profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak vybrat steakový nůž? Profesionálové radí
      Blog
      30. 11. 2022
      6 min. čtení

      Jak vybrat steakový nůž? Profesionálové radí

      Milujete dobře udělaný steak? Pak by vám v kuchyni steakové nože neměly chybět. Jaké ostří vybrat a proč musí být nůž správně vyvážený?
      Autor článku Janka Snopková
      Jak vybrat steakový nůž? Profesionálové radí
      Milujete dobře udělaný steak? Pak by vám v kuchyni steakové nože neměly chybět. Jaké ostří vybrat a proč musí být nůž správně vyvážený?
      Autor článku Janka Snopková

      Steakový nůž nepatří mezi nezbytné nástroje, které najdete v každé kuchyni. Pokud si ale rádi pochutnáte na pořádném kusu masa, mohou správně vybrané nože na steaky ještě znásobit váš zážitek. Jak vybrat kvalitní steakový nůž, který se stane ozdobou vaší kuchyně?

      Nože IVO Cutelarias

      Proč byste si měli pořídit nože na steaky

      Hlavní předností kvalitních steakových nožů je dobře nabroušené ostří. Díky němu nakrájíte steak, aniž byste museli vynaložit velké úsilí, které by vám zkazilo požitek ze skvělého jídla. Pokud použijete obyčejný příborový nůž, může se stát, že budete maso spíš mačkat, než krájet. Kvůli tomu může ze steaku vytékat šťáva, kterou chceme zachovat uvnitř.

      S obyčejným nožem (nebo špatně nabroušeným steakovým nožem) také často dochází k trhání masa místo jeho krájení. To vede k tomu, že z připraveného kusu masa vlastně vytrháváme jednotlivá vlákna. Ta je potom o dost složitější rozkousat a může se dokonce stát, že i dobře připravený steak se stane takřka nepoživatelným.

      Steakové nože navíc nemusíte používat pouze na steaky, ale snadno s ním rozkrájíte jakýkoliv větší kus masa, jako jsou kuřecí čtvrtky nebo vepřové medailonky. Díky steakovému noži se vám ani vašim hostům už nestane, že byste kousek masa honili po talíři.

      Z jakého materiálu se vyrábí kvalitní steakové nože?

      Při pořizování steakových nožů vás na první pohled zaujme jejich čepel. Právě ta je ústředním prvkem nože na steaky a může velmi ovlivnit jejich cenu i požitek z jídla.

      Nejprve je potřeba vyřešit otázku materiálu.

      • Steakové nože se velmi často vyrábějí z nerezové oceli. Ta je odolná proti korozi, snadno udržuje a vyniká pevností. Při výběru steakového nože z nerezové oceli také myslete na to, že krájení na talíři tupí ostří a nerezovou ocel tak budete muset častěji ostřit.
      • Další variantou je uhlíková ocel. Je pružná, lehká a má výborné řezné vlastnosti. Také se brousí snadněji než nerezová ocel a navíc ostří z uhlíkové oceli nemusíte brousit tak často. Nevýhodou je, že není tak odolná proti korozi a steakové nože z uhlíkové oceli vyžadují pečlivější údržbu.

      Čepel steakového nože by neměla být ani příliš široká, ani příliš úzká, aby byla co nejúčinnější. Vhodné také je, pokud celá čepel nebo aspoň její část prochází také rukojetí nože. Díky tomu je nůž pevnější a nedojde k vylomení čepele z rukojeti, jako se to může stát u méně kvalitních nožů. To samé platí, pokud si pořizujeme sady nožů pro krájení surovin v kuchyni.

      Obuv pro kuchaře

      Se zoubky nebo bez?

      Spory se často vedou také o to, jak má vypadat ostří nože na steaky. Existují hned tři varianty:

      • Mikrozoubky jsou tou nejméně vhodnou variantou. Jejich největší nevýhodou je to, že se špatně brousí. Údržba je natolik zdlouhavá, že ji mnoho lidí neprovádí, zoubky se otupí a jejich efekt je nulový - bude to stejné, jako byste maso krájeli běžným příborovým nožem.
      • Zastánci zoubkovaného ostří vyzdvihují především to, že tyto nože na krájení masa vydrží déle ostré a není tak jednoduché je ztupit. Jejich nevýhodou je to, že zoubky mohou maso při krájení potrhat a tak vznikají nevzhledné otřepy na okrajích sousta, což ale při konzumaci nijak nevadí.
      • Rovné ostří oproti tomu projede masem jednoduše a zanechá za sebou čistý fotogenický řez. Rovné ostří steakových nože se snadněji otupí, protože celá jeho plocha je v kontaktu s talířem. na druhou stranu je velmi jednoduché jej znovu nabrousit.

      Rukojeť steakového nože musí být příjemná do ruky

      Abyste svůj steakový nůž rádi používali, je důležité, aby vám dobře padnul do ruky. Většina nožů pro kuchaře už je dnes aspoň částečně ergonomicky tvarovaná a kvalitní steakové nože nejsou výjimkou. Díky tomu, že se vám nůž dobře drží, je krájení steaků mnohem snadnější.

      Důležité je také to, aby byla rukojeť a vůbec celý nůž dobře vyvážená. Nesmí se s ním špatně manipulovat, ale zároveň musí být dost těžký, aby nůž na maso splnil svou funkci.

      Samostatnou otázkou je také materiál, ze kterého je rukojeť steakového nože vyrobená. Tradičně se rukojeti nožů vyrábí ze dřeva, které je příjemné na dotek, ale hůř se udržuje. Můžeme se setkat i s dalšími přírodními materiály, jako je kost nebo rohovina. Tyto nože bývají dražší, jedná se často o designové kousky.

      V současné době je oblíbeným materiálem plast. Nemusí se vždy jednat o nekvalitní výlisky, dnes jsou umělé materiály na velmi vysoké úrovni, takže si je zamilujete na první dotek, Jejich velkou výhodou je trvanlivost a snadná údržba, jsou také hygienické a hodí se tak i pro vytížený restaurační provoz.

      Údržba steakového nože

      Stejně jako jiné nože na maso i krájení dalších surovin si i ty steakové zaslouží pozornost. V první řadě se jedná o údržbu ostří, tedy jeho broušení. Vhodné pomůcky pro broušení nožů by si měl pořídit každý kuchař, ať už jde o profesionála nebo toho, kdo doma vaří jen občas. Tupé nože totiž často vyžadují větší námahu při používání a navíc hrozí nebezpečí úrazu.

      Steakové nože s rovným ostřím můžete jednoduše přetáhnout ocílkou a jednou za čas nabrousit manuálním nebo elektrickým brouskem na nože. Existují také speciální brousky na zubaté ostří, které si údržbu zaslouží také. A protože víte, jak správně pečovat o nože, odmění se vám delší životností.

      Většina výrobců nedoporučuje steakové nože mýt v myčce. Dejte si pozor také na jejich důkladné usušení, aby nedocházelo ke vzniku nevzhledných skvrn nebo rozklížení dřevěných rukojetí. Jejich použití se tak může stát příjemným rituálem, což k tak mimořádnému jídlu, jako je povedený steak, zkrátka patří.

      Sady steakových nožů jsou oblíbeným dárkem

      Kvalitní steakový nůž je příjemným a nepostradatelným společníkem pro všechny, kteří milují poctivý kus masa. Může se stát také skvělým dárkem k různým příležitostem.

      Pokud chcete dobrým steakem pohostit hned několik přátel, není příliš vhodné, aby každý z nich měl jiný nůž. I když žádný z nožů nemusí být horší nebo lepší než ty ostatní, mohou mít hosté pocit, že někdo z nich byl ošizen, a to je velké provinění proti pravidlům etikety. Pokud takové steakové hostiny pořádáte častěji, bude se vám hodit sada nožů na steaky nebo rovnou sada steakových příborů, které kromě nožů obsahují také vidličky ve stejném designu.

      Sady steakových nožů prémiové kvality najdeme například u značek Wüsthof nebo IVO.

      Na práci v kuchyni se steakový nůž nehodí

      Jestliže patříte mezi milovníky masa a rozhodli jste se pořídit si kvalitní steakové nože prémiové kvality, pak je používejte pouze na krájení hotových steaků. Na přípravu syrového masa si vezměte k ruce raději kuchařské nože, ať už s univerzálním tvarem nebo speciální japonské nože santoku, které umožňují nakrájet maso i zeleninu dokonce na velmi tenké plátky.

      A jak správně krájet maso na steak? Tady se tenkým plátkům vyhněte, protože byste je nejspíš úplně propekli nebo dokonce spálili. Naopak je vhodné, aby steak byl vysoký 2 - 3 centimetry a kus masa ukrojený proti vláknu. Vhodnější je také prorostlejší maso s kousky tuku, který je nositelem chuti a steak tak bude šťavnatější.

      Kvalitní steakové nože znásobí požitek z jídla.

      Steakové nože s rovným ostřím zajistí dokonalé ukrojení masa.

      Steakové nože by neměly chybět žádnému milovníku dobrého masa.

      Pokud rádi hostíte přátele, bude se vám hodit sada steakových nožů nebo příborů.

      Maso pro přípravu steaků krájejte na silnější plátky.

      zdroj obrázky: unsplash.com, pixabay.com


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      B&C Turbovac Hygiplas Portwest CafDesign

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč