Kuchařský rondon - nejdůležitější kousek v šatníku kuchaře
Oblečení a obuv jsou pro kuchaře velmi důležité. Především mají za úkol kuchaře chránit při práci. Výběrem kvalitního kuchařského oblečení a obuvi zabráníte poranění, uklouznutí či popáleninám při práci v horké kuchyni. Nicméně to není všechno. I zde se projevuje móda, estetičnost a důraz na vzhled personálu při práci. Profi restaurační a hotelová kuchyň by neměla dovolit, aby kuchaři (a zejména šéfkuchař) pracovali v nevhodném a nevzhledný oblečení a obuvi.
Zvyšující se úroveň gastronomie klade velký důraz na vzhled personálu. Na archivních fotografiích z dob minulých vidíme slavných francouzských šéfkuchařů a jejich pomocníků špičkově oblečených v kuchařské uniformě, zástěře a vysoké čepici zářivě bílé barvy. Tato barva reprezentuje čistotu kuchyně a preciznost kuchaře. V dnešní době je na výběr nespočetné množství barev, vzorů, stylů, materiálů, střihů a každý kuchař si může vybrat, co mu nejvíce vyhovuje. Pojďme se tentokrát podívat pod klobouk nejdůležitějšímu kousku v šatníku šéfkuchař, a to kuchařskému rondonu.
Co je to ten rondon?
Nejdůležitější a nejvíce viditelná součást kuchařského oblečení je právě kuchařský rondon (nebo kuchařská blůza či košile). Je základním prvkem oblečení a nutností, která reprezentuje kuchaře, jeho práci, umění a celou restauraci. Zároveň má za úkol chránit horní část těla kuchaře před popálením či jiným zraněním.
Rondon by měl být automatickou součástí oblečení kuchaře zejména na různých gastronomických akcích, soutěžích, gastrofestech, akcích, při servírování pokrmů přímo hostům a jiných reprezentativních účelech.
Barevné rondony
Klasická a nejpoužívanější barva rondonu je bílá. Do popředí se ale dostávají i tmavé barvy, které se některým kuchařem jeví mnohem praktičtější. Není na nich totiž až tak vidět pracovní zanícení kuchaře a následné ušpinění (kromě mouky) :) Restaurace se mohou rozhodnout kuchařů sladit do firemních barev nebo se kuchařem zalíbí jiné barvy, vzory či různé barevné a střihové kombinace.
Oblíbené jsou například výložky a lemy na rameni, rukávech, límci či kapse v jiné barevné kombinaci než samotný rondon. Možností je nepočítaně.
Tip: Kuchařské oblečení, včetně kuchařské čepice si můžeš doplnit o oblíbenou výšivku na textil, díky které můžeš dostat do povědomí své jméno, pracovní pozici či název/logo restaurace.
Materiál
Rondon by měl být vyroben z kvalitního prodyšného materiálu. Důležitý je vzhled kuchaře, jak jsme již zmínili, ale kuchař se při práci musí i dobře cítit. Rondon může být vyroben z těchto materiálů:
100% bavlna: Oblíbená klasika. Tyto rondony jsou příjemné na nošení a kuchaře dostatečně chrání při práci. Bavlna je však mačkaná (rondon je nutné žehlit) a méně saje pot.
Směsná látka, tzv. polybavlna: Je to směs bavlny a polyesteru. Nejčastější poměr je 65% polyester, 35% bavlna, ale používají se i jiné poměry. Díky polyesteru jsou rondony savé, méně mačkavé, vhodné pro komerční účely a zároveň kuchaře dostatečně chrání při práci. Nemusíte se obávat, že rondony s obsahem polyesteru nejsou příjemné na nošení. Díky nejmodernějším technologiím výroby látek jsou i tyto rondony velmi pohodlné.
Mikrovlákno: Hit současnosti. Tzv. microfiber, což je velmi jemná syntetická příze. Oblíbený materiál současných kuchařů, protože rondon vyroben z mikrovlákna je extra lehký, kuchař doslova necítí, že má něco oblečené. Je nemačkavý a není ho třeba žehlit. Také může být i voděodolný a kuchař v něm zůstává suchý a bez zápachu po celou náročné směny iv nejžhavější kuchyni. Při všech těchto výhodách zůstává rondon stále elegantní a vhodný na běžné nošení i pro komerční účely.
Tencel: Novinka na trhu. Základní materiál použitý na výrobu Tencel organických vláken je dřevo získané z rychle rostoucích eukalyptů, pěstovaných na plantážích bez použití pesticidů a hnojiv. To zajišťuje bezchybné odpařování přebytečné vlhkosti, pomáhá udržovat optimální tělesnou teplotu a poskytuje vynikající komfort nošení. Látka je měkká a příjemná na dotek a neztrácí své vlastnosti ani po několika praních. Při nošení cítíte chladící účinek a snížení pachu. Jednoduše materiál předurčen pro výrobu Rondon :)
Síťovina: Rondon může být doplněn o síťovanou látku, co podtrhne lehkost nošení a pohodlí při práci. Větrací síťovina může být umístěna na celém zádech nebo jen části, příp. iv podpaží. Tato prodyšná látka je vyrobena tak, aby do rondonu zapadla a nebyla pouhým okem viditelná (netřeba si ji představovat jako nevkusnou děrovanou látku :). Rondon může být dokonce vyroben komplet ze síťoviny.
Namísto síťoviny se na některých Rondon setkáme jen s prodyšnými otvory (zejména v podpaží).
Knoflíky vs. druky
Kuchařské rondony mají zapínání buď na knoflíky nebo na praktické druky, díky čemuž se jednoduše oblékají.
Knoflíky jsou klasickým doplňkem kuchařských Rondon. Jsou uloženy v jedné nebo dvou řadách, podle čeho jsou rondony označovány jako jednořadé nebo dvouřadé. Knoflíky mají tvar jako houba (podobně jako manžetové knoflíky). Viditelná je jen vrchní část knoflíku. Mohou velmi pěkně doladit barevnost rondonu a přeměnit jej na elegantní kousek. Jsou vyráběny v různých barevných provedeních a příp. i se vzorem (okrasným nebo zábavným). Před praním je třeba knoflíky z rondonu odstranit.
Kuchaři znají skvělý trik. Pokud je Váš dvouřadý rondon v přední části špinavý, stačí jej zapnout opačně a mávnutím kouzelného proutku je rondon opět čistý :)
Druky se stávají stále oblíbenější. Není třeba je před praním dát z rondonu pryč a potom opět nasadit. Zároveň rondon na druky působí elegantně, protože takové zapínání je většinou skryté. Přední společnosti vyrábějící kuchařské oblečení dbají na to, aby kuchař druky necítil přímo na těle. Na rondony proto přidává extra látka, která zabrání přímému styku kovu s kůží.
Kapsa
Kuchařské rondony mohou být doplněny o kapsu - náprsní a kapsa na rukávu. Je tím zvýrazněná elegance rondonu, ale jde především o praktickou stránku. Kuchař si může během práce do kapsy uložit potřebné maličkosti, jako zápisník, pero, degustační lžíci apod.
Krátký nebo dlouhý rukáv?
Kuchařský rondon může být ušitý s krátkými nebo dlouhými rukávy. Rondon s dlouhými rukávy je vhodný zejména pro reprezentační účely. Krátké rukávy jsou pro většinu kuchaře praktičtější volbou při běžné práci v horké kuchyni.
Dámské rondony
V dnešní době se již v kuchařské módě nezapomíná ani na dámy. Vždyť jsou to zejména ony, které chtějí vypadat elegantně nejen ve volných chvílích, ale iv práci. Rondony jsou pro ně upraveny tak, aby zvýraznily jejich postavu a ženskost. Mohou být také doplněny o různé prvky (výšivky, zajímavé knoflíky, lemy apod.) A být ušity v dámských barvách (zejména růžová, fialová).
Výšivky na rondony
Výšivka je úžasné dotvoření kuchařských Rondon, které slouží zejména k reprezantačné účelům. Nejoblíbenější jsou výšivky loga provozu, ve které kuchař pracuje, jména kuchaře a pracovní pozice. Časté je i doplnění výšivky log různých organizací, které např. sponzorují nebo jinak podporují práci v gastrosegmente nebo svazů, které sdružují kuchařů určité oblasti, státu či zaměření. Běžné jsou i výšivky státní vlajky (např. na límec).
Výšivku lze umístit prakticky kamkoliv. Nejoblíbenější je umístění na hrudník vlevo (v případě pánských Rondon) nebo vpravo (v případě dámských Rondon), ale fantazii se zde meze nekladou. Vyšít je možné i rukávy, záda, límec či manžety.
Strojová výšivka je skvělá volba, protože je trvalá, praní oděvu nemá vliv na její kvalitu, výšivky oděv nepoškodí ani při bělení, ani praním oděvu při vysokých teplotách a bez obav ji můžete i přežehlit.
Tak co? Jaký rondon jste si vybrali? Viz také naši nabídku, jistě tam najdete skvělý kousek :)
Copyright © 2017 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: profikuchar.sk, egochef.com, chefworks.com
Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.