profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak správně krájet, aneb naučte se techniky krájení
      Blog
      25. 9. 2022
      6 min. čtení

      Jak správně krájet, aneb naučte se techniky krájení

      Autor článku Janka Snopková
      Jak správně krájet, aneb naučte se techniky krájení
      Autor článku Janka Snopková

      Nejen znalost receptů a technik vaření jsou v kuchyni důležité. Ovládat správné techniky krájení by měl být základem každého kuchaře. Používání kuchařského nože je umění, které musí zvládnout každý šéfkuchař s jistotou a přehledem. Vaše dovednosti s nožem vás mohou odlišit od začátečníků a připravit vás na cestu k profesionální kariéře. Pokud je vaření jen vaší vášní v domácí kuchyni, můžete svůj koníček posunout o další úroveň. Nikdy není pozdě se naučit něco nového.

      Nože IVO Cutelarias

      Základ každého krájení

      Potřebujete, aby byla vaše práce vždy efektivní, bezpečná a ne příliš namáhavá pro vaše ruce? Je nutné se zaměřit především na výběr kvalitních nožů. Krájení masa, zeleniny, ovoce nebo pečiva vyžaduje především vhodně zvolený druh nože. Kuchyňské nože z těch nejkvalitnějších materiálů budou ve vaší kuchyni spolehlivými pomocníky každý den a se správnou péčí vám poslouží dlouhá léta.

      Zvolte si kvalitní nůž

      Domácí kuchyně si vystačí s menším počtem nožů, profesionální kuchaři využijí nože pro více zaměření. Ujasněte si, co od nožů očekáváte a za jakým účelem si nože pořizujete. Budou vám denně pomáhat při vašem pracovním nasazení nebo s nimi občas vykouzlíte perfektní menu ve své kuchyni doma? Na trhu dnes najdete obrovské množství kuchyňských nožů od nejlevnějších až po nože prémiové kvality. Tomu také odpovídá i cena, která jde většinou ruku v ruce s kvalitou materiálu.

      Čemu věnovat pozornost při výběru nožů?

      Kolik chcete investovat?

      Záleží na skutečnosti, zda vybíráte nože pro domácí nebo profesionální využití. Náčiní pro profi kuchyně vyžadují především maximální odolnost a tu nejlepší kvalitu pro celodenní používání. Na druhou stranu neexistuje pravidlo, které by bránilo kuchařským nadšencům pořídit si opravdu kvalitní výstroj. Ať už jste šéfkuchařem, začínajícím kuchařem nebo jen vášnivým kuchařem ve své domácnosti, zvolte si nože podle svých možností a očekávání.

      K jakému účelu budete nože využívat?

      Potřebujete nože pro denní nenáročné používání a upřednostňujete univerzálnost? Potom pro vás bude nejlepší volbou vybavení základními druhy funkčních nožů, kdy jednu z hlavních rolí pro vás bude hrát kvalitní kuchařský nůž. Zvládne nakrájet stejně dobře maso , zeleninu i nasekat bylinky. Jestliže vybíráte nože k celodenní práci v profi kuchyni, může být pro vás vhodná kvalitní souprava nožů k různému využití. Kuchařský nůž, vykosťovací nebo nůž na zeleninu by jistě neměl chybět ve výbavě žádného profesionálního kuchaře.

      Jaký materiál upřednostníte?

      Důležitým ukazatelem kvality při výběru nožů je použití materiálu. Ten ovlivňuje odolnost, ostrost i celkovou váhu nože. Nejčastěji se setkáte s nerezovou ocelí, která se vyznačuje extrémní odolností, ostrostí i perfektní pevností. Nerezové nože jsou vhodné především ke krájení masa, zeleniny, ovoce a snadno si poradí s tužší texturou potravin. Keramická čepel se brousí tak, aby zůstala ostrá po dlouhou dobu. Nerezaví, nepohlcuje pachy a nijak ji neovlivní ani kyselé potraviny. Keramické nože jsou vhodné pro krájení ovoce a zeleniny. Nevýhodou nožů s keramickou čepelí je větší křehkost a k ostření nože můžete potřebovat profesionála.

      Správný úchop nože

      Aby byl každý váš řez dostatečně efektivní, prioritou číslo jedna je správný úchop nože. Nůž by vám měl dokonale padnout do ruky. Nezapomínejte tedy věnovat pozornost i při výběru rukojeti. Plastová rukojeť je nenáročná na údržbu, kovová vyžaduje trochu víc cviku a dřevěná rukojeť zaručuje pohodlné používání s nárokem na pečlivou údržbu. Jak tedy uchopit nůž správně? Pro bezpečný a přesný řez umístěte spodní tři prsty kolem rukojeti a palec s ukazováčkem nechte sevřít zprava a zleva čepele.

      Základní techniky krájení

      Každý kuchař ví, že tvar a velikost nakrájených surovin dokáží značně ovlivnit kompletní chuť i vzhled pokrmu. Podstatou správné metody krájení je dostatek informací, znalost receptu a cvik v rukou. Dříve či později si základní techniky krájení perfektně osvojí každý kuchař, který se v kuchyni setkává s jedním z hlavních úkolů vůbec - s krájením.

      Julienne nudličky

      Tento styl krájení využijete především k dokonalému nakrájení zeleniny do polévek, salátů nebo při přípravě asijské kuchyně. Zeleninu nakrájíme podélně na tenké plátky a následně na 2-3 mm nudličky.

      Brunoise drobné kostičky

      Technika krájení, kterou můžete použít při přípravě polévek, omáček, hodí se výborně do nádivky a čerstvé perfektně ozdobí salát. Jedná se o krájení na drobné kostičky z nudliček Julienne využívané především ve francouzské kuchyni.

      Paysanne plátky

      Pod tímto francouzským názvem si můžete představit zeleninu nakrájenou na tenké plátky. Tento druh krájení zeleniny zajišťuje rychlou a rovnoměrnou přípravu a použití v polévkách nebo například restovanou s těstovinami.

      Batonnet hranolky

      Termín používaný při řezu zeleniny na perfektní tvar hranolků, který se nejčastěji využívá při přípravě bramborových hranolků. Jedná se o častou úpravu celeru nebo mrkve při podávání syrové zeleniny s dipem.

      Zásady správného krájení masa

      Důležité pro krájení masa je především jeho druh i následné zpracování. Jak dokonale nakrájet maso? Například drůbeží maso se krájí po vlákně, kdežto hovězí zásadně přes vlákno. V opačném případě by se snadno mohlo stát, že budete servírovat tuhý nepoživatelný kus masa. Pro úpravu vařením maso nakrájejte podél vlákna na stejně velké kusy pro stejnoměrné tepelné zpracování. Menší kostky masa nakrájejte pro dušení a nudličky do různých masových směsí.

      Perfektně nakrájená cibule

      Potravinu, která je základem skoro každého pokrmu a dokáže vám vehnat slzy do očí, je možné krájet několika způsoby. Do salátů nebo k dekoraci využijete techniku krájení na půlkolečka. Pro bezpečné krájení palec zůstává vždy za cibulí. V krájení postupujte vždy od konce směrem k dlani a čepel nože opřete o klouby ohnutých prstů přidržujících cibuli . Pod maso a do různých základů je nejvhodnější příprava cibule na větší kousky, do pomazánek, salátů a jemných omáček krájejte cibuli na co nejjemnější kostičky.

      Celosvětové značky zaručující kvalitu

      Každý bezchybný řez povede jeden z kvalitních nožů, který si zvolíte pro svou každodenní práci v kuchyni. Máte možnost si vybrat z velkého množství těch nejkvalitnějších nožů nejlepších výrobců. Švýcarskou dokonalost vám nabízí firma Victorinox, která vyrábí nože s vysokou odolností a čistým designem. Precizní kuchyňské nože výrobce IVO, Wusthof, či Giesser Messer padnou díky dokonale ergonomické rukojeti do každé ruky a kvalitní nože s antikorozní úpravou firmy Stalgast vám zaručeně usnadní celodenní práci.

      Důležitá údržba nožů

      Kvalitní nože odvádí v kuchyni každý den perfektní práci a jsou spolehlivými pomocníky. Aby vydržely sloužit co nejdéle, potřebují správnou péči. Po každém použití nože důkladně umyjte a osušte. I přesto, že jsou vaše nože vhodné pro mytí v myčce, doporučujeme ruční ošetření nožů pro dlouhodobější zachování ostrosti. Rychlému otupení čepele můžete předejít i používáním plastového prkénka a bezpečným uložením nožů do speciálních obalů z odolného materiálu. Brašny na nože ochrání vaše kuchařské náčiní během cesty.

      Jak nože efektivně naostřit

      Jestliže musíte vyvinout větší úsilí při práci s nožem, jednoznačně potřebují naostřit a je na čase sáhnout po správném náčiní k oživení ostří. Jednou z možností je použití kvalitní ocílky. Novou ocílku vybírejte vždy delší, než je nejdelší nůž ve vaší výstroji. Broušení nožů pomocí ocílky tak bude bezpečnější a manipulace jednodušší. Ocílka dokáže srovnat nerovnosti a po pár tazích v úhlu 20 stupňů je nůž znovu připravený pro bezchybný řez. Broušení ruční nebo elektrickou bruskou je podstatně rychlejší a jednodušší. Stačí několik jemných tahů směrem k sobě a ostří vašich nožů může znovu odvádět precizní práci.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (45)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Birkenstock Gio Style ChefsChoice Pengo spa Vogue

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč