K čemu jsou ocílky a jak vybrat

Pro pravidelnou údržbu nožů vždy perfektně poslouží každému kuchaři kvalitní ocílka. S ocílkou se setkáte především v profesionálních kuchyních, ovšem dostatek využití najde tento kuchyňský pomocník i v každé domácnosti. Použití ocílky je jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Vyžaduje jen trochu cviku a správné použití, které zvládne opravdu každý. Naučit se pracovat s ocílkou zajistí vašim nožům dokonalou ostrost a vám snadnější práci v kuchyni.
Seznamte se s ocílkou
Kvalitní ocílky zajistí perfektní údržbu vašich nožů. Ocílku můžete použít pro oživení ostří před každou prací v kuchyni. Ocílka srovná mikroskopické nesrovnalosti, ke kterým dochází především při krájení masa a tvrdých povrchů. Nůž bude dokonale ostrý a připravený pro přesný řez. Brusná část ocílky se vyrábí z různých materiálů, můžete si zvolit hrubší nebo jemnější povrch a délku ocílky vybírejte vždy podle velikosti vašich nožů. Pro bezpečné používání a snadnou manipulaci by ocílka měla být delší než váš nejdelší nůž.
Tupé nože do kuchyně nepatří
Tupý nůž v kuchyni je jasné číhající nebezpečí pro kuchaře. Jestliže se rozhodnete krájet nožem s tupou čepelí, musíte vyvinout větší sílu a tím zároveň riskujete sklouznutí nože a případné zranění. Každé použití nože ovlivňuje jeho ostrost. Především po krájení masa a tvrdých povrchů dochází k vytváření nerovností ostří. Jednoduchým způsobem můžete snadno zjistit, zda je nůž potřeba naostřit nebo nabrousit. Přejeďte čepelí nože po rovném papíře a pokud nůž neprovede čistý řez, použijte ocílku. Test zopakujte ještě jednou. Stále nejste s řezem nože spokojeni? Jednoznačně budete muset přejít k nabroušení nože.
Ocílka tupý nůž nezachrání
U opravdu tupých nožů ocílku na chvíli odložte a primárně nožům věnujte intenzivnější péči. Brousek na nože a brusný kámen si poradí i s opravdu tupým nožem, dokáží snadno obnovit původní ostrost a jsou vhodnými pomocníky k použití jednou za čas.
Elektrický a ruční brousek na nože
Jedná se o nejjednodušší způsob broušení nožů. Ruční i elektrické brusky mají přednastavené úhly, což zajišťuje rychlou a snadnou manipulaci. Nože protahujte rovnoměrným tlakem a po pár tazích jsou vaše nože znovu připraveny k perfektní práci.
Brusný kámen pro dokonalou ostrost
Zvolte si typ brusného kamene podle potřebné hrubosti pro broušení. V nabídce najdete brusné kameny pro velmi tupé nože nebo běžné broušení. Hrubost brusných kamenů je označena číselně a praktické využití nabízí brusné oboustranné kameny. Před použitím ponořte brusný kámen na chvíli do vody, poté umístěte na neklouzavý povrch a plynulým pohybem přejíždějte po kameni v úhlu 14 stupňů. Jemnou stranou brusného kamene odstraňte zbytky oceli a srovnejte případné nesrovnalosti.
Jak vybrat kvalitní ocílku
Při výběru ocílky myslete vždy na to, že by ocílka měla být delší, než je váš nejdelší nůž ve výstroji. Zajistíte si tak bezpečnou a snadnou manipulaci při ostření nožů. Na trhu je k dostání obrovské množství různých druhů ocílek pro profesionální kuchaře i domácí nadšence, kteří chtějí mít své nože vždy dokonale ostré. Šetrně naostříte nože pomocí ocílky z nabízených kvalitních materiálů a pokud upřednostňujete nože oblíbeného výrobce, je pravděpodobné, že v nabídce naleznete kvalitní ocílku stejné značky.
Zvolte kvalitní materiál a správný tvar
Jak si vybrat správnou ocílku pro efektivní a snadné používání? Kvalita je prioritou číslo jedna. Ocílky se liší tvarem, délkou, stupněm tvrdosti a použitým materiálem. Zkušení kuchaři si častěji vybírají klasickou kulatou ocílku. Oválné ocílky nabízí díky větší ploše rychlejší ostření, a proto se stávají čím dál víc oblíbenější.
Jakou zvolit hrubost ocílky? Jemné ocílky využijete k doleštění a zahlazení ostří a jsou často používány především profesionálními kuchaři k pravidelné údržbě nožů. Pro běžné používání v domácím prostředí je nejvhodnější sáhnout po ocílce se střední hrubostí a hrubé ocílky pomohou naostřit hodně tupé nože.
Materiál ocílky by měl být vždy tvrdší než materiál vašich nožů. Pokud se rozhodnete investovat do sady kvalitních nožů, mnohé z nich obsahují i kvalitní ocílku, která je přesně přizpůsobená pro ostření nových nožů.
Ocílky z chromované oceli
Jemné broušení nožů vám zaručí ocílky z chromované oceli, které jsou velmi odolné proti poškození.
Diamantové ocílky
Pro precizní broušení kuchyňských nožů z tvrdé oceli jsou určeny především ocílky s jádrem z kvalitní nerezové oceli potaženým jemnou diamantovou vrstvou.
Keramické ocílky
Při použití keramické ocílky si musíte dát větší pozor na poškození. Keramická ocílka umožňuje jemné a čisté broušení nožů, avšak čepel ocílky je křehká a vyžaduje opatrnou manipulaci.
Jak efektivně ocílku použít
Ocílka zdokonalí nepříliš otupené ostří vašich nožů. Při použití ocílky vždy svírejte mezi ostřím a nožem úhel 15 - 20 stupňů. Ocílku držte svisle v levé ruce a pevně opřete o pult. Do pravé ruky uchopte nůž a plynulým pohybem začněte pohybovat směrem dolů od sebe z jedné a potom i z druhé strany. Aby vaše nože zůstaly dlouho funkční, s ostřením to nepřehánějte. Stačí přibližně 10 jemnějších tahů, nůž se svou váhou sám sveze po brusné tyči. Po použití ocílku vždy otřete.
Kvalitní výrobci pro perfektní ostrost
Při výběru kuchyňských nožů i ocílek prémiové kvality se vyplatí vsadit na jistotu. Kuchyňské náčiní světoznámých výrobců zaručuje tu nejlepší kvalitu. Kombinaci ruční výroby a nejnovější technologie nabízí firma IVO cutelarias, která uspokojí nároky profesionálních i domácích kuchařů. Nerezová nebo diamantová ocílka portugalské značky IVO během chvilky dokonale naostří vaše nože. Již přes sto let působí na trhu švýcarská firma Victorinox se svými kuchařskými potřebami s vysokou odolností a čistým designem. Ocílky z kvalitní nerezové oceli vyrobeny v různých velikostech vás jistě přesvědčí o švýcarské dokonalosti. Spokojenost zákazníků po celém světě zaručuje německá firma Wüsthof. Může se pyšnit nabídkou profesionálních nožů a kuchařských potřeb, které spolehlivě pomáhají v kuchyních po celém světě. Ocílka Wüsthof může být díky efektivnímu a snadnému ostření jasnou volbou právě pro vás.
Správná péče kuchyňských nožů
S ocílkou již umíte pracovat jako pravý profesionál, můžete se spolehnout na každodenní usnadnění práce a oživení ostří vašich oblíbených nožů. Jestliže chcete své nože používat po dlouhá léta, věnujte jim nejen kvalitní profesionální broušení, ale dopřejte svým nožům i dostatečnou péči. Nože používejte výhradně k účelu, pro který byly vyrobeny. V opačném případě riskujete poškození čepele a zbytečné ztupení nože. Po každém použití nože důkladně omyjte, osušte a uschovejte na speciálním místě. Obaly z odolných materiálů perfektně nože ochrání. Pokud vyrážíte na cestu nebo jen zahradní párty, využijte brašny na nože pro bezpečné přemístění vašich kuchyňských pomocníků.