profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak správně krájet maso?
      Blog
      20. 11. 2021
      6 min. čtení

      Jak správně krájet maso?

      Na chuť masa má vliv i to, jak ho ukrojíte. Naučte se krájet maso na steak, řízky nebo třeba hovězí závitky a blýskněte se před svou návštěvou.
      Autor článku Janka Snopková
      Jak správně krájet maso?
      Na chuť masa má vliv i to, jak ho ukrojíte. Naučte se krájet maso na steak, řízky nebo třeba hovězí závitky a blýskněte se před svou návštěvou.
      Autor článku Janka Snopková

      Na chuť masa má vliv mimo jiné i to, jak ho ukrojíte. Chcete-li se tedy blýsknout před návštěvou dokonale připraveným řízkem, steakem nebo kotletou, ze všeho nejdříve si přečtěte, jak maso správně nakrájet.

      Nože IVO Cutelarias

      Krájení podle druhu masa

      Není maso jako maso. Zatímco drůbeží maso se krájí po vlákně, hovězí (a také zvěřina) se doporučuje krájet zásadně přes vlákno, abyste místo šťavnatého steaku neservírovali tuhou podrážku. Při porcování vepřového masa pak záleží na jeho typu a způsobu přípravy.

      Při krájení masa vám pomůže správný výběr nože.

      Náš tip: Ptáte se, jaká vlákna máme na mysli? Pořádně si svůj plátek masa prohlédněte – spatříte na něm drobné žilky a čáry, které představují svalová vlákna. Při krájení hovězího masa je třeba krájet kolmo k nim, aby se dlouhá vlákna přerušila a maso se dalo snadno ukousnout.

      Krájení podle typu masa

      Krájení masa se liší i v závislosti na tom, jaký typ masa jste si přinesli z řeznictví.

      • Vepřové nebo telecí kotlety porcujte napříč průběhem svalových vláken, budou díky tomu křehčí a šťavnatější. Okrajové části kotlet na několika místech nakrojte, aby se vám porce nesmršťovaly a nekroutily.
      • Jak nakrájet kuřecí prsní řízky? Maso na řízky krájejte rovnoběžně s průběhem svalových vláken nebo šikmo. Maso nezapomeňte naklepat, aby se porce vyrovnala, byla tenčí a křehčí.
      • Jak nakrájet maso na steak? Podle šéfkuchařů zásadně navysoko – minimálně na 2,5 cm tlusté plátky. Příliš tenký steak by byl ve výsledku tvrdý a suchý.
      • Pamatujete, jak jsme vám kladli na srdce, že hovězí maso se krájí přes vlákna? Pokud připravujete závitky z hovězího zadního, pusťte naši radu na chvíli z hlavy. Aby vám závitky šly snadno zarolovat, je třeba maso nakrájet podél vláken.

      Maso na steak krájejte minimálně na 2,5 cm tlusté plátky.

      Krájení podle způsobu přípravy

      Maso se dá připravit na nespočet způsobů a záleží jen na vás, který z nich zvolíte. Nezapomeňte tomu však přizpůsobit způsob krájení a porcování masa, aby byl výsledek dokonalý a plný chuti.

      • Maso k vaření krájejte podél vláken na podlouhlé kusy. Například hovězí maso nakrájejte na pruhy přibližně stejného tvaru o váze půl kila, abyste docílili stejnoměrného provaření.
      • Maso na pečení krájejte rovněž podél vláken, ale ponechte ho ve větších kusech.
      • K přípravě roštěné, filátka, závitků či řízků se vám budou hodit tenké plátky masa.
      • Do gulášů a na dušení krájejte menší kostky.
      • Nudličky budete potřebovat na soté a do masových směsí.
      • Sekaná a karbanátky se neobejdou bez mletého masa.

      Maso na pečení krájejte podél vláken.

      Nože na maso

      Bez kvalitního nože se při krájení a porcování masa neobejdete. Na krájení menších kusů masa vám stačí základní kuchařský nůž s čepelí o délce 20 cm, který by neměl chybět v žádné kuchyni. S většími kusy masa (například se steakem) si lépe poradí větší kuchařské nože, jejichž čepel dosahuje délky 23–25 cm, v některých případech až 32 cm.

      Bez kvalitního nože se při krájení a porcování masa neobejdete.

      Přípravu masa vám dále usnadní konkrétní typy kuchyňských nožů, jako je nůž vykosťovací, špikovací nebo filetovací.

      • Vykosťovací nůž má velmi ostrou a tenkou čepel, která je ideální k odkrajování tuku a šlach a k oddělování masa od kostí. Kromě toho se s ním dají dobře rozporcovat ryby i drůbež.
      • Špikovací nůž má ostrou a špičatou čepel, která je vhodná ke špikování masa a uzenin, ale také ke krájení syrového, pečeného nebo vařeného masa.
      • Porcovací nůž slouží k porcování větších kusů masa nebo ke krájení syrového i pečeného masa. Hodit se vám bude při krájení šunky, salámů a jiných uzenin.
      • Špalkový nůž patří mezi vybavení profesionálních řezníků. Masivní čepel slouží k porcování a krájení syrového masa nebo ke stahování sádla.
      • Steakový nůž mívá buď zoubkovanou, nebo hladkou čepel, která lépe proniká do masa.
      • Nůž na ryby má extra tenkou a pružnou čepel, díky které naporcujete i křehké rybí maso.
      • Sekáček má dlouhou a širokou čepel, která snadno oddělí maso od kosti. Využijete ho při porcování masa s kostí nebo při sekání kostí na vývar a omáčky.
      • Japonské nože Santoku mají všestranné využití, a to nejen pro krájení masa na plátky, sekání a mletí na drobné kousky, ale také pro škrábání, naklepávání, drcení a čištění.

      Přípravu masa vám usnadní vykosťovací, špikovací nebo filetovací nůž.

      O kvalitní kuchyňské nože na maso je třeba se starat. Jak na to?

      • Co nejdříve po použití je umyjte pod tekoucí vodou (nikdy je nedávejte do myčky) a nezapomeňte je otřít do sucha. Pozor si dejte na horkou vodu a vodní páru, která ničí čepel.
      • Čisté a suché nože uložte do pouzdra nebo praktického bloku na nože, zabráníte tak jejich otupení. V žádném případě je nenechávejte položené volně v zásuvce s ostatními noži nebo jiným kovovým náčiním.
      • Nože musí být především ostré, k čemuž slouží ocílka nebo bruska na nože. Někdo používá na broušení nožů brusný kámen a ocílkou následně ostří srovná. Kdo si však na brusný kámen netroufá, může si koupit profesionální elektrickou brusku, s kterou zvládne nabrousit nůž i na 15stupňový úhel.

      Nože musí být především ostré, k čemuž slouží ocílka, bruska na nože nebo brusný kámen.

      Obuv pro kuchaře

      Jak vybrat krájecí prkénko

      Krájecí prkénko byste u sebe v kuchyni jistě našli. Víte ale, že byste měli mít rovnou tři? Jedno na přípravu masa, druhé na krájení zeleniny a třetí (v malém provedení) pro sekání bylinek.

      V profesionální kuchyni musí být počet krájecích prkének dokonce ještě vyšší, což kuchařům ukládá norma HACCP. Obecně se doporučuje přiřadit každému typu suroviny jinou barvu prkénka, aby se zabránilo vzájemné kontaminaci. Ve výsledku to tedy může vypadat například takto:

      • Červené prkénko – syrové maso
      • Modré prkénko – syrové ryby
      • Žluté prkénko – upravené maso
      • Zelené prkénko – ovoce
      • Hnědé prkénko – zelenina
      • Bílé prkénko – mléčné výrobky

      V profesionální kuchyni nezapomínejte na normu HACCP.

      Při výběru krájecího prkénka se sami sebe zeptejte:

      • Je prkénko šetrné ke kuchyňskému noži? Čím tvrdší povrch, tím rychleji otupí čepel vašich nožů.
      • Dá se snadno umýt?
      • Kolik toho vydrží? Nebude nutné ho po pár použitích vyměnit?
      • Jak velké prkénko potřebujete? A kolik místa máte na kuchyňské lince?

      Klasikou jsou plastová prkénka, která jsou velmi lehká, snadno se udržují a dají se mýt v myčce (pokud výrobce neuvádí jinak). Díky mnoha barevným variantám snadno rozlišíte prkénko na maso, zeleninu a sýry a zabránit tak kontaminaci zápachem. Zároveň jsou plastová prkénka jedinými, která lze použít v profesionální kuchyni, a to dle normy HACCP.

      O poznání bytelnější a stabilnější jsou dřevěná krájecí prkénka, z nichž mnohá jsou vybavena kanálkem po obvodu, který zachycuje přebytečnou tekutinu (například při krájení masa nebo rajčat). Dřevěné prkénko však nikdy nesmí přijít do myčky – vyžaduje ruční mytí a důkladné osušení, aby se nezačalo kroutit nebo praskat.


      Náš tip: Dřevěné prkénko doporučujeme po krájení masa dezinfikovat hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě nebo bílém octě. Tento postup vám zaručí také to, že na prkénku nezůstanou nežádoucí pachy a chutě dříve krájených potravin.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Berndorf GRAEF Securit Lucifer Vogue

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč