profikuchar.cz
Profi obchod pro milovníky vaření
210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Univerzální nůž
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože Santoku (Nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na chleba a pečivo
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Nože na sýr
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Mapy a tašky
          • Obaly a tašky na nože
          • Obaly a tašky s noži
          • Skladování nožů
        • Kuchařské kufříky s noži
        • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
          • Kapesní nožíky
          • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
          • Manikúry
        • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
          • Obracečky a špachtle
          • Paličky na maso
          • Pomocníci do kuchyně
          • Pilky na kosti
        • Škrabky, rukavice
          • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
          • Rezuvzdorné rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
          • Kuchyňské nože IVO Premier
          • Kuchyňské nože IVO Blademaster
          • Kuchyňské nože IVO Butchercut
          • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
          • Kuchyňské nože IVO Cork
          • Kuchyňské nože IVO Duoprime
          • Řeznické nože IVO Europrofessional
          • Kuchyňské nože IVO Solo
          • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
          • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
        • Nože a příslušenství Wüsthof
          • Nože Wüsthof
          • Modelové řady nožů Wüsthof
          • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
          • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
          • Nože Victorinox
          • Škrabky Victorinox
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
          • Kuchyňské nože Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
        • Zwilling
      • Gastro zařízení
        • Příprava potravin
          • Nářezové stroje
        • Vakuové baličky a kapsy
        • Kuchyňské náčiní
          • Pinzety
        • Bar a káva
          • Mlýnky na kávu
          • Nalévatka a odměrky
          • Mlýnky a nádoby na led
          • Barové příslušenství
          • Odšťavňovače
          • Oplach na sklenice
          • Mixéry a frapovače
          • Drtiče a výrobníky ledu
          • Příslušenství do kaváren
        • Pizza a pekárna
          • Lopaty na pizzu
          • Plechy a síta
          • Kráječe na pizzu
          • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
        • Příslušenství pro Catering
          • Vařiče na víno
      • Grilovací příslušenství
        • Grilovací náčiní
          • Grilovací sady
          • Grilovací náčiní - samostatné kusy
        • Rošty
          • Rošty do krbu
      • Káva
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        • Reference
        • Blog
        • Výšivky
        • Velkoobchod
        • Kontakt
        BlogJak na správné marinování
        Blog
        19. 5. 2022
        5 min. čtení

        Jak na správné marinování

        Objevte kouzlo marinování a pozvedněte své kulinářské umění na vyšší úroveň. Přinášíme vám zaručené tipy šéfkuchařů, které skutečně fungují.
        Autor článku Janka Snopková
        Jak na správné marinování
        Objevte kouzlo marinování a pozvedněte své kulinářské umění na vyšší úroveň. Přinášíme vám zaručené tipy šéfkuchařů, které skutečně fungují.
        Autor článku Janka Snopková

        Marinování je různé, protože záleží na druhu masa, typu směsi a vašem mlsném jazýčku. Marinováním vylepšíte chuť masa a okouzlíte chuťové pohárky nadšenců do grilování! Podívejte se na tipy a rady v tomto článku a posuňte svůj um kupředu.

        Nože IVO Cutelarias

        K čemu se používá marinování

        Jde o postup, při kterém se potraviny před tepelnou úpravou naloží do koření, oleje – octa – vína, aby nasákly aroma. A především maso v nálevu příjemně změkne.

        Proč marinovat

        K marinování se uchýlíme ze dvou důvodů. Za prvé kvůli chuti, a za druhé kvůli zkřehnutí masa. Ale musíme si dávat pozor, kdy marinádu skutečně použít. U některých mas je marinování na škodu. Například u vyzrálého hovězího masa, by se chuť mohla vytratit.

        Jak na správné marinování

        Co je marináda?

        Jde o tekutou směs chutí, do které se vloží maso. Klasická marináda má v sobě nést ingredience ze svaté trojice marinády – olej, koření, kyselé složky.

        Olej

        Berte jej jako základní kámen marinády. Zabrání připálení masa, ale především se sebou nese chuť. Nejčastěji se v kuchyni používá olivový olej, ale jako alternativa postačí klasický řepkový a slunečnicový olej.

        Koření / Bylinky

        Se solí opatrně a záleží na vás kdy a kolik soli použijete. Ale máme tu pro vás jednu radu, která ovšem přijde později. Ale u koření a bylinek se trocha experimentování hodí. Při kombinování chutí si pamatujte, že v jednoduchosti je krása – takže opatrně!

        Kyselá složka

        Kyselá složka je potřeba k tomu, aby se dosáhlo křehkosti masa a k vyzvednutí jeho chuti. Proto využijte přednosti ovocné šťávy, octa, kefíru nebo vína a jogurtu.

        Obuv pro kuchaře

        Jak dlouho marinovat?

        Záleží na druhu masa. Vezměme si třeba kuřecí, které stačí v marinádě koupat pár hodin. Delší uložení bude potřebovat vepřové a ještě delší hovězí. Čili vepřové si v marinádě poleží 12 hodin a hovězí i den.

        Pro marinování se používá skleněná nebo nerezová nádobka. Přes naloženou mísu se dává fólie. Před zakrytím se ujistěte, že marináda pokrývá celý obsah. Nakonec dejte misku odpočinout do ledničky.

        Jaké maso si (ne)marinovat

        Záleží tedy na druhu masa, jeho kvalitě a vašich chutí. Opravdovou kvalitu v mase vám předvede vyzrálé hovězí, svíčková anebo vepřová panenka. Jsou měkčí a šťavnatější, proto je stačí pouze posolit, opepřit a přidat trochu oleje.

        Marinování se nejlépe odrazí na vepřové krkovici, hovězím pupku, žebrech, roštěné a kuřecím, které je známé málo výraznou chutí.

        Marinování masa

        Co byste měli dodržovat

        • Maso nesmí být mražené, jinak se uvolňuje voda z masa
        • Nasekejte sekáčkem kousky masa na stejné rozměry
        • Velké kusy probodněte nožem, aby se do masa dostalo aroma z marinády
        • Maso marinované v cukru a medu, se opéká na horkém vzduchu, aby cukr nezkaramelizoval
        • Pevně zavázaná kuchařská zástěra

        Kvalitní marináda a marinování

        Kvalitní marináda je ta, kterou si uděláte sami. Můžete ji ozvláštnit cibulí, česnekem, bylinkami..

        1. Kuřecí maso doprovází rozmarýn, tymián a olivový olej. Pro dodání exotické chutě přidejte třtinový cukr, med, uzenou papriku (která obstará i křupavý element).

        2. Vepřové maso zase vyzdvihnou bylinky. Pro dosažení jemné chutě, se držte středomořského koření s rozmarýnem, oreganem nebo s tymiánem. K dispozici máte i silnější koření, jako je chilli a balzamikový ocet. Použijte je, ale s mírou. Nebo vyzkoušejte jak chutná pepřová omáčka.

        3. U hovězího se s kořením kroťte. I přesto, že se k němu hodí silnější bylinky, musíte si dávat pozor, protože můžete lehce přebít přirozenou chuť masa. Sáhněte po pažitce a petrželce nebo třeba po rozmarýnu.

        Příprava masa

        Kuřecí

        Ideální doba pro marinování je 6 – 24 hodin, ale u kuřecího masa stačí i kratší doba.

        • Maso omyjte a naporcujte řeznickým nožem
        • Před marinováním je zase omyjte a osušte papírovou utěrkou
        • Do uzavíratelné nádoby připravte marinádu a maso do ní vložte. Pokud máte vakuovačku, tím lépe.

        Vepřové

        Vepřová krkovička

        Nejlépe se upravuje ve formě steaků. Maso po nákupu osušte a nakrájejte na plátky a naklepejte je. Paličky se vyvarujte, jinak hrozí, že maso zbytečně potrháte. U tužších kousků nařízněte kraje, aby se zabránilo kroucení plátků.

        Vepřová žebra

        Kupujte vysoká žebra, na kterých je logicky více masa. Alespoň na 24 hodin, ale i déle je naložte do marinády. Poté je poduste 2 hodiny v hrnci nebo je strčte do trouby. Při grilování bude maso propečené a rozpadne se.

        Vepřová kýta

        Odsekněte kost – podpoříte snadnější propékání. Stejně tak odstraňte tučné okraje. Na krajích pak udělejte 1cm zářezy.

        Hovězí

        Nejlepší maso, které můžete pořídit, je prorostlé tukem. Pokud chcete steaky, maso naporcujte na 2 - 3 cm plátky. A vložte do marinády - čas od času maso otočte. U hovězích žeber se nejprve začíná vařením masa se solí a cibulí a po okapání dáme žebra do mísy, kde je polijete marinádou a necháte uležet 3 – 4 hodiny.

        Naložení masa

        Jak naložit krkovičku

        Vykostíme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a natřeme olejem a nakonec uložíme do lednice, klidně na 3 dny. Do pekáče nakrájejte cibuli, česnek, bobkový list a nové koření, k vytvoření aromatu.

        Jak naložit kuře

        Do mísy nachystejte sůl a cukr, které zalijete litrem vařící vody a zamíchejte. Do nálevu položte kuře a následně přilijte 2 litry vody. Takto jej nechte odložit přec noc na chladném místě.

        Jak naložit hovězí steak

        Nejprve maso očistěte nožem a osušte. Solit bychom maso neměli, protože často dochází k vysušení. Proto si sůl nechejte až na dochucování na talíři. Maso nakládáme do oleje s kořením, případně s česnekem, medem a výjimečně se sójovou omáčkou. Naložené maso necháme přes noc v chladu a vytáhneme ho 1 – 2h před tepelnou úpravou.

        Jak naložit rybu

        Ryby jsou známé nevýraznou chutí a tak je nechte naložené 1 hodinu. Drobné rybky se nakládají kratší dobu. Ale pokud chcete ryby udit, nechte je naložené 1 – 2 dny. U velkých druhů ryb se marináda na rybu vtírá i do dutiny břišní. Sůl použijeme těsně před tepelnou úpravou!


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (31)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        myrtle beach Whites Kamado B&C MOAK

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2022 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

        ×
        Nože
        Hrnce

        Získejte 100 Kč slevu

        na Váš první nákup

        Zadejte Váš email a získáte slevový kód
        Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč