Jak na správné špikování masa
Chcete svým hostům naservírovat šťavnaté maso plné chuti? Vezměte si k ruce špek, slaninu nebo mrkev a maso nejprve prošpikujte. Že nevíte, jak na špikování masa? Nevadí, v dnešním článku vám poradíme, jak připravit to nejlepší špikované hovězí, kotletu nebo kuřecí prsíčka.
Proč se špikuje maso
- Díky prošpikování si maso zachová svou šťavnost, což oceníte zejména u tužších a libovějších kousků.
- Dojde ke zlepšení chuti hotového masa. Využít můžete slané a uzené chuti špeku nebo chutí jednotlivých druhů voňavé zeleniny či bylinek.
- Správným prošpikováním masa vznikne krásně barevná mozaika, která se objeví po ukrojení plátku masa.
Které maso je vhodné ke špikování
Ke špikování se hodí zejména tužší a libovější kusy masa, které mají tendenci se při pečení či dušení vysušovat. Nejčastěji se jedná o maso hovězí, telecí a vepřové, prošpikovat však můžete také kuřecí prsíčka nebo králičí maso a na výsledku si zaručeně pochutnáte.
Základem je špikovací nůž
Aby se vám maso podařilo prošpikovat, aniž by se rozpadlo, potřebujete ostrý a tenký kuchyňský nůž. V ideálním případě použijte speciální nůž na špikování nebo špikovací jehlici, se kterou vám práce půjde snadno a bezpečně od ruky.
Tip: Jednou za čas si zkontrolujte, zda jsou vaše kuchyňské nože dostatečně ostré a případně je naostřete. K broušení nožů slouží ruční nebo elektrický brousek a brusné kameny, k následnému doostření pak můžete použít ocílku.
Čím se špikuje
Ke špikování se tradičně používá špek, který při pozvolném dušení postupně pouští tuk a přirozeně doplňuje šťavnatost masa. Aby se s ním lépe pracovalo, doporučuje se nejprve nakrájet na tenké hranolky a ty následně nechat alespoň na 30 minut zamrazit.
Jen u špeku ale zůstávat nemusíte. Maso můžete prošpikovat například anglickou slaninou, klobásou a párkem nebo zeleninou. Vhodná je zejména mrkev, petržel nebo aromatický celer. Méně často se ke špikování používají nakládané okurky, česnekové stroužky a pevnější bylinky, jako je rozmarýn nebo citronová tráva, výsledná chuť však rozhodně stojí za to.
Jak správně špikovat maso
- Suroviny, kterými budete maso špikovat, nakrájejte na hranolky o šířce půl až jeden centimetr. Aby šly lépe zasunovat do masa, doporučujeme je seříznout do špičky.
- Následně si k ruce vezměte špikovací nůž a maso prořízněte skrz (směrem po vlákně). Profesionální kuchaři doporučují zasunout nůž do masa pod úhlem 20 stupňů.
- Tímto způsobem vytvoříte v mase otvory, do kterých vložíte připravené suroviny tak, aby vám po upečení rovnoměrně zdobily řez.
- Prošpikované maso je občas vhodné převázat provázkem (neboli drezírovat), aby se při pečení nebo dušení nerozpadlo a suroviny z něj nevypadávaly. Hotové maso bude lépe držet tvar a jednotlivé nakrájené plátky budou stejně velké.
Tip: Pokud ke špikování používáte špikovací jehlici, otvory do masa nedělejte předem. Do jehly vložte špikovací surovinu, kterou za pomoci ostrého hrotu jehly vpravíte do masa.
Špikované maso – recepty
Chcete si doma připravit špikované maso? Následující recepty zvládne i naprostý začátečník. Tak se do toho pusťte a přejeme dobrou chuť!
Dušené hovězí maso špikované zeleninou
Hovězí ořech nejprve prošpikujte zeleninou dle vlastní chuti (skvěle chutná kombinace mrkve a celeru). Následně si ve větším rendlíku rozehřejte olej, na kterém zpěníte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte maso a zprudka orestujte ze všech stran. Poté maso osolte, zalijte několika sběračkami vývaru a nechte dusit pod pokličkou. Během dušení maso kontrolujte a dle potřeby ho obracejte a podlévejte.
Jakmile maso změkne, máte hotovo. Pak už jen stačí vydušenou šťávu přecedit, vmíchat mouku a 10 minut povařit. Maso nakrájejte na plátky a již naservírované přelijte zahuštěným výpekem.
Vepřová kotleta po italsku
Kotletu si připravte nejlépe den předem. Prošpikujte ji tenkým nožem a do vzniklých otvorů zasuňte špalíčky pršutu, který jste nechali v mrazáku ztuhnout. Prošpikované maso osolte, opepřete a dejte odležet do lednice.
Druhý den maso vyndejte alespoň o hodinu dříve, aby se trochu povolilo. Mezitím do zapékací mísy vložte větší kusy cibule, nasekaný česnek, pokrájená sušená rajčata, olivy a snítku tymiánu. Směs podlijte cca 2 dcl červeného vína a nakonec přidejte prošpikovanou kotletu, kterou doporučujeme pokapat olejem ze sušených rajčat.
Mísu zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 1,5 hodiny za občasného otáčení masa a podlití vínem nebo vývarem do změknutí.
Kuřecí prsa špikovaná máslem a bylinkami
Ze všeho nejdříve si v míse smíchejte libeček, petrželku, česnek a špetku soli. Ze studeného másla nakrájejte hranolky, které následně obalte v bylinkách. Kuřecí prsíčka omyjte, osušte a pomocí špikovacího nože v nich připravte kapsy, do kterých vložíte bylinkové máslo. Maso osolte, okořeňte a nechte ho půl hodiny odpočinout.
Mezitím si na pánvičce rozehřejte trochu oleje, na kterém odpočinutá prsíčka zprudka opečete z obou stran. Poté snižte teplotu a maso pozvolna opékejte, dokud nezměkne. Hotová prsíčka vyjměte a ke zbylému máslovému výpeku přilijte smetanu, přidejte dle chuti pepř a omáčku nechte chvíli probublat. Poté k ní vraťte kuřecí prsíčka, společně prohřejte a můžete podávat.