Jak se dělí rondony

Kuchařské rondony se liší materiálem, délkou rukávů, střihem ale také barvou a typem zapínání. Všechny do jednoho ale přispívají k pohodlí kuchaře při celodenní směně u sporáku, chrání ho před popálením a plní reprezentativní funkci. Jaký rondon si nakonec pořídíte, tak záleží zejména na vašich potřebách a na celkovém konceptu podniku.
Rondony podle materiálu
Jako kuchař trávíte u sporáku často i více než 16 hodin denně. Je tudíž ve vašim vlastním zájmu investovat do kuchařského rondonu, který bude dobře sát pot a odvětrávat, chránit vás před rozpáleným olejem i vroucí vodou a snadno se udržovat.
Tyto a mnohé další vlastnosti propůjčuje rondonu materiál, ze kterého je ušitý. Mezi osvědčenou klasiku patří zejména rondony z polybavlny a mikrovlákna.
- Rondony z mikrovlákna – Kuchařské rondony z mikrovlákna perfektně odvádějí vlhkost, mají chladivý účinek a navíc se nemačkají, takže budete celou směnu vypadat upraveně, aniž by vás to stálo příliš úsilí.
- Rondony z polybavlny – Jedná se o rondony ze směsi polyesteru a bavlny, nejčastěji v poměru 65 : 35 nebo 60 : 40. Díky bavlně jsou prodyšné a příjemně se nosí, díky polyesteru jsou pružné, odolné a příliš se nemačkají.
- Rondony z bavlny – Kuchařské rondony ze 100% bavlny vynikají svou prodyšností a efektivním odvodem potu. Jelikož se k jejich výrobě používá zcela přírodní materiál, nedráždí ani citlivou pokožku a nezpůsobují alergické reakce.
- Rondony z tencelu– Tencel je přírodní materiál, který bezchybně reguluje odpařování přebytečné vlhkosti, má chladivý účinek a velmi dobře ho snáší i citlivá pokožka náchylná k alergiím.
TIP: V rozpálené kuchyni oceníte takzvané cool-vent rondony, pro které je typická síťka na zádech nebo v podpaží pro lepší odvod potu.
Jak správně pečovat o rondon?
Aby si rondon zachoval své vlastnosti a stále působil reprezentativně, musíte se o něj pravidelně starat. Při péči o kuchařské oblečení se vždy řiďte informacemi na visačce. Většina rondonů se ale doporučuje prát na 60º, ideálně s použitím šetrného pracího přípravku.
Rondony podle typu rukávu
Většina kuchařů dává přednost rondonu s krátkým rukávem, které lépe chladí a účinněji odvádějí pot. Pokud chcete obléknout rondon s dlouhým rukávem, ujistěte se, že manžeta rukávu končí zároveň se zápěstím nebo dva centimetry nad zápěstím. V případě potřeby lze rukávy jediným ohrnutím manžety rychle vykasat do poloviny předloktí.
Rondony podle barvy
Tradiční bílé kuchařského oblečení v posledních letech nahrazují rondony v černém provedení, které působí velmi elegantně a hodí se do luxusnějších podniků. Nic vám ale nebrání zvolit barevný rondon, který bude ctít koncept podniku a spolehlivě vás odliší od konkurence.
Zvolíte-li klasický bílý rondon, pohrajte si alespoň s doplňky. Použijte například barevné knoflíky do rondonu, kuchařskou čepici nebo šátek na krk.
Rondony podle způsobu zapínání
V kuchyních převládají jednořadé rondony s jednoduchým zapínáním na druky. Ty se našívají takzvaně bezkontaktně, aby nepřišly do styku s holou kůží kuchaře a nezpůsobovaly alergické reakce. Na rozdíl od klasických knoflíků se s nimi snadno a rychle manipuluje a před praním je není třeba z rondonu sundávat.
Rondony podle pohlaví
Rondony pro kuchaře se tradičně vyrábějí v pánské a dámské variantě, které se od sebe liší zejména střihem. Zatímco pánské rondony bývají volnější a širší v ramenou, dámské rondony jsou v pase mírně projmuté.
V případě dvouřadého rondonu se liší také způsob zapínání. Pánský rondon se doporučuje přiložit k tělu nejdříve pravou stranu a poté překrýt levou stranou (z pohledu kuchaře), aby vynikla výšivka na levé náprsence. U dámského rondonu je tomu přesně naopak – původ této odlišnosti lze vysledovat do historie, kdy měly dámské košile běžně zapínání na opačné straně než muži.
Pořizujete rondon svým zaměstnancům, kteří se v práci často střídají? Zvolte unisex variantu, která sedne každému.
Rondony podle značky
- Rondony EGOchefvnesou do kuchyně italský styl a cit pro eleganci. Většina se jich vyrábí z mikrovlákna a disponuje síťovinou na zádech pro lepší odvětrávání. Dodnes se šijí v Itálii, kde jejich výroba před více než 200 lety začala.
- Stylové rondony Portwest se vyrábějí ze směsi bavlny a polyesteru, dobře pohlcují vlhkost a díky nemačkavé úpravě vypadají skvěle i po celodenní šichtě u sporáku. Při výběru kuchařského oblečení Portwest mějte na paměti, že velikosti jsou o číslo větší než evropský standard.
- Americké rondony Chef Works byste našli ve výbavě nejznámějších kuchařů světa. Zastánci klasiky si vyberou ze široké nabídky standardních dvouřadých rondonů z polybavlny, zatímco průkopníky moderního stylu nadchnou rondony z Urban kolekce, které mají zapínání na zip a rukávové kapsy na teploměr či mobilní telefon.
- Rondony Kegel se od ostatních liší nejen designem, ale také materiálem. K jejich výrobě se používá tencel, přírodní tkanina, která dokonale odvádí vlhkost a má chladivý účinek, takže vás udrží v suchu po celou směnu u rozpáleného sporáku.
Jak vybrat správnou velikost rondonu
Kuchařské rondony se vyrábějí v několika střizích od vypasovaných až po volnější, které vám poskytnou komfort během celodenní směny v rozpálené kuchyni. Vhodnou velikost rondonu zjistíte jednoduše – vezměte do ruky krejčovský metr a změřte své míry v oblasti hrudníku a pasu. Získané míry v centimetrech porovnejte s velikostní tabulkou jednotlivých výrobců oblečení pro kuchaře a získáte představu o ideální velikosti rondonu.
Nezapomeňte si zkontrolovat také délku rondonu. Měl by být kratší než klasická košile a sahat zhruba do výše kyčlí, nad úroveň rozkroku.
Abychom vám výběr rondonu usnadnili, nabízíme vám výměnu velikosti zcela zdarma. Stačí, když nám nenošený a nepoškozený rondon pošlete zpět a vyberete si vhodnější velikost.