Objednávky, které mají všechny položky skladem, přijaté do 18.12.2023 do 12:00 hod., doručíme do Vánoc.

Personalizuj své oblečení kvalitní strojovou výšivkou, nebo své nože vygravírovaným textem!

×
profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP 30 vánočních dárků
  • Tipy na dárky pro kuchaře a milovníky vaření
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Kuchařské dárky pro manžela a bratra
    • Kuchařské dárky pro manželku a sestru
    • Kuchařské dárky pro dědečka
    • Kuchařské dárky pro babičku
    • Kuchařské dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské kuchařské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty, pantofle a nazouváky
      • Zástěra pro kuchaře - kuchyňské zástěry
        • Vysoké kuchařské a gastro zástěry ke krku
        • Dámské kuchařské zástěry
        • Pánské kuchařské zástěry
        • Nízké kuchařské a gastro zástěry do pasu
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Kuchařské kšiltovky
        • Kuchařský šátek na hlavu
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, roušky
      • Kuchařské šátky kolem krku
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadměrné velikosti gastro oblečení
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Obuv pro číšníky a servírky
        • Obuv pro servírky
        • Boty pro číšníky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Sukně pro číšnice a servírky
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Oblečení pro řezníky
        • Košile/Trička pro řezníky
        • Kalhoty pro řezníky
        • Zástěry pro řezníky
        • Obuv pro řezníky
        • Čepice pro řezníky
        • Rukavice pro řezníky
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Pracovní wellness oblečení a obuv
      • Zdravotnické oblečení
        • Zdravotnické kalhoty
        • Zdravotnické košile
        • Zdravotnická obuv
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské nože do kuchyně - Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože a pilky
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Nože na zeleninu
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Kuchařské mapy, obaly a pouzdra na nože
        • Chrániče čepele - Chrániče ostří nožů
        • Kuchařské brašny a mapy na nože
        • Kuchařské obaly, tašky a pouzdra s noži
        • Skladování nožů
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
      • Nože světových značek
        • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Damaškové nože Berndorf
        • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
        • Tsuki damaškové nože
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
      • Fruit Carving
        • Literatura
        • Nože na carving a pomůcky
        • Carvingové sady
    • Broušení nožů a nástroje na broušení nožů
      • Diamantové brousky a ocílky
      • Brousky na nože
        • Ruční brousky na nože
        • Elektrické brousky na nože
      • Brusné kameny na nože
      • Ocílky na nože
        • Keramické ocílky na nože
        • Diamantové ocílky na nože
        • Chromové ocílky na nože
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Kuchařské pinzety a kleště
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Bombičky na šlehačku
        • Láhve na šlehačku
        • Mlýnky na kávu
        • Barové příslušenství
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Nože a kráječe na pizzu
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Zástěry na grilování
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
      • Káva
        • Pro domácnost
          • Vaření
            • Pánve a poklice Tescoma
            • Tlakové hrnce
          • Pečení
            • Formy a plechy
            • Nářadí a pomůcky na pečení
            • Vykrajovátka, formičky
            • Odměrky, váhy a teploměry
          • Stolování
            • Kuchyňské příbory
            • Kořenky a mlýnky na koření
          • Nápoje
            • Zdravé láhve
            • Příprava čaje a kávy, konvice
            • Vinotéka, bar, doplňky
            • Termosky
          • Skladování a balení potravin
            • Dózy a misky
            • Balení potravin
            • Jídlonosiče a termotašky
          • Vaření pro děti
            • Vaření a pečení s dětmi
            • Dětské stolování
        • Kuchařské knihy
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        • Výšivky
        • Gravírování do kovu
        • DTF Potisk textilu
        • Blog
        • Reference
        • Kontakt
        BlogVyužij sílu čerstvých bylin naplno! Poradíme, jak na to
        Blog
        20. 3. 2023
        8 min. čtení

        Využij sílu čerstvých bylin naplno! Poradíme, jak na to

        Objev kouzlo čerstvých bylin a využij je ve své kuchyni. Nauč se je pěstovat i uchovávat a zařaď je do svých receptů, které okouzlí na první ochutnání.
        Autor článku Janka Snopková
        Využij sílu čerstvých bylin naplno! Poradíme, jak na to
        Objev kouzlo čerstvých bylin a využij je ve své kuchyni. Nauč se je pěstovat i uchovávat a zařaď je do svých receptů, které okouzlí na první ochutnání.
        Autor článku Janka Snopková

        Vypusť svoje kulinářské zvíře a inspiruj se sílou čerstvých bylin! Díky nim v kuchyni vykouzlíš naprosto neodolatelné pokrmy, které budou lákavě vonět i chutnat. Jaké jednotlivé byliny by neměly chybět v tvé kuchyni, abys mohl připravovat jídla, která nadchnou celý svět?

        Proč používat v kuchyni čerstvé bylinky

        Možná máš své oblíbené osvědčené recepty, na které se můžeš naprosto spolehnout, protože víš, že s nimi vždycky zaboduješ. Ale vařit jen několik jídel (i když exkluzivních) pořád dokola může být někdy nuda. Právě tady mohou přijít ke slovu čerstvé byliny, díky kterým přivítáš v kuchyni nezkrotnou inspiraci a zazářit v kulinářské džungli.

        Ještě pořád váháš? Tady jsou důvody, proč by si měly čerstvé bylinky najít cestu do tvé kuchyně:

        • Čerstvé byliny dodají jídlu jedinečnou chuť a vůni, která připraveným pokrmům dodá další úroveň. Jednotlivé byliny dokáží proměnit obyčejné jídlo v unikátní zážitek, který tebe i tvé hosty přenese na francouzskou riviéru nebo do dětství na prázdniny u babičky.
        • Použití bylinek v kuchyni také snižuje spotřebu soli –⁠ i když použiješ méně soli, díky bylinkám budou jídla plná chuti.
        • Čerstvé byliny dodají jídlům barvu a atraktivní vzhled, doslova budou svádět k ochutnání.
        • A nesmíme zapomínat ani na zdravotní benefity. Stačí si zalistovat ve starém herbáři (nebo na internetu) a zjistíme, že máta nám pomůže při nachlazení a kopřivy s detoxikací organismu.

        Čerstvé nebo sušené?

        Čerstvé byliny v sobě mají plnou chuť a spoustu vitamínů a minerálů, to je nesporný fakt. Dlouhá tepelná úprava jim ale nedělá dobře, takže se hodí především do čerstvých jídel (např. salátů) nebo pro krátké tepelné úpravy, jako je glazování.

        Pokud ale chceš, aby jídlo opravdu přejalo intenzivní chuť a aroma jednotlivých bylin, je lepší používat sušené bylinky nebo koření. Mezi jejich výhody patří, že je můžeš přidat již na začátku vaření –⁠ až při delší tepelné úpravě z nich získáš to nejlepší. Zkrátka následuj svůj kulinářský instinkt a neboj se experimentovat, jen tak připravíš ta nejlepší jídla, která dokáží nadchnout celý svět.

        Nejoblíbenější čerstvé byliny

        Některé bylinky už v kuchyni určitě používáš, aniž by sis to plně uvědomoval. Mezi ty u nás nejoblíbenější způsoby, jak vylepšit pokrmy, které jsou na první pohled obyčejné, patří určitě pažitka nebo petrželová nať.

        • Z botanického hlediska patří pažitka mezi trvalky a je příbuzná česneku. Pokrmům dodá jemnou štiplavost a vychutnáte si ji i jen tak na chlebu s máslem nebo třeba s ředkvičkovou pomazánkou.
        • Petrželovou nať spolu s libečkem často používáme jako polévkové koření –⁠ s přehledem nahradí nejrůznější průmyslová ochucovadla. Petrželová nať se ale taky skvěle hodí ke krevetám nebo jehněčímu a obě čerstvé bylinky taky využiješ do mletého masa při přípravě sekané nebo karbanátků.
        • Kopr buď miluješ nebo nenávidíš, vlažný vztah k němu má málokdo. Koprová omáčka nebo kulajda je samozřejmě klasika, ale kopr dokonale pasuje k rybám a mořským plodům a připravíš z něj skvělé dipy k hranolkám nebo grilované zelenině.
        • Bazalka patří ke stálicím italské kuchyně a je to jedna z nejoblíbenějších bylinek i u nás. Neobejdeš se bez ní při přípravě salátu caprese nebo tradiční pizzy Margherita a spolehlivě tě provede italskou kulinářskou džunglí. Neboj se ji ale využít ani při přípravě svěžích sorbetů, které tebe i tvé hosty dokonale osvěží.
        • Tymián dodá dokonalou chuť rybám, drůbeži i hovězímu masu. Jako bonus umí při nachlazení hezky uvolnit průdušky.
        • Pečené brambory s rozmarýnem nebo dušené maso jsou skvělou příležitostí pro čerstvé bylinky. A když ho nespotřebuješ při vaření, je odvar z rozmarýnu skvělý jako kondicionér na tmavé vlasy.
        • Šalvěj patří mezi čerstvé byliny s nejvýraznější vůní a chutí, proto se vyplatí zacházet s ní v kuchyni opatrně. Hodí se dobře k tučnějším masům, jako je vepřové nebo telecí a můžeš ji použít i při výrobě domácí paštiky. Výtečná je také kombinace šalvěje a dýně a z šalvějových listů se dokonce připravují chipsy, které si můžeš dopřát jen tak nebo je použít na ozdobu dalších pokrmů.
        • Mojito nebo mátový čaj jsou asi tím prvním, co tě napadne, když se řekne máta. To ale není její jediné využití, tato čerstvá bylina má široké využití v blízkovýchodní kuchyni. Je například nedílnou součástí libanonského národního pokrmu, salátu tabouleh, ale krásně pasuje také třeba k jehněčímu masu.
        • Meduňka patří k pozapomenutým bylinkám, které můžeš využít nejen při přípravě čaje, který působí příznivě na nervy. V kuchyni se tato čerstvá bylina používá často při přípravě dezertů nebo míchaných nápojů.
        • Oregáno známe taky jako dobromysl. Má příjemně kořeněnou vůni a jemně nahořklou chuť a italské pokrmy by bez něj byly o něco chudší. Čerstvé oregáno dokonale doplní základní rajčatovou omáčku, pizzu i pečené maso.

        Méně obvyklé bylinky

        Jestli se chceš stát opravdovým kulinářem a ovládnout svou kuchyň, pak využij v kuchyni i méně známé a divoké bylinky. Tady jsou ty nejznámnější:

        • V posledních letech je stále oblíbenější medvědí česnek, jarní bylinka, kterou využiješ do pomazánek nebo do sekané. Z medvědího česneku je skvělé i pesto s olivovým olejem a vlašskými ořechy, které dobře doplní těstoviny nebo rizoto.
        • Estragon je jednou z proslulých bylinek francouzské kuchyně. Je naprostým základem beárnské omáčky a využiješ ho i při marinování masa, především drůbeže a ryb. Nový chuťový rozměr dodá také omeletám a dalším vaječným pokrmům.
        • Koriandr je typickou bylinou pro středomořskou a asijskou kuchyni. Vzbuzuje podobné emoce jako kopr a úplně nejlíp chutná v masových pokrmech. Semena koriandru jsou také součástí kořenících směsí kari nebo garam masala.

        Jak na používání bylinek v kuchyni

        Používání čerstvých bylin v kuchyni není žádná velká věda. Při jejich používání je dobré řídit se zásadou, že čím čerstvější, tím lepší –⁠ takže buď žádná nebo co nejkratší tepelná úprava. Čerstvé bylinky doslova žádají, abys projevil svou kulinářskou zručnost –⁠ přidej snítku tymiánu k nedělní pečeni a nadchni své hosty dokonalou vůní a jemně kořeněnou chutí.

        Při přípravě některých pokrmů –⁠ například bylinkového másla nebo bylinkové krusty na jehněčí kotletky –⁠ musíte bylinky pořádně rozsekat. Tady oceníte pořádný kuchařský nůž, se kterým nejen naporcujete maso, ale také nasekáte čerstvé bylinky najemno.

        Tip: Vyzkoušej opravdu univerzálního pomocníka do kuchyně –⁠ japonský nůž santoku. Díky jednostrannému broušení vyniká svou ostrostí, nelepí se na něj ani tenké plátky masa nebo nudličky zeleniny.

        Pěstování bylin

        Chceš mít čerstvé byliny v kuchyni vždy po ruce? To není žádný problém, pěstování bylin je velmi jednoduché. Navíc čerstvé bylinky v květináčích jsou nejen praktické, ale také stylové jako designový doplněk.

        • Bylinky vysaď nebo zasej na začátku jara, ideálně v dubnu.
        • Použij substrát určený pro pěstování bylinek a dopřej jim pravidelnou zálivku a dostatek slunečního světla. Bylinkám bude dobře třeba na okenním parapetu nebo na balkoně.
        • Využij raději větší květináče nebo truhlíky, aby měly bylinky dost místa a dlouho ti vydržely.

        Sběr bylin a jejich uchování

        Čerstvé bylinky si nemusíš jenom pěstovat v květináči. U některých druhů se vyplatí vydat na sběr bylin do přírody. Skvělým příkladem je medvědí česnek, který bezpochyby patří mezi naše nejoblíbenější divoké byliny.

        Čerstvé bylinky taky můžeš uchovat pro jejich pozdější použití.

        • Čerstvé byliny snadno uchováš v lednici zabalené v mokré papírové utěrce nebo v nádobě s vodou. Nenechávej je tam ale příliš dlouho, ideální je spotřebovat bylinky do dvou dnů, nejpozději do týdne.
        • Jednou z nejspolehlivějších a nejstarších metod uchování je sušení bylinek. Suš je nejlépe svázané do kytic, hlavou dolů a na nějakém suchém místě s přístupem vzduchu, třeba na půdě.
        • Čerstvé bylinky můžeš pro pozdější použití i zamrazit. Buď je nasekej nadrobno, schovej do pytlíku a ukliď do mrazáku, nebo můžeš nasekané bylinky naporcovat do tvořítek na led, zalít vodou a zamrazit.
        • Díky moderním vymoženostem, jako jsou vakuové baličky a kapsy, můžeš čerstvé bylinky uchovat k pozdějšímu použití v opravdu skvělém stavu. Čerstvé byliny za sucha dobře očisti a rozděl do vakuovacích sáčků v porcích, které můžeš spotřebovat najednou. Vysaj vzduch a jednotlivé balíčky pak můžeš uchovávat v lednici nebo mrazáku.

        Tipy na recepty z čerstvých bylinek

        Po přečtení předchozích řádků už cítíš ty vůně a sbíhají se ti sliny na bylinkové a kořeněné dobroty? Tak dost řečí a pojďme se ponořit do vaření z čerstvých bylin s opravdovou kulinářskou vášní.

        Bylinkové máslo

        Téměř primitivní recept, který ale dodá tvému oblíbenému steaku další chuťový rozměr. Neboj se vydat do kulinářské džungle a experimentuj s různými kombinacemi bylinek a oblíbených druhů masa.

        Postup: Změklé máslo smíchej s najemno nasekanými bylinkami a solí a pepřem podle chuti. Z másla vytvaruj pomocí potravinářské fólie váleček a dej alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.

        Pesto z bylinek

        Nejčastější bylinkou, ze které se pesto připravuje, je bazalka. Pesto z bylinek ale snese i medvědí česnek nebo rukolu.

        Postup: Čerstvé byliny rozsekej sekáčkem najemno, na pomoc si můžeš vzít i mixér. Přidej olivový olej, česnek a ořechy (piniové oříšky, vlašské, pistácie –⁠ záleží jen na tvé fantazii). Konzistence pesta z bylinek by měla připomínat krémovou pastu, takže se neboj přidat dostatek oleje. Nespotřebované pesto zavři do sklenice a uchovávej v lednici.

        Bylinková krusta

        Jestli tě vaření z čerstvých bylin opravdu baví, pak bylinková krusta patří mezi osvědčené tipy na recepty z čerstvých bylinek. Můžeš ji využít při přípravě ryb, klasikou jsou jehněčí kotlety pečené v bylinkové krustě. Bylinková krusta ale umí zpestřit i vegetariánské pokrmy, třeba zapečené žampiony nebo cuketu.

        Postup: Smíchej hrubou strouhanku nebo rozdrobené opečené pečivo s nasekanými bylinkami podle chuti, přidej sůl, pepř a trochu másla, abys mohl připravit opravdu krustu (tedy souvislou vrstvu) a ne jen bylinkovou drobenku. Jestli se chceš pouštět do experimentů, přidej parmazán, muškátový oříšek, ořechy a další suroviny podle chuti. V takto připravené směsi obal maso a dej zapéct do trouby.

        zdroj foto:

        www.unsplash.com


        Líbil se vám článek?

        Sdílejte ho s přáteli
        Sdílet
        Autor článku Janka Snopková Další články autora
        Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
        ×

        Související články

        Blog (48)

        Lety prověření výrobci a dodavatelé

        Zobrazit všechny výrobce
        Lucifer ThaiKnife Gio Style Profikuchar.cz Kom-Kom

        To nejlepší do Vaší pošty

        Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

        O společnosti

        • Výšivky
        • Reference
        • Výrobci
        • O nás
        • Blog
        • Kontakt

        O nákupu

        • Obchodní podmínky
        • Ochrana osobních údajů
        • Doprava a platba
        • Výměna zboží / Reklamace
        • Věrnostní systém
        • Velkoobchod

        Kontakty

        Máte otázky?

        Tímea Vám poradí

        210 012 501
        (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
        profikuchar@profikuchar.cz

        Showroom v Bratislavě

        Zobrazit na mapě
        Adresa showroomu
        Kostlivého 19
        821 03 Bratislava
        Otevírací doba
        Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
        • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
        • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
        • O novinkách píšeme na Twitteru
        • Produkty Vám představujeme na Youtube

        Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

        eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

         
        Hodnocení obchodu
        Hodnocení obchodu
        Jak jsou s námi zákazníci spokojeni?
        4,5 258 hodnocení