Jak správně pečovat o vybavení do kuchyně a kuchařské rondony?

Pracovat v kuchyni s sebou přináší velkou míru zodpovědnosti za kuchařské vybavení i oděv, který každý den vezmete na sebe. Jak udržovat vybavení v kuchyni v perfektním stavu, aby vám dlouho vydrželo? A jak se starat o kuchařské rondony, které mohou časem ztratit svou zářivou bělost? Prověřili jsme pro vás základní péči a vše vám sepsali v článku.
Ať už se bavíme o kuchyňském vybavení obecně, případně nás zajímá konkrétní nástroj nebo spotřebič, jsou nezbytnou součástí kuchyně a pro každodenní vaření by měly být maximálně funkční a hygienické. Každý kus kuchyňského vybavení od lednice přes sporák až po lžíci slouží k uchování, přípravě a vaření jídla a je třeba o ně náležitě pečovat. Nemalou úlohu v práci ale hraje i čistota prostředí a uniformy. Však víte jak se to říká, nepořádek v kuchyni znamená nepořádek na talíři.
Základní pravidla pro údržbu kuchyně a jejího vybavení
- Dbejte na úklid. Čistota by měla být v kuchyni naprosto zásadní. Důkladné čištění kuchyňského vybavení po každém použití pak z dlouhodobého hlediska šetří námahu. A také prodlužuje životnost konkrétních pomocníků.
- Fritézy, grily, sporáky, kráječe masa či nože je třeba denně čistit a dezinfikovat – na kuchyňských površích se mohou hromadit bakterie a plísně. Stejně tak je důležitá dezinfekce a čištění podlahy na denní bázi. Lednice a trouby by se pak měly čistit každý týden.
- Své kuchařské vybavení pravidelně kontrolujte, zda veškeré spotřebiče fungují, jak mají. Pravidelná údržba, čištění a kalibrace varného zařízení vám může práci velmi usnadnit.
- Bruste nože. Univerzální nástroj, bez kterého se v kuchyni neobejdete, si zaslouží vaši péči na denní bázi.
- Čtěte návody. Nejen spotřebičů, ale i dalšího kuchyňského vybavení a strojů. Dají vám odpovědi nejen na provoz, ale i na údržbu. Pokud jste manuál ztratili, mnoho návodů k obsluze můžete najít i on-line. Většina výrobců má návod na svých webových stránkách.
- Myslete na čistý oblek. Kuchařský rondon, ať už bílý nebo černý, by měl odrážet čistotu stejně jako kuchyň.
Jak se starat o profesionální kuchařské nože?
To, že jsou nože nejlepší investicí pro profesionální kuchaře, už víme. Bez kvalitního a ostrého nože je kuchař jako bez ruky.
Důležité je nože čistit hned po použití a nenechávat je ve vlhku. Poté, co jej umyjete a usušíte, je třeba je nabrousit. Dalším důležitým krokem je bezpečné skladování. Je důležité, aby čepel nože byla chráněná a ostří nepřišlo do kontaktu s jinými povrchy, které by nůž mohly poškodit nebo otupit.
Podrobnější informace, jak pečovat o kuchyňské nože, jsme vám sepsali v našem článku tady.
Jak se starat o kuchařský rondon?
Tradiční kuchařskou uniformu zná snad každý – kuchařské rondony, kalhoty, kuchařská čepice nebo šátek, boty, případně zástěry. Kromě estetické funkce má především chránit kuchaře či kuchařku před popálením nebo zraněním.
Pokud pracujete v kuchyni, pak dobře víte, že riziko ušpinění vaší uniformy je při manipulaci s potravinami poměrně vysoké. I když zrovna nevaříte, nástrahy rozlitých tekutin, omáček nebo vína hrozí v restauraci prakticky všude. Kromě toho se ale nemusí jednat jen o skvrny od jídla. Rondony mohou načichnout kouřem, přepáleným tukem nebo potem. A teď co s tím? Jak se dobře starat o kuchařskou uniformu, jak ji prát a jak jak se postarat o to, aby byla dlouho jako nová?
Při výběru zvažte i materiál
Není rondon jako rondon. Pokud jej teprve vybíráte, vždy volte kvalitu před kvantitou. Kvalitní rondony se lépe se čistí, snesou časté praní a dobře drží. Navíc jsou vyrobeny z látek, které si více zachovávají barvu. Aby se kuchaři cítili pohodlně, měli by nosit vhodnou velikost rondonu, zároveň by měl být prodyšný a pohodlný.
Dnes už najdeme mnohé oblečení v různých barvách, nejen v tradiční bílé. Pojďme si ale v rychlosti připomenout, proč byla právě bílá barva pro kuchaře příznačná a co vlastně měla symbolizovat.
- Prvním důvodem je čistota. Už Marie-Antonie považovala bílou barvu za nejvhodnější barvu pro kuchyňské uniformy, protože symbolizuje čistotu, která je pro prostředí kuchyně zásadní.
- Bílá také odráží teplo, což kuchařům poskytuje částečnou ochranu před intenzivními teplotami vaření.
- Dalším argumentem je možnost bělení. Ačkoliv jsou na bílé barvě snadno viditelné skvrny, lze ji vybělit do čista.
Právě z hlediska skvrn nás právě bílá uniforma může pěkně potrápit.
Jak se zbavit skvrn nejen od potu
Po náročné směně vám kromě skvrn od omáček a těsta mohou rondon zdobit i skvrny od potu. Jak si s nimi poradit? V první řadě si pořádně prohlédněte štítek na daném kousku oblečení, abyste věděli, jakou péči si k němu můžete dovolit a na kolik stupňů jej můžete vybrat. Pak se můžeme posunout dále.
Obecně na skvrny může pomoci čpavek (neboli amoniak) smíchaný s vodou v poměru 1:1. Touto směsí potřete skvrny a nechte působit. Poté důkladně oblek omyjte vodou a nechejte vyprat na program, jak jste zvyklí.
Místo čpavku můžete smíchat s vodou i ocet, případně vytvořit pastu z vody a jedlé sody. Ta působí skvěle nejen na skvrny od potu, ale také od deodorantů. Pastu nechejte působit na skvrně zhruba hodinu, poté důkladně opláchněte a vyperte.
Na skvrny od potu skvěle funguje také žlučové mýdlo. Nejdříve postižené místo namočte, poté promněte mýdlem, nechejte působit a pak klasicky vyperte v pračce.
Kromě potu ale můžete bojovat se skvrnami od omáček, červeného ovoce, řepy, vína, a dalších surovin. Na skvrny použijte vhodné odstraňovače skvrn.
TIP: Pro efektivnější odstranění skvrn oblečení nejdříve namočte do teplé vody a čistícího pracího přípravku.
Přípravky na odstranění skvrn:
- Savo Odstraňovač skvrn Universal
- Dr. Beckmann Roll-On na skvrny
- Vanish Oxi Action prášek na odstranění skvrn
- Savo odstraňovač skvrn na bílé prádlo
- Sanytol Dezinfekční odstraňovač skvrn
Odstraňte skvrny z prádla i přírodní cestou:
- sůl
- jedlá soda / prací soda
- citron
- žlučové mýdlo
- ocet
Jak zabránit žloutnutí rondonu?
Častým praním má bílý rondon tendence žloutnout. Jak jej udržet zářivě bílý co nejdelší dobu? Obecně se na bílé prádlo nedoporučuje příliš používat aviváž, protože má pak tendenci žloutnout. Pomoci si můžete speciální aviváží na bílé prádlo. Pro zachování dlouhotrvající bělosti používejte také prací přípravek určený na bílé prádlo, naopak vyvarujte se přípravkům na chlorové bázi.
Bělost můžete podpořit tím, že do pračky přidáte spolu s přípravkem i jedlou sodu nebo sůl nebo bělidlo na bázi kyslíku. Přímo sůl na skvrny můžete pořídit v klasických drogeriích za pár korun. Sůl pak dávkujte dle návodu na obalu do zásobníku pračky k pracímu prášku. Vhodná je pro všechny typy programů a je účinná už od 30°.
Nejpřírodnější bělící prostředek je slunce. Pokud budete rondon sušit venku na sluníčku, pak vám s bělením pomůže.
Jak prát kuchařský oděvy?
Pro zajištění dlouhé životnosti mnoho kuchařů investuje do kvalitnějších značek uniformy, které bývají zpravidla vyrobeny z odolnějších materiálů. Vydrží časté praní a delší dobu si zachovají svůj původní tvar i barvu. Rondony je třeba prát na vyšší teploty (od 60°). Bavlna i umělá vlákna tyto teploty bez problémů zvládnou.
- Vždy dodržujte pokyny konkrétního výrobce. Každá uniforma může být jiná a pokyny k péči se mohou lišit.
- Máte-li rondon od jakýchkoliv skvrn, vždy je ošetřujte co nejrychleji, aby se neusadily. Pokud je to možné, vyvarujte se tření skvrny – mohla by se pustit hlouběji do vlákna. Naopak použijte sodu nebo jiný roztok.
- Po skončení každé směny je dobré oblečení vyprat, aby se odstranil včas zápach, skvrny od potu i jídla.
- Pokud nestíháte nebo si se skvrnami nevíte rady, využijte služeb profesionální prádelny.
Na praní lze použít klasický prací prášek nebo prací gel. Vždy používejte takový prostředek, který je určený na barvu vašeho prádla – na univerzální, bílé nebo barevné prádlo. Můžete jít i cestou přírodních pracích prostředků– bělostnou bílou vám zajistí třeba bělicí prášek Puer od Tierra Verde.
Kuchařský oděv do sušičky?
Po vyprání můžete nechat rondon sušit klasicky, nebo jej umístit do sušičky. Tady vám ale opět bude nápomocný štítek na oblečení – ne u každého oděvu totiž sušička využít jde.
Myslete ale na to, aby na rondonech nebyly žádné skvrny. Vysoké teplo sušičky totiž usazuje a odstranění skvrn je pak mnohem náročnější.
Jak udržovat rondon v bezvadném stavu?
Myslete na to, že rondon je vaše vizitka. Profesionální kuchaři se poznají nejen podle uniformy, kterou nosí, ale také podle jejího stavu. Kolik péče a energie do něj vložíte, tolik se vám vrátí. Po vyprání jej mějte uložený na čistém místě, abyste se vyhnuli dalšímu nepořádku a skvrnám před příchodem na směnu. Uniformu noste také jen uvnitř restaurace nebo kuchyně, nikoliv na cestě do práce a z práce. Průběžně také kontrolujte stav rondonu – zda se nepáře, nechybí knoflík či není děravý. Mějte také po ruce náhradní soupravu, pokud byste se během směny ušpinili.
Jak pečovat o kuchařskou obuv?
Kuchařské boty jsou praktické, pomáhají odvádět teplo a chrání vaše chodidla. Mohou být ale náchylné k mnoha skvrnám i poškozením. Jak se o ně starat, aby pracovní obuv byla stejně zářivá, jako když jste si ji pořídili?
Ať už si vyberete boty, které budou v klasické bílé barvě, nebo v praktičtější černé, je dobré vědět, jak si s pravidelnou péčí poradit.
Obuv pro kuchaře by měla být pevná, odolná a hlavně omyvatelná. Většinu skvrn tak lze jednoduše otřít kartáčkem nebo hadříkem. Nutností je pak protiskluzová podrážka.
Podrážky z gumy nebo syntetických materiálů, jako je třeba polyuretan, můžete ponořit do vody, aniž by se poškodila. Čistí se tak relativně snadno. Máte-li boty z kůže, pak je třeba je ošetřit vodoodpudivým roztokem a vhodnou impregnací.
Pokud chcete odstranit zažranou špínu, vezměte si na pomoc kartáček se štětinami. Na textilní povrch vám mohou pomoci staré známé odstraňovače skvrn.
Jak se starat o kuchařskou čepici?
Čepic máme několik druhů. Tím nejznámějším je bílá vysoká kuchařská čepice, tzv. toque blanche. Je také nejvýraznějším prvkem uniformy. Když se řekne “kuchař”, nejspíš se vám vybaví postavička muže, který nosí právě takovou vysokou kuchařskou čepici. Historicky výška klobouku či čepice udávala hodnost šéfkuchaře – čím vyšší byl, tím vyšší hodností kuchař disponoval.
Ačkoliv pro mnohé podniky může být tato pokrývka hlavy žádoucí, existuje řada dalších variant, které kuchaři běžně nosí. Někteří dávají přednost jednoduché čepici nebo šátku, jiní používají čepice jednorázové nebo přímo síťky na vlasy, případně nosí tzv. kuchařskou lodičku. Výběr závisí na pravidlech i předpisech konkrétní restaurace. Stejně tak některé podniky mohou upřednosťnovat jinou čepici pro šéfkuchaře, jiní si zase dávají záležet na soudržnosti celého týmu a trvají na tom, aby všichni kuchaři nosili stejnou pokrývku hlavy.
Vhodnou údržbu vyčtete ze štítku čepice. Praktickým materiál je bavlna. Kuchařské čepice pak lze prát od 30–40°C. K čištění čepice je třeba použít stejné techniky čištění jako u zbytku uniformy. Skvrny je třeba ošetřit dopředu namočením do vody, poté vyperte čepici v pračce.
Dalším krokem žehlení. Tajemstvím úspěšného žehlení je obrátit čepici naruby. Poté narovnejte šev a v případě potřeby ji vyžehlete tak, aby měla správný tvar. Chcete-li vyžehlit vnitřní stranu kuchařské čepice, pak je nejlepší ji roztáhnout do přirozené polohy a žehličku vložit dovnitř. Poté čepici otáčejte rukama tak, abyste žehličkou uvnitř vyžehlili krouživými pohyby všechny plochy.