profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Zdravotnické oblečení
      • Zdravotnické kalhoty
      • Zdravotnické košile
      • Zdravotnická obuv
    • Oblečení pro řezníky
      • Košile/Trička pro řezníky
      • Kalhoty pro řezníky
      • Zástěry pro řezníky
      • Obuv pro řezníky
      • Čepice pro řezníky
      • Rukavice pro řezníky
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak na správné marinování
      Blog
      19. 5. 2022
      5 min. čtení

      Jak na správné marinování

      Objevte kouzlo marinování a pozvedněte své kulinářské umění na vyšší úroveň. Přinášíme vám zaručené tipy šéfkuchařů, které skutečně fungují.
      Autor článku Janka Snopková
      Jak na správné marinování
      Objevte kouzlo marinování a pozvedněte své kulinářské umění na vyšší úroveň. Přinášíme vám zaručené tipy šéfkuchařů, které skutečně fungují.
      Autor článku Janka Snopková

      Marinování je různé, protože záleží na druhu masa, typu směsi a vašem mlsném jazýčku. Marinováním vylepšíte chuť masa a okouzlíte chuťové pohárky nadšenců do grilování! Podívejte se na tipy a rady v tomto článku a posuňte svůj um kupředu.

      K čemu se používá marinování

      Jde o postup, při kterém se potraviny před tepelnou úpravou naloží do koření, oleje – octa – vína, aby nasákly aroma. A především maso v nálevu příjemně změkne.

      Proč marinovat

      K marinování se uchýlíme ze dvou důvodů. Za prvé kvůli chuti, a za druhé kvůli zkřehnutí masa. Ale musíme si dávat pozor, kdy marinádu skutečně použít. U některých mas je marinování na škodu. Například u vyzrálého hovězího masa, by se chuť mohla vytratit.

      Jak na správné marinování

      Co je marináda?

      Jde o tekutou směs chutí, do které se vloží maso. Klasická marináda má v sobě nést ingredience ze svaté trojice marinády – olej, koření, kyselé složky.

      Olej

      Berte jej jako základní kámen marinády. Zabrání připálení masa, ale především se sebou nese chuť. Nejčastěji se v kuchyni používá olivový olej, ale jako alternativa postačí klasický řepkový a slunečnicový olej.

      Koření / Bylinky

      Se solí opatrně a záleží na vás kdy a kolik soli použijete. Ale máme tu pro vás jednu radu, která ovšem přijde později. Ale u koření a bylinek se trocha experimentování hodí. Při kombinování chutí si pamatujte, že v jednoduchosti je krása – takže opatrně!

      Kyselá složka

      Kyselá složka je potřeba k tomu, aby se dosáhlo křehkosti masa a k vyzvednutí jeho chuti. Proto využijte přednosti ovocné šťávy, octa, kefíru nebo vína a jogurtu.

      Jak dlouho marinovat?

      Záleží na druhu masa. Vezměme si třeba kuřecí, které stačí v marinádě koupat pár hodin. Delší uložení bude potřebovat vepřové a ještě delší hovězí. Čili vepřové si v marinádě poleží 12 hodin a hovězí i den.

      Pro marinování se používá skleněná nebo nerezová nádobka. Přes naloženou mísu se dává fólie. Před zakrytím se ujistěte, že marináda pokrývá celý obsah. Nakonec dejte misku odpočinout do ledničky.

      Jaké maso si (ne)marinovat

      Záleží tedy na druhu masa, jeho kvalitě a vašich chutí. Opravdovou kvalitu v mase vám předvede vyzrálé hovězí, svíčková anebo vepřová panenka. Jsou měkčí a šťavnatější, proto je stačí pouze posolit, opepřit a přidat trochu oleje.

      Marinování se nejlépe odrazí na vepřové krkovici, hovězím pupku, žebrech, roštěné a kuřecím, které je známé málo výraznou chutí.

      Marinování masa

      Co byste měli dodržovat

      • Maso nesmí být mražené, jinak se uvolňuje voda z masa
      • Nasekejte sekáčkem kousky masa na stejné rozměry
      • Velké kusy probodněte nožem, aby se do masa dostalo aroma z marinády
      • Maso marinované v cukru a medu, se opéká na horkém vzduchu, aby cukr nezkaramelizoval
      • Pevně zavázaná kuchařská zástěra

      Kvalitní marináda a marinování

      Kvalitní marináda je ta, kterou si uděláte sami. Můžete ji ozvláštnit cibulí, česnekem, bylinkami..

      1. Kuřecí maso doprovází rozmarýn, tymián a olivový olej. Pro dodání exotické chutě přidejte třtinový cukr, med, uzenou papriku (která obstará i křupavý element).

      2. Vepřové maso zase vyzdvihnou bylinky. Pro dosažení jemné chutě, se držte středomořského koření s rozmarýnem, oreganem nebo s tymiánem. K dispozici máte i silnější koření, jako je chilli a balzamikový ocet. Použijte je, ale s mírou. Nebo vyzkoušejte jak chutná pepřová omáčka.

      3. U hovězího se s kořením kroťte. I přesto, že se k němu hodí silnější bylinky, musíte si dávat pozor, protože můžete lehce přebít přirozenou chuť masa. Sáhněte po pažitce a petrželce nebo třeba po rozmarýnu.

      Příprava masa

      Kuřecí

      Ideální doba pro marinování je 6 – 24 hodin, ale u kuřecího masa stačí i kratší doba.

      • Maso omyjte a naporcujte řeznickým nožem
      • Před marinováním je zase omyjte a osušte papírovou utěrkou
      • Do uzavíratelné nádoby připravte marinádu a maso do ní vložte. Pokud máte vakuovačku, tím lépe.

      Vepřové

      Vepřová krkovička

      Nejlépe se upravuje ve formě steaků. Maso po nákupu osušte a nakrájejte na plátky a naklepejte je. Paličky se vyvarujte, jinak hrozí, že maso zbytečně potrháte. U tužších kousků nařízněte kraje, aby se zabránilo kroucení plátků.

      Vepřová žebra

      Kupujte vysoká žebra, na kterých je logicky více masa. Alespoň na 24 hodin, ale i déle je naložte do marinády. Poté je poduste 2 hodiny v hrnci nebo je strčte do trouby. Při grilování bude maso propečené a rozpadne se.

      Vepřová kýta

      Odsekněte kost – podpoříte snadnější propékání. Stejně tak odstraňte tučné okraje. Na krajích pak udělejte 1cm zářezy.

      Hovězí

      Nejlepší maso, které můžete pořídit, je prorostlé tukem. Pokud chcete steaky, maso naporcujte na 2 - 3 cm plátky. A vložte do marinády - čas od času maso otočte. U hovězích žeber se nejprve začíná vařením masa se solí a cibulí a po okapání dáme žebra do mísy, kde je polijete marinádou a necháte uležet 3 – 4 hodiny.

      Naložení masa

      Jak naložit krkovičku

      Vykostíme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a natřeme olejem a nakonec uložíme do lednice, klidně na 3 dny. Do pekáče nakrájejte cibuli, česnek, bobkový list a nové koření, k vytvoření aromatu.

      Jak naložit kuře

      Do mísy nachystejte sůl a cukr, které zalijete litrem vařící vody a zamíchejte. Do nálevu položte kuře a následně přilijte 2 litry vody. Takto jej nechte odložit přec noc na chladném místě.

      Jak naložit hovězí steak

      Nejprve maso očistěte nožem a osušte. Solit bychom maso neměli, protože často dochází k vysušení. Proto si sůl nechejte až na dochucování na talíři. Maso nakládáme do oleje s kořením, případně s česnekem, medem a výjimečně se sójovou omáčkou. Naložené maso necháme přes noc v chladu a vytáhneme ho 1 – 2h před tepelnou úpravou.

      Jak naložit rybu

      Ryby jsou známé nevýraznou chutí a tak je nechte naložené 1 hodinu. Drobné rybky se nakládají kratší dobu. Ale pokud chcete ryby udit, nechte je naložené 1 – 2 dny. U velkých druhů ryb se marináda na rybu vtírá i do dutiny břišní. Sůl použijeme těsně před tepelnou úpravou!


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (45)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      MOAK Clean Hands Emsa Giesser Messer Triangle

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč