Jak se dělí rondony
Kuchařské rondony se liší materiálem, délkou rukávů, střihem ale také barvou a typem zapínání. Všechny do jednoho ale přispívají k pohodlí kuchaře při celodenní směně u sporáku, chrání ho před popálením a plní reprezentativní funkci i díky výšivce. Výšivka na textil je velmi oblíbená forma prezentování, můžete si nechat vyšít jméno, pracovní pozici, název či logo restaurace. Jaký rondon si nakonec pořídíte, tak záleží zejména na vašich potřebách a na celkovém konceptu podniku.
Rondony podle materiálu
Jako kuchař trávíte u sporáku často i více než 16 hodin denně. Je tudíž ve vašim vlastním zájmu investovat do kuchařského rondonu, který bude dobře sát pot a odvětrávat, chránit vás před rozpáleným olejem i vroucí vodou a snadno se udržovat.
Tyto a mnohé další vlastnosti propůjčuje rondonu materiál, ze kterého je ušitý. Mezi osvědčenou klasiku patří zejména rondony z polybavlny a mikrovlákna.
- Rondony z mikrovlákna – Kuchařské rondony z mikrovlákna perfektně odvádějí vlhkost, mají chladivý účinek a navíc se nemačkají, takže budete celou směnu vypadat upraveně, aniž by vás to stálo příliš úsilí.
- Rondony z polybavlny – Jedná se o rondony ze směsi polyesteru a bavlny, nejčastěji v poměru 65 : 35 nebo 60 : 40. Díky bavlně jsou prodyšné a příjemně se nosí, díky polyesteru jsou pružné, odolné a příliš se nemačkají.
- Rondony z bavlny – Kuchařské rondony ze 100% bavlny vynikají svou prodyšností a efektivním odvodem potu. Jelikož se k jejich výrobě používá zcela přírodní materiál, nedráždí ani citlivou pokožku a nezpůsobují alergické reakce.
- Rondony z tencelu– Tencel je přírodní materiál, který bezchybně reguluje odpařování přebytečné vlhkosti, má chladivý účinek a velmi dobře ho snáší i citlivá pokožka náchylná k alergiím.
TIP: V rozpálené kuchyni oceníte takzvané cool-vent rondony, pro které je typická síťka na zádech nebo v podpaží pro lepší odvod potu.
Jak správně pečovat o rondon?
Aby si rondon zachoval své vlastnosti a stále působil reprezentativně, musíte se o něj pravidelně starat. Při péči o kuchařské oblečení se vždy řiďte informacemi na visačce. Většina rondonů se ale doporučuje prát na 60º, ideálně s použitím šetrného pracího přípravku.
Rondony podle typu rukávu
Většina kuchařů dává přednost rondonu s krátkým rukávem, které lépe chladí a účinněji odvádějí pot. Pokud chcete obléknout rondon s dlouhým rukávem, ujistěte se, že manžeta rukávu končí zároveň se zápěstím nebo dva centimetry nad zápěstím. V případě potřeby lze rukávy jediným ohrnutím manžety rychle vykasat do poloviny předloktí.
Rondony podle barvy
Tradiční bílé kuchařského oblečení v posledních letech nahrazují rondony v černém provedení, které působí velmi elegantně a hodí se do luxusnějších podniků. Nic vám ale nebrání zvolit barevný rondon, který bude ctít koncept podniku a spolehlivě vás odliší od konkurence.
Zvolíte-li klasický bílý rondon, pohrajte si alespoň s doplňky. Použijte například barevné knoflíky do rondonu, kuchařskou čepici nebo šátek na krk.
Rondony podle způsobu zapínání
V kuchyních převládají jednořadé rondony s jednoduchým zapínáním na druky. Ty se našívají takzvaně bezkontaktně, aby nepřišly do styku s holou kůží kuchaře a nezpůsobovaly alergické reakce. Na rozdíl od klasických knoflíků se s nimi snadno a rychle manipuluje a před praním je není třeba z rondonu sundávat.
Rondony podle pohlaví
Rondony pro kuchaře se tradičně vyrábějí v pánské a dámské variantě, které se od sebe liší zejména střihem. Zatímco pánské rondony bývají volnější a širší v ramenou, dámské rondony jsou v pase mírně projmuté.
V případě dvouřadého rondonu se liší také způsob zapínání. Pánský rondon se doporučuje přiložit k tělu nejdříve pravou stranu a poté překrýt levou stranou (z pohledu kuchaře), aby vynikla výšivka na levé náprsence. U dámského rondonu je tomu přesně naopak – původ této odlišnosti lze vysledovat do historie, kdy měly dámské košile běžně zapínání na opačné straně než muži.
Pořizujete rondon svým zaměstnancům, kteří se v práci často střídají? Zvolte unisex variantu, která sedne každému.
Rondony podle značky
- Rondony EGOchefvnesou do kuchyně italský styl a cit pro eleganci. Většina se jich vyrábí z mikrovlákna a disponuje síťovinou na zádech pro lepší odvětrávání. Dodnes se šijí v Itálii, kde jejich výroba před více než 200 lety začala.
- Stylové rondony Portwest se vyrábějí ze směsi bavlny a polyesteru, dobře pohlcují vlhkost a díky nemačkavé úpravě vypadají skvěle i po celodenní šichtě u sporáku. Při výběru kuchařského oblečení Portwest mějte na paměti, že velikosti jsou o číslo větší než evropský standard.
- Americké rondony Chef Works byste našli ve výbavě nejznámějších kuchařů světa. Zastánci klasiky si vyberou ze široké nabídky standardních dvouřadých rondonů z polybavlny, zatímco průkopníky moderního stylu nadchnou rondony z Urban kolekce, které mají zapínání na zip a rukávové kapsy na teploměr či mobilní telefon.
- Rondony Kegel se od ostatních liší nejen designem, ale také materiálem. K jejich výrobě se používá tencel, přírodní tkanina, která dokonale odvádí vlhkost a má chladivý účinek, takže vás udrží v suchu po celou směnu u rozpáleného sporáku.
Jak vybrat správnou velikost rondonu
Kuchařské rondony se vyrábějí v několika střizích od vypasovaných až po volnější, které vám poskytnou komfort během celodenní směny v rozpálené kuchyni. Vhodnou velikost rondonu zjistíte jednoduše – vezměte do ruky krejčovský metr a změřte své míry v oblasti hrudníku a pasu. Získané míry v centimetrech porovnejte s velikostní tabulkou jednotlivých výrobců oblečení pro kuchaře a získáte představu o ideální velikosti rondonu.
Nezapomeňte si zkontrolovat také délku rondonu. Měl by být kratší než klasická košile a sahat zhruba do výše kyčlí, nad úroveň rozkroku.
Abychom vám výběr rondonu usnadnili, nabízíme vám výměnu velikosti zcela zdarma. Stačí, když nám nenošený a nepoškozený rondon pošlete zpět a vyberete si vhodnější velikost.