profikuchar.cz

Nasyť svůj kulinářský instinkt

210 012 501
(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
210 012 501(Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
  • Přihlášení
    Vítejte zpět

    Přihlaste se

    Zapomenuté heslo
    Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
    Ještě nemáte účet?

    Registrujte se a získejte výhody

    • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
    • vidíte své předchozí objednávky
    • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
    • zapamatované dodací a fakturační údaje
    Registrovat se
  • Registrace
    • Vítejte zpět

      Přihlaste se

      Zapomenuté heslo
      Přihlášením souhlasíte se spracováním osobných údajov
      Ještě nemáte účet?

      Registrujte se a získejte výhody

      • věrnostní sleva za pravidelný nákup - cenové hladiny
      • vidíte své předchozí objednávky
      • jednoduše opět nakoupíte stejný produkt
      • zapamatované dodací a fakturační údaje
      Registrovat se
0
0,00 Kč s DPH

VÁŠ KOŠÍK JE PRÁZDNÝ

Nezměníme to, když máme tolik užitečného zboží?
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
0 Kč
/ 2 000 Kč
Nakupte ještě za 2 000 Kč a v rámci ČR máte dopravu zdarma.
MENU
Katalog produktů
  • TOP bestsellery
  • Tipy na Vánoční dárky
    • Dárky pro profesionální kuchaře a číšníky
    • Dárky pro manžela a bratra
    • Dárky pro manželku a sestru
    • Dárky pro dědečka
    • Dárky pro babičku
    • Dárky pro děti
  • %Kuchařské potřeby v akci
  • Kuchařské oblečení a obuv
    • Kuchařské rondony
      • Kuchařské rondony z mikrovlákna
      • Kuchařské rondony ze 100% bavlny
      • Kuchařské rondony z polybavlny
      • Barevné rondony
      • Cool vent rondony
      • Dámské rondony
      • Rondony na objednávku
      • Kuchařské rondony unisex
    • Kuchařské kalhoty
    • Kuchařské boty
      • Kuchařské čepice
        • Nízké kuchařské čepice
        • Vysoké kuchařské čepice
      • Kuchařské sety
      • Kuchařská trička a polokošile
        • Kuchařská trička
        • Kuchařské polokošile
      • Kuchařské rukavice, ROUŠKY
      • Kuchařské šátky
      • Knoflíky do rondonu
      • Nadrozměrné velikosti
      • Ponožky pro kuchaře a číšníky
      • Dárky pro děti
      • Pracovní pláště
      • Zástěra pro kuchaře
        • Vysoké zástěry ke krku
        • Nízké zástěry do pasu
    • Oblečení pro číšníky, obuv, potřeby
      • Číšnické a barmanské peněženky a kasírky
      • Číšnické polokošile
      • Číšnícké a barmanské zástěry
      • Dámské číšnické košile
      • Pánské číšnické košile a rondony
      • Číšnické sukně
      • Kalhoty pro číšníky
      • Kuchařské a číšnické mikiny
      • Boty pro číšníky
      • Oblečení pro zmrzlináře
      • Oblečení pro pokojské
      • Utěrky, příručníky
      • Vesty a kravaty pro číšníky
      • Wellness oblečení a obuv
    • Broušení nožů
      • Brousky na nože
      • Brusné kameny
      • Elektrické brousky na nože
      • Ocílky na nože
    • Kuchyňské a kuchařské nože
      • Nože podle určení
        • Kuchařské nože
        • Damaškové nože
        • Univerzální nože do kuchyně
        • Kuchyňské nože
        • Japonské kuchyňské nože Santoku (nakiri)
        • Cukrářské nože
        • Dekorační nože
        • Nože na pečivo a chleba
        • Nože na loupání
        • Nože na rajčata
        • Nože na ryby
        • Řeznické nože
        • Kuchyňské nože na sýry
        • Steakové nože
        • Vykosťovací nože
        • Nože na zeleninu
        • Nářezové nože (Slicery) na šunku a salám
        • Sekáčky na maso a zeleninu
        • Špikovací nože
        • Vidličky na maso
        • HACCP nože
      • Bloky s noži
      • Sady nožů
        • Sady řeznických nožů
        • Sady steakových nožů
        • Sady univerzálních nožů
        • Sady nožů na zeleninu
        • Tranžírovací sady
      • Mapy a tašky
        • Obaly a tašky na nože
        • Obaly a tašky s noži
        • Skladování nožů
      • Kuchařské kufříky s noži
      • Kuchyňské nůžky, manikúry, kapesní nože
        • Kapesní nožíky
        • Kuchyňské nůžky a nůžky na drůbež
        • Manikúry
      • Obracečky, paličky na maso, škrabky a vykrajovačky
        • Obracečky a špachtle
        • Paličky na maso
        • Pomocníci do kuchyně
        • Pilky na kosti
      • Škrabky, rukavice
        • Škrabky na brambory, zeleninu a ovoce
        • Řeznické rukavice
    • Nože světových značek
      • Kuchyňské nože IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Premier
        • IVO Progrip
        • IVO 97000
        • IVO 206000
        • IVO SUPREME
        • Ocílky IVO Cutelarias
        • IVO Cutelarias - Řezuvzdorné rukavice
        • Brusky na nože - IVO Cutelarias
        • Kuchyňské nože IVO Blademaster
        • Kuchyňské nože IVO Butchercut
        • Kuchyňské nože IVO Cuisimaster
        • Kuchyňské nože IVO Cork
        • Kuchyňské nože IVO Duoprime
        • Řeznické nože IVO Europrofessional
        • Kuchyňské nože IVO Solo
        • Kuchyňské nože IVO Titanium EVO
        • Kuchyňské nože IVO ViRTU GOLD
      • Nože a příslušenství Wüsthof
        • Nože Wüsthof
        • Modelové řady nožů Wüsthof
        • Příslušenství do kuchyně Wüsthof
        • Limitovaná nabídka nožů a příslušenství Wüsthof
      • Victorinox - Švýcarské nože a škrabky
        • Nože Victorinox
        • Škrabky Victorinox
      • Damaškové nože Berndorf
      • Kuchyňské nože a příslušenství Giesser Messer
        • Kuchyňské nože Giesser Messer
      • Kuchyňské nože a příslušenství Stalgast
      • Tsuki damaškové nože
      • Zwilling
    • Gastro zařízení
      • Příprava potravin
        • Nářezové stroje
      • Vakuové baličky a kapsy
      • Kuchyňské náčiní
        • Pinzety
        • Dávkovače na omáčky
      • Bar a káva
        • Mlýnky na kávu
        • Nalévatka a odměrky
        • Mlýnky a nádoby na led
        • Barové příslušenství
        • Odšťavňovače
        • Oplach na sklenice
        • Mixéry a frapovače
        • Drtiče a výrobníky ledu
        • Příslušenství do kaváren
      • Pizza a pekárna
        • Lopaty na pizzu
        • Plechy a síta
        • Kráječe na pizzu
        • Šlehačkovače, šlehačkové láhve a sifonové bombičky
      • Příslušenství pro Catering
        • Chafingy
        • Vařiče na víno
    • Grilovací příslušenství
      • Grilovací náčiní
        • Grilovací sady
        • Grilovací náčiní - samostatné kusy
      • Rošty
        • Rošty do krbu
    • Káva
      • Pro domácnost
        • Příprava a zpracování potravin
          • Kuchyňské nářadí a pomůcky
          • Krájače, strúhadlá, kuchynské nástroje
          • Nože, nůžky, bloky na nože
          • Prkénka
        • Vaření
          • Pánve a poklice Tescoma
          • Nádobí
          • Tlakové hrnce
          • Nádobí do mikrovlnné trouby
        • Pečení
          • Formy a plechy
          • Zapékací mísy a pekáče
          • Nářadí a pomůcky na pečení
          • Vykrajovátka, formičky
          • Odměrky, váhy a teploměry
        • Stolování
          • Příbor
          • Kořenky a mlýnky na koření
          • Prostírání a servírování
          • pro gril
        • Nápoje
          • Zdravé láhve
          • Sklenice
          • Příprava čaje a kávy, konvice
          • Vinotéka, bar, doplňky
          • Termosky
        • Skladování a balení potravin
          • Dózy a misky
          • Zavařování
          • Zásobníky
          • Balení potravin
          • Jídlonosiče a termotašky
        • Organizace a úklid kuchyně
          • Organizéry
          • Závěsné systémy
          • Na kuchyňské lince
          • Na mytí nádobí a úklid
        • Nakupování a hobby
          • Tašky a košíky
          • Záhrada
        • Vaření pro děti
          • Vaření a pečení s dětmi
          • Dětské stolování
        • Osvěžovače
          • Vonné difuzéry
      • Kuchařské knihy
      • Gravírování
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      • Reference
      • Blog
      • Výšivky
      • Velkoobchod
      • Kontakt
      BlogJak správně zařídit kuchyň pro pohodlné vaření
      Blog
      7. 2. 2022
      8 min. čtení

      Jak správně zařídit kuchyň pro pohodlné vaření

      Zařiďte si kuchyň, ve které vám vaření půjde od ruky. Poradíme, jak poskládat kuchyňské spotřebiče a pracovní zóny, abyste dosáhli té správné ergonomie.
      Autor článku Janka Snopková
      Jak správně zařídit kuchyň pro pohodlné vaření
      Zařiďte si kuchyň, ve které vám vaření půjde od ruky. Poradíme, jak poskládat kuchyňské spotřebiče a pracovní zóny, abyste dosáhli té správné ergonomie.
      Autor článku Janka Snopková

      Zařídit kuchyň, která bude nejen pěkná na pohled, ale především praktická a funkční, může být docela oříšek. Základem je optimální uspořádání jednotlivých kuchyňských zón, dostatek úložných prostor a kvalitní osvětlení.

      Nože IVO Cutelarias

      Jak zařídit funkční kuchyň

      Při navrhování a zařizování kuchyně je třeba mít na paměti především ergonomii vaření. To znamená, že veškeré spotřebiče se nacházejí v dosahu kuchaře, pracovní deska poskytuje dostatek prostoru pro veškeré činnosti spojené s vařením a zóny pro skladování, mytí a vaření na sebe navazují.

      Tip: Je-li kuchyň zařízena ergonomicky, nedělá kuchař žádné pohyby navíc, vše má po ruce a logicky uspořádáno.

      Načrtněte si plánek

      Předpokladem úspěchu je správné zaměření prostoru, kde má nová kuchyň vzniknout. Načrtněte si proto jednoduchý plánek, do kterého zaznamenáte výšku a šířku místnosti, stejně jako rozměry výklenků.

      Do plánku zakreslete také okna a dveře, a to včetně směru, kterým se otevírají. Dále vyznačte rozvody vody, odpadu, elektřiny a plynu a také polohu vypínačů a elektrických zásuvek (pokud se jejich umístění nebude měnit).

      Jak rozvrhnout kuchyň

      Kuchyň lze rozdělit podle způsobu využívání na tři základní zóny – zónu skladování (lednice, spíž), zónu mytí (dřez, myčka) a zónu vaření (sporák, trouba). V ideálním případě je rozložení kuchyně takové, aby pohyb mezi zónami byl co nejpohodlnější a nejrychlejší.

      Jste-li pravák, pak by rozmístění kuchyně mělo být následující, ve směru zleva doprava: skladovací prostory (lednice, případně potravinová skříň), odkládací plocha široká alespoň 60 cm, mycí zóna (myčka, dřez), pracovní plocha široká 90 cm, varná deska a nakonec odkládací plocha o šířce alespoň 60 cm, která poslouží při finálním servírování jídel nebo odložení plechu z trouby.

      Tvar kuchyně

      Kuchyň lze uspořádat lineárně, paralelně nebo ve tvaru písmene L a U (případně G), přičemž se vychází především z prostorových možností.

      • Lineární uspořádání (tvar I) – uspořádání všech pracovních zón do jedné řady využijete v malé kuchyni. Naopak v prostorné místnosti bude spíše na škodu, jelikož se budete při vaření zbytečně přesunovat mezi jednotlivými zónami. Řešením může být přidání kuchyňského ostrůvku, který lze využít jako další úložný prostor nebo servírovací plocha.
      • Paralelní uspořádání – vychází z lineárního uspořádání, ke kterému přibyla druhá strana s druhou pracovní plochou. Toto uspořádání je ideální v případě, že vaří více lidí zároveň. K dispozici je dostatek odkládacích ploch a úložných prostor. Pozor si dejte jen na to, že pracovní plochy od sebe musí být vzdáleny alespoň 120 cm, aby šly pohodlně otevírat dvířka protějších skříněk.
      • Kuchyň ve tvaru “L” – kuchyň v tomto tvaru umožňuje vytvořit ideální trojúhelník z jednotlivých zón, navíc obvykle poskytuje dostatek úložného prostoru. Kamenem úrazu se může stát roh kuchyňské linky, kam není vhodné umisťovat skříňky se zásuvkami ani troubu.
      • Kuchyň ve tvaru “U” – máte-li dostatečně prostornou kuchyň, můžete si dovolit uspořádat ji ve tvaru písmene U. Takto řešená kuchyně nabízí pro každou zónu jednu stranu a na ní spoustu místa.

      Obuv pro kuchaře

      Rozměry kuchyňské linky a skříněk

      Zatímco hloubka kuchyňské linky se standardně pohybuje kolem 60 cm, výšku doporučujeme přizpůsobit vlastním potřebám. Obecně platí, že pokud si stoupnete k pracovní ploše a pokrčíte ruce v lokti, deska by od nich měla být vzdálena zhruba 15 cm.

      Tip: V praxi to znamená, že při výšce 160–174 cm by měla mít kuchyňská skříňka na výšku cca 88–91 cm, zatímco při výšce 174–186 cm si můžete dovolit pořídit skříňky vysoké 94–100 cm.

      S ohledem na výšku kuchyňské linky vybírejte hloubku horních skříněk tak, aby vám při vaření nepřekážely. To samé zvažte také při jejich instalaci – skříňky musí být umístěny tak, aby bylo vidět na pracovní desku pod nimi a zároveň abyste na ně pohodlně dosáhli.

      Výběr kuchyňských spotřebičů

      Kuchyňské spotřebiče vybírejte nejen s ohledem na design, ale také funkce a rozměry. Do malé kuchyně doporučujeme zvolit spotřebiče kompaktních rozměrů, jejichž šířka většinou nepřekračuje 45 cm. V ostatních případech můžete volit standardní šířku 60 cm.

      Otázkou je, zda se vyplatí investovat do vestavěných spotřebičů. Obecně platí, že vestavné spotřebiče lépe zapadnou do celkového konceptu kuchyně, která díky tomu působí elegantně a čistě. Výjimku představuje lednice, kterou je z technických důvodu vhodnější pořídit volně stojící.

      Umístění spotřebičů v kuchyni

      Umístění spotřebičů je částečně dáno rozvody vody a elektřiny. Obecně se však lze řídit těmito zásadami:

      • Umístění lednice v kuchyni – ideálně v bezprostřední blízkosti odkládacího prostoru. Naopak se vyhněte místu poblíž zdroje tepla, jako je radiátor, myčka nádobí nebo trouba.
      • Umístění sporáku v kuchyni – kolem varné desky by mělo zůstat dostatek prostoru na zpracování potravin a jejich servírování.
      • Umístění myčky v kuchyni – ideálně v blízkosti kuchyňského dřezu, abyste při jejím plnění nemuseli odbíhat zbytečně daleko.
      • Umístění trouby v kuchyni – pečicí trouba se dnes již standardně instaluje do sestavy skříní, kde bývá obklopena dalšími vestavnými spotřebiči, jako je kávovar nebo multifunkční mikrovlnná trouba. Pokud se rozhodnete pro toto řešení, pak myslete na to, aby se dno troubu nacházelo zhruba ve výšce pracovní plochy.

      Tip: Při vaření a pečení budete často používat i drobnější kuchyňské spotřebiče, jako je tyčový mixér, kuchyňský robot nebo třeba topinkovač. S elektrickými zásuvkami proto v žádném případě nešetřete, pomůže vám s nimi zkušený elektrikář. Nechejte si je vyvést ideálně nad pracovní plochou nebo nad odkládací plochou v blízkosti lednice.

      Úložné prostory v kuchyni

      Bez úložného prostoru se v kuchyni neobejdete. Kromě nádobí, příborů a hrnců na vaření totiž budete muset najít místo i pro nejrůznější spotřebiče, které by vám na pracovní desce zbytečně překážely. Zvlášť v malé kuchyni je důležité umět dobře a chytře organizovat věci, ukládat je na správné místo a udržovat v nich pořádek.

      • Spodní skříňky je vhodné opatřit plně výsuvnými zásuvkami, díky kterým budete mít dokonalý přehled o jejich obsahu.
      • Do rohových skříní umístěte otočné koše, díky kterým využijete celou jejich hloubku a pohodlně se dostanete k veškerému nádobí.
      • Pro uložení příborů a dalších drobných kuchyňských potřeb doporučujeme skryté zásuvky, díky kterým nebude kuchyňská linka tolik členitá.
      • Vzhledem k tomu, že horní skříňky nejsou zpravidla tak hluboké jako spodní, můžete do nich umístit drátěné systémy a pořadače, které pojmou například talíře, misky nebo hrnky.
      • Věci, které při vaření používáte nejčastěji, se snažte mít hned po ruce. Koření a dochucovadla postavte na poličku, zástěru a utěrku zavěste na háčky a kuchyňské nože umístěte do speciálního bloku na nože nebo na magnetickou lištu.

      Osvětlení v kuchyni

      Osvětlení byste v kuchyni určitě neměli podceňovat. Základem je dostatečně silné centrální svítidlo, které je však třeba doplnit dalšími zdroji světla. Vhodná jsou lineární nebo bodová svítidla, která se umístí na spodní část horních skříněk, takže dobře osvětlí pracovní plochu. Díky tomu budete schopni bez problémů posoudit, v jakém stavu jsou potraviny či ingredience, se kterými zrovna pracujete. Vhodnou variantou mohou být například kvalitní lustry do kuchyně.

      Tip: Nemáte-li horní skříňky, pořiďte si do kuchyně více závěsných světel.

      Dbejte na to aby byl zdroj světla skutečně kvalitní a nabízel co možná nejvyšší index podání barev neboli CRI. Díky tomu budete schopni bez problémů posoudit, v jakém stavu jsou potraviny či ingredience, se kterými zrovna pracujete.

      Základní příslušenství do kuchyně

      • Sada nádobí na vaření a servírování – Při nákupu kuchyňského nádobí zvažte, kolik stolovníků budete nejčastěji hostit, zda nádobí myjete v ruce a kolik úložného prostoru máte k dispozici.
      • Sada kuchyňských nožů – Bez ohledu na to, jak často vaříte, neměly by vám v kuchyni chybět tři základní typy nožů. Konkrétně se jedná o univerzální kuchařský nůž, malý nůž na zeleninu a ovoce a velký nůž na pečivo.
      • Příslušenství na broušení nožů– Kuchyňské nože je třeba jednou za čas nabrousit, aby stále plnily svou funkci. Mějte proto po ruce brousek na nože, brusné kameny nebo ocílku.
      • Pomocníci do kuchyně– Do této kategorie spadají drobnosti, které by vám za pár dní chyběly. Obracečky, škrabka na zeleninu, lis na česnek, ale také cedník, sítko, váleček nebo palička na maso.
      • Krájecí prkénka – Z hygienického hlediska se doporučuje používat v kuchyni plastová prkénka různých barev. Zabráníte tak křížové kontaminaci potravin.
      • Rychlovarná konvice – Při vaření každou chvíli potřebujete teplou vodu, kterou se vyplatí ohřívat v rychlovarné konvici. Je to rychlejší a z ekonomického hlediska i úspornější.
      • Malé úložné prostory – S organizací v kuchyni vám pomohou malé úložné prostory. Hodit se vám budou uzavíratelné dózy, ošatky a bedýnky nebo třeba chlebník, který dokáže prodloužit životnost pečiva o jeden až dva dny.
      • Odpadkový koš – V kuchyni nesmí chybět odpadkový koš, respektive odpadkové koše na tříděný odpad. Ideálním místem pro sestavu košů je prostor pod dřezem. Kromě běžně tříděného odpadu, nezapomeňte třídit i organický odpad díky správnému kompostéru do interiéru.


      Líbil se vám článek?

      Sdílejte ho s přáteli
      Sdílet
      Autor článku Janka Snopková Další články autora
      Janka je specialistka na marketing. Rada vyhledává aktuální témata. Při psaní spolupracuje s profi kuchaři, kteří jsou zkušení, záleží jim na jejich profesi, mají co říct a jsou zároveň i našimi spokojenými zákazníky. Je známá svými otázkami na tělo, ze kterých se odborníkům paří z hlavy, ale výsledek stojí za to. Vždyť posuďte sami.
      ×

      Související články

      Blog (41)

      Lety prověření výrobci a dodavatelé

      Zobrazit všechny výrobce
      Securit Paderno Whites Enders Ikar

      To nejlepší do Vaší pošty

      Novinky, recepty, tipy a rady přímo na Váš e-mail

      O společnosti

      • Výšivky
      • Reference
      • Výrobci
      • O nás
      • Blog
      • Kontakt

      O nákupu

      • Obchodní podmínky
      • Ochrana osobních údajů
      • Doprava a platba
      • Výměna zboží / Reklamace
      • Věrnostní systém

      Kontakty

      Máte otázky?

      Tímea Vám poradí

      210 012 501
      (Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30)
      profikuchar@profikuchar.cz

      Showroom v Bratislavě

      Zobrazit na mapě
      Adresa showroomu
      Kostlivého 19
      821 03 Bratislava
      Otevírací doba
      Po - Pá: 9:00 - 12:00 a 13:00 - 16:30
      • Vzdělávejte se a sledujte nás na Facebooku
      • Krásné produkty si přímo říkají o sdílení na Instagramu
      • O novinkách píšeme na Twitteru
      • Produkty Vám představujeme na Youtube

      Copyright © 2010 - 2023 profikuchar.cz Všechna práva vyhrazena

      eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

      ×
      Nože
      Hrnce

      Získejte 100 Kč slevu

      na Váš první nákup

      Zadejte Váš email a získáte slevový kód
      Sleva platí při nákupu nad 1300 Kč