Proč se vyplatí investovat do kuchařského oblečení?

Proč investovat do kuchařského oblečení? Třeba proto, že perfektně padnoucí kalhoty a rondon z kvalitních materiálů vás ochrání před zraněním, udrží vás v suchu po celou směnu v rozpálené kuchyni a navíc pozvednout celkovou úroveň podniku.
Ochrana před nástrahami kuchyně
Jako kuchař přicházíte neustále do styku s vroucí vodou, rozpáleným olejem a v neposlední řadě s ostrými kuchyňskými noži. Abyste po skončení směny odcházeli z kuchyně živí a zdraví, neobejdete se bez osvědčeného oblečení pro gastro provozy, které vás chrání před horkými a ostrými nástrahami kuchyně.
Důležitou úlohu má zejména kuchařský rondon, který kryje horní části těla. Z hlediska bezpečnosti je ideální volbou dvouřadý rondon s dlouhým rukávem sahajícím až k zápěstí. Z hlediska pohodlí však na celé čáře vítězí jednořadé rondony s krátkým rukávem, ve kterých je směna v rozpálené kuchyni přeci jenom o poznání snesitelnější.
Opomenout nesmíme ani správný výběr obuvi. Volte kuchařské boty s uzavřenou špičkou a protiskluzovou podrážkou, která zabrání nejednomu uklouznutí na mokré nebo navoskované podlaze.
Jako druhá kůže
V kuchyni nezřídka trávíte i více než 16 hodin denně, kuchařský oděv by vám proto měl padnout jako druhá kůže. V první řadě vám musí perfektně sedět jak velikostně, tak střihem. Obecně se doporučuje volit oblečení volnějšího střihu, které je jednak pohodlnější, jednak také bezpečnější – při polití horkou tekutinou se látka nepřilepí na kůži a nezpůsobí popáleniny.
Podstatnou roli hraje také výběr materiálu, který propůjčuje gastro oblečení jeho funkční vlastnosti. Například kuchařské rondony se vyrábějí ze 100% bavlny, polybavlny, mikrovlákna nebo tencelu.
- Rondony z polybavlny jsou velmi prodyšné, pružné a příliš se nemačkají.
- Rondony z 100% bavlny vynikají svou prodyšností a efektivním odvodem potu. Navíc jsou vhodné i pro osoby s citlivou pokožkou, jelikož nezpůsobují podráždění a alergické reakce.
- Rondony z mikrovlákna perfektně odvádějí vlhkost, mají vodoodpudivou úpravu a navíc se nemačkají, takže je po vyprání není třeba žehlit.
- Rondony z tenceluvás udrží v suchu po celou směnu, mají chladivý účinek a velmi dobře je snáší i citlivá pokožka náchylná k alergiím.
Nepodceňte první dojem
Tradiční kuchařská uniforma, složená z kalhot, rondonu a čepice, dává jasně najevo postavení kuchaře. Díky tomu je na první pohled zřejmé, jakou úlohu daný člověk v kuchyni plní – zda se jedná o pomocného kuchaře, nebo šéfkuchaře.
Tip: K rozlišení kuchařů slouží rovněž výšivky, které zdobí zpravila pravý náprsník kuchařské košile nebo rondonu. Pozor si dejte pouze na to, že dámské rondony mívají výšivku tradičně na opačné straně.
Oblečení pro kuchaře navíc dotváří celkový koncept podniku. Mnohem důvěryhodněji působí, pokud vašim hostům připraví jídlo kuchař oblečený v perfektně padnoucím a reprezentativním rondonu než kuchař, který působí, jako kdyby si k plotně odskočil od televize.
Skvrny nemají šanci
Během hektické polední směny v kuchyni je jen otázkou času, kdy vám na oblečení ukápne trocha rajčatové omáčky. V takovém případě plně doceníte rondon z mikrovlákna, který má vodoodpudivou vrstvu, takže na něm neulpívají skvrny od vody ani oleje, a velmi snadno se pere.
Kdejakou skvrnu dokáže zachytit také kuchařská zástěra – zvláště ta ke krku, která před znečištěním chrání nejen kuchařské kalhoty, ale také rondon. Kdykoliv se rozhodnete opustit kuchyň, stačí zástěru sundat a můžete bez obav vstoupit do podniku plného hostů.
Navzdory výše zmíněným bodům doporučujeme mít po ruce vždy alespoň jeden náhradní rondon, abyste se během směny mohli kdykoliv pohodlně převléknout do čistého.
Snadná údržba, která šetří čas i starosti
Za kvalitní gastro oblečení si sice připlatíte, díky jeho nenáročné údržbě si však ušetříte spoustu času a starostí. Kuchařské košile, kalhoty a rondony z mikrovláknase nemačkají, takže je po vyprání nemusíte žehlit. Stačí je vyvěsit a nechat uschnout. Oblíbené rondony z polybavlny se zase vyznačují vysokou pružností a odolností, takže vám při správné péči vydrží dlouhé roky.
Ptáte se, jak o rondon správně pečovat? Vždy se řiďte informacemi na visačce, které vám poradí, na kolik stupňů prát, jaký prací program zvolit a zda můžete oblečení sušit v sušičce.
Detaily, bez kterých by to nešlo
V neposlední řadě nesmíme opomenout praktické detaily, které vám zpříjemní směnu i v té nejžhavější kuchyni.
- Cool-vent rondony s prodyšnou síťovinou na zádech nebo v podpaží odvádějí vlhkost od těla, ochlazují a udržují vás v suchu po celou směnu.
- Rondony s druky nebo na zip vám v porovnání s klasickými rondony na knoflíky usnadní oblékání a svlékání. Moderní rondony mívají druky všité tak, aby nebyly na první pohled viditelné a zároveň se nedotýkaly kuchařova těla (v opačném případě mohou způsobovat alergické reakce). Navíc je na rozdíl od knoflíků nemusíte před praním v pračce z rondonu sundávat.
- Kuchařská zástěrasice netvoří tradiční součást kuchařského oděvu, přesto plní hned několik užitečných funkcí. V první řadě chrání kalhoty (v případě zástěry ke krku také rondon) před znečištěním a současně zvyšuje ochranu kuchaře před poraněním. Kromě toho si do ní můžete utřít ruce nebo na ni přichytit utěrku.
- Kuchařská čepicebrání padání vlasů do pokrmů a rovněž disponuje potícím proužkem, který saje pot a zamezuje jeho stékání po tváři.
Do jakých barev se obléknout?
Váháte, jakou barvu oblečení do kuchyně zvolit? Od tradiční bílé barvy se v současnosti upouští, jelikož si ji lidé pojí spíše s lékařským prostředím. Dnes se do bílého mundúru oblékají spíše pekaři, pizzaři nebo cukráři, kteří pracují s moukou.
Zdaleka nejoblíbenější je černá barva, která působí velice elegantně a navíc perfektně skryje případné skvrny. Skvěle se proto hodí do podniků s otevřenou kuchyní, kde se vaří před zraky hostů.
Nic vám ale nebrání zvolit barevný rondon, který bude ctít koncept podniku a spolehlivě vás odliší od konkurence.