Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Sady na broušení nožů
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • Kuchařské nože IVO 206000
        • Kuchařské nože IVO Supreme
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Gravírování
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        BlogČím se liší japonské nože od těch evropských
        Blog
        12. 6. 2023
        6 min. čtení

        Čím se liší japonské nože od těch evropských

        Vyzkoušej kouzlo japonských nožů a ovládni jejich dokonalé ostří. ? Jaké je tajemství výroby nožů Santoku nebo Nakiri a jak o ně správně pečovat?⭐
        Autor článku Janka Snopková
        Čím se liší japonské nože od těch evropských
        Vyzkoušej kouzlo japonských nožů a ovládni jejich dokonalé ostří. ? Jaké je tajemství výroby nožů Santoku nebo Nakiri a jak o ně správně pečovat?⭐
        Autor článku Janka Snopková

        Japonské nože patří ke špičce mezi kuchyňskými noži. Jestli se počítáš mezi milovníky asijských pokrmů, rozhodně jejich ostří využiješ i ve své kuchyni. Čím se nože z Japonska liší nožů evropského typu, které potkáš ve většině domácích i profesionálních kuchyních?

        Proč bys měl chtít nože z Japonska?

        Japonská kuchyně patří celosvětově mezi nejoblíbenější a to nejen díky svým chutím, ale také pro estetický zážitek. Aby mohli japonští kuchaři připravovat dokonalé rybí a zeleninové pochoutky, sushi nebo sashimi, potřebují k tomu perfektně ostré nože, které jim umožní projevit kulinářskou zručnost při krájení tenkých plátků.

        Jaké jsou typické znaky tradičních japonských nožů?

        • Jsou tenké a lehké, dobře padnou do každé ruky.
        • Mají velmi ostré ostří, které se brousí pod úhlem 10 – 15 stupňů. Plocha čepele se brousí ručně.
        • Dlouhá trvanlivost ostří zaručí pohodlné krájení.
        • Jsou ideální pro krájení tenkých plátků, především z ryb a zeleniny.
        • Daní za vysokou ostrost je ale křehkost, takže při hrubém zacházení se japonské nože mohou zlomit.

        Oproti japonským kuchyňským nožům jsou ty evropské robustnější, těžší a jejich ostří nevydrží ostré tak dlouho. Jsou ale ideální pro krájení masa s kostí a pokudy si vybereš kvalitní kousek a vhodný nůž podle svého určení, můžeš krájet naprosto bez zábran a s opravdovou vášní.

        Tip: Jestli patříš mezi začátečníky, poohlédni se po sadě nožů, kde najdeš univerzální kousky, které ti budou věrnými pomocníky na výpravách do kulinářské džungle.

        Výroba japonských nožů

        Kovářství a nožířství má v Japonsku velmi dlouhou tradici. Nejstarší kuchyňské nože nalezené v Japonsku pocházejí z 8. století, ale největšího rozmachu se dočkalo japonské nožířství ve 13. století.

        O dokonalou ostrost a tenkou čepel se zasloužila především zvláštní technologie zpracování. Nože japonského typu mají tvrdé jádro, které je obaleno měkčími vrstvami. Díky tradičnímu zpracování kovářským svařováním pak nože z Japonska získávají své unikátní vlastnosti.

        Japonské kuchařské nože si můžeš pořídit hned v několika povrchových úpravách. Ty nemají vliv na funkci, ale jedná se především o estetiku. Čepele japonských nožů mohou být leštěné nebo černěné, případně ještě s další přídavnou úpravou v podobě důlků (záměrné stopy opotřebování) nebo typické kresby damaškových nožů.

        Tip: Jestli si chceš vybrat nůž přesně podle svých představ, který ti dovolí být při tvoření skutečně volný, pak bys měl vědět i něco o materiálech, ze kterých je vyrobený. Proto jsme připravili články o nožířských ocelích a také materiálech na výrobu rukojetí.

        Nože Santoku

        Mezi nejpopulárnější a v Evropě nejrozšířenější patří nože Santoku. Můžeme je označit za japonské univerzální nože, které jsou velmi podobné klasickým evropským šéfkuchařským nožům. Jeho název v překladu znamená „tři ctnosti“ nebo „tři dobré věci“, ale v kuchyni ti pomůže s mnohem větším množstvím úkonů a pomůže ti objevit opravdovou vášeň pro krájení.

        Nože Santoku mají širokou kratší čepel, její nejčastější délka je 18 cm. Dokonalá geometrie japonských nožů Santoku je podpořena masivní páteří a těžištěm posunutým směrem dopředu, takže ti bude spolehlivým průvodcem kulinářskou džunglí. Na rozdíl od ostatních japonských kuchyňských nožů jsou nože Santoku broušené z obou stran, stejně jako nože evropského typu. Aby bylo možné nakrájet maso nebo zeleninu na opravdu tenké plátky, mají nože Santoku na čepeli výbrusy, které zadržují vzduch, takže se krájené potraviny k čepeli nepřilepí.

        Nože Nakiri

        Japonské nože Nakiri patří k dalšímu častému typu kuchyňských nožů. Jsou rozpoznatelné na první pohled díky typickému obdélníkovému tvaru, který připomíná sekáček. Nože Nakiri vypadají na první pohled impozantně a mohutně, ale mají velmi tenkou čepel broušenou pouze z jedné strany.

        A k čemu jsou nože nakiri ve tvé kuchyni? Na jednu stranu nejsou příliš vhodné pro krájení tuhých potravin, ale jsou ideální, když chceš ukázat svou kulinářskou zručnost při krájení ovoce nebo zeleniny.

        Japonské nože jsou skvělé na krájení tenkým plátků masa.

        Nože na sushi

        Japonské kuchařské nože na sushi musí mít velmi ostré a tenké ostří. Díky tomu nejen snadno vyfiletuješ nebo nakrájíš rybu na tenké plátky, ale nepotrháš ani řasu, ve které jsou sushi rolky zabalené.

        Nože na sushi z Japonska patří k těm nejdelším – ve většině případů se pohybují kolem 30 cm nebo více. Často jsou broušené z obou stran, což zaručuje opravdu ostré ostří, které ti umožní připravit jídlo, které nadchne celý svět.

        Nože na sushi vynikají dlouhým ostřím.

        Nože Tanto

        Jedním z typických nožů z Japonska je také Tanto. Ten ale nepatří mezi japonské kuchyňské nože, ale jedná se o tradiční nástroj samurajů – krátké bojové nože, které dokázaly nahradit typický samurajský meč. Jestli rád trávíš čas venku, můžeš si nůž Tanto pořídit místo běžného kapesního nože. Počítej s tím, že vyvoláš ve společnosti rozruch, ale kulinářský instinkt velí vybrat si pro přípravu pokrmů spíš jiný typ japonského kuchařského nože.

        Jak o japonské nože pečovat

        Jestliže ses rozhodl ovládnout svou kuchyň s pomocí nožů z Japonska, měl by ses o ně také umět dobře postarat. Vhodná péče zaručí, že si budeš vášeň při krájení s noži Santoku nebo Nakiri užívat dlouhé roky.

        • Japonské nože (ani žádné jiné kuchařské nože, na kterých ti záleží), nikdy nemyj v myčce. Umytí v myčce často znamená ztrátu garancí poskytovanou výrobcem, ale může dokonce dojít k vylomení zubu na čepeli. A samozřejmě mycí prostředky mohou narušit povrch oceli nebo přírodní materiál rukojeti.
        • Po použití tedy nože z Japonska opatrně umyj pod tekoucí vodou pomocí měkké houbičky a ihned pořádně osuš. Nikdy jej neukládej mokrý, čepel by pak mohly ozdobit nevzhledné fleky a hrozí dokonce koroze.
        • Japonské kuchyňské nože rozhodně neukládej jen tak do zásuvky s dalšími kuchyňskými pomocníky. Zaslouží si čestné místo třeba na magnetické liště, jejich ostří můžeš chránit také pomocí speciálních pouzder na ochranu ostří.

        Broušení japonských kuchařských nožů

        Speciální kapitolou je broušení japonských nožů. Všechny nože japonského typu mají tenké a velmi ostré ostří, k jejich výrobě se používá uhlíková nožířská ocel, která je tvrdá, ale křehká. To si vyžaduje speciální zacházení také při broušení.

        • Japonské nože se brousí pod úhlem 10 – 15 stupňů. Zkušený brusič zvládne správný úhel broušení udržet rukou, ale můžeš využít i speciální pomůcky, tzv. slider.
        • Na tradiční japonské nože nepoužívej při každodenní údržbě běžnou ocílku, která je vhodná pro měkčí nerezovou ocel používanou pro výrobu nožů evropského typu. Pro běžnou údržbu vyzkoušej ocílku z keramiky, ale nejlepší obtáhnout nože z Japonska pomocí jemné kůže.
        • Pro broušení japonských nožů je nejvhodnější brusný kámen. Přečti si také náš článek jak vybrat brusný kámen a určitě nám dáš za pravdu, že kulinářské dobrodružství nekončí.

        Kromě péče věnuj svým oblíbeným nožům z Japonska také trochu respektu a používej je pouze na to, k čemu jsou určeny – tedy jako nože na sushi, na krájení zeleniny, ryb nebo měkkého masa.

        Zdroj foto: 

        unsplash.com


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (47)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        LP Professional Vogue Whites Giesser Messer Tescoma

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

        ×
        Nože
        Hrnce

        Získejte 100 Kč slevu

        na Váš první nákup

        Zadejte Váš email a získáte slevový kód
        Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč