Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Sady na broušení nožů
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • Kuchařské nože IVO 206000
        • Kuchařské nože IVO Supreme
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Gravírování
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        BlogJak se stát mistrem grilování? Základem je gril a dobré náčiní.
        Blog
        17. 6. 2022
        5 min. čtení

        Jak se stát mistrem grilování? Základem je gril a dobré náčiní.

        Grilovací sezóna je v plném proudu! Přečtěte si tipy, které z vás udělají skutečného mistra grilu a letní grilovačku promění v gurmánský zážitek.
        Autor článku Janka Snopková
        Jak se stát mistrem grilování? Základem je gril a dobré náčiní.
        Grilovací sezóna je v plném proudu! Přečtěte si tipy, které z vás udělají skutečného mistra grilu a letní grilovačku promění v gurmánský zážitek.
        Autor článku Janka Snopková

        Vydařené grilování vyžaduje dobrou přípravu, vhodně zvolený gril, kvalitní grilovací náčiní a dostatek času. Pokud se však chcete stát skutečným mistrem grilu, budou se vám hodit také naše tipy, díky kterým proměníte letní grilovačku v nezapomenutelný gurmánský zážitek.

        Gril na dřevěné uhlí se postará o typickou chuť i aroma

        Kvalitní gril je pro zdárný výsledek grilování naprosto zásadní. Zatímco plynové a elektrické grily jsou dobrou alternativou pro ty, kteří se nechtějí zdržovat zapalováním ohně, znalci a profesionální kuchaři dávají přednost grilům na dřevěné uhlí. Grilování sice vyžaduje více času, odměnou vám ale bude typická kouřová chuť a aroma grilovaných pokrmů. Naopak nevýhodou grilů na dřevěné uhlí je třeba horší regulace teploty grilu.

        Brikety, nebo dřevěné uhlí?

        Váháte, zda pro grilování použít brikety, nebo dřevěné uhlí? Pro delší grilování a barbecue doporučujeme brikety – mají vyšší výhřevnost, déle hoří a zajišťují rovnoměrný žár, který je pro gril zásadní. Pokud však na grilu připravujete jen klasické “rychlovky”, jako je pár kousků kuřecí masa nebo zeleniny, lépe vám poslouží dřevěné uhlí.

        Jak rozpálit gril? Vyzkoušejte zapalovací komín

        Při rozpalování grilu většina lidí sahá po tekutém podpalovači. Pokud ho ale dáte moc, načichne od něj jídlo, když jej dáte málo, palivo se nerozhoří. Pro snadné rozpálení grilu proto vyzkoušejte zapalovací komín. Naplňte ho briketami nebo dřevěným uhlím a zapalte pomocí přírodního nebo tuhého podpalovače. Až se všechny uhlíky rozžhaví, vysypte je na palivový rošt, rovnoměrně rozprostřete a začněte grilovat.

        Správně rozpálený gril poznáte pomocí jednoduchého testu

        Jak poznáte, že je nejvyšší čas položit maso na rošt? Dobrý žár potřebuje k rozpálení 25–45 minut. Požadované intenzity je dosaženo, když uhlíky pokryje jemný bílý popílek. Abyste ten správný moment neprošvihli, doporučujeme teplotu pravidelně kontrolovat, a to pomocí jednoduchého testu.

        Natáhněte ruku asi 10–15 cm nad rošt. Pokud ji tam udržíte déle než 7 vteřin, teplota je ještě poměrně nízká. Pokud však rukou ucuknete za méně než 4 vteřiny, oheň má dostatečnou teplotu a vy můžete začít grilovat.

        Regulujte teplotu uvnitř grilu

        Teplotu uvnitř grilu můžete regulovat ovladači na přívod vzduchu a rozmístěním uhlíků. Pokud uhlíky rozhrnete, teplota se sníží. Pokud je naopak shrnete k sobě, teplota vzroste. V ohništi tak můžete vytvořit různé teplotní zóny a v méně rozžhavených částech udržovat v teple už hotové pokrmy.

        Grilovací rošt pravidelně mažte olejem

        Než začnete grilovat, vyjměte rošt a vymažte ho tukem nebo potřete tenkou vrstvou oleje. Maso se tak k roštu nebude přichytávat. Správně naolejovaný rošt se navíc do masa krásně otiskne a vytvoří na něm typickou mřížku.

        Vyzkoušejte přímé i nepřímé grilování

        Přímým grilováním se myslí klasické grilování na roštu přímo nad žhavými uhlíky. Metoda využívá vysoké teploty k rychlé přípravě relativně malých nebo tenkých potravin, u kterých nehrozí připálení.

        Nepřímé grilování se využívá při přípravě větších a tužších potravin, které by se při delším přímém grilování připekly. Při této metodě se pokrm nedává přímo nad žhavé palivo, ale griluje se v horkém vzduchu na okraji roštu, vždy pod zaklopeným víkem. Jelikož teplota je nižší než při přímém grilování, doba tepelné úpravy se prodlužuje a může činit až několik hodin.

        Pořiďte si kvalitní náčiní na grilování

        Tak jako při každém vaření ani při grilování se neobejdete bez základních kuchařských pomůcek, jako jsou kuchyňské nože a krájecí prkénka. Kromě nich však budete potřebovat také kvalitní příslušenství ke grilování. Vhod vám přijdou grilovací kleště, obracečka, mašlovačka, ale také jehlice na špízy a teploměr na maso.

        Zvolte správný nůž

        Nože volte podle druhu zpracovávané potraviny. Všestranné využití má univerzální kuchařský nůž, se kterým zvládnete naporcovat maso, nakrájet zeleninu i nasekat bylinky. Těch nejlepších výsledků však dosáhnete, pokud si k ruce vezmete nůž s jasným určením. Ve vaší grilovací výbavě by neměly chybět zejména ostré nože na maso, nůž na zeleninu a zoubkovaný nůž na pečivo.

        Tip: Přečtěte si naše tipy, jak správně vybrat kuchyňský nůž.

        Tipy na přípravu masa na grilu

        • Steakové plátky by měly být 3–5 cm silné, aby se na grilu nerozpadly či příliš nevyschly. Z každé strany je opečte zhruba 4–6 minut, v případě vepřového stačí 3 minuty.
        • Drůbeží maso doporučujeme grilovat 5–10 minut v závislosti na jeho tloušťce. Jeden recept najdete například zde.
        • Vepřové a kuřecí maso by se mělo po sundání z ohně nechat odpočinout, aby se šťáva uvnitř optimálně rozložila po celém kousku masa. Alespoň na 5 minut ho proto přikryjte nebo zabalte do alobalu.
        • Naopak jehněčí maso podávejte a konzumujte hned po sundání z roštu, aby neztvrdlo.
        • Jak naložit maso na grilování

        Tajemství dokonalého steaku tkví ve stupni propečení

        Nejčastější chybou při grilování steaku je jeho přepečení, nebo naopak nedopečení. Jestli je steak propečený přesně podle vašich představ, poznáte pomocí teploměru na měření vnitřní teploty masa. Ačkoliv někteří kuchaři doporučují i jiné metody, například test dotykem prstu, příliš na ně nespoléhejte.

        Tip: Při servírování steaku nezapomeňte svým hostům nabídnout steakové nože. Ty mají narozdíl od běžných nožů čepel, která lépe proniká masem.

        Maso otáčejte, ale nepropichujte

        Aby bylo maso krásně propečené, je třeba ho v průběhu grilování alespoň jednou otočit. Použijte k tomu grilovací kleště, nikoliv vidličku na maso. Jakmile totiž maso propíchnete, přijdete o drahocennou šťávu a výsledkem bude tuhé a suché maso.

        Marináda se postará o výraznější chuť

        Marináda dodá grilovanému masu, zelenině nebo sýru výraznější chuť. Ale pozor – nasládlé omáčky obsahující cukr se budou na grilu připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než pokrm z grilu sundáte. Marinádu nanášejte grilovací mašlovačkou nebo rozprašovací lahví, pokud je příliš tekutá.

        Připravte grilovaný dezert

        S trochou zkušeností zvládnete na grilu připravit celé tříchodové menu, a to včetně dezertu. Překvapte své hosty například grilovaným ananasem nebo broskví, kterou můžete před podáváním ještě efektně oflambovat. Jak na to? Přečtěte si náš podrobný článek s tipy, jak na správné flambování.

        Použijte grilovací pánev nebo mřížku

        Pokud grilujete menší kusy jídla, které by mohly propadnout roštem, umístěte je na grilovací pánev nebo mřížku. V takovém případě doporučujeme přidat k zelenině trochu oleje, bylinkového másla nebo marinády, aby se nepřipálila.

        Myslete na bezpečnost

        Než se pustíte do grilování, ujistěte se, že gril stojí na stabilním a rovném povrchu, takže nehrozí jeho převrácení. Nezapomeňte si obléknout kuchařskou zástěru nebo rondon a rukavice kvůli ochraně před rozpáleným tukem.


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (47)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Russell colection Giesser Messer Securit Lucifer Pengo spa

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

        ×
        Nože
        Hrnce

        Získejte 100 Kč slevu

        na Váš první nákup

        Zadejte Váš email a získáte slevový kód
        Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč