profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak vybrat brusný kámen
      Blog
      6. 2. 2023
      7 min. čtení

      Jak vybrat brusný kámen

      Brusné kameny patří k tradičním metodám, jak nabrousit nože i další ostré předměty. Jak vybrat brusný kámen, který vám pomůže s údržbou nožů?
      Autor článku Janka Snopková
      Jak vybrat brusný kámen
      Brusné kameny patří k tradičním metodám, jak nabrousit nože i další ostré předměty. Jak vybrat brusný kámen, který vám pomůže s údržbou nožů?
      Autor článku Janka Snopková

      Nože IVO Cutelarias

      Nože patří k nejdůležitějším nástrojům, které kuchař používá. Ať už je to profesionál nebo nadšený amatér, každý z nich si zaslouží nože v perfektní kondici. Aby dobře sloužily, musíš se o ně taky dobře postarat. K tomu se ti bude hodit brusný kámen. Jak si vybrat ten nejlepší?

      Udržuj své nože ostré, odvděčí se ti

      Abys mohl krájet s opravdovou vášní, potřebuješ ostrý nůž. Práce se správně nabroušeným nožem je snadná, nemusíš vynaložit žádnou námahu, abys nakrájel maso na tenké plátky nebo zeleninu na nudličky. Dobře nabroušený nůž nerozdrtí ani měkkou zeleninu, například rajčata, ale nakrájí je s naprostou lehkostí.

      I když to nemusí být na první pohled zřejmé, ostrý nůž je také bezpečnější než tupý. Většina moderních nožů má ochranné prvky, které usnadňují používání a zabraňují nechtěnému pořezání prstů nebo dlaně. Pokud je nůž ostrý, nestane se, že by sklouzl po povrchu krájených surovin a došlo k úrazu.

      Tip: Přečti si, jak správně naostřit nůž, ukaž svoji kulinářskou zručnost a ovládni svou kuchyň. S nožem ostrým jako břitva to bude hračka.

      Čím brousit nože

      Možností, jak na broušení nožů, je hned několik. Každá z nich se hodí na něco jiného, proto je dobré udělat si v nich jasno.

      • Ocílka patří k nejjednodušším nástrojům na broušení nožů. Stačí pár tahů a nůž je opět ve správné kondici. V profesionální kuchyni ji využiješ každý den třeba několikrát, doma bude stačit obtáhnout nože jednou týdně.
      • Mechanické brousky na nože jsou skvělým pomocníkem pro ty, kteří ostřením nechtějí ztrácet čas. Stačí pár tahů a tvoje nože budou zase perfektní.
      • A pro ty, kteří se nechtějí příliš namáhat, jsou tady elektrické brousky na nože. Práce s nimi zabere jen okamžik, hodí se pro každodenní údržbu i větší broušení.
      • Velmi populární a účinné jsou taky brusné kameny. Je to tradiční metoda broušení nožů, kterou můžete použít na jakýkoliv nůž nebo další ostré nástroje, třeba nůžky nebo sekeru.

      Tip: Přečti si našeho průvodce, jak vybrat brousek na nože, a dopřej svým nožům tu nejlepší péči.

      Obuv pro kuchaře

      Přírodní a syntetické brusné kameny

      Existují dva základní typy brusných kamenů podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobené.

      Přírodní brusné kameny se získávají úpravou přírodních kamenů, nejčastěji břidlice, korundu, křemene nebo pískovce. Mají především sběratelskou hodnotu, jsou to krásné kousky s přirozenou krásou. Bohužel mají i řadu nevýhod, tou největší je nerovnoměrná zrnitost, takže nabrousit s nimi nože není nic snadného. Naopak někdy na tom může být nůž po nabroušení na přírodním brusném kameni ještě hůř než před ním

      Syntetické brusné kameny dnes najdeme u každého opravdového milovníka nožů a vaření. Jejich výhodou je přesnost práce, můžete si vybrat takovou zrnitost brusného kamene, jakou potřebujete. Vynikají také delší životností. Nejčastějšími materiály pro výrobu syntetických brusných kamenů jsou umělý korund, umělý diamant, nitrid bóru nebo karbid křemíku.

      Hrubost a zrnitost brusného kamene

      Tím hlavním, čím se od sebe jednotlivé brusné kameny, je kromě materiálu také jejich hrubost a zrnitost. Základní poučka pro odlišení těchto dvou pojmů zní „čím větší hrubost, tím menší zrnitost“. Často se také setkáme s jednotkou grid, kkterá určuje právě zrnitost, tedy kolik částic se nachází na plošnou jednotku (např. cm²). Velká zrna tak znamenají nízký grid, naopak malá zrna znamenají vysoký grid.

      Podívej se na základní tabulku, která určuje velikost jednotlivých zrn. Každá hrubost brusného kamene je navíc vhodná na jiný typ údržby.


      Velikost zrnaPřibližný průměr částic v μmVyužití
      20080Odstranění hrubších třísek z poškozené čepele
      50030Hrubé ostření
      10008Vyhlazení drsné hrany na střední hranu
      30004Vyhlazení střední hrany na ostrou hranu – vhodné pro krájení masa
      80002Další vyhlazení na ostrou hranu – vhodné pro krájení ryb a zeleniny
      300000,5Leštění hrany na zrcadlový až křehký povrch

      Vodní brusné kameny

      Mezi nejčastější typy brusných kamenů patří tzv. vodní brusné kameny. Jak už z pojmenování vyplývá, před jejich použitím je namočíš do vody a počkáš, až nasáknou. Jsou vyrobené ze syntetických materiálů a vyznačují se vynikajícím brusným efektem. Jejich struktura je měkká, takže dobře přilnou k čepeli a ostření není nijak namáhavé.

      Dobře poslouží pro běžné použití i pro začátečníky, kteří zatím nemají s brusnými kameny mnoho zkušeností.

      Olejové brusné kameny

      Brusné kameny se nepoužívají jen s vodou, ale některé pro co nejlepší účinnost vyžadují použití s oleje. Díky tomu jsou k čepeli šetrné a umožňují jak běžné broušení, tak vyleštění čepele do požadované ostrosti.

      Vyrábějí se z různých materiálů, které jsou vhodné pro různé účely:

      • Brusný kámen z novaculitu jsou vhodné pro obtahování a leštění, jejich výhodou je minimální opotřebení.
      • Brusné kameny z oxidu hlinitého nabízí dobrý brusný výkon a hodí se pro všechny úrovně broušení.
      • Brusné kameny z karbidu křemíku jsou vhodné pro počáteční hrubé úpravy ostří a práce s nimi zabere jen pár minut.

      Diamantové brusné kameny

      Diamant patří k nejtvrdším materiálům, které existují. Diamantové brusné kameny nejsou celé vyrobené z diamantu, ale mají na svém povrchu drobné diamantové částice, které se postarají o nabroušení čepele. Diamantové brusné kameny mají často hrubší strukturu, takže se používají k počátečním úpravám ostří, například když je potřeba odebrat větší množství materiálu. Jemnější drť pak skvěle funguje k odstranění škrábanců.

      Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena, ale jsou velmi odolné proti opotřebení, takže se stanou tvým spolehlivým parťákem na dlouhé roky.

      Diamantové brusné kameny se také používají ke zdrsnění povrchu syntetických a přírodních brusných kamenů, kterým dovedou jednoduše prodloužit životnost.

      Dvouzrnné brusné kameny

      Pokud je tvou vášní nejen krájení se super ostrým nožem, ale také broušení nožů a jejich údržba, pak si můžeš pořídit několik brusných kamenů s různou hrubostí. Pro ty, kteří chtějí své nože udržovat ostré, ale raději se věnují vaření, než broušení, jsou skvělou volbou dvouzrnné neboli oboustranné brusné kameny.

      To znamená, že brusný kámen má na každé straně jinou hrubost, takže jej můžeš použít na hrubé broušení i jemnější doostření a obtahování. Je to skvělý kompromis především do domácí kuchyně, kde nejsou nože v zápřahu několik hodin denně.

      Různé tvary brusných kamenů

      Kámen na broušení nožů je většinou plochý ve tvaru kvádru, to je pro údržbu běžných kuchyňských nožů většinou dostatečné. Pokud ale chceš nabrousit jiný nástroj nebo nůž s tvarovaným ostřím, bude vhodnější použít různé tvary brusných kamenů.

      Možná si ještě pamatuješ typické brusné kameny k ostření srpu nebo kosy ve tvaru slzy, které se drží v ruce. Na trhu ale najdeš i další tvary brusných kamenů vhodné pro nože se zahnutým ostřím, nůžek nebo řezbářských dlát, které mají konkávní i konvexní zahnutí nebo jsou různě zkosená. Údržba ostrých nástrojů je zkrátka věda.

      Jak správně používat brusné kameny

      Otázka jak vybrat brusný kámen je sice důležitá, ale snad ještě důležitější je umět ho potom správně používat. Nevhodným broušením můžeš čepel nože poškodit a nezachrání ho už ani profesionální brusič. Při broušení kuchařských nožů dodržuj několik zásad:

      • Před použitím kámen na broušení nožů namoč ve vodě nebo v oleji podle jeho typu. Díky tomu se nebude brusná plocha zanášet nečistotami.
      • Nůž i brusný kámen musí být před použitím dokonale čisté, aby nedošlo k poškození čepele. Po nabroušení nože otři ostří vlhkým hadříkem.
      • Při samotném broušení přejížděj ostřím nože po celé délce kamene. Při každém přejetí bys měl zbrousit celou délku ostří: na kraji jedné strany kamene přilož začátek ostří u rukojeti a plynulým pohybem táhni k druhé straně kamene, kde skončíš se špičkou ostří. Pravidelně střídej obě strany čepele, aby bylo ostří zkosené stejně z obou stran.
      • Při broušení taky dodržuj správný úhel, který svírá čepel nože s kamenem. Existuje více možností, ale pro kuchařské nože se většinou používá sklon 15°.

      Broušení nože s brusným kamenem je o něco složitější, než s mechanickým nebo dokonce elektrickým brouskem na nože, ale dosáhneš díky němu skvělých výsledků. Brusné kameny dokonce mohou zachránit ostří, které se na první pohled zdá jako odepsané, zachrání i drobné praskliny v čepeli. A nezapomeň, že jen s ostrými noži můžeš dát v kuchyni prostor své nezkrotné inspiraci a ukázat, že v tobě dřímá kulinářské zvíře.

      obrázky zdroj:

      https://pixabay.com/


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (44)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Gildan Kom-Kom Pengo spa B&C Sabatier

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč