyvinout více energie pro práci s nožem, je správný čas pro jeho naostření.
Ostří nože oživíte pomocí kvalitní ocílky. Díky ocílce srovnáte nerovnosti a za pár minut je nůž znovu připravený pro perfektní řez. Ostří nože perfektně a jednoduše nabrousíte také ručním nebo elektrickým brouskem na nože, který má přednastavené úhly. Po pár tazích je nůž znovu dokonale ostrý a připravený k práci.