Jak vybrat pracovní oděv pro kuchaře

Tradiční uniforma kuchaře, která se skládá z rondonu, kalhot a zástěry, plní celou řadu úloh. Kuchaře chrání před znečištěním i poraněním, poskytuje mu komfort v plném pracovním nasazení, a navíc působí reprezentativně, takže se kuchař nemusí bát vejít do restaurace plné hostů.
Jak vybrat kuchařské rondony
Kuchařský rondon je vizitkou každého kuchaře. V ideálním případě však neplní pouze estetickou funkcí, ale rovněž odvádí pot od těla, dobře větrá a poskytuje ochranu před rozpáleným olejem a vroucí vodou.
Jakou zvolit délku rukávů
Z bezpečnostních důvodů se doporučuje nosit rondony s dlouhým rukávem, jejichž manžeta končí zároveň se zápěstím nebo dva centimetry nad zápěstím. Rondony s krátkým rukávem působí méně formálním dojmem a využijete je proto spíše při venkovním grilování nebo při reprezentativním servírování pokrmů v cateringu a hotelových restauracích.
Dvouřadý, nebo jednořadý?
Většina kuchařů nedá dopustit na klasický dvouřadý rondon, který se zapíná na dvě řady knoflíků nebo patentů. Hrudník kuchaře tak překrývají dvě vrstvy látky, které zvyšují jeho ochranu.
Setkat se ale můžete také s jednořadými rondony, které na první pohled připomínají klasické košile. Působí lehce a vzdušně, na druhou stranu však poskytují výrazně nižší ochranu před popálením. Volný prostor kolem légy skýtá možnost doplnit rondon postranními kapsami nebo náprsní kapsou.
Jak správně zapínat dvouřadý rondon?
V podstatě nezáleží na tom, zda rondon zapínáte zleva nebo zprava. Výhodou dvouřadých rondonů je, že v případě zašpinění lze zapínání přehodit a skvrnu tak šikovně zakrýt. Pokud se ale na levé náprsence nachází logo restaurace nebo vyšité jméno kuchaře, je vhodnější přiložit k tělu nejdříve pravou stranu a poté překrýt levou stranou (z pohledu kuchaře).
Zajímavosti je, že dámské košile mají zapínání historicky na opačné straně a toto pravidlo lze aplikovat také na zapínání dámských rondonů. Výšivka jména nebo logo restaurace je pak vytkáno na pravé náprsence.
Jaký zvolit materiál rondonu
Na materiál kuchařského oblečení se kladou vysoké nároky. Měl by být příjemný na nošení, prodyšný a snadno udržovatelný. Zároveň však musí být odolný a pyšnit se dlouhou životností, abyste ho nemuseli po každém větším zašpinění měnit za nový.
Možná vás svou nízkou cenou lákají rondony z 100% polyesteru, raději od nich ale dejte ruce pryč. Sice se snadno udržují, na druhou stranu se mohou velmi snadno vznítit, což v prostředí kuchyně není příliš vhodná vlastnost.
Mezi kuchaři jsou oblíbené rondony ze směsi bavlny a polyesteru, který v menším množství žádnou škodu nenapáchá. Naopak oblečení propůjčuje lepší savost a menší mačkavost.
Vyzkoušet však můžete rovněž rondony Kegel z přírodního tencelu nebo rondony EGOchef, které se vyrábějí z mikrovlákna. Velmi jemná syntetická vlákna se vyznačují hned několika klíčovými vlastnostmi – dobře sají pot, mají chladivý účinek a vodoodpudivou úpravu. Navíc jsou nemačkavé, takže je po vyprání stačí vyvěsit, snadno se udržují a disponují síťovinou pro lepší odvětrávání.
TIP: V rozpálené kuchyni oceníte rondony s cool vent systémem – síťovinou na zádech nebo v podpaží, díky kterým budete vysoké teploty zvládat o poznání lépe.
Jakou zvolit barvu rondonu
Mezi tradiční barvy kuchařského oblečení patří bílá barva, která působí čistým a reprezentativním dojmem. K nejoblíbenějším však dlouhodobě patří kuchařské rondony v černém provedení, které působí velmi elegantním dojmem a hodí se do luxusnějších podniků. Nic vám ale nebrání zvolit barevný rondon, který bude ctít koncept podniku a spolehlivě vás odliší od konkurence.
Zapínání rondonu
Tradičně se kuchařské rondony zapínají na knoflíky, které lze dle libosti měnit a kombinovat s dalšími doplňky. Stále častěji jsou ale k vidění rondony s jednoduchým zapínáním, které šetří kuchařův čas. Některé rondony EGOchef se zapínají na druky,zatímco rondony z Urban kolekce značky Chef Works , nebo Rondon ZIP od EGOchef na zip.
Pro koho rondon vybíráte?
Rondony pro kuchaře se vyrábějí v dámském i pánském provedení tak, aby svému nositeli poskytly co nejvyšší komfort. Pokud ale rondony pořizujete svým zaměstnancům, kteří se v práci často střídají, můžete zvolit unisex variantu, jenž sedne každému, nebo rondon na objednávku, u kterého si sami zvolíte velikost, střih, barvu i vzor.
Jak pečovat o kuchařský rondon
Při péči o rondon a další části kuchařského oděvu se vždy řiďte informacemi na visačce oblečení. Základem je prát bílé oblečení v prášku určeném pro bílé prádlo, to samé platí pro oblečení barevné.
Rondony z bavlny a ze směsi bavlny a polyesteru, stejně jako a rondony z mikrovlákna, či rondony ušité z přírodního tencelu se zpravidla perou na 60º v automatické pračce. Jednou za čas se však vyplatí odnést rondony do čistírny, kde se o ně profesionálně postarají.
Myslete na to, že rondony nebudete prát každý den. Na týden proto budete potřebovat alespoň 3–4 kousky. Pokud vám praní oděvů zajišťuje zaměstnavatel, pak oblečení na vyprání třeba týden neuvidíte. Musíte mít tedy v šatníku dvakrát tolik oblečení.
Jak vybrat kuchařské kalhoty
Kalhoty pro kuchaře se vyrábějí ze stejného materiálu jako rondon a podobně jako on plní zejména ochrannou funkci. Z toho důvodu se doporučuje nosit kalhoty s dlouhými nohavicemi, ačkoliv v letních měsících mohou kuchaři sáhnout i po tříčtvrtečních kalhotech nebo šortkách.
Kuchařské kalhoty mívají dvě přední a jednu zadní kapsu, zapínání na zip a knoflík. Nosí se bez opasku, pas zakryje rondon. I v tomto případě platí, že černá barva je sázkou na jistotu. V kuchařských školách se oblibě těší také vzor pepito neboli kohoutí otisk v černé barvě na bílém podkladu.
Důležité je i vhodně zvolené spodní prádlo, které by pod kalhotami mělo být pohodlné a prodyšné. Ideální je bezešvé spodní prádlo v tmavé nebo béžové barvě (dle barvy kalhot).
Věděli jste, že dámské kuchařské kalhoty střihově připomínají kalhoty ve zdravotnictví? Vysoký pas, dvě přední kapsy, v pase kombinace gumy po stranách a zapínání zepředu na zip a knoflík nebo na boku na knoflíky.
Jak vybrat kuchařské tričko
Vaříte-li rádi v jednoduchém tričku, zvolte kuchařské tričko s krátkým nebo dlouhým rukávem ušité z bavlny. Je prodyšné, dobře odvádí pot a vydrží mnoho pracích cyklů. Chybu neuděláte, pokud zůstanete věrni klasické bílé nebo černé barvě.
Jak vybrat kuchařské boty
V kuchyni nezřídka trávíte až 17 hodin denně. Většinu času se přitom ani na chvíli nezastavíte, čímž zatěžujete kyčle, kolena i křížové klouby. Časem vás proto mohou dostihnout potíže s úpony, nožní klenbou nebo Achillovou šlachou, s čímž se pojí bolesti pat.
Velké části zdravotních problémů lze předcházet výběrem správné pracovní obuvi. Mějte ale na paměti, že každému vyhovuje něco trochu jiného – při výběru proto zohledněte svou tělesnou váhu, velikost a vzhled nohou, ale i vrozené vady či dřívější potíže.
V zásadě se ale můžete řídit následujícími pravidly:
- Kuchařská obuv by měla mít uzavřenou špičku, jedině tak noze poskytne dostatečnou ochranu. Zároveň si však musí zachovat prodyšnost, jinak si koledujete o vznik plísňových onemocnění.
- Materiál obuvi pro kuchaře musí být pevný, pružný a odolný. Nesmí ho rozhodit vroucí voda, rozpálený olej ani ostrý nůž.
- Abyste odlehčili kloubům a opěrnému systému, zvolte boty s dobrým odpružením.
- Boty vám musí perfektně sedět a poskytovat pohodlí. Není proto od věci nejprve si je vyzkoušet nanečisto.
- Nutností je protiskluzová a přilnavá podrážka, která zabrání nejednomu uklouznutí na mokré nebo navoskované podlaze.
- Nepodceňte ani náročnost obuvi na údržbu. Starat byste se o ni měli každý den, proto volte boty, které lze snadno a rychle očistit.
- S tkaničkami, nebo bez? Z hygienického hlediska se doporučují spíše nazouvací boty, jelikož po každém zavázání tkaniček by si kuchař měl vždy důkladně umýt ruce. Nemluvě o rizicích, která představuje špatně utažená tkanička.
TIP: Pro ještě větší pohodlí si pořiďte anatomicky tvarované vložky do bot a antibakteriální ponožky, které vaše nohy udrží svěží, suché a bez zápachu.
Jak vybrat kuchařskou čepici nebo šátek
Kuchařské pracovní oblečení korunuje pokrývka hlavy. Jednak brání padání vlasů do pokrmů, jednak disponuje potícím proužkem, který saje pot a zamezuje jeho stékání po tváři. Na výběr máte z klasických vysokých čepic pro šéfkuchaře a nízkých čepic, jako jsou barety, šátky a lodičky. Opatřit je můžete rovněž jménem kuchaře nebo logem podniku.
Jak vybrat kuchařské rukavice
Pro dodržování hygienických zásad je nutné nepodcenit ani zásobu jednorázových rukavic na vaření. Klasikou jsou latexové rukavice, které ale mohou způsobovat alergické reakce. Jejich vhodnou alternativu představují rukavice z nitrilu. Zpravidla se dodávají v sadě po 100 kusech.
Doplňky kuchařského oděvu
- Ozdobné knoflíky do rondonuzpravidla nejsou k rondonu napevno přišity. Díky tomu je můžete dle libosti měnit a kombinovat s ostatními doplňky. Vyrábějí se v mnoha barevných a tvarových provedeních.
- Kuchařské šátky dodávají pracovnímu oblečení pro kuchaře jedinečný vzhled a navíc účinně sají pot. Dají se pořídit za poměrně nízkou částku, takže je můžete s rondonem kombinovat dle libosti.
- Kuchařská zástěra s laclem chrání oděv kuchaře před znečištěním a poničením. Kromě toho si do ní kuchař utírá ruce nebo na ni přichytí utěrku. Životnost kuchařské zástěry je v podstatě jedna směna, poté je třeba ji vyprat.
Opatřete své kuchařské oblečení originální výšivkou
Vlastní výšivka nebo potisk vás spolehlivě odliší od konkurence, posílí firemní identitu a kuchařskému oděvu dodá punc elegance. Logo restaurace nebo jméno kuchaře se nejlépe vyjímá na levém rukávu či na levé náprsence, u žen se ale tradičně umísťuje na opačnou stranu.
Kuchařské nože doprovází kuchaře kamkoliv
Ke kuchaři kromě rondonu patří také kvalitní a ostré nože, které si bere všude s sebou. Nože, na jejichž kvalitu, odolnost a dlouhou životnost se může bezpodmínečně spolehnout.
My například nedáme dopustit na prémiové nože světových značek, jako jsou nože IVO, Wüsthof nebo damaškové nože Berndorf. Jsou totiž ostré jako břitva, takže si poradí s porcováním a krájením jemného rybího masa, měkkého ovoce a zeleniny i čerstvého pečiva.