Jak správně pečovat o kuchařské nože?

Pro dobrého kuchaře nůž není jen pracovním nástrojem - je kouskem jeho duše, prodlouženou rukou, kamarádem a někdy i láskou. :) Víte proč? Protože profesionální kuchař se musí dokázat poprat s mnohým: občas bojovat s nefunkční troubou, jindy zápasit s nekvalitními kuchyňskými nástroji a někdy upéct koláč na křivém plechu. No nikdy (OPRAVDU NIKDY) nedokáže kvalitně krájet či řezat s tupým nožem. Právě proto si mnozí profesionální kuchaři přinášejí do práce vlastní nože a také se o ně sami pečují. A protože my se staráme o profesionálních kuchařů, posbírali jsme pro ně (TEDA PRO VÁS!) :) dobré rady o tom, jak se o své nože starat tak, aby vám sloužily co nejdéle a aby vám práce s nimi přinášela jen a jen potěšení .
Čistit, čistit, čistit, ...
Velmi důležité je nůž vždy vyčistit hned po použití a nenechávat ho mokrý. Umyjte nůž v teplé mýdlové vodě vlhkým hadříkem. Následně ho nezapomeňte ihned důkladně osušit. Přestože lze mýt nože v myčce (kromě těch s dřevěnou rukojetí), určitě to nedoporučujeme! Během mytí mohou čepele nožů o sebe tlouci a poškodit se. Také agresivní potraviny a čistící / leštící prostředky mohou nože poškodit a způsobit tvorbu rzi. Zajímavý je výrok šéfkuchaře Masaharu Morimoto: "Japonští šéfkuchaři věří, že při vaření vcházejí jejich duše do jejich nožů. Svou duši byste přece nevkládali do myčky nádobí! ":)
Extra třídu tvoří nože z damaškové oceli. Ty je třeba po použití umýt horkou vodou, pořádně osušit a pravidelně potírat tenkou vrstvou oleje. Použít můžete olivový, rostlinný, řepkový nebo slunečnicový olej.
Pokud má nůž dřevěnou ručku, nezapomínejte se starat i o ni. Pravidelné potírání olivovým olejem zabrání jejímu vysušení a popraskání.
Nezapomeňte na správné skladování
Při skladování nožů je důležité, aby zůstali čepele chráněno. Při kontaktu nože o nůž nebo jiné povrchy může dojít k poškození ostří nebo otupení.
Při přenášení nožů doporučujeme používat ochranu ostří, obal (brašna na nože), pouzdro nebo kuchařský kufřík - ochráníte tak čepel nože i sebe. Pro trvalé skladování jsou vhodné organizéry do zásuvky, magnetické lišty na zeď či dřevěné bloky, ve kterých jsou nože chráněny, ale zároveň po ruce. Bloky je možné koupit v různých barvách a designech, takže stylově dotvářejí vzhled celé kuchyně.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Na závěr vždy přebrousit
K péči o nože patří i jejich pravidelné broušení a ostření.
Rozdíl mezi broušením a ostřením je následující: Broušení udržuje vybroušené ostří a zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, no neodstraňuje ocel. Můžete ho provádět často, i po každém použití. Ostření je komplexnější, odebírá ocel a vytváří nový okraj, proto je vhodné provádět ho jen jednou, maximálně dvakrát za rok. Pokud budete nože udržovat v dobrém stavu a pravidelně je brousit, předejdete nutnosti častěji jejich ostřit.
Existuje několik způsobů jak udržovat nože ostré. Nejjednodušší je pořídit si ruční nebo elektrickou brusku. Brusky mají přednastavené úhly broušení, a proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes zářez směrem k sobě.
Jinou, trošku složitější možností, je ocílka. Při ostření držíte nůž tak, aby s ocílkou svíral úhel 20 stupňů a procházíte nožem po ní z obou stran.
A nakonec pro zkušenější "brusiče" jsou tu brusné kameny. Před použitím ponoříte brusný kámen do vody a následně procházíte čepelí nože plynulým pohybem po kameni z obou stran. Podrobnější informace o broušení nožů se dozvíte v tomto článku.
![]() | ![]() | ![]() |
Když si to shrneme, mělo by to vypadat následovně: po každém použití nůž umýt, vysušit, nabrousit a bezpečně uložit. :)
Díky správné péči vám vaše nože vydrží velmi dlouho v super kondici. Vyplatí se investovat do kvalitního nože, ale i jeho ochrany a péče. Váš nůž se vám poděkuje dlouhou životností a skvělými schopnostmi. :)
Pokud se Vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Zdroj: profikuchar.sk, wusthof.com
Obrázky zdroj: wusthof.com, istockphoto.com