Flambování - oheň, který dodá jídlům punc exkluzivity

Podobně jako gratinování, i flambování (z fr. Flamber - hořet) se používá jako konečná úprava hotových pokrmů. Spočívá v jejich polití alkoholem, který zapálíme. Výsledný pokrm bude mít menší množství tuků a díky zkaramelizovanému cukru v alkoholu i jemně sladké pečené aroma. Avšak, mezi námi - tím největším tajemstvím výjimečnosti flambování je vizuální efekt :)
Přinášíme vám přesný postup, důležité zásady a super tipy na flambování.
Jak na to?
Postup je následující. Pánev s hotovým jídlem přemístíte z horké plotýnky sporáku a jídlo polijete alkoholem (max. 3 dcl). Pokud flambujete dezerty, alkohol ohřejte na teplotu asi 50 °C, potřete jím pokrm a přesuňte zpět na pánev. Zapalte uvolněné výpary dlouhým kuchyňským zapalovačem. Po zapálení pánev zvedněte a jemně ní kružte. Plamen se začne pohybovat dokola.
Velikost plamene lze regulovat jemným potřásáním i množstvím omáčky. Více potřásání a méně omáčky = větší plamen. Za 15 - 40 sekund by se všechen alkohol měl vypařit a tím i oheň zhasnout. Pro případné úplné ukončení hoření použijte pokličku.
Flambovat můžete bifteky, ryby, dezerty, palačinky, zmrzlinu či ovoce.
Hlavně se nespálit
Zásady, které je třeba dodržovat pro ten nejlepší flambovací zážitek a chuť:
Tip na závěr, se kterým zazáříte :)
Pokud si chcete vychutnat flambovaný pokrm s krásně křupavou kůrkou, ale proces popsaný výše je pro vás náročný, vyzkoušejte flambovací pistoli. Její použití je dokonale jednoduché a oceníte ho všude tam, kde je třeba udržet oheň co nejmenší - pro flambování cukrářských výrobků, gratinování sýra, opékání zeleniny nebo dotvoření lahodné křupavé kůrky na steacích.
Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Autor: Profikuchar.cz
Obrázky zdroj: istockphoto.com