profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      Blog​Jak vybrat pracovní oděv pro kuchaře
      Blog
      23. 9. 2021
      8 min. čtení

      ​Jak vybrat pracovní oděv pro kuchaře

      Tradiční uniforma kuchaře, která se skládá z rondonu, kalhot a zástěry, plní celou řadu úloh. Kuchaře chrání před znečištěním i poraněním, poskytuje mu komfort v plném pracovním nasazení, a navíc působí reprezentativně, takže se kuchař nemusí bát vejít do restaurace plné hostů.
      Autor článku Janka Snopková
      ​Jak vybrat pracovní oděv pro kuchaře
      Tradiční uniforma kuchaře, která se skládá z rondonu, kalhot a zástěry, plní celou řadu úloh. Kuchaře chrání před znečištěním i poraněním, poskytuje mu komfort v plném pracovním nasazení, a navíc působí reprezentativně, takže se kuchař nemusí bát vejít do restaurace plné hostů.
      Autor článku Janka Snopková

      Nože IVO Cutelarias

      Tradiční uniforma kuchaře, která se skládá z rondonu, kalhot a zástěry, plní celou řadu úloh. Kuchaře chrání před znečištěním i poraněním, poskytuje mu komfort v plném pracovním nasazení, a navíc působí reprezentativně, takže se kuchař nemusí bát vejít do restaurace plné hostů.

      Jak vybrat kuchařské rondony

      Kuchařský rondon je vizitkou každého kuchaře. V ideálním případě však neplní pouze estetickou funkcí, ale rovněž odvádí pot od těla, dobře větrá a poskytuje ochranu před rozpáleným olejem a vroucí vodou.

      Jakou zvolit délku rukávů

      Z bezpečnostních důvodů se doporučuje nosit rondony s dlouhým rukávem, jejichž manžeta končí zároveň se zápěstím nebo dva centimetry nad zápěstím. Rondony s krátkým rukávem působí méně formálním dojmem a využijete je proto spíše při venkovním grilování nebo při reprezentativním servírování pokrmů v cateringu a hotelových restauracích.

      Dvouřadý, nebo jednořadý?

      Většina kuchařů nedá dopustit na klasický dvouřadý rondon, který se zapíná na dvě řady knoflíků nebo patentů. Hrudník kuchaře tak překrývají dvě vrstvy látky, které zvyšují jeho ochranu.

      Setkat se ale můžete také s jednořadými rondony, které na první pohled připomínají klasické košile. Působí lehce a vzdušně, na druhou stranu však poskytují výrazně nižší ochranu před popálením. Volný prostor kolem légy skýtá možnost doplnit rondon postranními kapsami nebo náprsní kapsou.

      Jak správně zapínat dvouřadý rondon?

      V podstatě nezáleží na tom, zda rondon zapínáte zleva nebo zprava. Výhodou dvouřadých rondonů je, že v případě zašpinění lze zapínání přehodit a skvrnu tak šikovně zakrýt. Pokud se ale na levé náprsence nachází logo restaurace nebo vyšité jméno kuchaře, je vhodnější přiložit k tělu nejdříve pravou stranu a poté překrýt levou stranou (z pohledu kuchaře).

      Zajímavosti je, že dámské košile mají zapínání historicky na opačné straně a toto pravidlo lze aplikovat také na zapínání dámských rondonů. Výšivka jména nebo logo restaurace je pak vytkáno na pravé náprsence.

      Jaký zvolit materiál rondonu

      Na materiál kuchařského oblečení se kladou vysoké nároky. Měl by být příjemný na nošení, prodyšný a snadno udržovatelný. Zároveň však musí být odolný a pyšnit se dlouhou životností, abyste ho nemuseli po každém větším zašpinění měnit za nový.

      Možná vás svou nízkou cenou lákají rondony z 100% polyesteru, raději od nich ale dejte ruce pryč. Sice se snadno udržují, na druhou stranu se mohou velmi snadno vznítit, což v prostředí kuchyně není příliš vhodná vlastnost.

      Mezi kuchaři jsou oblíbené rondony ze směsi bavlny a polyesteru, který v menším množství žádnou škodu nenapáchá. Naopak oblečení propůjčuje lepší savost a menší mačkavost.

      Vyzkoušet však můžete rovněž rondony Kegel z přírodního tencelu nebo rondony EGOchef, které se vyrábějí z mikrovlákna. Velmi jemná syntetická vlákna se vyznačují hned několika klíčovými vlastnostmi – dobře sají pot, mají chladivý účinek a vodoodpudivou úpravu. Navíc jsou nemačkavé, takže je po vyprání stačí vyvěsit, snadno se udržují a disponují síťovinou pro lepší odvětrávání.

      TIP: V rozpálené kuchyni oceníte rondony s cool vent systémem – síťovinou na zádech nebo v podpaží, díky kterým budete vysoké teploty zvládat o poznání lépe.

      Jakou zvolit barvu rondonu

      Mezi tradiční barvy kuchařského oblečení patří bílá barva, která působí čistým a reprezentativním dojmem. K nejoblíbenějším však dlouhodobě patří kuchařské rondony v černém provedení, které působí velmi elegantním dojmem a hodí se do luxusnějších podniků. Nic vám ale nebrání zvolit barevný rondon, který bude ctít koncept podniku a spolehlivě vás odliší od konkurence.

      Zapínání rondonu

      Tradičně se kuchařské rondony zapínají na knoflíky, které lze dle libosti měnit a kombinovat s dalšími doplňky. Stále častěji jsou ale k vidění rondony s jednoduchým zapínáním, které šetří kuchařův čas. Některé rondony EGOchef se zapínají na druky,zatímco rondony z Urban kolekce značky Chef Works , nebo Rondon ZIP od EGOchef na zip.

      Obuv pro kuchaře

      Pro koho rondon vybíráte?

      Rondony pro kuchaře se vyrábějí v dámském i pánském provedení tak, aby svému nositeli poskytly co nejvyšší komfort. Pokud ale rondony pořizujete svým zaměstnancům, kteří se v práci často střídají, můžete zvolit unisex variantu, jenž sedne každému, nebo rondon na objednávku, u kterého si sami zvolíte velikost, střih, barvu i vzor.

      Jak pečovat o kuchařský rondon

      Při péči o rondon a další části kuchařského oděvu se vždy řiďte informacemi na visačce oblečení. Základem je prát bílé oblečení v prášku určeném pro bílé prádlo, to samé platí pro oblečení barevné.

      Rondony z bavlny a ze směsi bavlny a polyesteru, stejně jako a rondony z mikrovlákna, či rondony ušité z přírodního tencelu se zpravidla perou na 60º v automatické pračce. Jednou za čas se však vyplatí odnést rondony do čistírny, kde se o ně profesionálně postarají.

      Myslete na to, že rondony nebudete prát každý den. Na týden proto budete potřebovat alespoň 3–4 kousky. Pokud vám praní oděvů zajišťuje zaměstnavatel, pak oblečení na vyprání třeba týden neuvidíte. Musíte mít tedy v šatníku dvakrát tolik oblečení.

      Jak vybrat kuchařské kalhoty

      Kalhoty pro kuchaře se vyrábějí ze stejného materiálu jako rondon a podobně jako on plní zejména ochrannou funkci. Z toho důvodu se doporučuje nosit kalhoty s dlouhými nohavicemi, ačkoliv v letních měsících mohou kuchaři sáhnout i po tříčtvrtečních kalhotech nebo šortkách.

      Kuchařské kalhoty mívají dvě přední a jednu zadní kapsu, zapínání na zip a knoflík. Nosí se bez opasku, pas zakryje rondon. I v tomto případě platí, že černá barva je sázkou na jistotu. V kuchařských školách se oblibě těší také vzor pepito neboli kohoutí otisk v černé barvě na bílém podkladu.

      Důležité je i vhodně zvolené spodní prádlo, které by pod kalhotami mělo být pohodlné a prodyšné. Ideální je bezešvé spodní prádlo v tmavé nebo béžové barvě (dle barvy kalhot).

      Věděli jste, že dámské kuchařské kalhoty střihově připomínají kalhoty ve zdravotnictví? Vysoký pas, dvě přední kapsy, v pase kombinace gumy po stranách a zapínání zepředu na zip a knoflík nebo na boku na knoflíky.

      Jak vybrat kuchařské tričko

      Vaříte-li rádi v jednoduchém tričku, zvolte kuchařské tričko s krátkým nebo dlouhým rukávem ušité z bavlny. Je prodyšné, dobře odvádí pot a vydrží mnoho pracích cyklů. Chybu neuděláte, pokud zůstanete věrni klasické bílé nebo černé barvě.

      Jak vybrat kuchařské boty

      V kuchyni nezřídka trávíte až 17 hodin denně. Většinu času se přitom ani na chvíli nezastavíte, čímž zatěžujete kyčle, kolena i křížové klouby. Časem vás proto mohou dostihnout potíže s úpony, nožní klenbou nebo Achillovou šlachou, s čímž se pojí bolesti pat.

      Velké části zdravotních problémů lze předcházet výběrem správné pracovní obuvi. Mějte ale na paměti, že každému vyhovuje něco trochu jiného – při výběru proto zohledněte svou tělesnou váhu, velikost a vzhled nohou, ale i vrozené vady či dřívější potíže.

      V zásadě se ale můžete řídit následujícími pravidly:

      • Kuchařská obuv by měla mít uzavřenou špičku, jedině tak noze poskytne dostatečnou ochranu. Zároveň si však musí zachovat prodyšnost, jinak si koledujete o vznik plísňových onemocnění.
      • Materiál obuvi pro kuchaře musí být pevný, pružný a odolný. Nesmí ho rozhodit vroucí voda, rozpálený olej ani ostrý nůž.
      • Abyste odlehčili kloubům a opěrnému systému, zvolte boty s dobrým odpružením.
      • Boty vám musí perfektně sedět a poskytovat pohodlí. Není proto od věci nejprve si je vyzkoušet nanečisto.
      • Nutností je protiskluzová a přilnavá podrážka, která zabrání nejednomu uklouznutí na mokré nebo navoskované podlaze.
      • Nepodceňte ani náročnost obuvi na údržbu. Starat byste se o ni měli každý den, proto volte boty, které lze snadno a rychle očistit.
      • S tkaničkami, nebo bez? Z hygienického hlediska se doporučují spíše nazouvací boty, jelikož po každém zavázání tkaniček by si kuchař měl vždy důkladně umýt ruce. Nemluvě o rizicích, která představuje špatně utažená tkanička.

      TIP: Pro ještě větší pohodlí si pořiďte anatomicky tvarované vložky do bot a antibakteriální ponožky, které vaše nohy udrží svěží, suché a bez zápachu.

      Jak vybrat kuchařskou čepici nebo šátek

      Kuchařské pracovní oblečení korunuje pokrývka hlavy. Jednak brání padání vlasů do pokrmů, jednak disponuje potícím proužkem, který saje pot a zamezuje jeho stékání po tváři. Na výběr máte z klasických vysokých čepic pro šéfkuchaře a nízkých čepic, jako jsou barety, šátky a lodičky. Opatřit je můžete rovněž jménem kuchaře nebo logem podniku.

      Jak vybrat kuchařské rukavice

      Pro dodržování hygienických zásad je nutné nepodcenit ani zásobu jednorázových rukavic na vaření. Klasikou jsou latexové rukavice, které ale mohou způsobovat alergické reakce. Jejich vhodnou alternativu představují rukavice z nitrilu. Zpravidla se dodávají v sadě po 100 kusech.

      Doplňky kuchařského oděvu

      • Ozdobné knoflíky do rondonuzpravidla nejsou k rondonu napevno přišity. Díky tomu je můžete dle libosti měnit a kombinovat s ostatními doplňky. Vyrábějí se v mnoha barevných a tvarových provedeních.
      • Kuchařské šátky dodávají pracovnímu oblečení pro kuchaře jedinečný vzhled a navíc účinně sají pot. Dají se pořídit za poměrně nízkou částku, takže je můžete s rondonem kombinovat dle libosti.
      • Kuchařská zástěra s laclem chrání oděv kuchaře před znečištěním a poničením. Kromě toho si do ní kuchař utírá ruce nebo na ni přichytí utěrku. Životnost kuchařské zástěry je v podstatě jedna směna, poté je třeba ji vyprat.

      Opatřete své kuchařské oblečení originální výšivkou

      Vlastní výšivka nebo potisk vás spolehlivě odliší od konkurence, posílí firemní identitu a kuchařskému oděvu dodá punc elegance. Logo restaurace nebo jméno kuchaře se nejlépe vyjímá na levém rukávu či na levé náprsence, u žen se ale tradičně umísťuje na opačnou stranu.

      Kuchařské nože doprovází kuchaře kamkoliv

      Ke kuchaři kromě rondonu patří také kvalitní a ostré nože, které si bere všude s sebou. Nože, na jejichž kvalitu, odolnost a dlouhou životnost se může bezpodmínečně spolehnout.


      My například nedáme dopustit na prémiové nože světových značek, jako jsou nože IVO, Wüsthof nebo damaškové nože Berndorf. Jsou totiž ostré jako břitva, takže si poradí s porcováním a krájením jemného rybího masa, měkkého ovoce a zeleniny i čerstvého pečiva.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Securit Favorit Portwest Pengo spa Clean Hands

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč