Pošírovaná - ani nejjemnější potraviny se nerozpadnou a zůstanou šťavnaté a chutné
Opět je tu další díl z našeho seriálu o vaření, kde vám představujeme jednu ze známých kuchařských technik. Přestože vám některé mohou být povědomé, jiné budou úplnou novinkou. Vnímejte seriál jako inspiraci na to, abyste vyzkoušeli něco nového a vaše kuchyň tak nikdy nebyla nudná! :)
Co je to pošírovaní?
Pošírování (z fr. Pocher) je často zaměňováno s obyčejným vařením ve vodě. Jedná se však o vaření pod bodem varu (80-95 ° C), při kterém je voda ochucená různými ingredianciami. Díky nižší teplotě se v jídle zachovají hodnotné látky a chuť. Pošírovať můžete maso, ryby, ovoce, zeleninu a dokonce i vejce. Zeleninové vývary s bílým vínem jsou určeny zejména pro pošírování masa, cukerné sirupy pro vaření ovoce.
Při tomto "vaření" pod bodem varu se ani citlivé potraviny, jako např. jemné rybí maso, nezačnou rozpadat a nezůstanou suché či tuhé. Nálev pak můžete využít jako omáčku na pošírované jídlo, případně jej odložit na později a připravit z něho polévku či jiné omáčky.
Jak na to?
Velké kusy potravin vkládejte do studené vody (nálevu) a pomalu přiveďte k varu. Pokud byste je vložili do už horké vody, prevarila by se jejich vrchní část a vnitřní zůstala syrová.
Malé a jemné kousky vkládejte do už horké vody, aby se nepřevařili dříve, než voda začne vřít. Už při krátké době vaření získáte středně uvařené chutné vnitřek.
Tipy na pošírovací nálev
- rybí vývar ochucený fenyklem a citrusy (pomerančovou / limetkovou / grapefruitovou kůrou)
- hovězí vývar (čím silnější, tím lepší)
- červené víno ochucené aromatickými kořeními (badyán, skořice, hřebíček)
- bílé víno ochucené bylinkami (tymián a rozmarýn)
Zjednodušme si to
Oblíbenou pochoutkou připravenou tímto způsobem jsou např. pošírované vejce (nebo i ztracené vajíčka). Připravit ztracené vejce správně může být trochu věda, chce to cvik a na začátku trochu trpělivosti. :) Námaha ale stojí za to.
Postup: Do hrnce nalijeme vodu a dáme vařit. Voda nemůže vřít! Správná teplota je tehdy, když se tvoří na spodku hrnce první bublinky. Nalijeme do hrnce ocet (asi půl deci), počkáme si opět na zmíněné bublinky, a lžící uděláme v hrnci vír rychlým mícháním. Předem rozklepnuté vejce (do hrnku nebo naběračky) co nejrychleji vylijeme do víru v hrnci a na nižším stupni vaříme cca 3-4 minuty. Do hrnce dáváme vejce po jednom, ne více najednou.
Vejce podáváme tak, že na talíři ho nakrojíme a posolíme. Žloutek by měl zůstat tekutý a z vejce vytéct.
Pokud se vám tento postup přece zdá trochu složitý, máme pro vás tip na snadnější přípravu pošírovaná vejce. :) V tomto receptu je uveden jednoduchý postup, se kterým se to vždy podaří.
Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Obrázky zdroj: istockphoto.com