Úspěch kuchyně je ukryt zejména v kvalitním a správném noži. Který typ nože a kdy použít?
Jen málokterý nástroj je v kuchyni používán častěji než kuchyňský nůž. Japonští šéfkuchaři dokonce věří, že ve chvíli, kdy začnou vařit, vejde jejich duše do jejich nožů. Bez ohledu na to, co si o japonské duši myslíte :) , budete zřejmě souhlasit s tím, že kvalitní nůž je při vaření nezbytností. Usnadňuje život, přeměňuje dřinu na potěšení a z vaření dělá umění. Pokud stále používáte ve své kuchyni ten starý tupý nepraktický kolík na všechno :), zbavte se ho! Pořiďte si kvalitu a správný typ nože a vaše vaření bude povýšeno na nový level!
S kvalitním kuchyňským vybavením připravíte jídla rychleji, s menší námahou a krásnějším vzhledem. V kuchyni se zkrátka vyplatí investovat do kvality. Při volbě nože je kvalita důležitým, neměla by být však jediným kritériem - důležitý je i jeho tvar. Příprava jídla je umění a stejně jako při tvorbě uměleckého díla potřebujete různé nástroje, tak i při tvorbě kuchařského umění potřebujete různé nože. Na trhu jich je v nabídce obrovské množství. Abychom vám pomohli zorientovat se a rozhodnout, které budou ty pravé pro vaši kuchyni, přinášíme přehled základních typů:
Kuchařské nože Kuchársky nůž (nebo i nůž šéfkuchaře) je nejuniverzálnějším nožem a základem každé domácí i profesionální kuchyně. Najdete ho ve velikostech čepele od 15 do 26,5 cm. Šéfkuchařský nůž má širokou čepel se symetrickými stranami, které se zužují ke špičce. Dokonale vyvážený nůž, který je všestranným kuchyňským pomocníkem. Je univerzální pro použití pro krájení na kostičky, sekání, řezání i drobné mletí masa, ryb, ovoce a zeleniny. Díky široké čepeli snadno přemístíte nakrájené potraviny rovnou do hrnce či pánve, široká čepel také poslouží na tvarování a lisování potravin. Hřbet čepele můžete použít na řezání přes malé kosti a otevírání korýšů. Základnu čepele zase na prořezávání a sekání silou. | |
Santoku (Nakiri) nože. Název Santoku pochází z japonštiny a znamená tři ctnosti (San = tři, Toku = ctnosti). Tento název je velmi trefný, protože popisuje vhodnost nože Santoku na sekání, řezání a krájení na kostičky. Díky tomuto japonskému noži nařežete zeleninu na papírově tenké plátky během několika vteřin. Jeho čepel je dlouhá 13 až 20 cm, obvykle má rovnou hranu. Horní část nože plynule přechází do rukojeti. Nakiri nože jsou dokonale vyvážené a práce s nimi vytváří pocit harmonie. Díky široké čepeli jednoduše přemístíte nakrájenou zeleninu rovnou do hrnce či pánve. | |
Nože na zeleninu. Nůž na zeleninu se vyznačuje krátkou rovnou úzkou čepelí. Jeho rovné ostří umožňuje přesnou kontrolu při dekorování, loupání i krájení na kostky. Speciální tvarování čepele u některých modelů vytváří při krájení pod plátkem vzduchové bubliny, které umožňují snadné řezání i nejtenčích kousků bez přilepování. Je standardním vybavením každé kuchyně. Nůž na zeleninu je zvláště vhodný ke krájení cibule, česneku a další zeleniny. | |
Filetovací nože. Filetovací nůž je neocenitelnou pomůckou při filetování ryb. Díky jeho dlouhé, úzké a ohebné čepeli dosáhnete perfektní výsledek jednoduše a za krátký čas (mnohem kratší než obvykle!). Je vyráběn s rovnou nebo zahnutou čepelí, s pevným nebo flexibilním povrchem čepele. Všechny Filetovací nože mají ale jedno společné: jejich čepele jsou velmi tenké a pružné, což umožňuje zejména kontrolované a přesné řezy. | |
Slicer (nářezové) nože. Nebo nože na šunku. Podobně jako filetovací, má i nářezový nůž dlouhou a úzkou čepel, avšak zvednutou při špičce. Je výborným pomocníkem při krájení tenkých plátků masa. Slouží ke krájení a porcování pečeného stehna, šunky nebo drůbeže (syrové či vařené) v požadovaných porcích. Jeho špičatý hrot je ideální pro řezání podél desky a umožňuje vytvářet přesné a tenké plátky. Tip od Profikuchára: skvělým pomocníkem k tomuto noži je vidlička na maso. S touto dvojicí se porcuje maso jedna radost. | |
Loupací nože. Loupací nůž se využívá zejména při zpracování ovoce a zeleniny. Díky jeho krátké, malé čepeli s jemným zaoblením snadno očistíte jakoukoliv zeleninu či ovoce. Je však také vynikající pomůckou při tvorbě dekorací, takže ho určitě oceníte při ozdobném servírování nebo studených bufetech. Speciální tvar ostří umožňuje snadné a rychlé loupání ovoce a zeleniny, jako jsou jablka a brambory. Tip od Profikuchára: velmi vhodný také na ozdobné vyřezání halloweenské dýně :) | |
Zoubkované nože (nože na chléb)
Zoubkovaný nůž je nezbytný pomocník na krájení čerstvého pečiva a koláčů. Je charakteristický zoubkovaným ostřím a delší čepelí. Díky němu překrojíme čerstvé pečivo a chléb jednoduše bez zhmoždění, přičemž řezy budou mít rovné linie. Vyrábí se s čepelí dlouhou od 20 do 26 cm. Tip od Profikuchára: čím delší čepel, tím lépe :) | |
Kuchařské sekáče Kvalitní kuchařský sekáč je nezbytností při zpracovávání větších kusů masa. Tento nůž má delší, širokou čepel a vyšší váhu, díky čemuž snadno naporcujeme i maso s kostí. Nejoblíbenější je nůž s čepelí 16cm, ale v nabídce najdete modely s délkou až do 20cm. Ideální je nejen do profesionální kuchyně, ale i do domácnosti, např. při domácích zabijačkách. | |
Vykosťovací nože Na rozdíl od kuchařského sekáče, se kterými uděláte "hrubou" práci, vykosťovací nůž vám umožní opracovávat maso přesnější a jemnější. Slouží zejména k oddělení masa od kostí. Díky jeho zakřivenému ostří je velmi oblíbený v řeznictví. Uplatní se však i v domácnosti, např. při zabijačkách nebo nedělním obědě pro celou rodinu :). Délka čepele se pohybuje v rozmezí od 10 cm do 21 cm. | |
Nože na sýr Nůž na sýr má speciální tvar čepele, který zabraňuje přilepování sýra při krájení a jeho ostrá čepel umožňuje přesné porcování. Mnoho nožů na sýr je vybavených i vidlicovou špičkou pro pohodlnější servírování. Mohou mít i tvar kolébky. | |
Cukrářské nože Cukrářský nůž má obvykle dlouhou čepel a vroubkované ostří. Jeho vroubkování je jemnější, než vroubkování nože na chléb. Krájení zákusků, zda dortu je díky němu až překvapivě jednoduché a odřezky kusy přesné a hladké . | |
Dekorační nože Dekorační nůž je primárně určen k dekorativní krájení syrové či vařené zeleniny nebo másla. Po ukrojení zůstává na potravinách vroubkovaný vzor. | |
Nože na lososa Lososový nůž je výborným pomocníkem na krájení extra tenkých a jemných plátků. Některé modely při krájení vytvářejí pod plátkem vzduchové bubliny a zabraňují tak jeho přilepení na ostří nože. Vyznačují se velmi dlouhou a úzkou čepelí, až do 32 cm. | |
Nože na rajčata a uzeniny Nůž na rajčata a i nůž na uzeniny má vroubkované ostří, ale je menší než nůž na chléb. Nakrájíte s ním i ty nejzralejší rajčata na tenoučké plátky bez pohmoždění. Je ideální do profesionální kuchyně pro studené bufety. Využijete ho i při krájení lilku nebo měkkého ovoce s pevnou kůrou (např. ananas, švestky, broskve), stejně jako rohlíků a tvrdých klobás. | |
Čínské kuchařské nože Čínský kuchařský nůž má tvar sekáčku, ale není vhodný k sekání kostí. Je určen na jemné krájení a sekání bylin a zeleniny. Patří k asijským nožům, které jsou v kulinářském světě pojmem. Asijské nože jsou konstruovány na jednoduché krájení potravin na tenké plátky a nudle, stejně jako na běžné krájení zeleniny a masa. Jsou velmi žádané pro své vynikající řezné vlastnosti a exotický design, proto nesmí chybět v žádné sestavě kuchyňských nožů. |
Který si mám tedy vybrat?
Těch typů je nepočítaně, nicméně? Pokud jste profesionální kuchař, nebo berete práci v kuchyni opravdu vážně, doporučujeme pořídit si většinu z těchto nožů. Velice vám to usnadní přípravu jídel a vykouzlí úsměv na tváři při každém řezu. A pokud jste kuchař začátečník a podařilo se nám přesvědčit vás, abyste ten svůj starý tupý kolík, který jste dosud používali na krájení všeho, možná i na grilování, zahodili, na začátek si pořiďte alespoň tyto 3 základní typy nožů:
Kuchařský nůž
Nůž na zeleninu
Nůž na chléb
Následně, když zjistíte, jak se vám v kuchyni s kvalitními noži skvěle pracuje, pokračujte s nákupem dalších typů. Doporučujeme zakoupit Santoku nůž, nůž na šunku, nůž na rajčata, či loupací nůž.
Naši širokou nabídku nožů naleznete ZDE.
Na závěr ještě jeden pěkný obrázek kuchařského nože a možností jeho širokého využití :)
Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet se svými přáteli.
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved.
Zdroj: profikuchar.sk, wusthof.com
Obrázky zdroj: wusthof.com, istockphoto.com