profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak na správné špikování masa
      Blog
      23. 3. 2022
      4 min. čtení

      Jak na správné špikování masa

      Chcete si připravit šťavnaté maso plné chuti? Naučte se, jak špikovat hovězí a vepřové maso nebo kuřecí prsíčka. S naším návodem to zvládnete raz dva.
      Autor článku Janka Snopková
      Jak na správné špikování masa
      Chcete si připravit šťavnaté maso plné chuti? Naučte se, jak špikovat hovězí a vepřové maso nebo kuřecí prsíčka. S naším návodem to zvládnete raz dva.
      Autor článku Janka Snopková

      Chcete svým hostům naservírovat šťavnaté maso plné chuti? Vezměte si k ruce špek, slaninu nebo mrkev a maso nejprve prošpikujte. Že nevíte, jak na špikování masa? Nevadí, v dnešním článku vám poradíme, jak připravit to nejlepší špikované hovězí, kotletu nebo kuřecí prsíčka.

      Nože IVO Cutelarias

      Proč se špikuje maso

      • Díky prošpikování si maso zachová svou šťavnost, což oceníte zejména u tužších a libovějších kousků.
      • Dojde ke zlepšení chuti hotového masa. Využít můžete slané a uzené chuti špeku nebo chutí jednotlivých druhů voňavé zeleniny či bylinek.
      • Správným prošpikováním masa vznikne krásně barevná mozaika, která se objeví po ukrojení plátku masa.

      Které maso je vhodné ke špikování

      Ke špikování se hodí zejména tužší a libovější kusy masa, které mají tendenci se při pečení či dušení vysušovat. Nejčastěji se jedná o maso hovězí, telecí a vepřové, prošpikovat však můžete také kuřecí prsíčka nebo králičí maso a na výsledku si zaručeně pochutnáte.

      Základem je špikovací nůž

      Aby se vám maso podařilo prošpikovat, aniž by se rozpadlo, potřebujete ostrý a tenký kuchyňský nůž. V ideálním případě použijte speciální nůž na špikování nebo špikovací jehlici, se kterou vám práce půjde snadno a bezpečně od ruky.

      Tip: Jednou za čas si zkontrolujte, zda jsou vaše kuchyňské nože dostatečně ostré a případně je naostřete. K broušení nožů slouží ruční nebo elektrický brousek a brusné kameny, k následnému doostření pak můžete použít ocílku.

      Čím se špikuje

      Ke špikování se tradičně používá špek, který při pozvolném dušení postupně pouští tuk a přirozeně doplňuje šťavnatost masa. Aby se s ním lépe pracovalo, doporučuje se nejprve nakrájet na tenké hranolky a ty následně nechat alespoň na 30 minut zamrazit.

      Jen u špeku ale zůstávat nemusíte. Maso můžete prošpikovat například anglickou slaninou, klobásou a párkem nebo zeleninou. Vhodná je zejména mrkev, petržel nebo aromatický celer. Méně často se ke špikování používají nakládané okurky, česnekové stroužky a pevnější bylinky, jako je rozmarýn nebo citronová tráva, výsledná chuť však rozhodně stojí za to.

      Jak správně špikovat maso

      1. Suroviny, kterými budete maso špikovat, nakrájejte na hranolky o šířce půl až jeden centimetr. Aby šly lépe zasunovat do masa, doporučujeme je seříznout do špičky.
      2. Následně si k ruce vezměte špikovací nůž a maso prořízněte skrz (směrem po vlákně). Profesionální kuchaři doporučují zasunout nůž do masa pod úhlem 20 stupňů.
      3. Tímto způsobem vytvoříte v mase otvory, do kterých vložíte připravené suroviny tak, aby vám po upečení rovnoměrně zdobily řez.
      4. Prošpikované maso je občas vhodné převázat provázkem (neboli drezírovat), aby se při pečení nebo dušení nerozpadlo a suroviny z něj nevypadávaly. Hotové maso bude lépe držet tvar a jednotlivé nakrájené plátky budou stejně velké.

      Tip: Pokud ke špikování používáte špikovací jehlici, otvory do masa nedělejte předem. Do jehly vložte špikovací surovinu, kterou za pomoci ostrého hrotu jehly vpravíte do masa.

      Obuv pro kuchaře

      Špikované maso – recepty

      Chcete si doma připravit špikované maso? Následující recepty zvládne i naprostý začátečník. Tak se do toho pusťte a přejeme dobrou chuť!

      Dušené hovězí maso špikované zeleninou

      Hovězí ořech nejprve prošpikujte zeleninou dle vlastní chuti (skvěle chutná kombinace mrkve a celeru). Následně si ve větším rendlíku rozehřejte olej, na kterém zpěníte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte maso a zprudka orestujte ze všech stran. Poté maso osolte, zalijte několika sběračkami vývaru a nechte dusit pod pokličkou. Během dušení maso kontrolujte a dle potřeby ho obracejte a podlévejte.

      Jakmile maso změkne, máte hotovo. Pak už jen stačí vydušenou šťávu přecedit, vmíchat mouku a 10 minut povařit. Maso nakrájejte na plátky a již naservírované přelijte zahuštěným výpekem.

      Vepřová kotleta po italsku

      Kotletu si připravte nejlépe den předem. Prošpikujte ji tenkým nožem a do vzniklých otvorů zasuňte špalíčky pršutu, který jste nechali v mrazáku ztuhnout. Prošpikované maso osolte, opepřete a dejte odležet do lednice.

      Druhý den maso vyndejte alespoň o hodinu dříve, aby se trochu povolilo. Mezitím do zapékací mísy vložte větší kusy cibule, nasekaný česnek, pokrájená sušená rajčata, olivy a snítku tymiánu. Směs podlijte cca 2 dcl červeného vína a nakonec přidejte prošpikovanou kotletu, kterou doporučujeme pokapat olejem ze sušených rajčat.

      Mísu zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 1,5 hodiny za občasného otáčení masa a podlití vínem nebo vývarem do změknutí.

      Kuřecí prsa špikovaná máslem a bylinkami

      Ze všeho nejdříve si v míse smíchejte libeček, petrželku, česnek a špetku soli. Ze studeného másla nakrájejte hranolky, které následně obalte v bylinkách. Kuřecí prsíčka omyjte, osušte a pomocí špikovacího nože v nich připravte kapsy, do kterých vložíte bylinkové máslo. Maso osolte, okořeňte a nechte ho půl hodiny odpočinout.

      Mezitím si na pánvičce rozehřejte trochu oleje, na kterém odpočinutá prsíčka zprudka opečete z obou stran. Poté snižte teplotu a maso pozvolna opékejte, dokud nezměkne. Hotová prsíčka vyjměte a ke zbylému máslovému výpeku přilijte smetanu, přidejte dle chuti pepř a omáčku nechte chvíli probublat. Poté k ní vraťte kuřecí prsíčka, společně prohřejte a můžete podávat.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Vogue Bennon Z-style Gio Style Kitchen Aid

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč