Objednávky, které mají všechny položky skladem, přijaté do 18.12.2023 do 12:00 hod., doručíme do Vánoc.

Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP 30 vánočních dárků
  • Tipy na dárky pro kuchaře a milovníky vaření
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Kuchařské dárky pro manžela a bratra
    • Kuchařské dárky pro manželku a sestru
    • Kuchařské dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti gastro oblečení
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Oblečení pro řezníky
        • Košile/Trička pro řezníky
        • Kalhoty pro řezníky
        • Zástěry pro řezníky
        • Obuv pro řezníky
        • Čepice pro řezníky
        • Rukavice pro řezníky
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
      • Zdravotnické oblečení
        • Zdravotnické kalhoty
        • Zdravotnické košile
        • Zdravotnická obuv
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        BlogCo jsou damaškové nože a proč je v kuchyni potřebuješ
        Blog
        13. 12. 2022
        9 min. čtení

        Co jsou damaškové nože a proč je v kuchyni potřebuješ

        Kuchyňské nože z damaškové oceli patří k těm nejlepším na světě, vynikají hlavně ostrostí a přesností. Jak se vyrábí a proč ho v kuchyni potřebuješ?
        Autor článku Janka Snopková
        Co jsou damaškové nože a proč je v kuchyni potřebuješ
        Kuchyňské nože z damaškové oceli patří k těm nejlepším na světě, vynikají hlavně ostrostí a přesností. Jak se vyrábí a proč ho v kuchyni potřebuješ?
        Autor článku Janka Snopková

        Nůž z damaškové oceli nejen krásně vypadá, ale má spoustu jedinečných vlastností, takže je jejich příznivci bez váhání řadí mezi nejlepší nože na světě. Co to vlastně damašková ocel je, jak se z ní vyrábí nože a proč ho potřebuješ mít ve své kuchyni?

        Původ damaškové oceli

        Damašková neboli damascénská ocel získala své jméno podle syrského města Damašku, kde se s ní v raném středověku obchodovalo. Původ tohoto ušlechtilého materiálu ale sahá až do doby železné, nálezy hovoří o tom, že ji lidé vyráběli už před 2500 lety. Damašková ocel se vyráběla především v Indii a na Srí Lance a proslavila se především díky svým vlastnostem, jako je tvrdost, pružnost, odolnost a nebývalá ostrost.

        Původně damašková ocel nebyla určená pro výrobu kuchyňských nožů, ale vyráběly se z ní hlavně meče a další zbraně. Meče z damascénské oceli představovaly velkou výhodu při střetech armád z Evropy a Asie, protože bojovníci s nimi zvládli doslova přeseknout nepřítele napůl naprosto čistým řezem. Už jen vlastnictví takové zbraně představovalo výhodu, protože nepřítel raději utekl, než aby se pustil do boje s tak dokonalým nástrojem.

        Wootz nebo pattern-weld aneb jak se damascénská ocel vyrábí?

        Výroba damaškové oceli je dodnes opředena řadou tajemství. Typická kresba damascénské oceli vzniká tak, že se dohromady kují různé druhy oceli s různým obsahem uhlíku. Damašková ocel je vlastně vícevrstvá ocel, která umí zkombinovat to nejlepší z vlastností různých materiálů.

        Původní technologie výroby byla přísně střežena a znalo ji jen pár vybraných kovářů. Docházelo tehdy k fúzování kovů, ale konkrétní postup už dnes není známý. Nástroje vyrobené toutu technologií se anglicky označují jako wootz.

        Dnešní damašková ocel se anglicky jmenuje pattern-weld, tedy v překladu vlastně vzorovaný svar. Metoda výroby je trochu jiná, než ta původní, jde o kovářské svařování různých druhů oceli s odlišným obsahem uhlíku, díky čemuž vzniká typická damašková kresba. I když je postup výroby jiný než před několika tisíci let, kuchyňské nože z damaškové oceli stále patří k nejlepším nožům na světě.

        Různé druhy oceli zajistí typické vlastnosti

        Hlavním lákadlem nožů z damaškové oceli je jejich typická kresba na čepeli, která je u každého nože jedinečná. Tajemstvím, které stojí za vznikem těchto obrazců, je použití různých druhů oceli.

        Postupně se na sebe vrství tvrdá ocel s vysokým obsahem uhlíku a měkká ocel s nižším obsahem uhlíku. Takto vznikne tzv. paket, se kterým se dále pracuje. Pro dosažení typických vlastností, které na nožích z damaškové oceli oceňujeme, je nutné střídat jednotlivé oceli ve vrstvách. Díky tomu získají typickou tvrdost a zároveň jistou houževnatost měkčích druhů kovů.

        Po sestavení základního paketu střídajících se vrstev je nutné materiál zahřát na teplotu více než 1400 °C, kdy dosáhne tekutého skupenství. Následně se může materiál zpracovávat údery kladiva nebo lisem tak, aby se pláty propojily. Na takto vytvořený základ potom můžeme přidávat další vrstvy. Nejčastěji se prodávají kuchyňské damaškové nože s 67 vrstvami, ale existují i levnější kuchyňské nože s deseti vrstvami nebo naopak výjimečné kousky se stovkami vrstev.

        Tip: Stále váháš, jaký kuchyňský nůž je pro tebe ten pravý? Přečti si našich 7 tipů, jak vybrat správný kuchyňský nůž a staň se pánem své kuchyně.

        Vlastnosti nožů z damaškové oceli oceníte nejen v kuchyni

        Díky unikátnímu způsobu výroby mají kuchyňské nože z damaškové oceli skvělé vlastnosti, které oceníš při každodenním používání v profesionální kuchyni i při výjimečných událostech, kdy si chceš vařením udělat radost.

        • Tvrdost čepele ti zajistí přesné řezy, pohodlné používání a dlouhou životnost.
        • Díky spojení různých druhů oceli jsou kuchyňské nože z damaškové oceli také příjemně pružné, takže se s nimi dobře pracuje. Můžeš je použít nejen na běžné krájení, ale osvědčí se i jako profi kuchyňské nože pro řezníky.
        • Houževnatost materiálu (tedy jeho odolnost vůči plastickým a elastickým deformacím) zaručuje dlouhou životnost samotné čepeli i ostří. Můžeš se na ně prostě spolehnout jako na nejlepšího přítele, který tě vždycky podrží.
        • Nože z damaškové oceli jsou velmi lehké, i když vznikly z mnoha vrstev materiálu. Díky tomu je můžeš používat i pro ty nejnáročnější úkony a tvé pohyby budou stále přesné, nepocítíš žádnou únavu.

        Tyto vlastnosti v minulosti oceňovali především vojáci nebo samurajští bojovníci a damašková ocel se i dnes používá třeba k výrobě sběratelských zbraní. Na trhu najdeš i lovecké nebo zavírací nože z damascénské oceli, které udělají radost každému stylovému zálesákovi.

        Mimochodem, kvalitní damaškové nože se vyrábí i ve střední Evropě. Stačí se podívat k sousedům na slovenskou značku Berndorf, která nabízí 120 let zkušeností, moderní technologie a nadčasový design.

        Jak je to s tvrdostí damascénské oceli?

        Tvrdost je opravdové zaklínadlo a univerzální odpověď na otázku, k čemu jsou damaškové nože. Jak to tedy s tou tvrdostí je? Střídání tvrdých vrstev oceli a měkčích výplní pomáhá nožům dosáhnout opravdu nebývalé tvrdosti, která se pohybuje kolem 61 – 63 HRC (Rockwellova stupnice). Patří tak k nožům s nejtvrdší čepelí.

        Například u nožů z německé oceli (jako jsou třeba nože Wüsthof ze solingenské oceli) se tvrdost pohybuje kolem 56 – 58 HRC. To nutně nemusí být špatně, protože tvrdší ocel má sklony ke křehkosti. Není to ale případ profesionálních kuchyňských nožů z damascénské oceli, které kromě tvrdosti vynikají i svou houževnatostí.

        Tvrdost materiálů (a platí to i pro čepele nožů) se měří tak, že se do nich silou 1471 HRC vtiskne diamantový kužel. Následně se měří hloubka vtisku a podle toho se zjistí odolnost daného materiálu a potažmo jeho tvrdost.

        K čemu jsou nože z damaškové oceli?

        Jednoznačná odpověď na tuhle otázku je – pro radost! Řekněme si upřímně, že kuchyňské nože z damaškové oceli patří k dražšímu sortimentu a jejich práci bezproblémově zvládnou i jiné profesionální nože pro kuchaře, které jsou vyrobené speciálně pro svůj účel, ať už je to sekání bylinek nebo filetování ryby. Tím hlavním důvodem, proč si pořídit damaškový nůž, tak je radost z kontaktu s něčím tak krásným a výjimečným, co vám budou ostatní závidět.

        Kuchyňské nože z damaškové oceli právem vyvolávají zájem a přiznejme si, že málokdo z nás si je chce pořídit kvůli jejich skvělým vlastnostem. Je to prostě skvost v kuchyni, který vám dovolí vychutnat si vaření naplno. S kuchyňským nožem z damaškové oceli chcete pracovat, protože získáte dokonalý požitek z dokonalého nástroje.

        Péče o damaškový nůž

        Péče o nůž z damaškové oceli se příliš neliší od péče o jiné kvalitní profi kuchyňské nože. Musíš se k němu chovat jemně a s úctou, jakou si zaslouží, udržovat jej čistý a chránit před mechanickým poškozením. Když už ses ale rozhodl investovat do tak výjimečného kousku, jako je kuchyňský nůž z damaškové oceli, pak jistě patříš k těm, kteří se o něj budou starat rádi a s láskou.

        Jednoduše takto:

        • Kuchyňské nože z damaškové oceli nikdy nedávej do myčky ani je neválej v plném dřezu s ostatním nádobím.
        • Oplachuj jej pod proudem teplé vody, nepoužívej abrazivní čistící prostředky a užij si každý dotek jeho chladné krásy. Ihned utři měkkou utěrkou, abys mu nedal žádnou záminku ke korozi.
        • Takto výjimečný kousek si zaslouží samostatné lůžko, neskladuj jej v zásuvce s ostatními noži, ale dopřej mu maximální komfort king size bed.

        Broušení nožů z damascénské oceli

        Kuchyňské nože z damaškové oceli si užiješ pokaždé, když je vezmeš do ruky. Spousta lidí ti možná bude tvrdit, že profi kuchyňské nože z damascénské oceli se nemusí brousit, ale tomu nevěř. I když jejich ostří patří mezi ty nejodolnější, vyžadují si péči i v tomto směru.

        Jestli si nevěříš, raději svůj poklad svěř do rukou profesionálům. Není to žádná ostuda, každý nemůže být odborník na všechno a dobře ošetřený a nabroušený nůž za to stojí. I tady ale vybírej pečlivě, abys nenarazil na rádoby odborníka, který neví, co dělá.

        Nože z damaškové oceli je nutné brousit vždy na plochém brousku s pár kapkami vody nebo oleje jemnými krouživými pohyby, jako bys ocel jenom hladil. Kuchyňské nože z damaškové oceli se brousí pod úhlem 10 – 15 stupňů.

        I u nejušlechtilejšího materiálu se mohou objevit tzv. modré flíčky, které jsou znakem živoucího materiálu. S těmi si jednoduše poradí zkušený brusič krátkým přeleštěním na klasické kůži. Pro udržení perfektního vzhledu čepele (obzvlášť když damaškový nůž nepoužíváš moc často) ji doporučujeme ošetřit speciálním kaméliovým olejem.

        Pozornost si u kuchyňského damaškového nože zaslouží také rukojeť. Jednak se v kuchyňském provozu jedná o dost namáhavou část, která nesprávnou péčí může rychle znehodnotit celý nůž. Rukojeti nožů z damascénské oceli navíc bývají vyrobené z podobně ušlechtilých materiálů, jako je samotná ocel, proto i jim dopřej náležitou péči.

        Damaškové nože santoku

        Moderní metoda výroby nožů z damaškové oceli už není přísně střeženým tajemstvím, takže dnes jejich producenty najdeme v Evropě i v Asii. Jedny z nejlepších nožů na světě se vyrábí v Japonsku a platí to i o kuchyňských nožích z damaškové oceli.

        Profesionální kuchaři si v posledních letech velmi oblíbili japonské nože santoku, které vynikají téměř dokonalou ostrostí a perfektním vyvážením. Jejich typickým znakem je broušení pouze z jedné strany ostří, což umožňuje krájet suroviny na velmi tenké plátky. Santoku nože jsou tak povinnou výbavou milovníků sushi a dalších asijských pokrmů, ale jejich dokonalé ostří využiješ i při přípravě evropské kuchyně.

        Spojení damaškové oceli a japonského santoku vypadá jednoduše nádherně. Za vyzkoušení rozhodně stojí prémiová řada nožů Tsuki, která nabízí všechny výhody kuchyňských nožů z damaškové oceli. S tím získáš navíc i dlouholeté zkušenosti použité při výrobě, perfektní vyvážení i ergonomii, díky které se můžeš v kuchyni cítit jako samuraj.

        Mají kuchyňské nože z damaškové oceli nějaké nevýhody?

        Ačkoliv jsou nože z damaškové oceli téměř dokonalé, nějaké nevýhody najdeme i u nich. Tou hlavní je cena, která se pohybuje v tisících i u „obyčejných“ nožů. Za prémiové značky si samozřejmě připlatíš ještě více. Na druhou stranu za tuto cenu dostanete odpovídající kvalitu. A navíc cena za pocit práce s dokonalým nástrojem je prostě nevyčíslitelná.

        Kromě ceny mohou být kuchyňské nože z damaškové oceli křehčí, než běžné nerezové profi kuchařské nože. Při pádu na tvrdý povrch tak může čepel nože prasknout. Ale stejně bude lepší noži v kuchyni neházet.

        Proč chtít nejlepší nože na světě?

        Tak si to pojďme shrnout. S kuchyňskými noži z damaškové oceli získáte skvělého partnera pro každodenní práci v kuchyni i pro jedinečný zážitek z něčeho výjimečného.

        Pokud miluješ vaření, tak tě okouzlí ostrost čepele a snadná práce, kterou damaškové nože nabízejí. Milovníky designu zase zláká unikátní kresba a ušlechtilý vzhled celého nástroje.

        Nože z damaškové oceli jsou prostě láska na první pohled a dotek pro všechny, kteří chtějí v kuchyni zažít něco víc.

        obrázky zdroj:

        https://unsplash.com/

        https://pixabay.com/


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (48)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        GRAEF myrtle beach Pengo spa Chefs.hu Turbovac

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém
        • Velkoobchod

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

         
        Hodnocení obchodu
        Hodnocení obchodu
        Jak jsou s námi zákazníci spokojeni?
        4,5 258 hodnocení