profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak správně skladovat suroviny a potraviny
      Blog
      22. 8. 2022
      6 min. čtení

      Jak správně skladovat suroviny a potraviny

      Autor článku Janka Snopková
      Jak správně skladovat suroviny a potraviny
      Autor článku Janka Snopková

      Správné skladování surovin je bezpochyby základem výborného jídla. S rostoucími cenami nejen za energie, ale také potraviny však nabývá na důležitosti i z dalšího hlediska - omezení plýtvání a zbytečného vyhazování jídla. To platí jak v případě domácností, tak velkých skladů, restaurací a obchodů. Pokud si nejste jistí, zda neporušujete některé ze základních pravidel, přijdou vám vhod naše tipy na správné skladování surovin a potravin.

      Nože IVO Cutelarias

      Správné skladování se vyplatí

      Dodržování zásad správného skladování s sebou nese hned několik výhod. Nejen, že předejdeme předčasnému zkažení či žluknutí, ale potraviny zároveň vydrží déle čerstvé. Zejména v případě aromatických surovin, jako je například koření či některé druhy zeleniny, se navíc nemusíme bát ztráty vůně a chuti.

      Kromě ekonomického hlediska, tedy peněz, které při nesprávném skladování praktiky vyhazujeme oknem, stojí za zvážení také zlepšení celkové logistiky kuchyně. Jednoduše řečeno, při vhodně rozvrženém skladování můžeme výrazně ušetřit prostor a získat tak více místa na samotné vaření.

      Základní pravidla skladování

      Přestože pro různé typy surovin platí odlišná pravidla skladování, existuje několik základních zásad, které bychom měli dodržovat bez rozdílu o všech typů potravin. V prvé řadě jde o dodržení skladovacích podmínek, tedy vhodné teploty (která se již odvíjí od dané potraviny), temna a sucha.

      Druhou nezanedbatelnou zásadou by mělo být pečlivé označení suroviny a její minimální trvanlivosti. Pro usnadnění celého procesu je ideální implementace tzv. F.I.F.O. pravidla (first in, first out), v rámci kterého nově zakoupené suroviny a potraviny umisťujeme do zadních částí skladu či lednice. Starší suroviny naopak přesouváme dopředu, abychom je co nejdříve zpracovali. Díky tomu se efektivně vyhneme zbytečnému vyhazování potravin s prošlou expirací. Samostatnou kapitolou je pak maso a další živočišné výrobky, které při skladování vyžadují z hygienického (a zdravotního) hlediska dvojnásobnou pozornost.

      Skladování v původních obalech - ano či ne?

      Nabízí se samozřejmě otázka, zda je možné potraviny skladovat v původních, nejčastěji papírových či plastových obalech, nebo je přemístit do vhodné nádoby. Zatímco u potravin, které hodláme v nejbližší době spotřebovat, je uchování v původním obalu na místě, jiný příběh to je v případě velkých gastro balení. Jejich obsah je vhodné přemístit do patřičných nádob, díky čemuž můžeme mnohdy prodloužit jejich trvanlivost.

      Zejména v případě mouky a dalších surovin náchylných na nejrůznější hmyzí škůdce věnujte pozornost dostatečnému utěsnění nádoby - nejen, že se hmyz nedostane dovnitř, ale v případě, že už se nacházel v balení, ani ven.

      Kromě plastových či skleněných nádob či dóz jsou praktickou investicí také vakuové sáčky a balíčky, které lze na rozdíl od původních obalů (například mražených surovin) opětovně hermeticky uzavřít.

      Obuv pro kuchaře

      Skladování mimo lednici

      Mimo lednici či mrazák, tedy v tzv. suchém skladu, skladujeme především suché suroviny, jako je například mouka, koření, pečivo, konzervy, ale také oleje a obiloviny. Suchý sklad je rovněž vhodný pro skladování zeleniny - příkladem mohou být rajčata či papriky, které při skladování v chladu ztrácí chuť i vůni.

      Skladování v suchém prostředí rovněž prospívá ovoci, jako jsou citrusy či banány (ty mohou při skladování v lednici hnědnout). Pokojová teplota je také ideální pro skladování avokád, která při nižší teplotě přestávají dozrávat.

      Skladování v chladu

      Druhou úroveň skladování představuje skladování v chladném skladu, případně chlazeném skladu. Zatímco bramborám, cibuli, česneku či například jablkům a hruškám prospívá skladování v přirozené nižší teplotě a nízké vlhkosti, tedy například ve sklepě, cukrárenské výroby, maso a další živočišné produkty již patří do chlazeného skladu, potažmo lednice. V té by měla panovat konstantní teplota mezi 0 a +10 stupni Celsia.

      Pro oba případy platí pravidlo odděleného skladování jednotlivých surovin. To se týká především brambor, které začínají v přítomnosti jablek či cibule rychleji klíčit. V lednici zase neukládáme pohromadě maso spolu s ovocem a zeleninou - mohlo by dojít ke kontaminaci. A pokud nehodláte maso či ryby spotřebovat okamžitě, měly by tyto suroviny zamířit do mrazáku. Pro prodloužení doby, kterou lze maso skladovat v lednici, ho rovněž doporučujeme odříznout od kosti.

      Pozor na přeplnění lednice

      Při skladování potravin v lednici je zároveň nezbytné myslet na její nepřeplňování. Pokud lednici doslova “nacpeme” potravinami, výrazně zhoršíme cirkulaci vzduchu, což může zkrátit trvanlivost surovin, které v ní jsou uložené, nemluvě o zvýšení rizika kontaminace.

      Mražené suroviny

      Poslední velkou skupinu představují mražené suroviny, které uskladňujeme v mrazících skladech. Ty by měly mít teplotu od -18 do -22 stupňů Celsia a uskladňujeme do nich primárně maso, polotovary či pečivo. Mrazák či mrazící je rovněž ideální pro skladování ryb a dalších mořských plodů.

      Obecně platí, že díky zamrazení mají i jinak poměrně kazivé suroviny mají velice dlouhou trvanlivost. Nezanedbatelným bonusem této metody skladování je zachování obsahu vitamínu a minerálů, které by byly při jiném druhu konzervování zničeny.

      Je však na místě zmínit i potraviny, které jsou pro skladování v mrazu naprosto nevhodné. Primárně jde o zeleninu a ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata či tropické ovoce - po rozmrazení jednoduše ztrácí tvar i strukturu. Pro dlouhodobé uskladnění je raději konzervujeme zavařením či sušením.

      A co skladování vajec?

      Zvláštní pozornost je třeba věnovat také uskladnění vajec. V prvé řadě není příliš vhodné je ponechávat v kartonovém platu. Pro dosažení maximální trvanlivosti bychom je měli umístit do speciální přihrádky v lednici, a to špičkou dolů. Zároveň nesmíme zapomínat, že po umytí jsou vejce náchylná k průniku bakterií skořápkou - vejce proto před uskladnění nikdy neomývejte. Pozor dejte také na vlhkost, která výrazně snižuje jejich trvanlivost.

      Časté chyby při skladování potravin

      Velice častou chybou, které se při skladování potravin mnoho z nás dopouští, je především nedodržení základních zásad, tedy teploty, tmy a sucha. Konstantní teplotu v lednici totiž můžeme nevědomky narušit například uložením ještě horkého jídla, čímž zvyšujeme riziko růstu nejrůznějších bakterií.

      Druhou, neméně častou chybou, je překračování doby, po kterou je vhodné surovinu uchovávat v mrazničce. Přestože se může zdát, že v mrazu se potravina jednoduše nemůže zkazit, opak je pravdou. Příkladem je syrové maso, které je i v mraženém stavu vhodné ke konzumaci pouze čtyři měsíce po uskladnění. Výjimkou je maso vakuované, které v mrazáku můžeme skladovat přibližně půl roku. Poměrně dlouho vydrží také mražené mořské ryby, pozor však dejte u tučnějších ryb.

      Jak je to s minimální trvanlivostí?

      Na závěr nezbývá než zodpovědět otázku, jak je to vlastně s minimální trvanlivostí. Zásadní je především rozdíl mezi datem použitelnosti (na obalech označovaným také jako “Spotřebujte do”) a minimální trvanlivostí. Zatímco po uplynutí doby použitelnosti není potravina absolutně vhodná ke konzumaci, minimální trvanlivost představuje pouze orientační údaj. Při správném skladování může být skutečná trvanlivost potravin o poznání delší. 


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Gi Metal Cadac Z-style Ostatní Birkenstock

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč