profikuchar.cz
Profi obchod pro milovníky vaření
210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Univerzální nůž
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože Santoku (Nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na chleba a pečivo
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Nože na sýr
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Mapy a tašky
          • Obaly a tašky na nože
          • Obaly a tašky s noži
          • Skladování nožů
        • Kuchařské kufříky s noži
        • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
          • Kapesní nožíky
          • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
          • Manikúry
        • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
          • Obracečky a špachtle
          • Paličky na maso
          • Pomocníci do kuchyně
          • Pilky na kosti
        • Škrabky, rukavice
          • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
          • Rezuvzdorné rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
          • Kuchyňské nože IVO Premier
          • Kuchyňské nože IVO Blademaster
          • Kuchyňské nože IVO Butchercut
          • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
          • Kuchyňské nože IVO Cork
          • Kuchyňské nože IVO Duoprime
          • Řeznické nože IVO Europrofessional
          • Kuchyňské nože IVO Solo
          • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
          • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
        • Nože a příslušenství Wüsthof
          • Nože Wüsthof
          • Modelové řady nožů Wüsthof
          • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
          • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
          • Nože Victorinox
          • Škrabky Victorinox
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
          • Kuchyňské nože Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
        • Zwilling
      • Gastro zařízení
        • Příprava potravin
          • Nářezové stroje
        • Vakuové baličky a kapsy
        • Kuchyňské náčiní
          • Pinzety
        • Bar a káva
          • Mlýnky na kávu
          • Nalévatka a odměrky
          • Mlýnky a nádoby na led
          • Barové příslušenství
          • Odšťavňovače
          • Oplach na sklenice
          • Mixéry a frapovače
          • Drtiče a výrobníky ledu
          • Příslušenství do kaváren
        • Pizza a pekárna
          • Lopaty na pizzu
          • Plechy a síta
          • Kráječe na pizzu
          • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
        • Příslušenství pro Catering
          • Vařiče na víno
      • Grilovací příslušenství
        • Grilovací náčiní
          • Grilovací sady
          • Grilovací náčiní - samostatné kusy
        • Rošty
          • Rošty do krbu
      • Káva
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        BlogTypy kuchyňských nožů – jaké existují a k čem jsou
        Blog
        27. 11. 2021
        7 min. čtení

        Typy kuchyňských nožů – jaké existují a k čem jsou

        Správně zvolený typ nože vám usnadní práci a ušetří námahu při krájení a porcování. Znáte ale všechny druhy kuchyňských nožů a víte, k čemu slouží?
        Autor článku Janka Snopková
        Typy kuchyňských nožů – jaké existují a k čem jsou
        Správně zvolený typ nože vám usnadní práci a ušetří námahu při krájení a porcování. Znáte ale všechny druhy kuchyňských nožů a víte, k čemu slouží?
        Autor článku Janka Snopková

        Správně zvolený typ nože vám usnadní práci a ušetří námahu při krájení, porcování a servírování pokrmů. Znáte ale všechny druhy kuchyňských nožů a víte, k čemu je lze použít a jak o ně pečovat?

        Nože IVO Cutelarias

        Klasický kuchařský nůž

        Klasický kuchařský nůž

        Základní kuchařský nůž nesmí chybět v žádné kuchyni. Přezdívá se mu také nůž šéfkuchaře nebo univerzální nůž, jelikož s ním zvládnete nakrájet zeleninu, naporcovat maso nebo třeba nasekat bylinky.

        Japonské nože Santoku

        Japonské nože Santoku

        Nůž Santoku má původ v asijské kuchyni. Díky své nízké váze, tenké čepeli a široké špičce dokáže krájet velmi úzké a malé tvary. Využijete ho ale nejen při krájení cibule, rajčat a jiné zeleniny, ale také při porcování masa, sekání bylinek nebo třeba při dočištění zeleniny a odstranění rybích šupin.

        Vykosťovací nože

        Vykosťovací nože

        Vykosťovací nůž poznáte na první pohled podle úzké a pružné čepele, která je ideální k oddělení masa od kosti, případně k odstranění šlach nebo kůže. Používá se zejména při čištění drůbeže a ryb, jejichž křehké maso vyžaduje precizní a jemnou práci.

        Filetovací nože na ryby

        Filetovací nože na ryby

        O něco delší než vykosťovací nůž je nůž filetovací, jehož tenká a pružná čepel se snadno přizpůsobí křivkám rybí páteře. Obecně platí, že čím je filetovací nůž kratší, tím je ohebnější a tenčí a tím lépe zvládne vykostit i menší druhy ryb.

        Plátkovací nože

        Plátkovací nože

        K nezbytným pomocníkům při vaření patří plátkovací nože na maso, které se vyznačují dlouhou a tenkou čepelí. Hodí se zejména na porcování hotového masa a čištění syrového masa, stejně jako na čištění a plátkování ryb. Kromě toho ho doporučujeme používat také při krájení ovoce na větší kusy.

        Špikovací nože

        Špikovací nože

        Špikovací nůž patří k univerzálním nožům, které se v kuchyni zaručeně neztratí. Skvěle se hodí nejen k čištění masa, krevet či mořských plodů, ale také k čištění drobné zeleniny a ovoce. Díky tenké a krátké čepeli s ním snadno vytvoříte perfektní kapsu, aniž by došlo k proříznutí masa.

        Nože na pečivo a chleba

        Nože na pečivo a chleba

        Nože na pečivo mají vroubkovanou čepel, která si lehce poradí s tvrdou kůrkou a měkkým vzdušným vnitřkem, aniž by chleba rozdrobila. Použít ho samozřejmě můžete ke krájení všech druhů čerstvého pečiva.

        Náš tip: Zmenšeninou nožů na pečivo jsou mazací nože, které mají kratší čepel a zaoblenou špičku pro pohodlnější mazání chleba.

        Steakové nože

        Steakové nože

        Jestliže často a rádi připravujete steaky, pak vám doma nesmí chybět steakové nože. Díky špičce umístěné vysoko na horní hraně nože lze steakové nože použít stejně jako klasický příborový nůž. Na rozdíl od něj však mají mnohem ostřejší ostří, které je navíc vybaveno drobnými zoubky pro snadné krájení masa.

        Nože na ovoce a zeleninu

        Nože na ovoce a zeleninu

        Ve výbavě kuchaře by neměl chybět ani malý, lehký a snadno ovladatelný nůž na čištění, loupání a vykrajování zeleniny, hub nebo ovoce. 

        Tip: Chcete-li si vyhrát se servírováním pokrmů, zvolte nůž se zoubkovanou čepelí. Ten najde uplatnění při okrasném krájení ovoce a zeleniny a při výrobě obložených mís.

        Nože na sýr

        Nože na sýr

        Pokud si rádi pochutnáte na kvalitních sýrech, pořiďte si speciální kuchyňský nůž na sýr, který vám jejich krájení, strouhání a servírování usnadní. Nůž vybírejte podle toho, zda se chystáte sýr krájet nebo strouhat a zda se jedná o měkký nebo tvrdý sýr. V každém případě má nůž buď speciálně ošetřenou čepel, nebo čepel s otvory, aby se krájené plátky na nůž nelepily.

        Nože na šunku, salám a uzeniny

        Nože na šunku, salám a uzeniny

        Ke krájení uzeniny a salámů se obvykle pužívá nářezový nůž se štíhlou a dlouhou čepelí a zubatým ostřím. Po jeho stranách se občas nacházejí výbrusy, díky kterým se plátky uzenin na nůž nelepí. Speciální nože na šunku nebo lososa jsou pak vybaveny velice dlouhou a pružnou čepelí pro perfektní výsledek krájení.

        Sekáčky

        Sekáčky

        Sekáčky patří do rukou převážně řezníků, to však neznamená, že je doma nevyužijete. Mají dlouhou a širokou čepel a samozřejmě i vyšší váhu, aby dokázaly naporcovat velké kusy masa, nebo rozdělit kosti na přípravu vývaru a omáček.

        Dekorační nože

        Dekorační nože

        Dekorační nože vám velmi dobře poslouží, chcete-li syrovou či vařenou zeleninu, nebo brambory, dekorativně nakrájet na oku lahodící kousky.

        Cukrářské nože

        Cukrářské nože

        Cukrářský nůž svým tvarem připomíná nůž na krájení chleba. Stejně jako on má zubaté ostří pro snadné krájení, ale profil zubů je velice oblý, což umožňuje snadno roztírat například krém na dortu. Vyšší čepel cukrářského nože se hodí také jako lopatka při krájení a servírování dortu, bábovky a dalších cukrářských výrobků.

        Obuv pro kuchaře

        Jak vybrat správný kuchyňský nůž

        Jakmile jste se seznámili s druhy kuchyňských nožů, můžete přistoupit k dalšímu kroku, a tím je samotný výběr nože. Co vše by vás mělo zajímat?

        • Vyváženost nože – Aby se vám s nožem dobře pracovalo, musí být takzvané vyvážený. To znamená, že váha čepele a rukojeti je stejná.
        • Tvrdost a ostrost čepele – Ideální je čepel vyrobena z nerezové oceli, která je odolná vůči korozi, a jejíž tloušťka činí alespoň 3 mm. Ideální tvrdost oceli by se pak měla pohybovat v rozmezí 55–58 stupňů Rockwella.
        • Rukojeť – Rukojeť nože by vám měla perfektně padnout do ruky. Pro pohodlnější a bezpečnější práci zvolte nůž s ergonomickou nebo protiskluzovou rukojetí.
        • Značka – Nezapomeňte, že vybíráte kuchyňský nůž na celý život a porozhlédněte se po známé renomované značce, jako je například značka IVO, Wüsthof nebo Victorinox.

        Náš tip: Zajímá vás víc? Přečtěte si náš podrobný článek, ve kterém vám prozradíme 7 tipů pro výběr kuchyňského nože.

        Blok na nože

        Jak vypadá správná péče o kuchyňské nože

        • Kuchyňské nože nepatří do myčky nádobí, jelikož chemické přípravky, horká voda a pára mohou způsobit jejich poškození nebo zkrátit jejich životnost.
        • Nože myjte v ruce, pod teplou tekoucí vodou a než je uklidíte, otřete je hadříkem nebo kuchyňskou utěrkou do sucha.
        • Nože ukládejte bezpečným způsobem do pouzdra nebo do praktických bloků na nože. Použít můžete rovněž magnetickou lištu nad kuchyňskou linku, díky které máte nože šikovně po ruce. Nikdy je však nenechávejte volně položené v zásuvce s ostatními kuchyňskými noži nebo příborem.
        • Ke krájení používejte krájecí prkénka ze dřeva nebo z plastu. Mramorové, skleněné nebo keramické desky nůž otupí a mohou ho poškodit.

        Jak na broušení a ostření nožů

        K pravidelné péči o kuchyňské nože patří mimo jiné jejich broušení a ostření. Jaký je mezi tím rozdíl a jak správně postupovat?

        • Broušení nožů udržuje vybroušené ostří a zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, ale neodstraňuje ocel z čepele. Můžete ho provádět často, i po každém použití
        • Ostření nožů odebírá ocel z čepele nože a vytváří nový okraj, proto je vhodné provádět ho jen jednou, při častém používání maximálně dvakrát za rok.

        Když už víte, jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením nožů, pojďme si říct, jakým způsobem lze kuchyňské nože brousit.

        Ruční bruska na nože

        Ruční a elektrická bruska na nože

        Broušení nožů pomocí brusky na nože představuje nejjednodušší způsob, jak nabrousit nejen běžné (nekované), ale i celokované nože (kované z jednoho kusu oceli). Ruční brusky nožů a elektrické brusky nožů mají přednastavené úhly a proto stačí, když nůž několikrát přetáhnete přes zářez s lehkým tlakem směrem k sobě. U větších nožů tlačit nemusíte – o to se postará samotná váha čepele.

        Ocílka IVO Cork

        Ocílka

        Ocílka neslouží ani tak k broušení nožů, jako spíše k jejich doostřování. Práce s ní je poměrně složitá, avšak s trochou praxe ji jistě zvládnete.

        Ocílku lze použít dvěma způsoby. Buď v jedné ruce držíte ocílku a v druhé nůž, přičemž musíte dobře koordinovat pohyby jak ocílky, tak nože, nebo si ocílku opřete špičkou o desku stolu. Následně přiložíte nůž v místě u rukojeti na horní část ocílky a jemným tlakem ho vedete proti ostří až ke konci ocílky tak, abyste vždy skončili u špičky nože. Pohyb zopakujte přibližně dvacetkrát, a to po obou stranách.

        Brusný kámen

        Brusný kámen

        Broušení nožů pomocí brusného kamene zvládnete s trochou zručnosti i doma. Nejdůležitější je udržet během broušení stále stejný náklon nože a provést stejný počet tahů na obou jeho stranách.

        K dostání jsou brusné kameny různé tvrdosti a hrubosti povrchu, přírodní nebo syntetické. Přičemž abyste dosáhli dokonalého výsledku, doporučujeme začít hrubším kamenem (například hrubost 400 nebo 1000) a poté použít jemnější kámen (hrubost 5000 nebo 8000). Před broušením nezapomeňte kameny nejprve namočit do vody, aby absorbovaly dostatek vlhkosti.

        Tip: Neučte se pomocí brusného kamene brousit drahý nůž. Prvních pár pokusů raději absolvujte s levnějším nožem, u kterého vás nebude mrzet, pokud se vám ho nepodaří dokonale vybrousit.


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (31)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Sol´s Paderno Turbovac Giesser Messer Kom-Kom

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2022 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

        ×
        Nože
        Hrnce

        Získejte 100 Kč slevu

        na Váš první nákup

        Zadejte Váš email a získáte slevový kód
        Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč