Odhalte trendy, které ovládly gastro svět
Už dávno neplatí staré známé Sókratovo “Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili.” To, do jakého kabátku je jídlo ustrojeno a jak je prezentováno se stalo alfou omegou.
Sociální sítě jsou zaplaveny fotkami, na kterých rozhodně nenajdete kus flákoty ledabyle pohozené na obyčejném talíři.
Svatební nádobí z porcelánu nahrazuje dřevo!
Ačkoli se dříve jídlo servírovalo nejčastěji na keramických nebo porcelánových talířích, dnes je více než kdy jindy populární nádobí ze dřeva. Příbory, talíře, mističky, dokonce i dřevěné skleničky… Dřevěné nádobí se stalo designovou lahůdkou a není se čemu divit. Dřevo je ekologické, má příjemnou vůni, jeho struktura je oku lahodící a většinou se jedná o originální kousky, které vám vydrží dlouhá léta. Není se tak čemu divit, že dřevo nachází své uplatnění u většiny moderních svateb nejen v přírodním nebo "boho" stylu. Navíc vypadá dobře na svatebních fotografiích.
Ve chvíli, kdy propadnete kouzlu dřevěného servírování, bude těžké se zastavit. Zjistíte, že kromě malých misek k podávání sobotní snídaně nutně potřebujete také větší mísy na ovoce. Na oříšky jsou zase lepší mističky menší. Začnete kombinovat různé kousky a budete mít potřebu vše sladit.
Proutěné mísy a podnosy do každé (in) domácnosti
V hlavě si už možná představujete, jak svým stylingem vezmete návštěvám dech. Ve víru nákupní horečky vás napadne, že se ke dřevu vlastně perfektně hodí proutí. Rozhodně neplatí, že jsou proutěné výrobky vhodné pouze jako dekorace do provensálské usedlosti na jihu Francie. Proutěné mísy a podnosy se k novodobému stylovému servírování skvěle hodí. Můžete do nich ukládat čerstvé ovoce, pečivo nebo je využít na voňavé potpourri. Když nakonec vše s citem pro detail zkombinujete, získáte praktické nádobí do kuchyně a dekoraci v jednom.
Když ovšem řešíme dřevěné nádobí, bylo by chybou nezmínit nepostradatelného pomocníka, který je také z dřevěné rodiny – prkénko. Dřevěné prkénko má multifunkční využití. Můžete jej využít k elegantnímu servírování sýrů či masitých dobrot k pátečnímu filmu s přáteli, ale jeho pomoc oceníte především při porcování potravin.
Ostrý nůž jako základ každé kuchyně
Abyste mohli vesele a především bezpečně porcovat, musíte mít připraveno kvalitní (a především ostré) náčiní. I sebenadanější foodstylista se bez pořádného nože neobejde. Kromě toho, že jde práce podstatně rychleji (jen si vzpomeňte na zoufalé pokusy upižlat flák masa opravdu tupým nožem), je také bezpečnější a výsledek působí daleko vzhledněji.
Jak udržovat své nože v kondici?
Protože ale vše souvisí se vším, o nože (stejně jako o veškeré kuchyňské náčiní bez ohledu na to, z jakého materiálu je) musíte pečovat. Nemusíte mít strach, není to žádná věda. Jako úplný základ stačí to, že nůž ihned po použití vyčistíte a následně osušíte. Dřevěné nádobí i nože mají jedno společné – nekamarádí se s myčkou na nádobí. Dalším krokem je správné skladování. Ideální jsou pro tyto potřeby magnetické lišty na zeď či dřevěné bloky, ve kterých jsou nože chráněny. Čas od času pak nožům dopřejte wellness v podobě jejich broušenía ostření.
Pokud jsou vaše nože stále ve formě, bude vám stačit ocílka, která pomáhá udržovat nože ostré. Jestliže jste ovšem o ostří svých kuchyňských pomocníků pečovali spíše sporadicky, pak musíte sáhnout po brusném kameni nebo ruční čielektrické brusce. V naší nabídce naleznete ruční brousky různých velikostí, které vám pomohou tento úkol zvládnout levou zadní.