Proč chtít kvalitní kuchařskou obuv?
![Proč chtít kvalitní kuchařskou obuv?](https://cdn.sellio.net/vendors/phpThumb/phpThumb.php?&src=/uploads/66/articles/thor_plus_black_clogs_1.jpg)
Jak by měla vypadat správná kuchařská obuv
Pracovním úrazům a velké části zdravotních problémů lze poměrně snadno předcházet – a to výběrem vhodné obuvi, která je nedílnou součástí pracovního oblečení pro kuchaře.
Obecně lze říci, že boty pro kuchaře by měly:
- mít uzavřenou špičku a protiskluzovou podrážku,
- být vyrobeny z kvalitního materiálu,
- poskytovat pohodlí a chránit před nástrahami kuchyně,
- předcházet zdravotním problémům nebo je zmírňovat.
Mějte ale na paměti, že každému vyhovuje něco trochu jiného. Před samotným výběrem obuvi si proto zodpovězte následující otázky: Jak vypadá váš běžný den v kuchyni? Kolik hodin denně stojíte na nohou? S jakými konkrétními předměty a nástroji přicházíte v práci do styku? Má váš zaměstnavatel specifické požadavky na pracovní obuv?
Nakonec zohledněte svou tělesnou váhu, velikost a vzhled nohou, ale i vrozené vady či dřívější potíže.
Tip: Nezapomeňte, že kuchařské boty je třeba pravidelně měnit, a to zpravidla jednou za rok až rok a půl (v závislosti na materiálu bot, typu podlahy a vaší hmotností). Abyste jejich životnost prodloužili, používejte je výhradně v kuchyni – v žádném případě byste v nich neměli chodit po venkovním povrchu, jako je asfalt nebo beton.
Materiál, který vydrží (téměř) vše
Na materiálu obuvi pro kuchaře v žádném případě nešetřete. Musí být pevný, pružný a odolný, aby odolal styku s vodou, rozpáleným olejem i ostrým nožem. Navzdory tomu by si obuv měla zachovat dostatečnou prodyšnost, díky níž budete mít nohy v suchu po celou směnu.
Myslete také na to, že kuchařské boty běžně přicházejí do kontaktu s nejrůznějšími látkami, které mohou zkracovat jejich životnost. Kvalitní materiál by si měl poradit i s tímto.
Nohy jako v bavlnce
Jestliže trávíte na nohou více než 12 hodin denně, toužíte především po pohodlí. Z toho důvodu volte lehkou obuv, která dostatečně tlumí nárazy a tím chrání vaše klouby před opotřebením. Na konci dne se díky tomu budete cítit méně unavení a nebude vás trápit pocit těžkých nohou.
Tip: Pro ještě větší pohodlí si pořiďte anatomicky tvarované vložky do bot, které podepřou nožní klenbu a zabrání jejímu zborcení.
Pozor na padající hrnce a nože
Profesionální kuchařskou obuv poznáte na první pohled podle uzavřené špičky, která bývá navíc vyztužena nebo zesílena, aby odolala pádu těžkých a ostrých předmětů. Jestliže vám z ruky vyklouzne plechový pekáč nebo nabroušený kuchyňský nůž, máte jistotu, že na konci směny opustíte kuchyň se všemi prsty na nohou.
Už žádné střemhlavé pády
Vytřená podlaha, rozlitá polévka nebo třeba mastné skvrny od oleje. V kuchyni na vás nebezpečí uklouznutí číhá doslova na každém kroku. Není proto divu, že se jedná o vůbec nejčastější příčinu pracovních úrazů, který vás může vyřadit z provozu na několik dní i týdnů. Raději proto investujte do protiskluzové obuvi s přilnavou podrážkou, která neštěstí dokáže včas zabránit.
Tip: Někdy však může být protiskluzová podrážka na škodu. A to konkrétně v případě, že máte v kuchyni instalovanou protiskluzovou podlahu. Jakmile se totiž setkají dva protiskluzové povrchy, dočkáte se přesně opačného efektu – tedy hrozí větší riziko, že se při chůzi sklouznete.
Boty jako ze žurnálu
V neposlední řadě se zaměřte také na údržbu obuvi. Stačí ji přetřít navlhčeným hadříkem? Můžete ji vyprat v myčce na nádobí? Nebo vyžaduje speciální péči, která spolkne hodně času nebo peněz?
Tip: Například kuchařskou obuv z mikrovlákna a polyuretanu lze pohodlně prát v pračce. Pro jistotu si ale vždy zkontrolujte informace poskytované konkrétním výrobcem.
S tkaničkami, nebo bez?
Z hygienického hlediska se doporučují spíše nazouvací boty, jelikož po každém zavázání tkaniček by si kuchař měl vždy důkladně umýt ruce. Nemluvě o rizicích, která představuje špatně utažená tkanička.
Co nejčastěji obouvají kuchaři?
Mezi kuchaři se největší oblibě těší kuchařské pantofle připomínající na první pohled boty typu Crocs nebo také dřeváky. A co že z nich dělá nejčastější volbu kuchařů?
- Jsou lehké, což plně doceníte až po několika hodinové směně.
- Velice snadno se obouvají – v podstatě do nich jenom vklouznete.
- Dobře tlumí nárazy, čímž šetří vaše klouby.
- Poskytují oporu nožní klenbě, čímž předchází bolestem zad.
- Řemínek v zadní části boty si můžete nastavit tak, jak vám to vyhovuje. Buď vám může obepínat patu, nebo ho můžete překlopit dopředu a boty používat jako klasické nazouváky.
- Některé modely mají špičku vyztuženou ocelí nebo zesílenou karbonem pro ještě větší ochranu před těžkými a ostrými předměty.
- Samozřejmostí je protiskluzová podrážka, podpora nártu pro větší stabilitu a vyšší pata s extra výztuží pro ještě větší pohodlí a bezpečnost.
- Vyrábějí se z moderních materiálů, jako je EVA guma nebo Thorlite, které jsou velmi odolné a snadno se udržují.
Náš tip: Na základě vlastních zkušeností můžeme doporučit kuchařskou obuv Thor, které díky propracované podrážce snižují zatížení páteře až o 70 %.
Nezapomeňte na ponožky!
Kromě pracovní obuvi se vyplatí investovat také do kvalitních ponožek. Ideální volbou jsou bavlněné ponožky s antibakteriálními vlastnostmi, které nedají šanci bakteriím ani plísním. Chodidla udrží v suchu po celou dobu směny a zabrání vzniku otlačenin či puchýřů.